Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
20 Νοεμβρίου 2013 06:08

SOEST

Οι κάμερες που κάνουν τη διαφορά

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
d521b3285331148964fc0a459a826ae3 XL f81a8658

Featured | Η σειρά αντιβανδαλιστικών καμερών SOEST περιλαμβάνει μοντέλα υψηλής ποιότητας, που μπορούν να καλύψουν πληθώρα εφαρμογών. Για τη γνωριμία μας με τη SOEST παραλάβαμε στο περιοδικό 7 κάμερες από 5 διαφορετικές οικογένειες, όλες με κοινό χαρακτηριστικό την ποιότητα κατασκευής τις λεπτομέρειες στη σχεδίαση και το πατενταρισμένό housing που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Πέρα από τη μηχανική τους κατασκευή, οι κάμερες ενσωματώνουν φακούς Megapixel με σημαντικά χαρακτηριστικά που στοχεύουν στην καλύτερη απόδοση εικόνας.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά των σειρών SOESTSTD-31, STD-95, STO-20, STD-42, STO-60, μέσα από τη γνωριμία μας με 7 αντιπροσωπευτικά μοντέλα, που παραλάβαμε στο εργαστήριό μας. Πέρα από διαφορές στην εφαρμογή, τους αισθητήρες, τους φακούς και τα IRLED, όλες οι κάμερες διαθέτουν ουσιαστικές ομοιότητες, κυρίως στη μηχανική τους σχεδίαση, αλλά και στον πυρήνα τους, το φακό Megapixel.

Αυτό που μας προξένησε μεγάλη εντύπωση στις νέες σειρές καμερών, είναι η επιμονή του κατασκευαστή να προσέξει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, κάτι που κυριολεκτικά εκτοξεύει την ποιότητα των καμερών.

Οι κάμερες SOEST είναι εξοπλισμένες με λείο οπτικό γυαλί με επίστρωση στην πρόσοψη, ενώ οι περισσότερες κάμερες της αγοράς χρησιμοποιούν πλαστικό. Το οπτικό γυαλί με λείανση σταθεροποιεί τη μετάδοση του φωτός πάνω από 98% για καθαρότερη εικόνα το βράδυ και για τη βελτίωση της εικόνας κατά την κίνηση.

Ανεξάρτητα IRLED για απομόνωση θερμότητας

Ανεξάρτητα από τις συστοιχίες LED, όλες οι SOEST έχουν σχεδιαστεί, ώστε η θερμοκρασία των IR LED να απομονώνεται από το ηλεκτρονικό μέρος (εικόνα 1). Η κανονική θερμοκρασία λειτουργίας του ηλεκτρονικού μέρους είναι 20οC ως 50οC, ενώ όταν δουλεύουν τα LED παράγουν θερμοκρασία ως 70οC. Εάν μια κάμερα δουλεύει κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, όπως έντονο λευκό στην εικόνα, κλπ. Επίσης, το πρόβλημα αυτό έχει επίπτωση στη διάρκεια ζωής της κάμερας, κάτι που δεν αναμένεται να συναντήσουμε στη νέα σειρά καμερών SOEST.

ΥπέρυθραSMART IR LED

Σε σύγκριση με τα standard IR, τα SMART IR μπορούν να ρυθμίζουν αυτόματα το υπέρυθρο φως που απαιτείται στον χώρο καθώς το αντικείμενο κινείται πιο κοντά ή πιο μακριά από την κάμερα, με αποτέλεσμα μια καθαρή εικόνα που δεν είναι πολύ φωτεινό ή πολύ σκοτεινό.

 

Πατενταρισμένος σχεδιασμός τροφοδοσίας

Η αποδεκτή τάση λειτουργίας είναι από 12V DC (-10%) ως 24V DC (+10%). Ο πατενταρισμένος σχεδιασμός της τροφοδοσίας φροντίζει έτσι ώστε να είναι σταθερή στα 12V DC, προστατεύοντας το CCD και τα IR LEDs από καταστροφή. Η λειτουργία αυτή απουσιάζει από την κάμερα STD-95.

3Axis βάση στήριξης

Με προστασία των καλωδίων και δυνατότητα τοποθέτησης οπουδήποτε.

Εύκολη στήριξη

Βιδώνουμε πρώτα τον ειδικό δακτύλιο και μετά περιστρέφουμε την κάμερα πάνω σε αυτόν. Δεν χρειάζεται να κρατάμε την κάμερα για να την βιδώσουμε στον τοίχο.

