18/11/2014

Στα χαμηλότερα επίπεδα της επταετίας η πειρατεία Κύριο

Η πειρατεία στις θάλασσες του κόσμου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2014, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου(ICC), το οποίο, ωστόσο, προειδοποιεί ότι η απειλή των πειρατειών εξακολουθεί να είναι παρούσα.

Γράφτηκε από: Δημήτρης Σταμούλης

Η τελευταία έκθεση του IMB για την Πειρατεία, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, δείχνει 49 περιστατικά πειρατείας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 – το χαμηλότερο ποσοστό μετά το πρώτο τρίμηνο του 2007, όταν είχαν καταγραφεί 41 περιστατικά. Στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, έγινε απαγωγή δύο πλοίων, σε 37 πλοία επιβιβάστηκαν πειρατές, πέντε σκάφη απάντησαν με πυροβολισμούς και πέντε απόπειρες αναφέρθηκαν.

Η τελευταία έκθεση του IMB για την Πειρατεία, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, δείχνει 49 περιστατικά πειρατείας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 – το χαμηλότερο ποσοστό μετά το πρώτο τρίμηνο του 2007, όταν είχαν καταγραφεί 41 περιστατικά.
Στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, έγινε απαγωγή δύο πλοίων, σε 37 πλοία επιβιβάστηκαν πειρατές, πέντε σκάφη απάντησαν με πυροβολισμούς και πέντε απόπειρες αναφέρθηκαν. Σαράντα έξι μέλη πληρώματος κρατήθηκαν ως όμηροι και δύο απήχθησαν από το σκάφος τους.


Ανοικτή η σομαλική απειλή

Στα ανοικτά της Σομαλίας, αναφέρθηκαν πέντε περιστατικά - ίδιος αριθμός με το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το 2014, τρεις απόπειρες επιθέσεων καταγράφηκαν και δύο σκάφη απάντησαν με πυροβολισμούς. Ο κ. Pottengal Mukundan, διευθυντής του IMB, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των επιθέσεων εξακολουθεί να παραμένει χαμηλός, η απειλή για πειρατεία από Σομαλούς εξακολουθεί να είναι εμφανής».
Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα ενός συμβάντος, τον Ιανουάριο του 2014, όταν ένα μεγάλου μεγέθους δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου δέχτηκε πυροβολισμούς περίπου 115 ναυτικά μίλια νότια του Salalah του Ομάν, από ταχύπλοο που ξεκίνησε από άλλο σκάφος. Η επίθεση αποκρούστηκε και οι διεθνείς ναυτικές δυνάμεις στη συνέχεια αναχαίτισαν και το άλλο πλοίο – ένα ινδικό πλοίο το οποίο είχε απαχθεί λίγες ημέρες προηγουμένως. Έντεκα μέλη – Ινδοί του πληρώματος αφέθηκαν ελεύθεροι και πέντε ύποπτοι πειρατείας συνελήφθηκαν. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο των διεθνών ναυτικών δυνάμεων για τον περιορισμό της απειλής της Σομαλικής πειρατείας και γιατί η παρουσία τους πρέπει να διατηρηθεί, παρά την πτώση των επιθέσεων.

Επεκτείνονται οι Νιγηριανοί πειρατές
Πλησίον της Δυτικής Αφρικής, καταγράφηκαν 12 αναφορές, συμπεριλαμβανομένων και της πειρατείας δύο σκαφών, το ένα με πλήρωμα 39 άτομα που κρατήθηκαν όμηροι και το άλλο με δύο μέλη του πληρώματος που απήχθησαν από το σκάφος τους. Στη Νιγηρία αναφέρθηκαν έξι περιστατικά μεταξύ των οποίων και η πειρατεία ενός πλοίου εφοδιασμού, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε ανεπιτυχώς σε άλλες επιθέσεις.
Στην Αγκόλα για πρώτη φορά αναφέρθηκε πειρατεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, καταδεικνύοντας την αυξημένη εμβέλεια και ικανότητα των Νιγηριανών πειρατών εάν αφεθούν ανεξέλεγκτοι. Στο περιστατικό εμπλέκονται ένοπλοι πειρατές που απήγαγαν φορτωμένο δεξαμενόπλοιο από αγκυροβόλιο στην Λουάντα, πρωτεύουσα της Αγκόλα. Οι πειρατές έκλεψαν μεγάλη ποσότητα πετρελαίου εσωτερικής καύσης φορτίου του βυτιοφόρου με τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο. Το πλοίο ήταν υπό τον έλεγχο των Νιγηριανών πειρατών για πάνω από μία εβδομάδα προτού ο ιδιοκτήτης ανακτήσει επαφή, στα ανοικτά της Νιγηρίας, περίπου 1.200 ναυτικά μίλια από το αρχικό αγκυροβόλιο. Ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Η νέα «πληγή» της Ινδονησίας
Η Ινδονησία επίσης κατατάσσεται ως η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό των επιθέσεων με 18 αναφορές, λιγότερες όμως σε σύγκριση με τις 25 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Οι πειρατές συνελήφθηκαν σε όλα τα περιστατικά. Αν και αυτά είναι κυρίως κλοπές σε χαμηλό επίπεδο από τα πλοία, επτά μέλη πληρώματος κρατήθηκαν όμηροι, σε πέντε περιστατικά, ενώ σε τέσσερα περιστατικά αναφέρθηκε ότι οι ληστές ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα. Η έκθεση επικροτεί τις ενέργειες της Ναυτικής Αστυνομίας της Ινδονησίας, η οποία ξεκίνησε τακτικές περιπολίες στα αγκυροβόλια των υψηλότερου κινδύνου, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών.

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι 4 προορισμοί που ήταν υπεύθυνοι για το 65%

του συνόλου των επιθέσεων στο α’ τρίμηνο του 2014

Οι χώρες είναι Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Ινδονησία

ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕΛ.7

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1

Περιστατικά πειρατείας ανά μήνα, α’ τρίμηνο 2014

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2

Σύνολο περιστατικών ανά περιοχή του κόσμου, α’ τρίμηνο 2014

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΔΙΑΠΡΑΓΜΕΝΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ,

Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ 2014

 

ΔΙΑΠΡΑΓΜΕΝΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΕΣ

ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

Τοποθεσία

Επιβίβαση

Πειρατεία

Πυροβολισμοί

Προσπάθεια επιβίβασης

Ινδονησία

18

     

Δίαυλοι Σιγκαπούρης

5

     

Μπαγκλαντές

4

     

Ινδία

2

     

Αγκόλα

 

1

   

Καμερούν

1

     

Γκαμπόν

1

     

Κόλπος Άντεν*

     

2

Λιβερία

1

     

Νιγηρία

1

1

2

2

Ερυθρά Θάλασσα*

     

1

Σομαλία

   

2

 

Τανζανία

1

     

Κονγκό

3

     

Ομάν

   

1

 

Υποσύνολα

37

2

5

5

Σύνολο

49

*Οι επιθέσεις αυτές αποδίδοντα σε Σομαλούς πειρατές.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ,

Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ 2014

Χώρα

Τοποθεσία

1.1.2014-31.3.2014

Μπαγκλαντές

Chittagong

3

Ινδονησία

Belawan

3

Ινδονησία

Jakarta

3

Κονγκό

Pointe Noire

3

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.