Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
24 Σεπτεμβρίου 2014 04:48

Σκληροί δίσκοι σε συστήματα ελέγχου

Featured | Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου, χωρίς καταγραφή εικόνας. Το καλύτερο μέσο, που εγγυάται επαρκή χωρητικότητα και γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα εικόνας, είναι οι σκληροί δίσκοι. Ωστόσο, δεν είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε να ταιριάζουν σε κάθε κατάσταση, επειδή εκ κατασκευής είναι προσαρμοσμένοι σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Ας δούμε τι είδους δίσκοι πρέπει να χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή εγγραφή βίντεο.

Οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι υπάρχουν ήδη πάνω από 30 χρόνια. Ο πρώτος δίσκος παρουσιάστηκε το 1980 από την Seagate, που υπερηφανευόταν για την εκπληκτική, για την εποχή εκείνη, χωρητικότητα των 5 MB. Από τότε, η βασική ιδέα σχεδιασμού των σκληρών δίσκων δεν έχει αλλάξει, αλλά, όπως συνήθως συμβαίνει, η επιστημονική εξέλιξη βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Σήμερα, οι κατασκευαστές προσφέρουν διαφορετικά είδη δίσκων προσαρμοσμένους στις διαφορετικές, συχνά πολύ διαφορετικές, χρήσεις.

Αυτή η βελτιστοποίηση, αφορά τις ειδικές χρήσεις, επειδή κατά τη χρήση συνηθισμένων δίσκων, που προορίζονται για εγκατάσταση στον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου, στους εξωτερικούς δίσκους που συνδέονται μέσω USB , στους διακομιστές ή τα συστήματα εγγραφής εικόνας η φθορά του σκληρού δίσκου επέρχεται γρηγορότερα, με αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων. Ένας τέτοιος δίσκος δεν είναι κατάλληλος για συνεχή χρήση και δεν αντέχει στους κραδασμούς.

Η βλάβη της μονάδας δίσκου που οφείλεται σε κακές συνθήκες λειτουργίας, ακόμα και εντός της περιόδου που καλύπτεται από την εγγύηση, δεν καλύπτεται από τον κατασκευαστή. Οι δίσκοι περιέχουν κινούμενα μέρη και άλλου είδους εξοπλισμό που, ακόμη και αν έχουν κατασκευαστεί με τα καλύτερα υλικά και εξαρτήματα, δικαιούνται να φθαρούν ή να σπάσουν.

Σκληροί δίσκοι – αναγνωριστικά στοιχεία και είδη

Οι δίσκοι που διατίθενται αυτή τη στιγμή κατατάσσονται με διάφορους τρόπους, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Η πιο συνηθισμένη κατάταξη είναι αυτή που λαμβάνει υπόψη τη διάμετρο του δίσκου (πλατό). Έτσι, μπορούν να καταταγούν σε

· 3,5 ιντσών, που προορίζονται, μεταξύ άλλων, για επιτραπέζιους υπολογιστές, διακομιστές, μνήμες NAS (Network Attached Storage) και συστήματα αποθήκευσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης δεδομένων ήχου και εικόνας.

· 2,5 ιντσών, που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές, USB sticks και, σπάνια, κονσόλες παιχνιδιών, set-top boxes και συστήματα, DVR (ψηφιακή συσκευή εγγραφής βίντεο)

· 1,8 ιντσών (επί του παρόντος οι μικρότεροι που παράγονται), που χρησιμοποιούνται σε φορητές συσκευές, όπως ορισμένα τάμπλετ, βιντεοκάμερες, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά συστήματα ελέγχου, για το χειρισμό εργαλειομηχανών ψηφιακής κυβερνήσεως (CNC0 κλπ.

Ο δεύτερος τρόπος κατάταξης των σκληρών δίσκων γίνεται με βάση τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή. Τους. Οι παραδοσιακοί μηχανικοί δίσκοι είναι οι HDD (Σκληροί Δίσκοι). Όλο και περισσότερο, ειδικά σε φορητές συσκευές, όπως οι φορητοί υπολογιστές, συναντώνται μονάδες που χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ιδιαίτερα στις ημιαγωγικές μνήμες flash. Αυτοί οι δίσκοι που ονομάζονται SSD (Solid-State Drive) δεν έχουν μηχανικά μέρη. Κύριο ελάττωμα τους είναι το υψηλό κόστος που έχει ως αποτέλεσμα τη σχετικά μικρή χωρητικότητα. Ωστόσο, είναι οι ταχύτερα σκληροί δίσκοι στην αγορά.

