Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
21 Δεκεμβρίου 2016 19:51

Περιμετρική ασφάλεια

Η επιστροφή μιας παραμελημένης αγοράς

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
c1927e17417fa7b0e9d9f0a61a050a1c XL 2b8973f3

Μία από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους ασφάλειας και προστασίας δημόσιων και ιδιωτικών χώρων αποτελεί η περιμετρική ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την παρουσία τους άλλες τεχνολογίες, όπως ο έλεγχος πρόσβασης ή τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης CCTV. Η περιμετρική ασφάλεια αποτελεί ένα …

Μία από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους ασφάλειας και προστασίας δημόσιων και ιδιωτικών χώρων αποτελεί η περιμετρική ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την παρουσία τους άλλες τεχνολογίες, όπως ο έλεγχος πρόσβασης ή τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης CCTV. Η περιμετρική ασφάλεια αποτελεί ένα καίριο και αξιόπιστο «όπλο» των κυβερνήσεων και κρατών για τον έλεγχο των συνόρων τους ή κρίσιμων χώρων και εγκαταστάσεων έναντι των ανερχόμενων απειλών της τρομοκρατίας, αλλά και του καυτού κοινωνικού προβλήματος της μαζικής μετανάστευσης που μαστίζει πολλές γειτονιές του πλανήτη.

Με τον όρο περιμετρική ασφάλεια μπορούμε να ορίσουμε τα συστήματα και τις σχετικές τεχνολογίες που προστατεύουν τους ανθρώπους και τα περιουσιακά στοιχεία εντός μιας εγκατάστασης, καθώς και τις εκτάσεις που την περιβάλλουν απαγορεύοντας και «μπλοκάροντας» την είσοδο μη εξουσιοδοτημένων προσώπων ή άλλων εισβολέων κατά μήκος όλης της περιμέτρου.

Πολλαπλά επίπεδα άμυνας επιστρατεύονται για το σκοπό αυτό, όπως φράχτες που περιφράσσουν όλη την εξωτερική περίμετρο της ασφαλιζόμενης έκτασης, μια εσώτερη περίμετρος ασφαλείας π.χ. πέριξ κτιριακών εγκαταστάσεων ή κρίσιμων υποδομών, περίμετρος στο επίπεδο ακριβώς των κτιρίων. αλλά και έλεγχος εντός των κτιρίων και εγκαταστάσεων, π.χ. με συστήματα ελεγχόμενης εισόδου. Κάθε επίπεδο ασφαλείας βοηθά στην καθυστέρηση, την αποτροπή και την ανίχνευση της εισβολής.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι πρόοδοι που έχουν συντελεστεί στην τεχνολογία έχουν βοηθήσει στην αύξηση των πεδίων εφαρμογής των συστημάτων περιμετρικής ασφαλείας. Ιστορικά, η περιμετρική ασφάλεια έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο πρόληψης και εντοπισμού εισβολέων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποδομές ζωτικής σημασίας, και άλλους τομείς υψηλού κινδύνου. Στην εποχή μας, πλέον, λύσεις περιμετρικής ασφάλειας χρησιμοποιούνται επιπλέον σε τομείς όπως εμπορικοί και οικιστικοί χώροι, χώροι/καταστήματα λιανικής πώλησης, χώροι μεταφορών, και σε πολλές άλλες αστικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Η περιμετρική ασφάλεια μπορεί να περιλαμβάνει ανίχνευση βίντεο, ανίχνευση εισβολής, έλεγχο πρόσβασης, περίφραξη ασφαλείας, πύλες εισόδου, τεχνητά εμπόδια κατά οχημάτων κ.ά. Ο τύπος των συστημάτων και τεχνολογιών που συνήθως αναπτύσσονται σε τέτοιες περιπτώσεις εξαρτάται από τους πιθανούς κινδύνους εισβολής, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από βανδαλισμούς, έως κλοπές, κατασκοπία και, στη χειρότερη περίπτωση, τρομοκρατία.

Μια ισχυρή περιμετρική περίφραξη που θα επιτυγχάνει αποτελεσματικά την παρεμπόδιση των εισβολέων θα πρέπει να συνδυάζει έναν φράχτη ή τοίχο με φωτισμό ασφαλείας και κάμερες επιτήρησης, π.χ. περιμετρικό σύστημα ανίχνευσης εισβολέων (PIDS) και σύστημα καμερών CCTV. Επίσης, συχνά στην κορυφή των περιφράξεων τοποθετούνται συρματοπλέγματα και αγκαθωτά σύρματα που λειτουργούν αποτρεπτικά για αναρρίχηση, αυξάνοντας το ύψος του φράγματος, αλλά και την πιθανότητα ένας επίδοξος εισβολέας να εγκλωβιστεί ή να τραυματιστεί.

