Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
20 Οκτωβρίου 2016 14:44

NOVA Security Alarm System P64

Ασύρματες ή ενσύρματες ζώνες… Δική σας η επιλογή!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
f01ce502715837920e87942116372980 XL 0940fd1b

Το σύστημα συναγερμού της NOVA (βασιζόμενο στον υβριδικό πίνακα P64) υποστηρίζει πληθώρα μονάδων επέκτασης για να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες οποιασδήποτε εγκατάστασης. Ένα από τα σημεία κλειδιά του συστήματος, είναι ότι οι ζώνες του μπορούν να είναι είτε ενσύρματες είτε ασύρματες. Η σειρά των ασύρματων αισθητήρων περιλαμβάνει επαφές και ανιχνευτές κίνησης…

Το σύστημα συναγερμού της NOVA (βασιζόμενο στον υβριδικό πίνακα P64) υποστηρίζει πληθώρα μονάδων επέκτασης για να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες οποιασδήποτε εγκατάστασης. Ένα από τα σημεία κλειδιά του συστήματος, είναι ότι οι ζώνες του μπορούν να είναι είτε ενσύρματες είτε ασύρματες. Η σειρά των ασύρματων αισθητήρων περιλαμβάνει επαφές και ανιχνευτές κίνησης επιτρέποντας στον τεχνικό να επεκτείνει τη χρήση του συστήματος, χωρίς επιπλέον δίκτυο καλωδίωσης. Η επικοινωνία των ασύρματων ανιχνευτών με τον πίνακα είναι αμφίδρομη (868MHz), εξασφαλίζοντας την άριστη λειτουργία του συστήματος, παρέχοντας ταυτόχρονα και χρήσιμα στατιστικά επικοινωνίας στον τεχνικό και τον τελικό χρήστη. Τέλος, μέσω μονάδας επέκτασης GSM/GPRS ή LAN, δίνεται η δυνατότητα στον τελικό χρήστη να χειριστεί τον συναγερμό, μέσω SMS ή εφαρμογής smartphone συσκευής.

O modular πίνακας της NOVA Security βασίζεται στην κεντρική μονάδα P64 και μέσα από μια σειρά περιφερειακών μονάδων, μπορεί να προσαρμόσει τα χαρακτηριστικά του, ανάλογα με τις ανάγκες της εγκατάστασης (εικόνα 1). Χαρακτηρίζεται ως υβριδικός, αφού είναι συμβατός με ενσύρματους ή ασύρματους ανιχνευτές και παρέχει πλήρης δυνατότητες απομακρυσμένης διαχείρισης, μέσω GSM/GPRS ή LAN.

Τα πάντα γύρω από τον NOVA είναι στην ελληνική γλώσσα, διευκολύνοντας εξαιρετικά τον τελικό χρήστη αλλά και τον εγκαταστάτη (εικόνα 2). Διαθέτει ένα εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη, ελληνικό μενού αλλά και ελληνικό φωνητικό μενού στον τηλεφωνητή. Το εγχειρίδιο χρήσης είναι και αυτό στα ελληνικά.

Υβριδική λειτουργία με ασύρματους ή ενσύρματους αισθητήρες

Ο πίνακας συναγερμού της δοκιμής βασίζεται στην κεντρική μονάδα P64 (εικόνα 3). Η πλακέτα διαθέτει 8 onboard συνδέσεις από τις οποίες οι 7 αντιστοιχούνται σε ζώνες συναγερμού και η 8η σε πυρανίχνευση 2 καλωδίων (ζώνη 5). Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του πίνακα, είναι ότι όλες οι ζώνες μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως ενσύρματες, είτε ως ασύρματες είτε σε οποιοδήποτε συνδυασμό. Ο πίνακας διαθέτει ενσωματωμένο ασύρματο δέκτη που δέχεται έως και 64 ασύρματες ζώνες. Δεν χρειάζεται επιπλέον επεκτάσεις. Επίσης δέχεται 7 ενσύρματες ζώνες ή 14 με διπλασιασμό. Με μονάδες επέκτασης ενσύρματων ζωνών το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει έως και 64 ενσύρματες ζώνες.