Κατασκευή σκληρού δίσκου HDD

Η κατασκευή κάθε παραδοσιακού σκληρού δίσκου είναι σχεδόν πανομοιότυπη, ανεξάρτητα από την εταιρεία που τον παράγει. Αυτό το εξάρτημα αποτελείται από μια ή περισσότερες περιστρεφόμενες πλάκες κατασκευασμένες από ειδικό κράμα αλουμινίου επικαλυμμένου με ένα στρώμα σιδηρομαγνητικού υλικού, τοποθετημένων σε κοινό άξονα, και από ένα πλήθος κεφαλών αναγνώσεως που τοποθετούνται στα άκρα των ειδικών κινητών βραχιόνων. Οι βραχίονες είναι κατασκευασμένοι έτσι, ώστε να επιτρέπουν στις κεφαλές να φθάσουν σε κάθε επιλεγμένο τομέα των δεδομένων που βρίσκονται στην επιφάνεια των δίσκων.

Οι δίσκοι κινούνται από ένα ειδικό ηλεκτρικό μοτέρ που κινεί το βραχίονα και τις κεφαλές με τη σειρά, ώστε να γίνεται γρήγορα και με ακρίβεια ο εντοπισμός της θέσης και ενεργοποιούνται από έναν γραμμικό κινητήρα με περιστροφικό μηχανισμό. Η δεύτερη κεφαλή τοποθετείται με ακρίβεια χιλιοστού. Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του συστήματος στο σκληρό δίσκο είναι οι κεφαλές που “ίπτανται” πάνω από την επιφάνεια του δίσκου. Προσαρμόζονται πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο συρόμενο μπλοκ που συνδέεται με την επιφάνεια μ’ ένα ελατήριο στήριξης.

Το ελατήριο πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ, να έχει επαρκείς μηχανικές ιδιότητες και υψηλή πλευρική ακαμψία. Αυτό το σύστημα προορίζεται να διατηρήσει την κεφαλή στην ίδια απόσταση από την επιφάνεια του δίσκου. Ένας ελαστικός προφυλακτήρας διατηρεί την απόσταση της κεφαλής από την επιφάνεια του δίσκου κατά τη λειτουργία του, γιατί η περιστροφή του δίσκου προκαλεί στρώμα αέρα. Τα πλατό του συστήματος και οι κεφαλές σφραγίζονται σε ένα ερμητικό περίβλημα, το οποίο προστατεύει τα εξαρτήματα ακριβείας από την υγρασία και τις ακαθαρσίες. Η κατασκευή του σκληρού δίσκου ολοκληρώνεται με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της λειτουργίας του, η ενδιάμεση μνήμη δεδομένων και τα αντίστοιχα υποσυστήματα για την ανταλλαγή δεδομένων με τον έξω κόσμο (π.χ. σύστημα ελέγχου διεπαφής SATA)

Επιπλέον, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι αποκαλούμενοι υβριδικοί δίσκοι, που συνδυάζουν τα θετικά στοιχεία και των δύο τύπων. Βάση για την κατασκευή ενός υβριδικού HDD σκληρού δίσκου (Hybrid Hard Drive) είναι ο παραδοσιακός σκληρός δίσκος, που στην εσωτερική του διαμόρφωση ενσωματώνεται η μνήμη flash η οποία χρησιμοποιείται στους SSDs και έχουν χωρητικότητα έως δύο gigabytes. Με αυτόν τον τρόπο ο δίσκος έχει μεγάλη χωρητικότητα ενώ ανακτώνται πολύ γρήγορα τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δεδομένα. Σε αυτή την περίπτωση η εγγραφή των δεδομένων στο δίσκο γίνεται πάντα μόνο στα μηχανικά μέρη.

