Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
23 Ιουνίου 2016 15:56

iCATCH Η.265 DTV DVR – UHD series

Το νέο τεχνολογικό άλμα στα συστήματα καταγραφής

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
29ffedef01f9134bf81c1f132ad80362 XL 3791f079

.Όταν μια τεχνολογία είναι πραγματικά επαναστατική δεν χρειάζονται πολλές λέξεις για την περιγραφή της… Αυτή είναι η περίπτωση της τεχνολογίας UHD των νέων καταγραφικών της iCATCH που υποστηρίζουν αναλύσεις έως 8MP μέσω ομοαξονικού καλωδίου απόστασης 1000 μέτρων χωρίς ενισχυτή! Πράγματι… Τα τεχνολογικά θαύματα στον χώρο του CCTV διαδέχονται το ένα το άλλο…

Όταν μια τεχνολογία είναι πραγματικά επαναστατική δεν χρειάζονται πολλές λέξεις για την περιγραφή της… Αυτή είναι η περίπτωση της τεχνολογίας UHD των νέων καταγραφικών της iCATCH που υποστηρίζουν αναλύσεις έως 8MP μέσω ομοαξονικού καλωδίου απόστασης 1000 μέτρων χωρίς ενισχυτή! Πράγματι… Τα τεχνολογικά θαύματα στον χώρο του CCTV διαδέχονται το ένα το άλλο, και μετά το SDI και τις αναλογικές HD μεταδόσεις TVI/AHD/CVI, έρχεται στο προσκήνιο η υποστήριξη UHD. Μέσω συμπίεσης Η.265 τα καταγραφικά μπορούν να μεταφέρουν υπερυψηλή ποιότητα εικόνας από πολύ μικρής διατομής καλώδια. Η εφαρμογή των καταγραφικών UHD είναι τόσο απλή όσο η σύνδεση ενός βύσματος BNC. Δεν απαιτεί καμία παραμετροποίηση και καμιά ειδική προδιαγραφή. Και το αποτέλεσμα εικόνας… Απλά εκθαμβωτικό!

Όταν είχαμε αντικρύσει πρώτη φορά την τεχνολογία SDI είχαμε ενθουσιαστεί με την ποιότητα εικόνας που μπορούσε να περάσει μέσα από ομοαξονικό καλώδιο. Όταν αντικρύσαμε για πρώτη φορά τις τεχνολογίες TVI/AHD/CVI ενθουσιαστήκαμε με την ανεκτικότητα της μετάδοσης που επέτρεψε την μεταφορά εικόνας HD σε πολύ μεγάλες αποστάσεις με χαμηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο. Τώρα, με τα καταγραφικά UHD, για άλλη μια φορά μένουμε αποσβολωμένοι μπροστά στο μεγαλείο της τεχνολογίας, αφού για πρώτη φορά αντικρίσαμε τόσο υψηλή ποιότητα εικόνας σε συστήματα CCTV μέσω ομοαξονικού καλωδίου.

Η σειρά UHD της iCATCH εισάγει τους όρους 4K και H.265 στα συστήματα καταγραφής. Μέσω του νέου προτύπου συμπίεσης H.265 και της τεχνολογίας DTV καταφέρνει να μεταδώσει βίντεο ανάλυσης έως 8MP σε αποστάσεις έως 1.000 μέτρα με απλό ομοαξονικό καλώδιο, χωρίς ενισχυτή! Δεν απαιτεί καμία ρύθμιση και η σύνδεση γίνεται με βύσματα BNC. Τόσο απλά!