Όλες οι παραπάνω ζώνες, μπορούν να μοιραστούν σε 4 partitions. Επίσης, on board διαθέτει 3 προγραμματιζόμενες εξόδους PGM, οι οποίες με τις αντίστοιχες μονάδες επέκτασης, μπορούν να φτάσουν έως και τις 16.

Ασύρματες μονάδες και αμφίδρομη επικοινωνία

Ο P64 διαθέτει ενσωματωμένο onboard ασύρματο δέκτη για σύνδεση ασύρματων αισθητήρων. Η επικοινωνία μεταξύ του πίνακα και των αισθητήρων είναι αμφίδρομη. Ο αισθητήρας αποστέλλει σήμα στον πίνακα και περιμένει να λάβει απάντηση. Σε περίπτωση όπου δεν λάβει απάντηση, επαναλαμβάνει την αποστολή του σήματος συναγερμού. Η διαδικασία γίνεται μέχρι 4 φορές. Το σύστημα με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο εξασφαλίζει την άρτια λειτουργία του, αλλά συλλέγει και στατιστικά λειτουργίας της ασύρματης επικοινωνίας για κάθε αισθητήρα και τα εμφανίζει στο πληκτρολόγιο. Έτσι, ο τεχνικός μπορεί να γνωρίζει την ποιότητα της ασύρματης επικοινωνίας.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η επικοινωνία μεταξύ του πίνακα και των αισθητήρων μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σε πραγματική δοκιμή, μέσα στην Αθήνα, μία ασύρματη επαφή NOVA έστειλε σήμα στον πίνακα σε απόσταση 500 μέτρων, με οπτική επαφή των δύο σημείων!

Μονάδες επέκτασης

Η modular αρχιτεκτονική του πίνακα επιτρέπει την προσαρμογή των τελικών του χαρακτηριστικών ανάλογα τις ανάγκες τις εγκατάστασης. Οι βασικότερες μονάδες για την επέκταση των λειτουργιών της κεντρικής μονάδας P64 είναι οι παρακάτω:

KM24G: Το πληκτρολόγιο είναι πολύ πλούσιο σε δυνατότητες. Διαθέτει μεγάλη οθόνη LCD 240x120dots, μεγάφωνο που ‘’μιλάει’’ τις βασικές λειτουργίες, πλήρες πληκτρολόγιο, 2 επιπλέον ζώνες ή ένα PGM και η σύνδεση με τον πίνακα γίνεται μέσω του πρωτοκόλλου KRBUS. Επίσης, διαθέτει αυτόματο οδηγό ρυθμίσεων για τον εγκαταστάτη, που τον καθοδηγεί στο βασικό προγραμματισμό (εικόνα 4) και συνδεσμολογίες.

EXM800: Η μονάδα διαθέτει 8 τερματικές συνδέσεις που μπορούν να προγραμματιστούν ως συνδυασμός ζωνών και εξόδων PGM (εικόνα 5). Πιο συγκεκριμένα μπορούν να ρυθμιστούν είτε 8 ζώνες είτε 7 PGM με 1 ζώνη.

PSTP: Πρόκειται για τον τηλεφωνητή του πίνακα και παρέχεται μαζί με την κεντρική πλακέτα.

Υποστηρίζει επικοινωνία 24ωρου κέντρου (ΚΛΣ) και παρέχει φωνητικά μηνύματα. Όταν ‘’καλεί’’ ο χρήστης τον συναγερμό το σύστημα “απαντάει” με Ελληνικά μηνύματα. Αντίστοιχα, μπορεί να ‘’καλέσει’’ τον συναγερμό ο εγκαταστάτης και εισάγοντας τον κωδικό του να πραγματοποιήσει κάποιες βασικές ρυθμίσεις, αφού του έχει δοθεί πρόσβαση από τον χρήστη.

GSVU: Η μονάδα επικοινωνίας GSVU λειτουργεί ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με το PSTP και παρέχει σύνδεση GSM για τον πελάτη και GPRS για τον κέντρο λήψης (εικόνα 6). Όπως θα δούμε και παρακάτω, η μονάδα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη διαχείρισης του συναγερμού μέσω app ή ακόμα και με SMS.