Σύγκριση λειτουργίας δίσκου AV και δίσκου για επιτραπέζιους υπολογιστές

 

Προφίλ λειτουργίας δίσκου AV που περιλαμβάνεται σε σύστημα ελέγχου

Προφίλ λειτουργίας δίσκου για επιτραπέζιους υπολογιστές

Κύκλος λειτουργίας

24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα

Από 4 έως 10 ώρεςημερησίως

Ποσότητα εγγραφών/ ανάγνωσης δεδομένων

χοντρικά 300 GB εγγραφή/150 GB ανάγνωση

1 GB εγγραφή/2 GB ανάγνωση

Τύπος μετάδοσης

Τυχαία, υλοποιείται σε όλη την επιφάνεια του δίσκου

Τυχαία, με μικρό εύρος αναζήτησης
(<3 GB)

Διάρκεια μετάδοσης για μια απλή εντολή

5% – 1-20 μέγεθος ομάδας δεδομένων, 95% – 256-1500 μέγεθος ομάδας δεδομένων

80%1-256 μέγεθος ομάδας δεδομένων, 20% – 240 έως 256 μέγεθος ομάδας δεδομένων

Αναλογία ανάγνωσης-εγγραφής

Ανάγνωση20 % -εγγραφή 80 %

Ανάγνωση 64%εγγραφή 36 %

Μέγιστη θερμοκρασία που δεν επηρεάζει τη λειτουργία του

70°C

45°C

 

Κατά τρίτον οι δίσκοι κατηγοριοποιούνται με βάση την προσαρμογή τους σε ιδιαίτερες συνθήκες χρήσης και λειτουργίας. Μπορούμε να τους διακρίνουμε σε δίσκους για επιτραπέζιους υπολογιστές, για φορητές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, για διακομιστές και συστήματα αποθήκευσης, σε δίσκους AV (ήχου-βίντεο), οι οποίοι ονομάζονται όλο και πιο συχνά δίσκοι DV (Digital Video) και DVS (Digital Solution Video) και για βιομηχανικές μονάδες. Οι δίσκοι για επιτραπέζιους υπολογιστές προορίζονται για την τυπική ανάγνωση και εγγραφή στοιχείων, που αφορούν την καθημερινή χρήση του υπολογιστή, και ως εκ τούτου, είναι κατάλληλοι για τη συχνή ανάγνωση και εγγραφή συνήθως ελάχιστης ποσότητας δεδομένων που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του δίσκου. Ο χρόνος λειτουργίας ενός τέτοιου υπολογιστή για το γραφείο ή το σπίτι είναι συνήθως γύρω στις οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Παρόμοιο προφίλ λειτουργίας έχουν και οι φορητοί υπολογιστές, οι οποίοι είναι πολύ πιο ανθεκτικοί στους κραδασμούς.

Οι δίσκοι για διακομιστές είναι κατασκευασμένοι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε ακραίες συνθήκες (π.χ να αντέχουν κραδασμούς που προκαλούνται από τη λειτουργία άλλων συσκευών, όπως τα συστήματα ψύξης, υψηλές θερμοκρασίες κλπ) σε λειτουργία επί εικοσιτετραώρου βάσης. Διαθέτουν μεγάλη ταχύτητα περιστροφής, που εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα και ταχύτερη είσοδο στο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες ταυτόχρονα. Από την άλλη πλευρά οι Βιομηχανικοί Δίσκοι έχουν προδιαγραφές λειτουργίας σε αντίξοες συνθήκες. Έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε εξωτερικές επιρροές (σκόνη, υγρασία, θερμοκρασία) συχνά βρίσκονται σε κέλυφος που ανταποκρίνεται στα πρότυπα IP67 – IP68. Σ΄ αυτούς τους δίσκους τα δεδομένα φορτώνονται σποραδικά (π.χ. κατά την εκκίνηση) και οι πληροφορίες αποθηκεύονται κάθε λίγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Επιπλέον, υπάρχουν οι δίσκοι ειδικά προσαρμοσμένοι για AV που επιτρέπουν τη συνεχή ροή δεδομένων στο σύστημα καταγραφής όλο το εικοσιτετράωρο. Διαθέτουν επίσης αυξημένη αντοχή σε υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Περιορισμοί των δίσκων για επιτραπέζιους υπολογιστές

Το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο και λιγότερο ακριβό είδος σκληρών δίσκων είναι οι μονάδες 3.5-ιντσών για επιτραπέζιους υπολογιστές. Όπως αναφέρθηκε, οι σκληροί δίσκοι που προορίζονται για επιτραπέζιους υπολογιστές (όπως και οι δίσκοι για φορητούς υπολογιστές) σχεδιάζονται να χρησιμοποιηθούν για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Βασική τους λειτουργία είναι η εγγραφή και ανάκτηση μικρής ποσότητας δεδομένων που διανέμονται σε όλη την επιφάνεια του δίσκου.

