Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιανουαρίου 2020 20:14

Turnstiles: Τα πλεονεκτήματα των εν λόγω συστημάτων

Πως βελτιώνουν την πρόσβαση και την ασφάλεια

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F871df330927264afbcb3769d775db7d5 XL

Σήμερα, η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για πολλές εταιρίες. Από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν οι εισβολείς, μέχρι και τον κίνδυνο που θέτει ένα πλήθος που βρίσκεται εκτός ελέγχου, οι εταιρείες διαχείρισης σε ολόκληρη τον κόσμο αναγνωρίζουν τα οφέλη των συστημάτων turnstile, ως έναν από τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης της φυσικής ασφάλειας και ως μέσο ελέγχου της πρόσβασης των εργαζομένων και των επισκεπτών.

Ένα turnstile ή turnstyle, είναι μια μορφή πύλης που επιτρέπει να περάσει ένα άτομο τη φορά. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί έτσι ώστε να «επιβληθεί» η μονόδρομη κυκλοφορία ανθρώπων και μπορεί να περιορίσει τη πρόσβαση μόνο σε άτομα που εισάγουν, ένα εισιτήριο, ένα νόμισμα, ένα δελτίο ή μία κάρτα.

Tα turnstiles μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων, όπως στάδια, πάρκα ψυχαγωγίας, γραφεία επιχειρήσεων, αεροδρόμια, χιονοδρομικά κέντρα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καζίνο κ.λπ. Ένα turnstile μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση σε δημόσιες συγκοινωνίες, σε γήπεδα ή για τον περιορισμό της πρόσβασης σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα, π.χ. στο λόμπι ενός κτηρίου.

Η ασφάλεια είναι ο κύριος λόγος για την εγκατάσταση ενός συστήματος turnstile, το οποίο προσφέρει έλεγχο, αλλά και αποτροπή σε μη εξουσιοδοτημένους επισκέπτες. Οι πύλες περιστροφής επιτρέπουν την πρόσβαση σε μόνο ένα πρόσωπο τη φορά. Το γεγονός ότι μόνο ένα άτομο επιτρέπεται να περάσει μέσω μιας χρονικής στιγμής επιβραδύνει το ρυθμό της ανθρώπινης κυκλοφορίας και δίνει στο προσωπικό ασφαλείας αρκετό χρόνο ώστε να εντοπίσει ένα πιθανό πρόβλημα και να παρέμβει εάν είναι απαραίτητο.

Οι πόρτες με ενσωματωμένους αναγνώστες (κωδικούς, κάρτες, κ.λπ.), μπορούν επίσης να προσφέρουν ελεγχόμενη πρόσβαση ωστόσο, δεν επιλύουν το ζήτημα του αριθμού των ανθρώπων που μπορούν να περάσουν σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Το “tailgating” είναι ένα κοινό ζήτημα ασφάλειας και αναφέρεται στην περίπτωση που κάποιο άτομο προσπαθεί να ακολουθήσει κάποιον που έχει εξουσιοδότηση να εισέλθει σε ένα κτίριο ή κάποιο άλλο χώρο.  Ένα σύστημα turnstile είναι μια αποτελεσματική λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς είναι αδύνατο για περισσότερα από ένα άτομα να εισέλθουν την ίδια στιγμή (ιδανικό για εκδηλώσεις με εισιτήρια).

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των εν λόγω συστημάτων, είναι το γεγονός ότι μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν και με άλλες πτυχές του συστήματος ελέγχου ασφαλείας ενός κτιρίου, όπως κάμερες, πόρτες, συναγερμό, αλλά και άλλο εξοπλισμό ασφαλείας. Αφού εγκατασταθεί, μπορεί άμεσα να αναγνωρίσει με ακρίβεια το χρόνο και την ταυτότητα οποιουδήποτε εισέρχεται στο κτίριο.

Ακόμα, ένα turnstile μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών για να επιτρέψει την είσοδο. Αυτή η διαδικασία αυτο-επικύρωσης μειώνει τον φόρτο εργασίας των υπαλλήλων που βρίσκονται στη ρεσεψιον, αλλά και του προσωπικού ασφαλείας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Ακόμα, ένα turnstile μπορεί να οριστεί ώστε να επιτρέπει μόνο την είσοδο, π.χ. το πρωί που φτάνει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων και αντίστοιχα μόνο για έξοδο, το βράδυ κατά την αποχώρησή τους. Οι πύλες μπορούν επίσης να κλειδωθούν/ τη νύχτα ή το σαββατοκύριακο όταν ένας χώρος παραμένει κλειστός.

