DIABASTE DWREAN SEC 127
techmail
electec 2022 3
ψηφιακή τηλεόραση
securityreport e mag odhgos 2021
26 Ιουλίου 2020 23:08

Ασύρματο ή ενσύρματο σύστημα συναγερμού;

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

.Όταν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα ασύρματο ή ενσύρματο σύστημα συναγερμού για το σπίτι, η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Κάθε ιδιοκτησία είναι διαφορετική, επομένως είναι σημαντικό ο εγκαταστάτης να αναλογιστεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προσφέρει η κάθε τεχνολογία…

Όταν πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα ασύρματο ή ενσύρματο σύστημα συναγερμού για το σπίτι, η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Κάθε ιδιοκτησία είναι διαφορετική, επομένως είναι σημαντικό ο εγκαταστάτης να αναλογιστεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προσφέρει η κάθε τεχνολογία, ώστε να επιλέξει το σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του πελάτη.

Τα ενσύρματα συστήματα συναγερμού έχουν πλεονέκτημα στην αξιοπιστία, ενώ τα ασύρματα συστήματα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία κατά τη διαδικασία της τοποθέτησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μέρη όπου δεν είναι δυνατή η ενσύρματη εγκατάσταση. Μήπως όμως αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Μήπως τα νέα ασύρματα πάνελ προσφέρουν την ίδια αξιοπιστία με τα ενσύρματα; Ας δούμε πως λειτουργεί κάθε ένα από αυτά τα συστήματα, εξετάζοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Τι κάνει λοιπόν ένα σύστημα ενσύρματο ή ασύρματο; Το δίκτυο αισθητήρων ενός οικιακού συστήματος ασφαλείας, μαζί με τον πίνακα ελέγχου, συνδέονται και επικοινωνούν με τον εξωτερικό κόσμο μέσω μιας κυψελοειδούς ή σταθερής σύνδεσης.

Πιο συγκεκριμένα, ένα πλήρως ασύρματο σύστημα χρησιμοποιεί μεμονωμένους αισθητήρες σε ολόκληρο το σπίτι που επικοινωνούν ασύρματα με τον κεντρικό πίνακα ελέγχου, συνήθως χρησιμοποιώντας τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων. Βασικά, τα ασύρματα συστήματα αξιοποιούν την τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων για τη δημιουργία ενός μίνι κυψελοειδούς δικτύου εντός του σπιτιού σας, ώστε να μπορούν να μεταδίδουν συναγερμούς. Από την άλλη, ένα πλήρως ενσύρματο σύστημα συναγερμού συνδέει τους αισθητήρες στον πίνακα ελέγχου μέσω ενός δικτύου καλωδίων (κρυμμένο στους τοίχους και τα δάπεδα μίας οικίας) και επικοινωνεί με τον στον εξωτερικό κόσμο χρησιμοποιώντας την τηλεφωνική γραμμή του σπιτιού.

Ένα σύστημα ασφαλείας μπορεί φυσικά να είναι ενσύρματο και ασύρματο, υβριδικό δηλαδή, όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να διαθέτει είτε ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων και έναν πίνακα ελέγχου με σύνδεση σταθερής ενσύρματης σύνδεσης – είτε αισθητήρες με ενσύρματο καλώδιο που συνδέονται με έναν πίνακα ελέγχου που επικοινωνεί μέσω κυψελοειδούς σύνδεσης. Μία συνηθισμένη λειτουργία είναι αυτή που συνδυάζει και τα δύο, με την ενσύρματη τηλεφωνική γραμμή ως την κύρια σύνδεση και μία κυψελοειδής, ως backup λύση σε περίπτωση που οι γραμμές του τηλεφώνου πέσουν ή κοπούν.  Η εγκατάσταση ενός ασύρματου πάνελ συναγερμού είναι ευκολότερη, μπορεί ωστόσο το ασύρματο δίκτυο στο οποίο βασίζεται να μην είναι τόσο αξιόπιστο όσο η παραδοσιακή καλωδίωση. Ας δούμε που υπερέχει η κάθε τεχνολογία.

Ασύρματο σύστημα συναγερμού

Εάν ένα σπίτι δεν διαθέτει προεγκατεστημένο πάνελ συναγερμού, τότε ένα ασύρματο σύστημα μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Τυχόν τροποποιήσεις ή «μερεμέτια» που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν  στην περίπτωση ενός ενσύρματου συστήματος δεν αποτελούν πρόβλημα στην περίπτωση ενός ασύρματου συναγερμού. Επομένως, τα εν λόγω συστήματα είναι μια ελκυστική επιλογή για ενοικιαστές, ιστορικά κτίρια ή σπίτια κατασκευασμένα από πέτρα. Οι ενοικιαστές ή οι ιδιοκτήτες που αλλάζουν συνεχώς κατοικία, επωφελούνται εξίσου από την φορητότητα που προσφέρουν τα ασύρματα συστήματα συναγερμού, αφού απλώς τα αποσυνδέουν και τα επανασυνδέουν με τη βοήθεια του εγκαταστάτη τους στο νέο σπίτι. Σε ότι αφορά την ασφάλεια, μπορεί να είναι εύκολο για ένα διαρρήκτη να αποκόψει το σταθερό τηλέφωνο και να απενεργοποιήσει με αυτό τον τρόπο το ενσύρματο σύστημα συναγερμού. Με ένα ασύρματο πάνελ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και απαιτείται κάποια επιπλέον τεχνογνωσία για την απενεργοποίηση τους. Τα εν λόγω συστήματα τρέχουν αλγόριθμους κρυπτογράφησης και άλλου τύπου τεχνικές. Για την απενεργοποίηση τους θα απαιτούνται γνώσεις χάκερ…