Οι δίσκοι που ενσωματώνονται σε επιτραπέζιους υπολογιστές αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο στην ανάγνωση παρά στην εγγραφή δεδομένων. Ανάλογα με την εφαρμογή φαίνεται ότι το 50-95% του χρόνου αφιερώνεται στην ανάγνωση δεδομένων. Ένας τέτοιος δίσκος είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί σε μέγιστη θερμοκρασία 45-50 ° C. Το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας παράγεται από τον ίδιο, εφόσον οι κεφαλές τοποθετούνται κάθε φορά σε διαφορετικά σημεία της επιφάνειας του δίσκου.

Οι μονάδες αυτού του είδους, που έχουν βελτιστοποιηθεί για συγκεκριμένο είδος λειτουργίας , έχουν πολύ κακή απόδοση όταν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό, ιδιαίτερα αν πρέπει να λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση. Ένας τέτοιος δίσκος, όταν λειτουργεί θερμοκρασίες και άλλες συνθήκες για τις οποίες δεν έχει σχεδιαστεί μπορεί γρήγορα να καταρρεύσει (δείτε: Εικόνα «Η λειτουργία σε χαμηλές θερμοκρασίες παρατείνει τη ζωή του δίσκου»).

Δίσκοι AV – Χαρακτηριστικά

Ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου και οι καταγραφείς DVR συνήθως λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα, και καταγράφει πολλές ροές βίντεο ταυτόχρονα. Γι’ αυτό το είδος χρήσης είναι απαραίτητος ένας δίσκος που να λειτουργεί με σταθερό ρυθμό, σχεδόν αποκλειστικά σε κατάσταση εγγραφής, μέχρι και το 97% του χρόνου λειτουργίας. Η ανάγνωση των δεδομένων σ’ αυτό το δίσκο ενδέχεται να είναι αργή και να χρειάζεται αρκετός χρόνος για την ανάγνωσή τους – η ταχύτητά τους είναι 5400 rpm και όχι 7200 rpm όπως στους δίσκους για επιτραπέζιους υπολογιστές ή 10.000 rpm , όπως είναι η περίπτωση των δίσκων που προορίζονται για διακομιστές. Η λειτουργία του είναι ομαλή και ομοιόμορφη και επιβαρύνει με διαφορετικό τρόπο τα μηχανικά του μέρη. Στους δίσκους. AV χρησιμοποιείται πάντα ενδιάμεση μνήμη δεδομένων 64MB, ενώ στους δίσκους για επιτραπέζιους υπολογιστές αυτή μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 32 ή 64 ΜΒ.

Λόγω της βελτιστοποίησης της λειτουργίας των δίσκων AV, όπως πχ. Των τύπων WD AV-GP, λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή παράγουν λιγότερη θερμότητα. Αυτό τους παρέχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αξιοπιστία στην αρχειοθέτηση των δεδομένων που προέρχονται από την καταγραφή. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτοί οι δίσκοι επειδή παράγουν λιγότερη θερμότητα, μπορούν να λειτουργήσουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες εξωτερικού περιβάλλοντος που μπορεί να είναι έως 70 ° C. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση που μπαίνει σε μικρό περίβλημα όπου η κυκλοφορία του αέρα είναι περιορισμένη κι ως εκ τούτου η ψύξη είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Ο δίσκος AV απέναντι στο δίσκο για επιτραπέζιους υπολογιστές

Βασικό χαρακτηριστικό του δίσκου AV είναι η δυνατότητα του να καταγράφει αρκετές δεκάδες ροές βίντεο ταυτόχρονα σε HD. Στα πλαίσια της βελτιστοποίησής τους οι δίσκοι εγγραφής είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία AV, η οποία τους εξασφαλίζει αυτό τον τρόπο λειτουργίας. Ένας τέτοιος δίσκος είναι ο WD Silk Stream, που εξασφαλίζει την ομαλή καταγραφή μέχρι δώδεκα ψηφιακών video streams HD.