Τύποι turnstile

Υπάρχουν πολλοί τύποι συστημάτων περιστροφής και διατίθενται σε πολλά διαφορετικά ύψη, πλάτη και στυλ. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Waist-high: Μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως turnstile “μισού ύψους” και είναι παραδοσιακά ο πιο δημοφιλής τύπος. Τα Waist-high turnstiles χρησιμοποιούνται συχνά σε εκθέσεις, αξιοθέατα και αρένες. Ο χρήστης εισάγει ένα εισιτήριο στην υποδοχή, από την οποία διαβάζεται ένας γραμμωτός κώδικας. Σε περίπτωση που επιτραπεί η πρόσβαση, ένας αισθητήρας προσδιορίζει την ταχύτητα με την οποία ο χρήστης διέρχεται και ρυθμίζει τον ηλεκτρικό κινητήρα να γυρίσει το turnstile στην αντίστοιχη ταχύτητα που έχει οριστεί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του συστήματος. Ορισμένα έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν την είσοδο μόνο μετά από πληρωμή (πραγματικά νομίσματα), ενώ άλλα επιτρέπουν την πρόσβαση μετά την ηλεκτρονική ανάγνωση ενός έγκυρου γραμμωτού κώδικα. Ένα μειονέκτημα αυτού του τύπου είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να «πηδήξουν» πάνω από το turnstile», όπως συνήθως συμβαίνει στο μετρό, αλλά και σε άλλα συστήματα μαζικών μεταφορών.

Οπτικά: Τα οπτικά turnstiles αποτελούν μια εναλλακτική λύση από το παραδοσιακό turnstile τύπου “βραχίονα” και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε χώρους όπου ένα φυσικό εμπόδιο θεωρείται περιττό. Τα οπτικά turnstiles χρησιμοποιούν μια υπέρυθρη ακτίνα για να μετρήσουν τους επισκέπτες και να αναγνωρίσουν όποιον προσπαθεί να εισέλθει σε μια τοποθεσία χωρίς έγκυρο δελτίο εισόδου.

Drop arm optical: Το εν λόγω σύστημα είναι ένας συνδυασμός της ασφάλειας ενός περιστροφικού τρίποδου και ενός πλήρως οπτικού turnstile. Οι λωρίδες μπορούν να έχουν είτε απλούς, είτε διπλούς βραχίονες. Όταν παρέχεται η πρόσβαση σε ένα άτομο, οι βραχίονες πέφτουν σε ειδικές εσοχές.

Turnstile πλήρους ύψους: Το turnstile πλήρους ύψους (2.1 μέτρα περίπου) διαθέτει μία περιστρεφόμενη πόρτα, η οποία εξαλείφει την πιθανότητα παράνομης πρόσβασης. Είναι ιδανικά για τοποθεσίες που απαιτούν υψηλά επίπεδα ασφάλειας, όπως στρατιωτικές βάσεις, πυρηνικά εργοστάσια και κέντρα διανομής. Είναι επίσης κατάλληλα για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα σε χρήστες  με αναπηρικά αμαξίδια. Ωστόσο, αυτός ο τύπος περιστροφής λειτουργεί διαφορετικά από μια περιστρεφόμενη πόρτα, καθώς συχνά δεν επιτρέπει σε κάποιον να εισέλθει όταν ταυτόχρονα κάποιος άλλος εξέρχεται.

Υπάρχουν δύο τύποι turnstiles πλήρους ύψους, αυτοί που μπορούν να περιστρέφονται και προς τις δύο κατευθύνσεις, επιτρέποντας έτσι την αμφίδρομη κυκλοφορία και οι άλλοι που περιστρέφονται μόνο προς μία κατεύθυνση. Αυτές που περιστρέφονται προς μόνο μία κατεύθυνση, σε πολλές περιπτώσεις για έξοδο, χρησιμοποιούνται συνήθως σε σταθμούς μετρό για να επιτρέπουν στους επιβάτες να εξέλθουν από το χώρο χωρίς να εμποδίσουν αυτούς που εισέρχονται. Τα μοντέλα που τοποθετούνται αποκλειστικά για την έξοδο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε κλειστούς χώρους, όπως θεματικά πάρκα, ζωολογικούς κήπους ή πάρκα ψυχαγωγίας και επιτρέπουν στους επισκέπτες να φύγουν, ενώ αρνούνται την είσοδο σε όσους δεν έχουν πληρώσει.

{gallery}7891{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...