Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Σεπτεμβρίου 2016 03:15

Οι κορυφαίες τάσεις ασφάλειας στο 2016

Τα wearables και η προστασία της ιδιωτικότητας κυριαρχούν στην ανάλυση της HID Global

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Ffd431274e3486190d11e6ac8394af090 XL

Οι συσκευές wearables, η εξατομικευμένη πρόσβαση σε κινητά, η προστασία της ιδιωτικότητας και η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη είναι μεταξύ των κυρίαρχων τάσεων που επισημαίνονται σε ανάλυση λύσεων ασφάλειας ταυτότητας, που εκδίδεται από την εταιρεία HID Global. Η HID Global είναι από τους ηγέτες στον κλάδο των προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων που σχετίζονται με τη δημιουργία…

Οι συσκευές wearables, η εξατομικευμένη πρόσβαση σε κινητά, η προστασία της ιδιωτικότητας και η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη είναι μεταξύ των κυρίαρχων τάσεων που επισημαίνονται σε ανάλυση λύσεων ασφάλειας ταυτότητας, που εκδίδεται από την εταιρεία HID Global. Η HID Global είναι από τους ηγέτες στον κλάδο των προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων που σχετίζονται με τη δημιουργία, διαχείριση και χρήση ασφαλών ταυτοτήτων, διαθέτοντας εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Οι τάσεις που αναδεικνύει η HID Global βασίζονται σε απόψεις πελατών που προέρχονται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα, τον κλάδο της υγείας, και τον τομέα της κρατικής διακυβέρνησης.

Ø  Η ασφάλεια σε κινητές συσκευές γίνεται πιο διεισδυτική και εξατομικευμένη

H HID Global προβλέπει ότι οι εφαρμογές των RFID tags, εκτός από την αγορά των κινητών, tablets και laptop, θα χρησιμοποιηθεί και ως μέσο πρόσβασης για σύνδεση (logon) σε δίκτυα υπολογιστών. Οι έξυπνες συσκευές wearables θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα, και τα τηλέφωνα θα λειτουργούν με RFID tags (ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων) προκειμένου να αποκτήσουν πρόσθετη ασφάλεια στο διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things) όσον αφορά εφαρμογές πιστοποίησης παρουσίας.

Η ζήτηση για λύσεις που αφορούν κινητές συσκευές συνεχίζει να αυξάνεται, και όπως είναι λογικό αυξάνεται και το ενδιαφέρον για θέματα ασφάλειας. Πολλαπλές μελέτες αποκάλυψαν τους φόβους που υπάρχουν για ζητήματα ασφάλειας σε κινητές συσκευές, οι οποίες ωστόσο αντισταθμίζονται από την αυξανόμενη ζήτηση για τα οφέλη που προσφέρει η απευθείας σύνδεση τέτοιων συσκευών και η πολύπλευρη λειτουργικότητά της.

Ο ορισμός της «φορητότητας» (mobility) επεκτείνεται για να συμπεριλάβει την ευρύτερη ιδέα της «on-the-go» ευκολίας και αποτελεσματικότητας, όπου τα smartphones μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως μέσο διαπίστευσης όσο και ως μέσο ανάγνωσης για νέες περιπτώσεις χρήσης. Σε μια πρόσφατη εγκατάσταση στο κτίριο CityPoint στο Λονδίνο, οι φρουροί ασφαλείας είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα smartphones τους ως NFC readers. Με μια υποδοχή του τηλεφώνου τους για κάρτες RFID, οι φύλακες μπορούν να ελέγχουν τις περιοχές ευθύνες τους.

Μεγαλύτερη εστίαση στην εμπειρία των χρηστών

Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του σχεδιασμού και της συμμόρφωσης, η βελτιωμένη εμπειρία του πελάτη εξασφαλίζει ότι η ασφάλεια, αντί να ορίζει, προσαρμόζεται στις συνήθειες των τελικών χρηστών και στον τρόπο ζωής τους. Διαδεδομένες μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας θα πρέπει να αντικατασταθούν από πιο εξελιγμένες και φιλικές προς το χρήστη εναλλακτικές λύσεις.

Οι πελάτες συνεχίζουν να επιζητούν πιο εύκολους αλλά και πιο εμπιστευτικούς τρόπους για να χρησιμοποιούν ψηφιακές ταυτότητες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε on-the-go υπηρεσίες και εφαρμογές.