Επιπλέον, χάρη στους αντίστοιχους αλγόριθμους IntelliSeek που υπολογίζουν τη βέλτιστη ταχύτητα τοποθέτησης μειώνονται η ενέργεια που καταναλώνει ο δίσκος, οι δονήσεις και ο θόρυβος. Στην απόσβεση του θορύβου βοηθά και το ειδικό περίβλημα από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτό είναι σημαντικό, ειδικά στην περίπτωση εγγραφών σε δίσκους που είναι εγκατεστημένα σε χώρους όπως η ρεσεψιόν κάποιου ξενοδοχείου, δηλαδή όταν απαιτείται αθόρυβη λειτουργία. Η τεχνολογία των υποσυστημάτων διαχείρισης ενέργειας εξασφαλίζει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη αξιοπιστία. ΟΙ δίσκοι WD AV-GP χρησιμοποιούν επίσης βραχίονα ομαλής κατανομής (Προληπτική ισοστάθμιση φθοράς – PWL), ο οποίος σαρώνει περιοδικά όλη την επιφάνεια του δίσκου, προκειμένου να μειωθεί ανομοιομορφία της φθοράς, που προκαλείται από την καταγραφή των δεδομένων ροής.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο διακρίνει τις μονάδες AV από αυτές που προορίζονται για επιτραπέζιους ή φορητούς υπολογιστές είναι η διασύνδεση μεταφοράς εντολών δεδομένων ΑΤΑ. Αυτοί οι δίσκοι υποστηρίζουν μορφές μεταφοράς δεδομένων MPG-2, MPEG-4, MPEG-4 AVC, JPEG 2000 και H.264, πολύ αποτελεσματικά, καθώς και την καταγραφή και ανάγνωσή τους.

Εγγραφές από πολλές κάμερες

Στα συστήματα ελέγχου που καταγράφουν βίντεο συνεχούς ροής από πολλές κάμερες, π.χ. στις βιομηχανικές επιχειρήσεις που παρακολουθούνται από αρκετές δεκάδες κάμερες ή τα συστήματα παρακολούθησης CCTV στις πόλεις, είναι απαραίτητη η χρήση συστημάτων αρχειοθέτησης δεδομένων σαν αυτά των διακομιστών. Ο απλός AV δίσκος μπορεί να εξυπηρετήσει εκατό ή περισσότερες εγγραφές από τις δύο δωδεκάδες κάμερες. Εάν η συσκευή είναι εξοπλισμένη με δύο ή το πολύ μέχρι έξι δίσκους μπορεί να χειριστεί 20 με 30 κάμερες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των καμερών απαιτούνται τεχνικές λύσεις που είναι γνωστές από τα συστήματα αρχειοθέτησης δεδομένων.

Παραδείγματα δίσκων που προορίζονται για επιχειρήσεις, που διαθέτουν συστήματα ελέγχου με πολλές κάμερες, είναι οι δίσκοι WD RE SAS και WD RE. Κατά τη λειτουργία αυτών των συστημάτων δίσκων εγγραφής δεδομένων ροής σε εικοσιτετράωρη βάση επιλέγουμε περιορισμένο χρόνο επιδιόρθωσης σφαλμάτων (TLER) στον πίνακα RAID, η οποία εμποδίζει να θεωρηθούν δίσκοι κατεστραμμένα, λόγω της μακράς διάρκειας της επιδιόρθωσης σφάλματος, όπως συμβαίνει στους σκληρούς δίσκους που χρησιμοποιούνται σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η τεχνολογία StableTrac που ασφαλίζει τον άξονα του κινητήρα και από τις δύο πλευρές, μειώνοντας τους κραδασμούς και βελτιώνοντας τον έλεγχο κατά τη διάρκεια ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων, και την τεχνική της εναλλαγής της επιτάχυνσης περιστροφής (RAFF), η οποία εξασφαλίζει τη βέλτιστη απόδοση σε δίσκους που χρησιμοποιούνται σε συστήματα εκτεθειμένα σε έντονους κραδασμούς, όπως είναι πχ. μια συστοιχία διακομιστών.

Λόγω της προηγμένης βελτιστοποίησης αυτών των δίσκων, παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στους κραδασμούς από την περιστροφή τους. Οι συσκευές αυτές ελέγχονται για την ανθεκτικότητά τους στη θερμοκρασία με συνυπολογισμό της κυκλικής μεταβολής της θερμοκρασίας.

