Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαρτίου 2014 04:36

Cross Training

Ανερχόμενο είδος πολλαπλής άσκησης

Γράφει: Αντώνης Γιαννακίδης*

Featured | Το πρώτο Cross Training School πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στις κεντρικές εγκατάστασης του Πανελλήνιου Οργανισμού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Ο ΠΟΕΠ είναι ένας από τους σημαντικότερους φορείς στο χώρο του μασάζ και των εναλλακτικών θεραπειών. Παρέχει προγράμματα εκπαίδευσης και σε ειδικότητες εκτός του μασάζ, όπως personal training, διατροφολογία, spa management, κινησιοθεραπεία, πρώτες βοήθειες, pilates και άλλα όπως πλέων και το cross training.

Η προπόνηση πολλαπλών δραστηριοτήτων αποτελεί τη νέα τάση στο χώρο της άσκησης. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι το είδος αυτό δε βρίσκει εφαρμογή μόνο στο γυμναστήριο.

Σύνθετη άσκηση

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή των ασκούμενων σε νέα είδη εξάσκησης, πολύ διαφορετικά από αυτά που ονομάζουμε συμβατικά. Ένα από τα είδη που ακούγεται περισσότερο είναι το Cross training. Μεταφράζοντας κατά λέξη (διασταυρωμένη προπόνηση), καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για σύνθετη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πολλές αερόβιες και αναερόβιες δραστηριότητες σε μια μόνο προπόνηση. Στο προπονητικό πρόγραμμα μπορούμε να συμπεριλάβουμε ακόμη και διατατικές ασκήσεις.

Ποιους αφορά

Το Cross training αφορά θεωρητικά όλους. Η προπόνηση μπορεί να εφαρμοστεί μέσα στο γυμναστήριο αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο. Θα λέγαμε ότι μπορούν να την ακολουθήσουν από τους πιο αρχάριους ασκούμενους έως και τους πολύ προχωρημένους αθλητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο είδος εξάσκησης εφαρμόζουν ακόμη και επαγγελματικοί αθλητικοί σύλλογοι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους.

Σημαντικά οφέλη

Με το Cross training γυμνάζουμε ολόκληρο το σώμα: Επιλέγοντας τις κατάλληλες δραστηριότητες, μπορούμε να επιβαρύνουμε ανάλογα, ολόκληρο το μυϊκό μας σύστημα. Επίσης, είναι εύκολα κατανοητό ότι όταν γυμνάζουμε μόνο μια ή δυο μυϊκές ομάδες ανά προπόνηση, ο κίνδυνος τραυματισμού είναι αρκετά υψηλότερος. Δίνοντας επιβάρυνση σε πολλούς μύες, αναπτύσσουμε ομοιόμορφη σωματική ανάπτυξη και έχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Αποφεύγουμε τη ρουτίνα της προπόνησης: Εναλλάσσοντας τον τύπο της άσκησης, μέσα στη ίδια προπόνηση, είναι πραγματικά δύσκολο να βαρεθείς. Επίσης, η δυνατότητα επιλογής πολλαπλών δραστηριοτήτων επιτρέπει στον ασκούμενο να εντάξει στο πρόγραμμα πολλά είδη δραστηριοτήτων της αρεσκείας του ή ακόμη και τα αγαπημένα του σπορ.
Βρίσκουμε εύκολη εφαρμογή: Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει από τρέξιμο στο διάδρομο, έως και κολύμβηση στη θάλασσα. Η επιλογή του χώρου αλλά και του εξοπλισμού εξαρτάται καθαρά από το τι διαθέτει ο κάθε ένας, αλλά και σε ποιο χώρο βρίσκεται.
Αερόβια και αναερόβια δραστηριότητα σε μια προπόνηση: Είναι πραγματικά σημαντικό να μπορείς να βελτιώσεις τη δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία μέσα σε μια μόνο προπόνηση. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι ο συνδυασμός έντασης με διάρκεια βάζει κυριολεκτικά φωτιά στο μεταβολισμό.

Στο γυμναστήριο
Η συγκεκριμένη προπόνηση του Cross training μπορεί να εφαρμοστεί στο γυμναστήριο με δεκάδες τρόπους. Απλούστερος όλων είναι η επιλογή όλων των ηλεκτρονικών μηχανημάτων (διάδρομος, ποδήλατο, ελλειπτικό, κωπηλατική κ.ά.) στην ίδια προπονητική μονάδα και ο διαχωρισμός τους σε ισόποσα χρονικά διαστήματα. Άλλη παραλλαγή περιλαμβάνει την εναλλαγή ηλεκτρονικού μηχανήματος μαζί με ένα μηχάνημα αντίστασης ή με ελεύθερα βάρη. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι και μπορούν να περιοριστούν μόνο από τη φαντασία μας.

Σε εξωτερικό χώρο ή στο σπίτι
Συνδυάζοντας πολλά αερόβια είδη εξάσκησης, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο κ.ά. στην ίδια προπόνηση, μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πολύ αποτελεσματική, επίσης, θεωρείται η εναλλαγή μεταξύ αερόβιας δραστηριότητας και ασκήσεων γυμναστικής με το βάρος του σώματος (κάμψεις, μονόζυγο, κοιλιακοί κ.ά.).
Cross training μπορούμε να εφαρμόσουμε ακόμη και στο σπίτι, με τη βοήθεια ασκήσεων σουηδικής γυμναστικής και το αερόβιο όφελος που μπορεί να προσφέρει ένα σχοινάκι.

Όσον αφορά την εκπαίδευση χωρίζεται σε τρία επίπεδα το basic level, medium level και το advance στα όποια δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Εφόσον, ο εκπαιδευόμενος παρακολούθησει και τα τρία επίπεδα έχει το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις και να πάρει πτυχίο διεθνώς αναγνωρισμένο.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σπουδαστών ο Πανελλήνιος Οργανισμός Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων διοργανώνει μαθήματα σε Σαββατοκύριακα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Το επόμενο σχολείο θα πραγματοποιηθεί στο Κιλκίς στις 22 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 29 Μάρτιου. Στους απόφοιτους των προγραμμάτων εκπαίδευσης παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης διεθνώς αναγνωρισμένου πτυχίου κατόπιν εξετάσεων.

Αντώνης Γιαννακίδης
Διευθυντής της Bodyguard Academy Greece

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...