Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Σεπτεμβρίου 2016 03:18

Στάσιμη η αγορά υπηρεσιών και ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας το 2014

H εισαγωγή φθηνότερων συστημάτων ασφαλείας στρέφει μέρος των καταναλωτών σε οικονομικότερες λύσεις

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F81eb83d89e373bc15a1f303b66ecf6f0 XL

Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας από επιχειρήσεις που ασκούν μόνο εμπορική δραστηριότητα (εισαγωγές και εμπορία) παρουσίασε, οριακή μεταβολή το 2015 (-0,5%) έναντι του 2014Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας από επιχειρήσεις που ασκούν μόνο εμπορική δραστηριότητα (εισαγωγές και εμπορία) παρουσίασε, οριακή μεταβολή το 2015 (-0,5%) έναντι του 2014.

Ανακοπή της αρνητικής πορείας των τελευταίων τεσσάρων ετών για τον κλάδο ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας και ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας καταγράφει η τελευταία έρευνα της κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group ΑΕ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που από κύκλους της αγοράς του κλάδου σχολιάζεται ως ικανοποιητική καθώς φαίνεται να μπαίνει ένα τέρμα στην διαρκή ύφεση που τον ταλανίζει τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράδοξο, σε μια περίοδο έξαρσης της εγκληματικότητας, της ανασφάλειας, του κλίματος φόβου που έρχεται κυρίως από την Δυτική Ευρώπη, ο κλάδος υπηρεσιών και τεχνολογίας ασφάλειας να βιώνει μια έντονη περιδίνηση στην οικονομική κρίση.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η οικονομική δυσπραγία, ο περιορισμός των διαθέσιμων εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μπορεί να αυξάνουν την ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια, αλλά δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν και τα απαιτούμενα κεφάλαια για να την καλύψουν.

Προφίλ του κλάδου

Επιστρέφοντας στα αποτελέσματα της μελέτης της ICAP, στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας δραστηριοποιούνται λίγες μεγάλες εταιρείες, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρού μεγέθους. Το εύρος των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρει η κάθε επιχείρηση ποικίλει, ανάλογα με το μέγεθος και τη δυναμικότητά της, το βαθμό εξειδίκευσης σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία υπηρεσιών, καθώς και το βαθμό συνεργασίας της με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Οι τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κλάδου παρουσιάζονται στην τελευταία έκδοση της σχετικής

Ορισμένες από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ασχολούνται παράλληλα με την εισαγωγή και πώληση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας (συναγερμούς, κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης κλπ.). Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την εισαγωγή και διάθεση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες φύλαξης μόνο μέσω κέντρου λήψης σημάτων (δεν παρέχουν δηλαδή άλλου είδους υπηρεσίες φύλαξης).

Τέλος, στον ευρύτερο κλάδο δραστηριοποιούνται και εμπορικές εταιρείες, οι οποίες εισάγουν και διαθέτουν στην αγορά ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας (χωρίς να παρέχουν οποιαδήποτε υπηρεσία).

Τι επηρεάζει τη ζήτηση

Στους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση για τις υπηρεσίες και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και η αποπεράτωση και λειτουργία μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Επίσης, η ζήτηση επηρεάζεται από τα επίπεδα της εγκληματικότητας, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας στον πληθυσμό.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για υπηρεσίες φύλαξης προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα (61% το 2014) και ακολουθεί ο δημόσιος (31%). Η μεγαλύτερη ζήτηση για υπηρεσίες χρηματαποστολών και μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων προέρχεται από τις τράπεζες (62%). Οι επαγγελματικοί και δημόσιοι χώροι αποσπούν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας (62%), ενώ αξιόλογο ποσοστό αποσπούν και οι οικίες (38%).

Αξία της αγοράς

Η αξία της εγχώριας αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 1999-2010, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 17,5%. Βεβαίως, ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε αρκετά τη διετία 2009-2010. Από το 2011 έως το 2014 η αγορά ήταν συνεχώς πτωτική, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης περίπου 7,4%. Το 2015 η αρνητική πορεία φαίνεται ότι ανακόπηκε, καθώς η αγορά (στο σύνολό της) εκτιμάται ότι παρουσίασε στασιμότητα (οριακή μεταβολή 0,3%).

Διαφορετική όμως εξέλιξη είχαν οι επιμέρους κατηγορίες υπηρεσιών ασφαλείας.

Ειδικότερα, αύξηση παρουσίασαν οι υπηρεσίες των χρηματαποστολών και μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων το 2015, η οποία ενισχύθηκε, ως ένα βαθμό, από τα capital controls (την καλοκαιρινή περίοδο) καθώς αυξήθηκε η ζήτηση από “μόνιμους” πελάτες (π.χ. αλυσίδες σούπερ μάρκετ) αλλά και από “περιστασιακούς” (π.χ. πρατήρια βενζινοπωλών).

Μικρή αύξηση εμφάνισε και η αγορά των γενικών φυλάξεων, ενώ μείωση εκτιμάται ότι κατέγραψε η αγορά των αεροπορικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και η αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών κέντρου λήψης σημάτων.