Η επιστροφή μιας παραμελημένης αγοράς

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να επενδύθηκαν σημαντικά κεφάλαια στην τεχνολογική εξέλιξη συστημάτων όπως οι κάμερες και τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, ωστόσο η φυσική περίμετρος ασφαλείας δεν έτυχε της ίδιας προσοχής. Αυτό όμως αρχίζει να αλλάζει, καθώς τα συστήματα περιμετρικής ενσωματώνονται όλο και περισσότερα στις ολοκληρωμένες στρατηγικές για την ασφάλεια.

Σε αυτό κρίσιμο ρόλο έχουν διαδραματίσει:

· η αναπτυσσόμενη τρομοκρατική απειλή σε όλο τον κόσμο,

· η αυξανόμενη ανασφάλεια που προκύπτει ως αποτέλεσμα της διευρυνόμενης μετανάστευσης,

· οι τεχνολογικές τάσεις στον τομέα της βιντεοεπιτήρησης,

· η ανάγκη για μείωση του κόστους που συνεπάγεται η απασχόληση έμψυχου δυναμικού στον τομέα της ασφάλειας,

· οι επενδύσεις στις υποδομές των «έξυπνων πόλεων»,

· και οι πιο αυστηροί κανονισμοί των κρατών αλλά και των εμπλεκόμενων βιομηχανιών για περιμετρική ασφάλεια.

Η εμπειρία του PAS 68

Το PAS 68, για παράδειγμα, είναι ένα Δημόσιο Διαθέσιμο Πρότυπο που αναφέρεται στις μπάρες ασφάλειας οχημάτων, η οποία αναπτύχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κατασκευαστές συστημάτων περιμετρικής ασφάλειας. Έχει γίνει πρότυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σημείο αναφοράς του κλάδου της ασφάλειας που σχετίζεται με τον εξοπλισμό και τα όργανα ελέγχου πρόσβασης και εμπόδισης οχημάτων.

Η ίδια επίσης προδιαγραφή εντάσσει τον εξοπλισμό περιμετρικής ασφάλειας στην κατηγορία των συστημάτων εκείνων που μπορούν να συμβάλουν στην προληπτική αντιμετώπιση επιθέσεων με παγιδευμένα οχήματα, και τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε κρίσιμες υποδομές, πρεσβείες και άλλες εγκαταστάσεις.

Εάν ένα προϊόν πληροί το πρότυπο PAS 68, οι τελικοί χρήστες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είναι υψηλής ποιότητας και θα λειτουργούν όπως αναμένεται.

Οι σημαντικότεροι παίχτες στην αγορά

Η παγκόσμια αγορά περιμετρικής ασφάλειας εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020, και ότι θα αυξηθεί κατά 8% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Research and Markets.

Η Βόρεια Αμερική αποτελεί σήμερα την πιο σημαντική αγορά στον τομέα της τεχνολογίας περιμετρικής ασφάλειας. Ανερχόμενες αγορές ωστόσο εμφανίζονται στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου εκτιμάται ότι θα σημειωθούν σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου φιγουράρουν είναι οι Anixter International, Axis Communications, Fiber Sensys, FLIR Systems, Honeywell International, RBtec Perimeter Security Systems, Senstar, Southwest Microwave, Tyco, United Technologies Corporation, Xtralis, καθώς και πολλές άλλες.

Πολυεπίπεδη περιμετρική προστασία

Με τις απειλές που σχετίζονται με την περιμετρική ασφάλεια να αυξάνονται διαρκώς, η ζήτηση για πολυεπίπεδη περιμετρική προστασία έχει αυξηθεί. Οι τεχνολογίες που γνωρίζουν μια αυξανόμενη δημοτικότητα είναι κυρίως οι νέας γενιάς φράχτες με ενσωματωμένους αισθητήρες, υπέρυθρη ακτινοβολία και οπτικές ίνες. Οι θερμικές κάμερες και τα συστήματα ανάλυσης βίντεο (video analytics) είναι επίσης δημοφιλείς λύσεις, ενώ οι τεχνολογίες ανίχνευσης εισβολής, όπως μικροκύματα, σεισμικοί αισθητήρες και ραντάρ γνωρίζουν επίσης υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πράγματι, τα ραντάρ έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από το επίπεδο του φυσικού φωτισμού και των καιρικών συνθηκών, ενώ μπορούν επίσης να επιτηρούν μεγάλες περιοχές που διαφορετικά θα απαιτούσαν πολλές κάμερες για να επιτευχθεί το ίδιο ποσοστό περιμετρικές κάλυψης. Παρόλα αυτά, οι κάμερες βιντεοεπιτήρησης αξιοποιούνται σε υψηλό ποσοστό σε εγκαταστάσεις περιμετρικής ασφάλειας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων στρατηγικών περιμετρικής ασφάλειας.