 

Αντιβανδαλιστικές και Αδιάβροχες

Όχι μόνο αντιβανδαλιστικές, άλλα όλες οι κάμερες διαθέτουν και μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες, που τις κάνουν απόλυτα αδιάβροχες:

  • Υπάρχει τοποθετημένος ένας δακτύλιος από σιλικόνη στο κενό μεταξύ του σώματος και του καλύμματος. Όταν κλείνει το καπάκι, η σιλικόνη συμπιέζεται αποτρέποντας το νερό να εισέλθει στην κάμερα. Η ανώτερη ποιότητα της σιλικόνης εγγυάται τη σταθερότητα λειτουργίας σε ένα εύρος θερμοκρασιών από -20οC έως +50οC.
  • Το κρυσταλλικό κάλυμμα μπροστά από τα LED πιέζεται από ένα δακτύλιο σιλικόνης και ένα δαχτυλίδι για αντοχή στο νερό. Επίσης η ίδια μέθοδος στεγανοποίησης ακολουθείται και στο τζάμι μπροστά από το φακό.
  • Ένας δακτύλιος σιλικόνης παρεμβάλλεται μεταξύ του εμπρόσθιου και οπίσθιου τμήματος διασφαλίζοντας συμπαγή σύνδεση και αντίσταση στο νερό (εικόνα 2).
  • Ένας δακτύλιος σιλικόνης τύπου «Ο» είναι γύρω από την έξοδο των καλωδίων. Όταν το καλώδιο σύρεται, ο δακτύλιος πιέζεται στην έξοδο, στεγανοποιώντας τη δίοδο των καλωδίων.

Δοκιμή αντοχής σε άλατα

Η δοκιμασία αντοχής σε άλατα είναι ένας τρόπος να εκτιμηθεί η αντοχή σε διάβρωση του προϊόντος ή των μεταλλικών στοιχείων σε πραγματική κατάσταση κάτω από τεχνητές συνθήκες. Η δοκιμασία αντοχής σε άλατα προορίζεται για την εκτίμηση της αντοχής στη διάβρωση του προϊόντος ή των μεταλλικών υλικών. Το αποτέλεσμα της δοκιμασίας είναι να προσδιοριστεί η ποιότητα του προϊόντος.

Οι κάμερες SOEST έχουν περάσει τη δοκιμασία, που εξασφαλίζει την εγγυημένη ποιότητα του εξωτερικού κιβωτίου και του στηρίγματος.

SOEST φακοί Megapixel

Οι φακοί Megapixel των καμερών SOEST δίνουν λύση σε μια σειρά προβλημάτων, με τελικό σκοπό τη βελτίωση της τελικής απόδοσης εικόνας:

Πραγματική λειτουργία Day & Night: Το πρόβλημα της “κακής εστίασης” εμφανίζεται στους κανονικούς φακούς, όταν αλλάζει ο φωτισμός. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα κατά τη διάρκεια της νύκτας δεν είναι τόσο ευκρινής όσο την ημέρα και ότι η κάμερα θα πρέπει να εστιαστεί ξανά (εικόνα 3). Οι φακοί IRMegapixel από τη Soest είναι με βελτιωμένο οπτικό σύστημα, πατενταρισμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το 2006. Η εικόνα από τον ορατό και τον υπέρυθρο φωτισμό βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, το οποίο λύνει το πρόβλημα της “κακής εστίασης” στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις φωτισμού και διατηρεί το φακό να λειτουργεί σωστά την ημέρα και το βράδυ.

Εικόνα χωρίς μαύρες γωνίες: Μαύρη γωνία σημαίνει ότι η εικόνα της κάμερας εμφανίζει στη δεξιά γωνία της οθόνης μαύρο φόντο (εικόνα 4). Αυτό είναι αποτέλεσμα της όχι καλής ποιότητας φακού. Η Soest έχει εντοπίσει και έχει λύσει τέτοιου είδους προβλήματα.

Έλεγχος ειδώλου στην εικόνα: Το είδωλο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες στην ποιότητα εικόνας (εικόνα 5). Είναι το φαινόμενο της καθαρής εικόνας στο κέντρο, αλλά η υπόλοιπη εικόνα είναι θολή. Η Soest έχει καταφέρει να εξαλείψει το είδωλο από την εικόνα.

Έλεγχος καμπυλότητας στην εικόνα: Το φαινόμενο καμπυλότητας στην εικόνα είναι συχνό φαινόμενο στους φακούς. Το αποτέλεσμα είναι τα κοντινά αντικείμενα να έχουν μια εσωτερική καμπύλη μεταξύ τους, ενώ τα μακρινά αντικείμενα να έχουν μια εξωτερική καμπύλη (εικόνα 6). Οι φακοί IR MP της Soest με το διεθνές προχωρημένο οπτικό σύστημα που διαθέτουν, ελέγχουν το φαινόμενο αυτό και προσφέρουν υψηλή ποιότητα εικόνας.

IR cut filter

Οι συνηθισμένες κάμερες μεταξύ μέρας και νύχτας έχουν εικόνα κάτι μεταξύ ασπρόμαυρου και έγχρωμου, οι κάμερες της SOESTδιαθέτουν IRcutfilter, έτσι όταν το φως πέσει κάτω από κάποια luxαυτόματα γυρνάνε σε ασπρόμαυρη εικόνα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε σε όλες τις συνθήκες άψογη εικόνα.