Σχετικά με την ποσοστιαία κατανομή της αγοράς ανά κατηγορία υπηρεσιών, πλειοψηφικό μερίδιο (55% περίπου) στη συνολική αξία της εγχώριας αγοράς υπηρεσιών ασφαλείας κατέλαβαν το 2015 οι λοιπές υπηρεσίες φύλαξης (φρουροί, φύλαξη χώρων κλπ.) και ακολούθησαν με διαφορά τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας σε συνδυασμό και με τις υπηρεσίες κέντρου λήψης σημάτων (22%). Οι χρηματαποστολές και η μεταφορά πολύτιμων αντικειμένων απέσπασαν μερίδιο 14% το ίδιο έτος, ενώ το υπόλοιπο 9% απέσπασε ο τομέας των υπηρεσιών αεροπορικών υπηρεσιών φύλαξης (Aviation Security).

Η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Μελετών της ICAP αναφέρει ότι το μέγεθος της εγχώριας αγοράς, δηλαδή οι πωλήσεις σε αξία των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας από επιχειρήσεις που ασκούν μόνο εμπορική δραστηριότητα, όπως εισαγωγή, εμπορία, τοποθέτηση, χωρίς να παρέχουν παράλληλα υπηρεσίες διαχείρισης κέντρου λήψης σημάτων, παρουσίασε μείωση την περίοδο 2010-2015, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό τα τελευταία έτη. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής το διάστημα 2010-2014 διαμορφώθηκε σε -5%.

Δείκτης εξέλιξης της συνολικής εγχώριας αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας

(2005-2015)

Διάρθρωση της συνολικής αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας ανά κατηγορία

(2014)

  
Έτος Βάσης: 2005=100

Πηγή: ICAP- Εκτιμήσεις αγοράς

Ζήτηση για συστήματα συναγερμών

Τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας τα τελευταία έτη έχουν ενισχύσει τη ζήτηση σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Ειδικότερα, η ζήτηση για συστήματα συναγερμών φαίνεται να έχει επηρεαστεί λιγότερο από την οικονομική ύφεση, σε σύγκριση με άλλα προϊόντα (π.χ. συστήματα πυρανίχνευσης, η ζήτηση των οποίων συνδέεται και με την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου). Περαιτέρω, η εισαγωγή φθηνότερων συστημάτων ασφαλείας στρέφει μέρος των καταναλωτών σε οικονομικότερες λύσεις. Κατά συνέπεια, οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου και “συμπιέζεται” το μέσο επίπεδο τιμών πώλησης των προϊόντων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η αξία των συνολικών πωλήσεων (μέγεθος αγοράς) των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.

Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, το 2016 οι υπηρεσίες γενικών φυλάξεων αναμένεται να παρουσιάσουν από στασιμότητα έως μικρή αύξηση. Θετικές προοπτικές διαγράφονται για την αγορά των χρηματαποστολών και μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων. Μικρές μεταβολές αναμένονται στην αγορά των αεροπορικών υπηρεσιών ασφαλείας και των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας (σε συνδυασμό με το κέντρο λήψης σημάτων).

Τα οικονομικά δεδομένα

Στα πλαίσια της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Επιπλέον, συντάχθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός για τη διετία 2013-2014, βάσει δείγματος 41 εταιρειών του κλάδου. Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό προκύπτουν τα εξής:

  • Το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασε αύξηση 7,3% το 2014/2013, η οποία προήλθε από την αύξηση κυρίως της αξίας των διαθεσίμων και των απαιτήσεων. Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 3,7% την ίδια περίοδο.
  • Οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις & προβλέψεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά 75,7% το ίδιο έτος, οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 5,9%.

Από τα αποτελέσματα χρήσεως διαπιστώνεται ότι, οι συνολικές πωλήσεις των 41 επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκαν κατά 7% το 2014 σε σχέση με το 2013, ενώ τα μικτά κέρδη μειώθηκαν με υψηλότερο ρυθμό (19,7%). Παρά τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 14,1%, το λειτουργικό αποτέλεσμα μειώθηκε κατά 35,5% το 2014. Τελικά, τα κέρδη (προ φόρου) των συγκεκριμένων εταιρειών μειώθηκαν σημαντικά (-42,1%). Επίσης, τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 28,3%.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρονικών συστημάτων, με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 26 αντιπροσωπευτικών εταιρειών προκύπτουν τα εξής:
Το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκε ελαφρώς κατά 1,7% το 2014/2013. Τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 3,6% την ίδια περίοδο. Οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις & προβλέψεις μειώθηκαν κατά 14,18%, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις συρρικνώθηκαν κατά 5,7%.

Οι συνολικές πωλήσεις των 26 επιχειρήσεων του δείγματος εμφάνισαν μείωση κατά 2,2% το 2014/2013, τα δε μικτά κέρδη μεταβλήθηκαν οριακά (0,51%). Επίσης, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 3,5% και οι χρηματοοικονομικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 18,2%. Τα παραπάνω οδήγησαν στην αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος κατά 30,9% την ίδια περίοδο. Τελικά, τα κέρδη (προ φόρου) αυξήθηκαν κατά 20% τα δε κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 15%.

{gallery}3385{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...