Προοπτικές για την ανάπτυξη των δίσκων AV

Με τη ραγδαία ανάπτυξη των συστημάτων ελέγχου με βίντεο και τη μετάβαση από την αναλογική αποθήκευση σε ταινίες στην ψηφιακή μορφή έχει αυξηθεί η ανάγκη να προσαρμοστούν οι τεχνικές προδιαγραφές στους δίσκους ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη αξιοπιστία στην αρχειοθέτηση και την αποθήκευση αντιγράφων. Αυτοί οι δίσκοι χρησιμοποιούνται σε συστήματα ελέγχου όπως τα, αυτόνομα DVRs, τα συστήματα διαχείρισης βίντεο NVR, και τα ευφυή συστήματα διαχείρισης βίντεο. Όλο πιο δημοφιλή γίνονται τα συστήματα κινητών DVR που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και άλλα οχήματα, τα οποία καταγράφουν ροή βίντεο από μία ή περισσότερες κάμερες. Γι΄ αυτή την εφαρμογή χρησιμοποιούνται δίσκοι AV 2,5 ιντσών, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 20% των πωλήσεων. Στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει μια έντονα αυξανόμενη ζήτηση για δίσκους με σημαντικά μεγαλύτερη χωρητικότητα. Αυτή συνδέεται με την επανάσταση στην καταγραφή ροής βίντεο 4K που μας έρχεται. Όπως πιστεύουν οι αναλυτές, με τη χρήση συστημάτων ελέγχου 4K οι κάμερες θα χρησιμοποιούνται συνήθως για 6-8 χρόνια.

info
NETCONNECT s.a.

Σοφ. Βενιζέλου 124, 16342 Ηλιούπολη, τηλ./Fax: 210-9926440,
www.netconnect.gr,
info@netconnect.gr


Οι δίσκοι AV στην πράξη

Συζητάμε για τους δίσκους WD Purple, που προορίζονται για συστήματα ελέγχου με τον Γίρζι Ολέινικ, Διευθυντή πωλήσεων για δίσκων WD στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Γιατί, η εταιρεία WD, γνωστή για την παραγωγή δίσκων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποφάσισε να επεκταθεί στις πωλήσεις DV;»

Jiri Olejnik: «Ως προμηθευτές δίσκων για υπολογιστές, έχουμε παρατηρήσει εδώ και αρκετά χρόνια ότι ορισμένοι πελάτες έχουν δοκιμάσει τη δυνατότητα εφαρμογής των δίσκων μας στα συστήματά τους. Ήταν πάροχοι συστημάτων εγγραφής. Η εταιρεία WD προέβη σε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τους προμηθευτές αποκωδικοποιητών και εξοπλισμού για την εγγραφή βίντεο. Αποδείχθηκε ότι οι προσδοκίες τους είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες των υφιστάμενων πελατών μας ή των κατασκευαστών PC. Οι επιχειρήσεις στον τομέα αυτό έχουν απαιτήσεις για δίσκους με ειδικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά, εξατομικευμένη εξυπηρέτηση 24/7, ανθεκτικούς σε υψηλές θερμοκρασίες, που να υποστηρίζουν την καταγραφή ροής δεδομένων κλπ.

Έχοντας υπόψη τις ανάγκες των ιδιωτικών εταιρειών συστημάτων ελέγχου, δημιουργήσαμε τη νέα σειρά δίσκων Purple, η οποία στη δική μας ταξινόμηση ονομάζεται DV – Digital Video.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές τεχνικές διαφορές μεταξύ των δίσκων Purple και των δίσκων εγγραφής δεδομένων; Μήπως όλο αυτό αφορά το μάρκετινγκ;

Οι δίσκοι Purple έχουν βελτιστοποιηθεί για συνεχή καταγραφή – η μεγαλύτερη προσωρινή μνήμη επιτρέπει να καταγράφονται πολλά ρεύματα HD. Δεδομένου ότι αυτοί οι δίσκοι λειτουργούν σε συσκευές εγγραφής που δε διαθέτουν αποτελεσματική ψύξη, τους προσαρμόζουμε στο στάδιο της παραγωγής για να λειτουργούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες από ό, τι οι δίσκοι για επιτραπέζιους υπολογιστές (για να καταλάβετε, ο δίσκος DV σε 70°C, ενώ αυτός του επιτραπέζιου υπολογιστή σε 60°C). Επιπλέον, ο δίσκος DV είναι σχεδιασμένος για συνεχή λειτουργία 24/7, που του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους δίσκους των κοινών υπολογιστών, που μπορούν να λειτουργήσουν κατ’ ‘ ανώτατο όριο 5 ημέρες την εβδομάδα για 8 ώρες. Εκτός από αυτές τις παραμέτρους, ο δίσκος DV συνοδεύεται από τριετή εγγύηση, και το πιο σημαντικό, το ποσοστό βλάβης τους είναι το μισό σε σύγκριση με τους δίσκους για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Για ποιους σκοπούς χρησιμοποιούνται πιο συχνά οι δίσκοι Purple;