Σχεδιάζοντας λύσεις περιμετρικής ασφάλειας

Κατά την εκπόνηση μιας λύσης περιμετρικής ασφαλείας, λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως:

Ορατότητα: Ποιο σύστημα περιμετρικής προστασίας είναι ορατό και με τι μοιάζει, και αν υπάρχουν κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία που είναι ορατά και θα μπορούσαν να αποκρυφτούν

Τοπικές πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία: Ποσοστά τοπικής εγκληματικότητας, θέσεις πρώτης ανταπόκρισης, κλπ

Τοποθεσία και περιβαλλοντικές συνθήκες: Έδαφος, καιρικές συνθήκες, φωτισμός κλπ

Απαιτήσεις ενεργειακής ισχύος: Τι κατανάλωση απαιτείται, ειδικά για ορισμένα ειδικά συστήματα περίφραξης.

Το πώς θα ανταποκριθεί σε μια ανιχνευμένη εισβολή θα πρέπει επίσης να εξεταστεί.

Το μέλλον της περιμετρικής ασφάλειας

Ενώ η περιμετρική ασφάλεια έχει προφανή αποτρεπτικό σκοπό, η αυξημένη χρήση της στις αστικές περιοχές, και σε τομείς όπως το εμπόριο, η λιανικό πώληση, αλλά και σε δημόσιες εγκαταστάσεις, έχει εστιάσει την προσοχή κυρίως στη σήμανση εδαφών με έναν μη-επιθετικό τρόπο, μέσω προσεκτικής ένταξης τέτοιων συστημάτων στο περιβάλλοντα χώρο, με ήπια στοιχεία σχεδίασης.

Στην περίπτωση των φραγμών έναντι οχημάτων, για παράδειγμα, οι χρήστες θα πρέπει να εξετάσουν υλικά και εφαρμογές που να απαιτούν χαμηλή συντήρηση και να εντάσσονται αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο. Τέτοια είναι η σημασία που δίδεται από την βιομηχανία του κλάδου στο σχεδιασμό που κάποιες εταιρείες κατασκευής τέτοιων προϊόντων, όπως γλάστρες ασφαλείας, έχουν στην προμετωπίδα τους το αισθητικό στοιχείο.

Το υψηλό κόστος των περιμετρικών συστημάτων ασφαλείας μπορεί να είναι ένας περιοριστικός παράγοντας στην υιοθέτησή τους από ένα τμήμα των δυνάμει πελατών της, ωστόσο, τα κόστη διαρκώς μειώνονται, ιδίως όσον αφορά τις θερμικές κάμερες. Τα συστήματα περιμετρικής ανίχνευσης εισβολής είναι επίσης επιρρεπή σε ψευδείς συναγερμούς που προκαλούνται από ζώα, καιρικά φαινόμενα κ.λπ. Η βελτίωση της αξιοπιστίας τους ως εκ τούτου είναι μια βασική πρόκληση για τον κλάδο.

Στο μέλλον, η περιμετρική ασφάλεια θα μπορούσε να γίνει μέρος ενός διασυνδεμένου τεχνολογικού συστήματος, που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις δεξιότητες και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτείται για κάθε ενότητα εργασίας. Όταν συμβαίνουν «διαταραχές» σε διάφορα μέρη του συστήματος, αυτή η διασυνδεμένη τεχνολογία θα είναι σε θέση να αναλύσει και να εντοπίσει τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια σοβαρή απειλή, και να αυξήσει τους συναγερμούς όταν τίθενται σε κίνδυνο οι φυλασσόμενες περιουσίες και εγκαταστάσεις.

Άλλες καινοτομίες περιλαμβάνουν την εναέρια επιτήρηση, μέσω ειδικών μπαλονιών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα λεγόμενα drones, ιδίως, μπορούν να γίνουν δημοφιλή, αν οι κατασκευαστές επιτύχουν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους και εάν επιτευχθεί η ενσωμάτωση ανάλυσης δεδομένων. Επίσης, τα ρομποτικά συστήματα θα μπορούσαν να είναι μέρος των μελλοντικών στρατηγικών περιμετρικής προστασίας. Πράγματι, υπάρχουν ήδη συσκευές που μπορούν να ταξιδεύουν κατά μήκος ράγας και να επιτηρούν περιμετρικά, καθώς και να ανταποκρίνονται σε ύποπτες εισβολές.

Τα αυτο-οδηγούμενα περιπολικά οχήματα ασφαλείας με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αισθητήρων και ήχου / εικόνας μπορούν επίσης στο μέλλον να ενταχθούν στο «στόλο» των εργαλείων περιμετρικής ασφάλειας.

{gallery}3706{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...