Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Απριλίου 2015 20:42

Η 12η IDEX έσπασε κάθε ρεκόρ

Συμφωνίες αξίας 4,6 δισ. ευρώ στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F7a1f84e37f4e5fce0f7ca56b70c7e49a XL

Η αυλαία έπεσε για μια ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης και συνέδριου άμυνας International Defence Exhibition and Conference (IDEX 2015), της τρίτης Naval Defence & Maritime Security Exhibition (NAVDEX) και της πρώτης Unmanned Systems Exhibition (UMEX), που έλαβαν χώρο τον περασμένο Φεβρουάριο στο Αμπού Ντάμπι.

Η αυλαία έπεσε για μια ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης και συνέδριου άμυνας International Defence Exhibition and Conference (IDEX 2015), της τρίτης Naval Defence & Maritime Security Exhibition (NAVDEX) και της πρώτης Unmanned Systems Exhibition (UMEX), που έλαβαν χώρο τον περασμένο Φεβρουάριο στο Αμπού Ντάμπι. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν ανήλθαν σε 33 και είναι αξίας 4,6 δισ. ευρώ.

Η 12η IDEX γνώρισε την πολύ θετική ανταπόκριση των εκθετριών εταιρειών, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών, με σχεδόν το 50% του εσωτερικού και εξωτερικού εκθεσιακού χώρου να είναι sold out από τώρα για το 2017. Στη φετινή IDEX ταξίδεψαν περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες, ενώ 159 εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι συμμετείχαν στην έκθεση και τα συνέδρια. Ο αριθμός των εκθετών αυξήθηκε σε 1.200 διεθνείς και τοπικές εταιρείες, ενώ τα κράτη που εκπροσωπήθηκαν με εταιρείες έφτασαν τα 56. Ο συνολικός εκθεσιακός χώρος που καλύφθηκε στο Εθνικό Εκθεσιακό Κέντρο του Αμπού Ντάμπι (ADNEC) έφτασε τα 133.000 τετραγωνικά μέτρα, με τις IDEX, NAVDEX και UMEX να αποτελούν για άλλη μια φορά ένα ιδανικό βήμα προβολής των νέων τεχνολογιών, των καινοτόμων εξοπλισμών, των σύγχρονων τάσεων και των μελλοντικών στρατηγικών.

Ο υποστράτηγος Obaid Al Ketbi, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της IDEX δήλωσε: «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτή την έκθεση των IDEX, NAVDEX και UMEX. Υπόσχεσή μας με κάθε διοργάνωση είναι να παρουσιάζουμε τις τελευταίες καινοτομίες και τεχνολογίες στο χώρο της άμυνας αποκλειστικά για τους μετόχους μας, τους συνεργάτες και τους επαγγελματίες του κλάδου. Η επιτυχία της διοργάνωσης μπορεί σαφώς να μετρηθεί από τη φύση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην IDEX. Όλο και περισσότερο βλέπουμε επίσης έντονη αύξηση των δυνατοτήτων των εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας των Αραβικών Εμιράτων είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς».

Διεθνής συμμετοχή

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της φετινής IDEX, ο εκπρόσωπος της βρετανικής αντιπροσωπείας εμπόρων και επενδυτών της βιομηχανίας άμυνας και ασφάλειας, James Clements, δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή των επισκεπτών, το ενδιαφέρον για νέα προϊόντα και τις συμφωνίες που έγιναν στο πλαίσιο της έκθεσης. Συμμετείχαν συνολικά ογδόντα μικρές και μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις του κλάδου άμυνας και ασφάλειας και αρκετές από αυτές σύναψαν συνεργασίες με εταιρείες των Εμιράτων στην κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης και ενδυνάμωσής τους στην τοπική και τη διεθνή αγορά.

Η IDEX προσελκύει κυβερνητικές αποστολές και εταιρείες από το χώρο της άμυνας από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια έκθεση που διαρκώς εξελίσσεται και προσπαθεί να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις. Ένα από τα ζητήματα στα οποία οι διοργανωτές προέβηκαν σε αλλαγές ήταν αυτά των τομέων της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της ασφάλειας στην αεροδιαστημική, και της κυβερνοασφάλειας, που εκτιμώνται ότι στην εποχή μας διαδραματίζουν πλέον σημαίνοντα ρόλο τόσο στην ευαίσθητη περιοχή του Περσικού Κόλπου όσο και διεθνώς.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στην IDEX συμμετείχαν έξι νέες εθνικές αποστολές, από την Ιαπωνία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Λετονία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σλοβενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η θαλάσσια ασφάλεια στη NAVDEX

