22/01/2014

Η τεχνολογία Cloud στα δίκτυα CCTV Κύριο

Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης
Τι σημαίνει τεχνολογία Cloud; Είναι ο όρος Cloud Storage ταυτόσημος με τον όρο Remote Storage; Σε τι αναφέρονται τα σύγχρονα DVR και οι IP κάμερες που υποστηρίζουν τεχνολογία Cloud; Ο όρος Cloud σημαίνει το ίδιο πράγμα για τα συστήματα ασφαλείας και για τα συστήματα πληροφορικής; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε το «σύννεφο» που επικρατεί γύρω από τον επίκαιρο όρο Cloud αναφορικά με τα συστήματα ασφαλείας.

Πολλές κάμερες IP όπως και DVR τελευταίας τεχνολογίας, αναφέρουν στα χαρακτηριστικά τους τον όρο Cloud. Ο όρος αυτός δεν ξεκίνησε από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας, αλλά υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο της πληροφορικής. Εξετάζοντας τη λειτουργία των καμερών IP και των DVR με τεχνολογία Cloud, διαπιστώσαμε ότι η έννοια Cloud διαφέρει από αυτή που είχαμε στο μυαλό μας τόσα χρόνια και αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα, για να ξεδιαλύνουμε το «σύννεφο» που έχει σχηματιστεί γύρω από τον όρο.

Cloud Computing
Το Cloud Computing είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα δεδομένα ή το λογισμικό αποθηκεύονται έξω από έναν υπολογιστή, αλλά είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε και οποτεδήποτε μέσω του Internet. Πέρα από το προφανές πλεονέκτημα της πρόσβασης στα δεδομένα από οπουδήποτε, οι εταιρίες, με την τεχνολογία Cloud μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος συντήρησής τους, αφού πλέον δεν έχουν τοπικούς αποθηκευτικούς Servers.
Πέρα όμως από τις εταιρίες, το Cloud computing έχει αλλάξει τη ζωή των περισσοτέρων από εμάς, αφού είναι ο πυρήνας στον οποίο βασίζονται δικτυακές υπηρεσίες όπως Facebook, Twitter, Gmail, Dropbox, SkyDrive, Google Drive, κτλ.
Εάν στο μυαλό σας έχετε τον όρο Cloud ταυτόσημο με τις παραπάνω υπηρεσίες, τότε θα σας φανεί παραπλανητικός για τις κάμερες IP και τα DVR.

Cloud και Cloud Storage στα συστήματα ασφαλείας
Στα συστήματα ασφαλείας οι εταιρίες χρησιμοποιούν τον όρο Cloud αναφερόμενες στη δυνατότητα εύκολης απομακρυσμένης πρόσβασης στην κάμερα ή το DVR μέσω Internet. Είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία που παρακάμπτει τον «παραδοσιακό» τρόπο που γνωρίζαμε για απομακρυσμένη πρόσβαση και απαιτούσε τη χρήση δυναμικών DNS Servers, ρυθμίσεις στον Router (port forwarding), κτλ. Με την τεχνολογία Cloud, όπως αναφέρεται σε κάμερες και DVR, ο χρήστης απλά με την εισαγωγή ενός κωδικού στο app του smarphone ή σε ένα λογισμικό στον υπολογιστή, αποκτά πρόσβαση στο Live View της κάμερας ή του DVR, αλλά και τις εγγραφές του. Εδώ είναι όμως το σημείο όπου χρειάζεται προσοχή. Οι εγγραφές δεν γίνονται απομακρυσμένα, αλλά τοπικά στην κάμερα ή το DVR, στον εσωτερικό δίσκο ή στη μνήμη SD.
Η δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σε απομακρυσμένο Server και όχι τοπικά, αναφέρεται γενικά ως Cloud Storage. Μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα, στην αγορά κυκλοφορούν DVR που αναγράφουν ότι υποστηρίζουν Cloud Storage, πέρα από «σκέτο» Cloud. Κοιτώντας όμως αναλυτικότερα τις προδιαγραφές τους, μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η αποθήκευση εγγραφών γίνεται τοπικά και όχι απομακρυσμένα. Αυτή η παρερμηνεία μπορεί πολύ εύκολα να μπερδέψει τον τεχνικό.