 

Οικογένεια SOESTSTO-60

Η σειρά STO-60 (εικόνα 7) περιλαμβάνει τρία κορυφαία μοντέλα καμερών για παρακολούθηση σε εξωτερικές ή εσωτερικές εφαρμογές, με υψηλό βαθμό αδιαβροχοποίησης, ισχυρά LED και ποιοτική εικόνα. Βασίζονται σε φακό 2MPSOEST 2.8-12mmIR και ενσωματώνουν φίλτρο ICR. Διαθέτουν Ρυθμιζόμενη φωτεινότητα των υπερύθρων LEDανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε εφαρμογής, επιτυγχάνοντας έτσι και εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και βέλτιστη απόδοση. Προαιρετικά μπορεί να έχει θερμαντικό στοιχείο και υποστήριξη διπλής τροφοδοσίας 12VDC /24VAC. Τα μοντέλα της οικογένειας είναι τα παρακάτω:

STO-60-1080SDI: Βασίζεται σε chipsetNEXTCHIP και αισθητήρα SONY 2.4MPRGBCMOS. Αποδίδει ανάλυση 1080P.

STO-60-7000SP: Βασίζεται σε chipset 1/3” SonyEffio-P και αισθητήρα Sony 1/3” EX-viewHADIICCD. Αποδίδει ανάλυση 700TVL.

STO-60-7000S: Βασίζεται σε chipsetSonyEffio-E και αισθητήρα Sony 1/3” SuperHADCCD. Αποδίδει ανάλυση 700TVL.

Οι κάμερες διαθέτουν 2 σειρές υπερύθρων συνολικής ισχύος 6W (τέσσερις φορές ισχυρότερη από μια συμβατική κάμερα με 42 LED) και αποδίδουν μέγιστη απόσταση κάλυψης IR έως και 40m σε απόλυτο σκοτάδι. Ο υπέρυθρος φωτισμός ρυθμίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε εφαρμογής, επιτυγχάνοντας έτσι και εξοικονόμηση ενέργειας και βελτιστοποιημένη απόδοση. Η εφαρμογή τους γίνεται με βάση 3 αξόνων και η ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ πραγματοποιείται εύκολα από εξωτερικές βίδες. Για την παραμετροποίησή τους διαθέτουν αναλυτικό OSD μενού (εικόνα 8).

 

SOESTSTO-42

Η STO-42 είναι αντιβανδαλιστική κάμερα τύπου Bullet για παρακολούθηση σε εξωτερικές ή εσωτερικές εφαρμογές, με υψηλό βαθμό αδιαβροχοποίησης, ισχυρά LED και ποιοτική εικόνα. Περιλαμβάνει 2 διαφορετικά μοντέλα, το ένα είναι το STO-42-6000C με σταθερό φακό 1,3MP 4mm και ανάλυση 600 TVL και το άλλο είναι το STO-42-7000S με 1/3’’ Sony DSP Effio-E + Sony Super Had II, που αποδίδει ανάλυση 700TVL και διαθέτει Φακός 2,8-12mm IR 2MP.

 

SOESTSTD-95-7000S

Η κάμερα STD-95 (εικόνα 9) είναι τύπου DOME και ενσωματώνει φακό SOEST 2.8-12mmIR 2.0MP. Διαθέτει φίλτρο ICR και 3 σειρές LED με συνολικά 42 τεμάχια για μέγιστη απόσταση κάλυψης 20 μέτρα. Βασίζεται σε αισθητήρα Effio-E και αποδίδει ανάλυση 700TVL.

Κάτω από το ερμητικά κλειστό προστατευτικό της κάλυμμα διαθέτει ρυθμιστικά για προσαρμογή του ζουμ και της εστίασης, όπως και joystick για πρόσβαση στο OSD μενού (εικόνα 10).

SOEST STO-20-6000C

Η STO-20 είναι αντιβανδαλιστική κάμερα τύπου Bullet (εικόνα 11). Βασίζεται σε αισθητήρα CMOS 1.3MP, αποδίδοντας ανάλυση 600TVL και ενσωματώνει φακό 3.6mm. Η κάμερα διαθέτει 2 IRLED με συνολική ισχύ 4W, καλύπτοντας απόσταση 20 μέτρων σε απόλυτο σκοτάδι. Η μικρών διαστάσεων κάμερα είναι αντιβανδαλιστική, με μεταλλικό κορμό και αδιάβροχη.

SOESTSTD-31-6000C

Το μικρότερο μοντέλο της δοκιμής, η κάμερα STD-31 ξαφνιάζει με τις δυνατότητές της και τις διαστάσεις τις μόλις 71,4Π x 72.7Ymm(εικόνα 12). Αντιβανδαλιστική και αδιάβροχη, η μεταλλική κάμερα τύπου DOME ενσωματώνει 2 τεμάχια IRLED με συνολική ισχύ 4W, καλύπτοντας απόσταση 20 μέτρων σε απόλυτο σκοτάδι. Βασίζεται σε αισθητήρα CMOS 1.3MP, αποδίδοντας ανάλυση 600TVL και ενσωματώνει φακό 3.6mm.

info
Rakson
Δοϊράνης 193, 176 73 Καλλιθέα, Αθήνα, τηλ.: 210-9404000, fax: 210-9409327, e-mail: info@rakson.gr, site: www.rakson.gr.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...