Το πιθανό μειονέκτημα ενός ασύρματου πάνελ είναι η αξιοπιστία του. Ακριβώς όπως οι δρομολογητές Wi-Fi ή τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα συστήματα ασφαλείας υπόκεινται σε διάφορους τύπους παρεμβολών, που μπορεί να προκαλέσουν την αδυναμία ανταπόκρισης του αισθητήρα ή την ενεργοποίηση ψευδούς συναγερμού. Οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές μπορεί να προέρχονται από πολλές άλλες συσκευές, όπως, τηλεχειριστήρια, καλώδια, φούρνους μικροκυμάτων και φωτισμό. Ωστόσο, αυτό τείνει να αποτελέσει παρελθόν, καθώς οι νέοι ασύρματοι συναγερμοί έρχονται με πληθώρα νέων χαρακτηριστικών και τεχνολογιών για να εξαλείψουν αυτά τα προβλήματα. Για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων επικοινωνίας, κάθε ασύρματος αισθητήρας διαθέτει τη δική του μπαταρία, η οποία λειτουργεί, ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος, είναι ένα τακτικό έλεγχο για να βεβαιωθεί ότι το σύστημα και τα περιφερειακά λειτουργούν απροβλημάτιστα. Βέβαια, εδώ προκύπτει και ένα ζήτημα σε ότι αφορά το κόστος. Οι μπαταρίες σε ασύρματες συσκευές όπως ανιχνευτές PIR, μαγνητικές επαφές πόρτας/παραθύρων, πληκτρολόγια, σειρήνες κ.λπ., πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε 2 χρόνια, ενώ και η μπαταρία του κεντρικού πίνακα συναγερμού, θα χρειαστεί να αντικατασταθεί κάθε 5 χρόνια περίπου. Επομένως, επιλέγοντας ένα ασύρματο σύστημα ασφαλείας, ο χρήστης μπορεί να επιβαρυνθεί με ελαφρώς υψηλότερο κόστος λειτουργίας από ότι με ένα ενσύρματο σύστημα συναγερμού.

Η απόσταση είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να περιορίσει την αξιοπιστία ενός ασύρματου συστήματος συναγερμού. Σε μεγάλες εγκαταστάσεις, οι ραδιοσυχνότητες που μεταδίδονται ενδέχεται να μην μπορούν να φτάσουν στον πίνακα ελέγχου. Τα περισσότερα ασύρματα συστήματα έχουν εύρος περίπου 150 μέτρων. Εάν ένα ακίνητο είναι μεγαλύτερο από 400 τετραγωνικά μέτρα, τότε το όλο σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί και τόσο καλά. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις και πολλά από τα νέα πάνελ συναγερμού, έρχονται να καλύψουν αυτές τις απαιτήσεις.

 Ενσύρματο σύστημα συναγερμού

Τα νέα σπίτια διαθέτουν καλωδίωση για να φιλοξενήσουν συστήματα συναγερμού. Έτσι, ένα ενσύρματο σύστημα ασφαλείας, μπορεί να είναι ιδανική λύση για το χώρο, καθώς τοποθετείται αρκετά εύκολα. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα ενός ενσύρματου συναγερμού, είναι η εξάλειψη παρεμβολών. Οι παρεμβολές, οι διακοπές λειτουργίας του δικτύου και άλλα ζητήματα δεν θα σταθούν εμπόδιο, γιατί ένα τέτοιο σύστημα αξιοποιεί τα καλώδια του σπιτιού για την επικοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι το ενσύρματο σύστημά λειτουργεί με συνέπεια και άρα ο χρήστης θα λάβει λιγότερους ψευδείς συναγερμούς.

Από την άλλη όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί καλώδια δεν προσφέρει και τη μέγιστη ευελιξία π.χ. κατά τη διαδικασία μετακόμισης. Επίσης, τα ενσύρματα συστήματα απαιτούν αρκετά καλώδια που συνδέουν το κεντρικό πίνακα ελέγχου με κάθε συσκευή και έτσι σε κάθε γωνία του σπιτιού υπάρχει κρυμμένο και ένα καλώδιο. Τέλος, ένα ενσύρματο πάνελ ελέγχου μπορεί να λειτουργεί απροβλημάτιστα, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι διαρρήκτες που γνωρίζουν ότι μπορούν να απενεργοποιήσουν τον πίνακα ελέγχου, απλά κόβοντας τις γραμμές του τηλεφώνου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα υβριδικά συστήματα συναγερμού κάνουν θραύση!