Υπάρχει Cloud Storage στα συστήματα ασφαλείας;
Εάν αναλογιστούμε το κόστος για τις εγκαταστάσεις και τη συντήρηση που απαιτεί μια υπηρεσία Cloud Storage, ειδικά εάν αναφερόμαστε στον τεράστιο όγκο δεδομένων που απαιτούν τα συστήματα ασφαλείας, τότε μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μια εύκολη παροχή για έναν κατασκευαστή καμερών IP ή DVR. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μια υπηρεσία Remote Storage, όπως το Dropbox, χρεώνει 100 δολάρια το χρόνο για 100GB απομακρυσμένου αποθηκευτικού χώρου, τη στιγμή που ένα οικιακό DVR διαθέτει εσωτερικό δίσκο τουλάχιστον 2000GB για να κάνει τη δουλειά του... Οπότε λογικό είναι μια τέτοια υπηρεσία να μην μπορεί να δοθεί δωρεάν και εφάπαξ με την αγορά ενός DVR. Ως εκ τούτου, υπηρεσίες όπως η Camcloud και η iRVS παρέχουν πραγματικό Remote Storage σε δικτυακές κάμερες ή καταγραφικά, με χρέωση ανά μήνα ή ανά χρόνο.

Remote Storage VS Cloud Storage
Μια μορφή απομακρυσμένης αποθήκευσης υπάρχει από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησαν τα δικτυακά DVR και είναι το Remote Storage. Τα δικτυακά DVR μπορούν να αποθηκεύσουν εγγραφές και φωτογραφίες σε FTP Servers, να αποστείλουν υλικό σε e-mail ή να κάνουν εγγραφές σε δίσκο ενός απομακρυσμένου υπολογιστή. Η δυνατότητα αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο Cloud Storage γιατί αναφέρεται σε ιδιόκτητους απομακρυσμένους χώρους (FTP Server ή υπολογιστή με client software).

Πως λειτουργεί το Cloud στα συστήματα ασφαλείας
To Cloud με την έννοια που αναφέρεται αυτή τη στιγμή στα συστήματα ασφαλείας λειτουργεί ως εξής:
• Το βίντεο αποθηκεύεται τοπικά στην κάμερα ή το DVR, στον τοπικό εσωτερικό δίσκο ή την κάρτα SD.
• Το βίντεο γίνεται stream on demand μέσω ενός Cloud Portal στο Internet, που ονομάζεται SaaS (Software as a Service).
• Οι εγγραφές και η live εικόνα προβάλλεται με τη χρήση ενός browser σε έναν υπολογιστή ή σε ένα smartphone ή tablet μέσω κατάλληλου application.
Η υπηρεσία αυτή δεν χρεώνεται γιατί οι εγγραφές γίνονται τοπικά στην κάμερα ή το DVR και όχι στο διαδίκτυο.

Cloud Access
Η υπηρεσία που παρέχουν τα Cloud DVR και οι Cloud IP κάμερες, για να μη συγχέεται με τον γενικότερο όρο του Cloud computing και του Cloud Storage, ίσως θα έπρεπε να αναφέρεται ως Cloud Access. Πρόκειται πραγματικά για μια χρήσιμη υπηρεσία που λύνει τα χέρια σε ιδιώτες και τεχνικούς όσον αφορά την πρόσβαση στο live view των καμερών και των εγγραφών, αλλά δεν πρέπει να ταυτίζεται με την έννοια του Cloud Storage.
Φυσικά, με τους ρυθμούς που αναπτύσσεται η τεχνολογία, αλλά και ο ανταγωνισμός, δεν είναι απίθανο στο μέλλον να δούμε εταιρίες να παρέχουν πραγματικό Cloud Storage ως δωρεάν παροχή μαζί με τα καταγραφικά ή τις IP κάμερές τους. Μέχρι να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί, πιθανότατα να δούμε πρώτα το Cloud Storage να εδραιώνεται μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών.

Κατηγορία IP Security, Τεύχος 27

Έκθεση εικόνων

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.