Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Φεβρουαρίου 2014 04:10

Τεχνολογία CCTV 960Η

To μέλλον της αναλογικής εικόνας έγινε παρόν

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός

Featured | Η τεχνολογία 960Η παραπέμπει σε μια νέας γενιάς κατηγορία αισθητήρων εικόνας CCD από την SONY που αυξάνουν την μέγιστη οριζόντια ανάλυση στις 700 οριζόντιες γραμμές.

Ο ορισμός 960Η είναι το όνομα που δίνεται σε μια σειρά από αισθητήρες εικόνας CCD που αναπτύχθηκαν από την Sony Corporation με δυνατότητα να συλλάβουν εικόνες βίντεο με μέγιστο αριθμό οριζόντιων pixel τα 960. Ο αισθητήρας CCD 960Η χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με τη νέα γενιά chip Sony DSP (Digital Signal Processor), γνωστή ως Effio, η οποία ενισχύει περαιτέρω την ποιότητα της εικόνας βίντεο. Παραδοσιακά, η μέγιστη ανάλυση εικόνας που μπορούσε να ληφθεί από μια αναλογική κάμερα CCTV ήταν 650 TVL (γραμμές TV). Με τη χρήση των νέων 960Η CCD της Sony σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του Effio DSP, η ανάλυση φτάνει έως και τις 700 TVL (μέτρηση σύμφωνα με πρότυπο JEITA TTR-4602B) και είναι η μέγιστη ανάλυση που μπορεί να επιτευχθεί μέχρις στιγμής σε αναλογικές κάμερες.

Το πρότυπο 960Η αντιπροσωπεύει τον μέγιστο αριθμό pixel 960×580 (ή αλλιώς wide D1), το οποίο σε σύγκριση με το κλασσικό D1 (750×580 pixel), δίνει περίπου 30% μεγαλύτερο αριθμό οριζοντίων pixel Σε καμία περίπτωση δεν αφορά τον μέγιστο αριθμό οριζόντιων γραμμών TVL, όπως λανθασμένα και για καθαρά εμπορικούς λόγους αφήνεται να εννοηθεί

Επίσης δεν φτάνει μόνο ο κατασκευαστής να αναφέρει το πρότυπο των 960Η στον αισθητήρα, καθώς για να αποδοθεί η ανάλυση των 700 TVL απαιτείται και κατάλληλος επεξεργαστής.

Πλεονεκτήματα

Η χρήση καμερών τεχνολογίας 960Η έχει πολλά πλεονεκτήματα. Βασικότερο όλων είναι αναμφισβήτητα η υψηλότερη ποιότητα εικόνας που παρέχει κυρίως όταν θέλουμε να διακρίνουμε κάποιες λεπτομέρειες μεγεθύνοντας την αρχική εικόνα.

Εάν χρησιμοποιήσουμε στο ίδιο μόνιτορ αρχικά κάμερα με ανάλυση D1 καιστη συνέχεια κάμερα τεχνολογίας 960H ίσως με μια πρώτη εντύπωση δεν θα παρατηρήσουμε κάποια διαφορά. Προσέχοντας όμως καλύτερα (την ίδια εικόνα) στην πορεία θα εντυπωσιαστούμε από την απόδοση των λεπτομερειών, καθώς και από την λεπτομερέστερη απόδοση των χρωμάτων. Γενικότερα έχουμε καλύτερη απόδοση του contrast και καλύτερο διαχωρισμό των κενών μεταξύ των γραμμών

Η τεχνολογία 960H θεωρείται ιδανική για θέαση εικόνας σε ευρεία οθόνη 16:9, χωρίς να δημιουργεί την παραμικρή παραμόρφωση.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της είναι πως για την εγκατάσταση των 960H καμερών και DVR δεν απαιτείται κάποια αλλαγή στην υφιστάμενη καλωδιακή εγκατάσταση, ειδικότερα όταν οι κάμερες 960H προορίζονται για την αντικατάσταση ενός ήδη εγκατεστημένου παλαιότερου συστήματος CCTV.

Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η ποιότητα κατασκευής ενός καλωδίου αναλογικής μετάδοσης εικόνας CCTV είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα εικόνας που θα λάβουμε ειδικότερα για εικόνα υψηλότερης ανάλυσης σε σχέση πάντα με την απόσταση που μεσολαβεί ανάμεσα στο σημείο εικονοληψίας και το σημείο καταγραφής. Όπως βλέπουμε και στην εικόνα 4,όσο μεγαλύτερης ανάλυσης εικονοσήμα έχουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα εξόδου και αντίστοιχα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια στάθμης σήματος σε σχέση με την απόσταση. Έτσι, θεωρούμε δεδομένο ότι αναφερόμαστε σε εγκατεστημένα συστήματα CCTV με καλωδίωση που πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας 960H συγκριτικά με μια IP κάμερα παραπλήσιας ανάλυσης, είναι πως η ροή εικόνας είναι πιο ομαλή. Τέλος κρίνοντας με καθαρά οικονομικά μεγέθη το κόστος των προϊόντων της νέας τεχνολογίας είναι περίπου 5 με 10% υψηλότερο σε σχέση με αυτών της προηγούμενης γενιάς εκτοξεύοντας το λόγο απόδοσης – τιμής, καθιστώντας την νέα τεχνολογία ιδιαίτερα ελκυστική σε εμπορικό επίπεδο.

Τεχνολογία 960Η και συσκευές εγγραφής DVR

Χρησιμοποιώντας κάμερες με τεχνολογία 960H, εάν θελήσουμε να εγγράψουμε εικόνες οριζόντιας ανάλυσης 700 TVL θα πρέπει αντίστοιχα και η συσκευή καταγραφής (DVR) να υποστηρίζει την ίδια ανάλυση εικόνας.

Εάν σε ένα προηγούμενης τεχνολογίας DVR με ανάλυση D1, συνδέσουμε μία κάμερα 650TVL, μπορείτε να εγγράψουμε μόνο σε ανάλυση D1, το οποίο μπορεί να διακρίνει με σαφήνεια εικόνα μόνο μέχρι 540TVL. Ουσιαστικά η κάμερα υψηλότερης ανάλυσης δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα κατά την εγγραφή λόγο περιορισμού από το μέσο καταγραφής. Με τα νέα 960H DVR, όχι μόνο μπορεί να συλλάβουμε εικόνες ανάλυσης 700TVL από τις κάμερες, αλλά μπορούμε επίσης να ενισχύσουμε την ποιότητα εγγραφής των υφιστάμενων καμερών σε πλήρη ανάλυση μέχρι 700TVL.

Με την ίδια λογική θα απαιτηθεί περισσότερος αποθηκευτικός χώρος στο σκληρό δίσκο για να φιλοξενήσουμε το μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου εικόνας, σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα χαμηλότερης ανάλυσης.

Σε αντίθετη περίπτωση απλά θα μειωθεί η μέγιστη χρονική διάρκεια καταγραφής του συστήματος CCTV, σε σχέση με τις κάμερες χαμηλότερης ανάλυσης. Τέλος μια μετάδοση εικόνας 960Η θα είναι ναι μεν μεγαλύτερης ευκρίνειας, αλλά πιο αργή κατά την απομακρυσμένη παρακολούθηση μέσω διαδικτύου, κάτι που όμως ρυθμίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της εγκατάστασης μας

Στην πράξη

Η επιλογή μιας κάμερας με αισθητήρα τεχνολογίας 960H θεωρητικά είναι καλύτερη από αυτήν μιας χαμηλότερης ανάλυσης, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό για να δούμε και στην πράξη ορατά αποτελέσματα. Κάθε εγκατάσταση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, οπότε και θα πρέπει να συνεκτιμώνται και κάποια άλλα χαρακτηριστικά όπως ο επεξεργαστής της κάμερας, το είδος του φακού που χρησιμοποιούμε, τα Lux, η ρύθμιση WDR σε περιπτώσεις με έντονες διαφορές στο φωτισμό μέσα στο ίδιο πλάνο, κλπ. Θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στα χαρακτηριστικά των κατασκευαστών, αφού σε κάποιες περιπτώσεις κρίνονται ως ασαφή.

Επίλογος

Η τεχνολογία 960Η θα μας δώσει αναμφίβολα μια καλύτερη ποιότητα εικόνας σε ένα αναλογικό σύστημα CCTV. Παρόλα αυτά η ποιότητα της εικόνας που βασίζεται σε ένα σύστημα HD-SDI είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα σηματοδοτήσει την επόμενη εξέλιξη στα συστήματα CCTV.

Πίνακας 1: Ενεργά pixel για διάφορους αισθητήρες CCD.

Σύστημα TVΑισθητήρας 960H CCDΑισθητήρας 760H CCDΑισθητήρας 510H CCD
NTSC976×494 (~480Kpixels)768×494 (~380Kpixels)510×492 (~250Kpixels)
PAL976×582 (~570Kpixels)752×582 (~440Kpixels)500×582 (~290Kpixels)

 

Πίνακας 2: Αντιστοιχία pixel σε TVL.

480 TVL510 x 492 pixels
600 TVL768 x 494 pixels
650 TVL811 x 508 pixels
700 TVL976 x 582 pixels

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...