Ποτέ ξανά δεν έχουμε δει τέτοια ποιότητα μέσω coax

Για την δοκιμή της νέας σειράς καταγραφικών UHD της iCATCH λάβαμε το καταγραφικό UHD-0885EU-N, 1 κάμερα UHD 5MP, 1 κάμερα IP ανάλυσης 720p (1.3MP), 1 κάμερα IP ανάλυσης 1080p (2MP) και μια …τηλεόραση 4K (εικόνα 1)! Ο λόγος που το σύστημα συνοδευόταν από τηλεόραση 4Κ ήταν για να μπορέσει η τεχνολογία UHD να «ξεδιπλώσει» το μεγαλείο της! Για να μπορέσουν να φανούν οι διαφορές μεταξύ αναλύσεων 2MP και 8MP είναι απαραίτητο να υποστηρίζει η τηλεόραση ανάλυση 4Κ.

Πράγματι, αφότου συνδέσαμε τις κάμερες στο καταγραφικό, στο grid όπου προβάλλονται οι εικόνες δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε διαφορά μεταξύ των IP καμερών και της κάμερας UHD (εικόνα 2). Όταν όμως κάναμε μεγιστοποίηση στις κάμερες τότε η διαφορά έγινε αισθητή και για πρώτη φορά αντικρύσαμε τέτοια ποιότητα εικόνας μέσω ομοαξονικού καλωδίου (εικόνα 3). Μάλιστα, η κάμερα που είχαμε στη δοκιμή μας ήταν 5MP, ενώ η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει έως 8MP. Αλλά ακόμα και στα 5MP το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Να σημειώσουμε ότι η τεχνολογία DTV εισάγει μια μικρή καθυστέρηση στην εικόνα αντίστοιχη με αυτή της IP, που στις τεχνολογίες αναλογικής μετάδοσης HD δεν συναντάμε.

UHD και IP στο ίδιο καταγραφικό

Το καταγραφικό UHD της iCatch υποστηρίζει κάμερες UHD τεχνολογίας DTV και κάμερες IP. Το UHD-0885EU-N που λάβαμε για τη δοκιμή διαθέτει 8 συνδέσεις BNC. Στις συνδέσεις αυτές μπορούν να συνδεθούν ισάριθμες κάμερες UHD ανάλυσης 3840×2160 μέσω απλού ομοαξονικού καλωδίου. Μάλιστα, επειδή η τεχνολογία DTV έχει πολύ χαμηλές απαιτήσεις μετάδοσης, το ομοαξονικό καλώδιο μπορεί να φτάσει τα 1000 μέτρα! Για του λόγου το αληθές λάβαμε μια κουλούρα των 100 μέτρων με micro coax καλώδιο, πολύ μικρής διατομής (εικόνα 4). Η κάμερα UHD έπαιξε απροβλημάτιστα μέσω του καλωδίου αυτού.

Μέσα από τις ρυθμίσεις του καταγραφικού οι 8 είσοδοι κάμερας μπορούν να ρυθμιστούν ως IP και να συνδεθούν σε αυτές IP κάμερες που ανήκουν στο τοπικό δίκτυο ή ακόμα και απομακρυσμένες κάμερες IP που ανήκουν σε απομακρυσμένα καταγραφικά (εικόνα 5). Την τεχνολογία αυτή της iCatch την έχουμε συναντήσει και αναλύσει ξανά σε παλαιότερα άρθρα. Από την επιλογή ρυθμίσεων κάμερας του καταγραφικού μπορούμε να επιλέξουμε τη λειτουργία εύρεσης κάμερας ONVIF στο τοπικό δίκτυο, ή να επιλέξουμε απομακρυσμένη κάμερα IP που ανήκει σε δικτυακό καταγραφικό iCatch.

Από τη στιγμή που έχουμε σετάρει τις κάμερες, μπορούμε πάρα πολύ εύκολα να τις αντιστοιχήσουμε στις θέσεις καμερών στο grid μέσω της pop-up επιλογής που εμφανίζεται καθώς περνάμε από το πλαίσιο της κάμερας (εικόνα 6).