Οι δίσκοι Purple χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε συσκευές εγγραφής. Είναι μια πολύ κατακερματισμένη αγορά λόγω του μεγάλου αριθμού προμηθευτών εξοπλισμού, από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια πολύ σταθερή αγορά . Η δεύτερη σημαντική αγορά για τους δίσκους DV είναι οι κατασκευαστές των αποκωδικοποιητών όπως πχ οι προμηθευτές αποκωδικοποιητών για τη λήψη δορυφορικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, που διαθέτουν τη δυνατότητα εγγραφής. Εδώ προτείνουμε τη χρήση των μονάδων WD AV.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν επιλέγουν δίσκους εγκατάστασης εξοπλισμού ελέγχου;

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι επιλογή δίσκου για επιτραπέζιο υπολογιστή. Αυτό απορρέει από την άγνοια του γεγονότος ότι υπάρχουν δίσκοι ειδικοί φια τις συσκευές εγγραφής. Συχνά, ο λόγος είναι μικρή, διαφορά στην τιμή. Μου έχει συμβεί κάποιος πελάτης να επιλέξει το δίσκο για επιτραπέζιους υπολογιστές WD Black, ο οποίος είναι πιο ακριβός, πιο γρήγορος και έχει 5 χρόνια εγγύηση, διότι σύμφωνα με τον ίδιο, το μοντέλο αυτό ήταν καλύτερο! Ευτυχώς, κατάφερα να τον πείσω να το ξανασκεφτεί. Ακόμη και οι πιο ογκώδεις δίσκοι υπολογιστών, όπως ο WD Black, που μπορεί να καταγράψει μια τεράστια ποσότητα δεδομένων, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα και οι οποίοι λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι τόσο καλοί όσο οι δίσκοι Purple. Μπορώ να εγγυηθώ ότι η χρήση τέτοιων δίσκων θα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης σε σύγκριση έναν δίσκο AV .

Οι περισσότεροι χρήστες αυτού το εξοπλισμού δε γνωρίζουν τί σημαίνει η παράμετρος MTBF. Γιατί;

Οι περισσότεροι χρήστες θεωρούν ότι η αξιοπιστία δίσκου είναι ανάλογη με το χρόνο της εγγύησης που τον συνοδεύει. Δυστυχώς, αυτό είναι πολύ παραπλανητικό και μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η αξιοπιστία του δίσκου καθορίζεται με ακρίβεια από το MTBF ή το μέσο uptime, που στην περίπτωση του WD Purple είναι ένα εκατομμύριο ώρες.

Η αγορά δίσκων DV παρουσιάζει αύξηση;

Η αγορά και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών στην ανάγκη χρήσης δίσκων Purple συνεχώς αυξάνεται. Κάθε τρίμηνο, παρουσιάζει ρεκόρ ανάπτυξης , χωρίς να επηρεάζεται από την εποχή.

Πού θα οδηγήσει η ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου και ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος των δεδομένων και η ανάγκη για την ασφάλειά τους;

Ο κόσμος οδεύει προς σμίκρυνση, ως εκ τούτου θα υπέθετε κανείς ότι οι πιο δημοφιλείς δίσκοι θα ήταν αυτοί τβν 2,5″. Σήμερα, ωστόσο, αποτελούν η συντριπτική πλειοψηφία των δίσκων που πωλούνται από εμάς είναι οι Δίσκοι DV 3.5″.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Η αγορά συστημάτων ελέγχου με βίντεο αναπτύσσεται ραγδαία. Η εταιρεία WD θα συνεχίσει να επενδύει στους δίσκους που χρησιμοποιούνται σε συσκευές αναπαραγωγής και αποκωδικοποιητές. Είναι σημαντικό τμήμα της επιχείρησής μας και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πιο αθόρυβο, με καλύτερη απόδοση δίσκο Purple και φυσικά μεγαλύτερης χωρητικότητας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...