LAN800: (Universal μονάδα) Προσθέτει στον πίνακα δυνατότητα σύνδεσης Ethernet (εικόνα 7) και αποστολής σημάτων μέσω TCP/IP στον σταθμό, όπως και απομακρυσμένης διαχείρισης μέσω app. Επιπρόσθετα και άσχετα με το συναγερμό NOVA, μπορεί να συνδεθεί σε οποιοδήποτε σύστημα μετατρέποντας τα σήματα Contact ID σε TCP/IP.

PWR20: Μονάδα πρόσθετης τροφοδοσίας, σε επικοινωνία bus με τον πίνακα. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με 2 εξόδους PGM και tamper.

Ασύρματοι αισθητήρες

Όπως προαναφέραμε, η κεντρική μονάδα P64 διαθέτει ενσωματωμένο πομποδέκτη RF για αμφίδρομη επικοινωνία με τις παρακάτω μονάδες:

BP1: Το BP1 είναι ένα ασύρματο ραντάρ PIR με ενσωματωμένο αισθητήρα θερμοκρασίας (εικόνα 8). Ο αισθητήρας θερμοκρασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή της ένδειξης θερμοκρασίας στον πίνακα, είτε και για τη διαχείριση των PGM. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το κλιματιστικό εάν ανέβει η θερμοκρασία πάνω τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει ως όριο.

ΒΚ1: Ασύρματη μαγνητική επαφή.

ΒΚ3: Ασύρματος πομπός με 3 εισόδους για χρήση με εξωτερικούς ανιχνευτές. Κάθε είσοδος συνοδεύεται από μοναδικό ID για μετάδοση συναγερμού. Η μονάδα BK3 μπορεί να υποστηρίξει 3 ανιχνευτές (ζώνες) μέσω μιας ασύρματης συσκευής.

ΒΚ4: Η ασύρματη μονάδα συνδυάζει τις δύο προηγούμενες και λειτουργεί ως ασύρματη επαφή, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα 3 εισόδους (εικόνα 9). Συνολικά παρέχει 4 ζώνες μέσω μιας ασύρματης συσκευής.

LT5: Ασύρματο τηλεχειριστήριο με 5 κουμπιά (εικόνα 10). Μέσω LED επιστρέφει στον χρήστη σήμα επιβεβαίωσης από τον πίνακα.

Απομακρυσμένη διαχείριση και Cloud

Ο πίνακας P64 παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω app για smartphone (εικόνα 11) ή μέσω SMS. Η μονάδα GSM/GPRS προσφέρει δυνατότητα αποστολής SMS για διαχείριση του πίνακα, όπως και πρόσβασης μέσω Cloud (app). Αντίστοιχα, η μονάδα LAN800 δίνει δυνατότητα πρόσβασης μέσω Cloud (εικόνα 12). Η επικοινωνία με τον πίνακα μέσω Cloud είναι κρυπτογραφημένη και έχει μια μικρή ετήσια χρέωση, αντίθετα με την υπηρεσία SMS που είναι δωρεάν.

Εν κατακλείδι

Ο πίνακας P64 «μιλώντας» Ελληνικά είναι εξαιρετικά φιλικός προς τον τελικό χρήστη. Σύγχρονος και εύχρηστος, ακολουθώντας την τάση της εποχής για απομακρυσμένη διαχείριση μέσω smartphone ή απλού κινητού. Η υποστήριξη ασύρματων και ενσύρματων ζωνών «λύνει» τα χέρια του τεχνικού, απλοποιώντας την υλοποίηση της εγκατάστασης και την επεκτασιμότητα του συστήματος.

Είναι συμβατός με πληθώρα περιφερειακών μονάδων, που τον κάνουν απόλυτα προσαρμόσιμο σε οποιαδήποτε εφαρμογή.

{gallery}3477{/gallery}

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

: Hybrid modular system: 7/14: 1 (ζώνη 5): 64: 64: 3: 16: 4: Plug-on: KRBUS

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...