Χαρακτηριστικά UHD Η.265 DVR

Η σειρά H.265 DTV DVR – UHD της iCatch υποστηρίζει 3, 4, 5, 8 Megapixel κάμερες DTV όπως και κάμερες IP 1, 2, 3, 5, 8 & 12 Megapixel. Η είσοδος βίντεο μπορεί να είναι ανάλυσης 1280×720 έως 3840×2160. Αντίστοιχα, υποστηρίζει εγγραφή ανάλυσης UHD 3840×2160. Για να διαχειριστεί τέτοιες αναλύσεις είναι συμβατό με το σύγχρονο πρότυπο συμπίεσης H.265. Για το monitoring και την πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας πρέπει να χρησιμοποιηθεί η έξοδος HDMI και αντίστοιχα, τηλεόραση 4K. Για συμβατικές συνδέσεις διαθέτει VGA και BNC. Στο εσωτερικό του μπορεί να δεχτεί δίσκους SATA και για backup είναι εξοπλισμένο με ταχύτατη θύρα USB 3.0.

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει τη διαχείριση του καταγραφικού ευκολότερη, τόσο τοπικά μέσα από οθόνη, αλλά και απομακρυσμένα μέσω Web Interface, είναι ότι προβάλει παντού το ίδιο ακριβώς μενού. Πληκτρολογώντας τη διεύθυνση IP του DVR στον Internet Explorer και επιλέγοντας την προβολή σε Web Interface, μεταφερόμαστε στην ίδια οθόνη που έχουμε και μέσω τοπικής διαχείρισης (εικόνα 7).

Όσον αφορά τον προγραμματισμό εγγραφών, το UHD προσφέρει πληθώρα επιλογών. Για αρχή, υποστηρίζει εγγραφή αυτόματη ή μέσω χρονοδιαγράμματος. Μια εγγραφή μπορεί να ξεκινήσει μέσω απώλειας βίντεο ή ανίχνευση κίνησης. Οι επιλογές αυτές ενεργοποιούνται ανεξάρτητα για κάθε κανάλι και αντίστοιχα μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα ο τρόπος ειδοποίησης σε περίπτωση alarm. Ένα event μπορεί να ξεκινήσει την εγγραφή ενός καναλιού (οποιουδήποτε καναλιού), την εμφάνιση μηνύματος Popup σε οποιοδήποτε κανάλι, την κίνηση PTZ και την αποστολή email.

Διαχείριση μέσω φορητής συσκευής – SoCatch

Για την διαχείριση του καταγραφικού η iCatch παρέχει δωρεάν την εφαρμογή SoCatch. Για την επικοινωνία της φορητής συσκευής με το DVR, αρκεί η σάρωση του QR Code του καταγραφικού μέσα από την εφαρμογή (εικόνα 8). Αμέσως γίνεται η σύνδεση και έχουμε live view από τις κάμερες. Το app έχει δυνατότητα time search και log search και κατά την αναζήτηση προβάλλει με κόκκινο την ημερομηνία/ώρα που έχει γίνει εγγραφή για να ξεχωρίζει εύκολα. Επίσης, παρέχει δυνατότητα Seek όπου μέσα από μπάρα ο χρήστης κάνει χρονική μετατόπιση στο βίντεο αναπαραγωγής. Τέλος, μέσα από την εφαρμογή μπορεί ο χρήστης να ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τα ρελέ του καταγραφικού.

Περισσότερα από το στόμα της iCatch στην IFSEC!

Το τεχνολογικό άλμα των καταγραφικών της iCatch είναι εφικτό μέσω της τεχνολογίας DTV (εικόνα 9). Προφανώς λοιπόν, πέρα από τις τεχνικές προδιαγραφές, αξίζει μια έρευνα για την τεχνολογία αυτή καθαυτή. Στο επόμενο τεύχος θα έχουμε τις πληροφορίες δια στόματος …iCatch, αφού θα επισκεφτούμε την εταιρία στην έκθεση IFSEC στο Λονδίνο! Αναμείνατε λοιπόν γιατί έρχονται τα πιο φρέσκα νέα και οι πιο σύγχρονες πληροφορίες…

{gallery}3085{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...