Η 3η NAVDEX πλαισιώθηκε από είκοσι εκθέτες, και κατέλαβε 3.401 τετραγωνικά μέτρα. Επισκέπτες σύναψαν συνεργασίες με 99 διεθνείς και τοπικές εταιρείες από 23 χώρες που συμμετέχουν σε 7 εθνικά περίπτερα στο πλαίσιο της NAVDEX. Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας σε όλες τις μορφές της. Παρουσιάστηκαν ναυτικά αμυντικά συστήματα, εξοπλισμός για την ασφάλεια στη θάλασσα, αντιπειρατικά μέσα προστασίας και όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι εκθέτες παρουσίασαν τα εκθέματά τους με δυναμικό τρόπο αξιοποιώντας την προκυμαία δίπλα στο Εκθεσιακό Κέντρο, καθώς και τα πολυάριθμα στατικά και διαδραστικά περίπτερα μέσα στο ίδιο το κτίριο του εκθεσιακού κέντρου αλλά και στα νερά του Περσικού Κόλπου.

Πόλος έλξης τα drones στην UMEX

Στο πλαίσιο της φετινής IDEX έλαβε χώρα και για πρώτη φορά η UMEX, επισκέπτες της οποίας προχώρησαν σε συνεργασίες με 33 τοπικούς και διεθνείς εκθέτες. Ένα σημαντικό γεγονός της UMEX ήταν οι ζωντανές επιδείξεις μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών που έλαβαν χώρα επί δύο ημέρες στο Tarif, στη Δυτική Περιφέρεια του Αμπού Ντάμπι. Στην επίδειξη αυτή συμμετείχαν επτά μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές, ανάμεσά τους το ADASI S-100 Al Sabr από τα Αραβικά Εμιράτα, το νοτιοαφρικανικό Denel Seeker II και το αμερικανικό Insitu / Boeing Integrator.

Στην πρώτη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν συνολικά 33 κατασκευαστές μη επανδρωμένων συστημάτων στον αέρα (UAV), το έδαφος (UGVs), την επιφάνεια (USVs) και υποβρύχια (UUVs). Στα 2.384 τετραγωνικά μέτρα του εκθεσιακού χώρου της UMEX παρουσιάστηκε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών για μη επανδρωμένα οχήματα σε μια μεγάλη γκάμα στρατιωτικών και μη εφαρμογών, ενώ οι εταιρείες που έλαβαν μέρος προέρχονταν από 13 χώρες και συμμετείχαν σε 7 εθνικά περίπτερα.

Παράλληλα με την έκθεση IDEX διοργανώθηκαν και μια σειρά από συνέδρια αφιερωμένα στο ζήτημα της άμυνας και ασφάλειας. Τα συνέδρια διερεύνησαν σημαντικά θέματα του κλάδου, όπως ο ρόλος των μελλοντικών ένοπλων δυνάμεων, οι αναδυόμενες τεχνολογίες που ο στρατός πρέπει να γνωρίζει και πώς μπορούν να αναπτυχθούν αυτές οι τεχνολογίες. Επίσης, απασχόλησε το ερώτημα πώς οι πολυεθνικές ένοπλες αποστολές μπορούν να έχουν επιτυχή αποτελέσματα, ενώ ειδικοί της βιομηχανίας συζήτησαν σχετικά με τις υπάρχουσες μεθόδους εκτέλεσης των επιχειρήσεων, τις δομές των ένοπλων δυνάμεων και την εκπαίδευσή τους, ρίχνοντας φως στις νέες τεχνολογίες που απαιτούνται για έναν πιο αποτελεσματικό τομέα άμυνας.

Η επόμενη IDEX έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα από τις 19 ως τις 23 Φεβρουαρίου 2017, και ήδη το ενδιαφέρον είναι πολύ αυξημένο από τους εκθέτες και τους επισκέπτες. Η UMEΧ θα επιστρέψει στο Αμπού Ντάμπι το 2016 ως αυτόνομη έκθεση και συνέδριο φιλοδοξώντας να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών και εκθετών που επιθυμούν να ενημερωθούν πάνω σε κάθε νέα τάση και εξέλιξη που αφορά το χώρο των μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της άμυνας και ασφάλειας.

ΜΟΤΟ

Παρουσιάστηκαν ναυτικά αμυντικά συστήματα, εξοπλισμός ασφάλειας στη θάλασσα και αντιπειρατικά μέσα προστασίας.

Σημαντικό γεγονός της UMEX ήταν οι ζωντανές επιδείξεις μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών.

{gallery}1339{/gallery}

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...