Διάφορες μελέτες υπογραμμίζουν επανειλημμένως τη σημασία της εμπειρίας του χρήστη. Η μελέτη της Frost & Sullivan συμπεριέλαβε την εμπειρία του χρήστη μεταξύ των δύο κορυφαίων παραγόντων για την ανάπτυξη του ελέγχου πρόσβασης σε κινητές συσκευές για τα επόμενα τρία χρόνια. Tα βιομετρικά στοιχεία συνέχισαν να αναπτύσσονται ως άλλη μια αποτελεσματική λύση που συνδυάζει την ασφάλεια και την άνεση. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται πλέον σε τέσσερα από τα πέντε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βραζιλίας για την απλοποίηση περίπου δύο δισεκατομμυρίων αξιόπιστων συναλλαγών μέσω ΑΤΜ σε ετήσια βάση.

Ασφαλείς, διασυνδεμένες ταυτότητες

Χρησιμοποιώντας πολυεπίπεδες στρατηγικές ασφαλείας που ενσωματώνουν τη χρήση βιομετρικών δεδομένων, η βιομηχανία των διασυνδεδεμένων ταυτοτήτων θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται.

Μια έκρηξη ανάπτυξης ψηφιακών ταυτοτήτων καταγράφηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εγκαινιάζοντας νέες ευκαιρίες καινοτομίας. Η τάση αυτή τροφοδοτείται από ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για wearables συσκευές και χρήση αισθητήρων για λύσεις που βασίζονται στο ΙοΤ και που ως σκοπό έχουν την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, τη διαχείριση της ενέργειας και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις αυτές χρησιμεύουν ως κρίσιμα σημεία ενοποίησης για αξιόπιστες ταυτότητες, που θα καθιστούν της ψηφιακές αλληλεπιδράσεις πιο προσωπικές, συναφείς και πολύτιμες, και θα ανοίξουν το δρόμο για νέες καινοτομίες και εφαρμογές για έξυπνες εγκαταστάσεις σε κτίρια που θα βελτιώνουν την εμπειρία των χρηστών-ενοίκων της.

Κατά τη διάρκεια του 2016, διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκαναν μερικά από τα πιο ορατά βήματα στο μέτωπο της ασφάλειας, υιοθετώντας μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων στο mobile banking, τόσο στο επίπεδο των συσκευών για καταναλωτές, όσο και στο επίπεδο των τραπεζικών συστημάτων, που αναγνωρίζουν και διευκολύνουν τα νόμιμα αιτήματα των χρηστών μέσω κινητών συσκευών.

Προτεραιότητα στην προστασία της ιδιωτικότητας

Η έννοια της ταυτότητας σύντομα δεν θα σχετίζεται αποκλειστικά με την ταυτότητα προσώπων, αλλά και με την ταυτοποίηση και πιστοποίηση αντικειμένων.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Gartner προβλέπει πως περίπου 5,5 εκατομμύρια νέα «πράγματα» διασυνδέονται καθημερινά μέσα στο 2016, αυξάνοντας την απαίτηση για ενσωματωμένη ασφάλεια και τεχνολογία προστασίας στους τομείς της αγοράς που αφορούν τις πληρωμές, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, την κατανάλωση και την υγεία.

Πολιτικές ασφάλειας και ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών μέσω της τεχνολογίας

Η βιομηχανία προσπαθεί να ενοποιήσει τα διάφορα συστήματα διαχείρισης διαπιστευτηρίων που πληρούν με ολιστικό τρόπο τις ανάγκες για φυσική και ψηφιακή ασφάλεια. Αλλά και να διαμορφώσει στρατηγικές πρόληψης παραβάσεων, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις παραβάσεων, όταν αυτές συμβαίνουν –π.χ. καθιστώντας άχρηστες της κλεμμένες ταυτότητες που έχουν στην κατοχή τους κλέφτες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, δύο βασικά ζητήματα πολιτικής αναδύθηκαν: Το ένα ήταν η προστασία της ιδιωτικότητας μέσω χρήσης σύνδεσης Bluetooth σε smartphone, ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται να αφήνουν τα smartphone της σε άτομα που ελέγχουν την προσβασιμότητα σε κάποιον χώρο, αλλά και να διασφαλίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν ποια δεδομένα καθίστανται διαθέσιμα προς τρίτους. Και το δεύτερο ήταν η βελτιστοποίηση των πρακτικών και των πολιτικών της γενικής ασφάλειας, που παραμένουν σημαντικές για κάθε οργανισμό.

«Οι πελάτες επενδύουν όλο και περισσότερο σε λύσεις που της δίνουν την ευελιξία να ενσωματώνουν νέες και καλύτερες δυνατότητες οι οποίες προσφέρουν μια πιο ικανοποιητική εμπειρία σύνδεσης για της χρήστες τους» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HID Global Stefan Widing. «Στο πρώτο εξάμηνο, βιώσαμε μια δραματική αύξηση στη ζήτηση των πελατών για κινητικότητα, για καλύτερη εμπειρία του χρήστη, και για συνδεδεμένα περιβάλλοντα».

*Άρθρο του Adam Bannister στην ιστοσελίδα www.ifsecglobal.com

{gallery}3382{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...