Υβριδικά πάνελ συναγερμού

Τα υβριδικά συστήματα συναγερμού, έχουν γνωρίσει σπουδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αφού προσφέρουν υψηλή αξιοπιστία στο τρόπο λειτουργίας τους, προηγμένες τεχνικές, καινοτομίες και είναι κατάλληλα και για περιμετρική τοποθέτηση σε μια οικία. Ωστόσο, αυτό που κάνει τα υβριδικά συστήματα συναγερμού να ξεχωρίζουν είναι η υψηλή ασφάλεια, η γρήγορη εγκατάσταση, η δυνατότητα μεταφοράς του συναγερμού σε ένα άλλο χώρο, καθώς και η εύκολη μελλοντική επέκταση των αισθητήρων σε σημεία που δεν έχουν προβλεφτεί. Η κατάλληλη επιλογή ενός υβριδικού συναγερμού, εξαρτάται κυρίως από το χώρο εγκατάστασης. Αν θέλουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο χώρο, τότε ο συναγερμός που θα επιλέξουμε θα πρέπει να υποστηρίζει πολλές ζώνες, ώστε να μπορούμε να τοποθετήσουμε περισσότερους ασύρματους αισθητήρες. Ο πίνακας ελέγχου στους περισσότερους υβριδικούς συναγερμούς διαθέτει αρκετές ζώνες. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας μονάδες επέκτασης μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ενσύρματων και ασύρματων ζωνών ασφαλείας που μπορεί να υποστηρίξει ο κεντρικός πίνακας ελέγχου. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξουμε μεταξύ των δύο τεχνολογιών και έτσι, ένας συναγερμός που συνδυάζει τα οφέλη τόσο των ασύρματων συστημάτων ασφαλείας όσο και των ενσύρματων, φαντάζει μονόδρομος.

{gallery}8736{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί το Security Report Ιουλίου

  Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιουλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές πο...
 • IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  IFSEC International 2022 – Ρεπορτάζ από τον εκθεσιακό χώρο του ExCeL στο Λονδίνο!

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση IFSEC International 2022, η οποία επέστρεψε στον εκθεσιακό χώρο ExCeL του Λονδίνου μετά από δύο χρόνια απουσίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ...
 • SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  SIGMA SECURITY – Εγκαίνια του νέου καταστήματος της εταιρείας στο Περιστέρι

  Ένα νέο σημείο εξυπηρέτησης για τους επαγγελματίες συστημάτων ασφαλείας άνοιξε στο μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας, το Περιστέρι. Πρόκειται για το καινούργιο κατάστημα της SIGMA SECURITY...
 • 2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  2ο Τεχνικό Σεμινάριο Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε. στην Θεσσαλονίκη!

  Ο Σύνδεσμος Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος, σε συνεργασία με την Dahua Technology Greece, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το δεύτερο τεχνικό σεμινάριο του...
 • Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Οι τάσεις και οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι Integrators

  Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για την φυσική-περιμετρική ασφάλεια, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή, αποτελείται από όλα εκείνα τα συστήματα και τις τεχνολογίες που προστατεύουν τους ανθρώπ...
 • Αναγνώριση Προσώπου

  Αναγνώριση Προσώπου

  Η βελτιωμένη ακρίβεια και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η σημερινή τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου την καθιστούν ιδανικό εργαλείο για τον έλεγχο της ταυτότητας των χρηστών. Οι επαγγελματίες του...
 • Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το νέο πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο H.266 μειώνει το μέγεθος του βίντεο έως και 50%

  Το 2020, η Fraunhofer HHI με έδρα το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσημα το πρότυπο κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο επόμενης γενιάς H.266/VVC (Versatile Video Coding), το οποίο υποστηρίζεται πλέ...
 • Hikvision AX Hybrid PRO

  Hikvision AX Hybrid PRO

  Η Hikvision ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου συστήματος συναγερμού, το AX Hybrid PRO που έρχεται με μία νέα και καινοτόμα τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων, την «Speed-X». Με τη νέα αυτή τεχνολογί...
 • Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

  Supervoice SVC-SP10, SVC-SP20 και SVC-SP30

   Η Supervoice πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία μίας νέας σειράς HD IP μεγαφώνων και horn, που έρχεται να συμπληρώσει την γκάμα προϊόντων της. Πρόκειται για δύο προηγμένα IP speakers και ένα...
 • Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  Uniview XVR301-Q Series & XVR301-16G Series XVR 4, 8 και 16 καναλιών

  H εταιρία Stam Electronics επεκτείνει την προϊόντική γκάμα βιντεοεπιτήρησης της και ανακοινώνει μία νέα συνεργασία με τη UNIVIEW, τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή CCTV προϊόντων στον κόσμο! Θέλον...
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΑ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Securityreport.gr - Το απόλυτο περιοδικό για τα συστήματα ασφαλείας
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design