Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
30 Σεπτεμβρίου 2016 16:43

Οι Ολλανδοί εκπαιδεύουν αετούς κατά υπόπτων drones

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fb42c2ed411780f9516ff77b8b3c9a925 XL

Μια πρωτότυπη –και ταυτόχρονα αρχαία– μέθοδο επιστράτευσε η ολλανδική αστυνομία για να λύσει το πρόβλημα των drones που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στους αιθέρες: εκπαιδεύει αετούς για να τα καταρρίπτουν. Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μη επανδρωμένα οχήματα –όπως είναι η επίσημη ονομασία των drones– βρίσκεται ακόμη στα σπάργαναΜια πρωτότυπη –και ταυτόχρονα αρχαία– μέθοδο επιστράτευσε η ολλανδική αστυνομία για να λύσει το πρόβλημα των drones που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στους αιθέρες: εκπαιδεύει αετούς για να τα καταρρίπτουν.

Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μη επανδρωμένα οχήματα –όπως είναι η επίσημη ονομασία των drones– βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν περιορισμοί, ιδίως σε σημεία μεγάλου στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα αεροδρόμια κ.τ.λ.

Για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που προκαλεί «πονοκέφαλο» στις αρχές, και διογκώνεται όσο τα drones εισχωρούν στην αγορά καθώς οι τιμές τους πέφτουν, οι ολλανδικές αρχές στράφηκαν σε μια πατροπαράδοτη τακτική: την εκπαίδευση των αετών.

«Δώσαμε μια μη τεχνολογική λύση σε ένα πρόβλημα υψηλής τεχνολογίας», εξηγεί ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Dennis Janus, μετά την πρώτη δημόσια επίδειξη «ισχύος» των αετών. Από το τέλος του 2015, η αστυνομία διεξάγει δοκιμές της επαναστατικής μεθόδου, οι οποίες έχουν στεφτεί με επιτυχία –όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι δοκιμές επικεντρώθηκαν κυρίως στον τρόπο με τον οποίοι οι εκπαιδευμένοι αετοί θα καταρρίπτουν τα drones. «Κανένας αετός δεν τραυματίστηκε αλλά τα drones δεν γλίτωσαν», διαβεβαιώνει ο Janus, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των φιλοζωικών οργανώσεων.

Όπως εξηγεί, τα πουλιά-θηρευτές βλέπουν τα drones σαν θήραμα και τα αρπάζουν την ώρα που πετούν και προσγειώνονται με τα drones γαντζωμένα στα νύχια τους. «Δεν βρήκαμε άλλον τρόπο να πιάνουμε τα drones, αν και συνεχίζουμε να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις», προσθέτει ο Janus, αναφερόμενος σε δίχτυα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα που διερευνώνται.

Τα περήφανα πουλιά βρίσκονται σε ετοιμότητα για να καταρρίψουν κάθε ύποπτο drone που μπορεί την ασφάλεια των Ολλανδών πολιτών, όπως στη διάρκεια επισκέψεων κρατικών αξιωματούχων ή όταν τα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα κινούνται κοντά σε αεροδρόμια.

Προς το παρόν, η αστυνομία χρησιμοποιεί τους αετούς που έχει προμηθευτεί από την εξειδικευμένη εταιρεία Guard From Above. Ήδη, όμως, μεγαλώνει τη νέα γενιά αετών που προορίζονται για τον συγκεκριμένο σκοπό, οι οποίοι είναι σήμερα πέντε μηνών.

Περίπου 100 αστυνομικοί θα εκπαιδευτούν για να δουλεύουν μαζί με τους αετούς και το ειδικό «ιπτάμενο σώμα καταδίωξης drones» της ολλανδικής αστυνομίας θα είναι έτοιμο για δράση το επόμενο καλοκαίρι.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...