Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
18 Νοεμβρίου 2014 23:44

iCatch RAS-413-J

HD και 960Η στο ίδιο DVR

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
3899dfe821816fbcb3db3e3b23f81585 XL 2159a9e6

Featured | Η τεχνολογία AHD είναι εδώ και αλλάζει τα δεδομένα στο CCTV μέσα από το νέο καταγραφικό RAS-413-J της iCatch. Φτάνοντας τα 500 μέτρα απόσταση, το καταγραφικό AHD μέσα από ομοαξονικό καλώδιο μπορεί να δεχτεί κάμερες 720p, ενώ ταυτόχρονα δέχεται αναλογικές κάμερες τεχνολογίας 960Η. Η τελευταίας…

Η τεχνολογία AHD είναι εδώ και αλλάζει τα δεδομένα στο CCTV μέσα από το νέο καταγραφικό RAS-413-J της iCatch. Φτάνοντας τα 500 μέτρα απόσταση, το καταγραφικό AHD μέσα από ομοαξονικό καλώδιο μπορεί να δεχτεί κάμερες 720p, ενώ ταυτόχρονα δέχεται αναλογικές κάμερες τεχνολογίας 960Η. Η τελευταίας γενιάς τεχνολογία μετάδοσης AHD δίνει τη δυνατότητα στο καταγραφικό να υποδεχτεί κάμερες HD που υπερτερούν σε πολλά σημεία των καμερών HD-SDI. Ιδανικό για αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα κάμερες 960Η.

Το RAS-413-J είναι το πρώτο καταγραφικό AHD που καταφθάνει στα εργαστήριά μας και ουσιαστικά η πρώτη μας επαφή με την νέα τεχνολογία μετάδοσης υψηλής ανάλυσης μέσα από ομοαξονικό καλώδιο. Όπως η τεχνολογία HD-SDI, έτσι και η AHD έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέσα από ομοαξονικό καλώδιο σήμα κάμερας υψηλής ανάλυσης HD. Τα βασικά πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας είναι ότι μπορεί να μεταφέρει σήμα σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις καλωδίων, έχει πολύ χαμηλότερες απαιτήσεις στην καλωδίωση και επίσης είναι συμβατή με πρότυπα αναλογικής μετάδοσης.

H iCatch ειδικεύεται στην κατασκευή και σχεδιασμό Hardware & Software καταγραφικών στην Taiwan. Η σειρά RAS είναι η πρώτη από μια σειρά HD UNIVERSAL καταγραφικών που θα παρουσιάσει η iCatch το επόμενο διάστημα.

  • Η RAS είναι η οικονομική σειρά που θα διατίθεται στην τιμή των καταγραφικών 960H για κάμερες AHD + 960H + IP.
  • Η RNE είναι σειρά για κάμερες HD-TVI 720P + AHD 720P + 960H + IP με αυτόματη αναγνώριση τύπου κάμερας (έχει κατατεθεί πατέντα).
  • H RME είναι σειρά για κάμερες HD-TVI 1080P + AHD 1080P + 960H + IP με αυτόματη αναγνώριση τύπου κάμερας (έχει κατατεθεί πατέντα).
  • H RHE είναι σειρά για κάμερες HD-SDI + 960H + IP με αυτόματη αναγνώριση τύπου κάμερας (έχει κατατεθεί πατέντα).

Ιδανικό για αναβάθμιση

Το καταγραφικό RAS-413-J μπορεί να δεχτεί κάμερες HD ανάλυσης έως 720p σε αποστάσεις έως 500 μέτρα (σε σχέση με τη μέγιστη απόσταση 100 μέτρων της HD-SDI), το σήμα μπορεί να μεταφερθεί μέσω balun και UTP, δεν απαιτεί υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο και ταυτόχρονα είναι υβριδικό, υποστηρίζοντας κάμερες 960H. Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν το καταγραφικό ιδανικό για αναβάθμιση υπάρχουσας εγκατάστασης με αναλογικές κάμερες, αφού πρώτον δεν απαιτεί νέα καλωδίωση, ακόμα και εάν το ομοαξονικό καλώδιο δεν είναι υψηλής ποιότητας και δεύτερον μπορεί να αξιοποιήσει υπάρχουσες κάμερες 960Η.

Χαρακτηριστικά

Το συγκεκριμένο μοντέλο DVR διαθέτει 4 εισόδους βίντεο, όπου μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες AHD ανάλυσης 720p, κάμερες 960H ή συνδυασμός των δύο. Η μόνη δέσμευση στην επιλογή σύνδεσης καμερών είναι ότι οι είσοδοι πρέπει να λειτουργούν σε ζευγάρια. Δηλαδή, εάν στην είσοδο CH1 συνδέσουμε κάμερα τύπου AHD πρέπει και στην δεύτερη να συνδεθεί κάμερα AHD και το αντίθετο. Εάν στην είσοδο CH3 συνδέσουμε κάμερα 960Η, στην είσοδο CH4 πρέπει να συνδέσουμε κάμερα 960H και το αντίθετο.

Πέρα από τις εισόδους βίντεο, το καταγραφικό διαθέτει 4 εισόδους ήχου και 2 εξόδους ήχου. Επίσης, η έξοδο εικόνας λαμβάνεται από HDMI ή VGA υψηλής ανάλυσης 1080p με αυτόματη προσαρμογή στην ανάλυση της οθόνης. Μπορεί να δεχτεί trigger από 4 εισόδους alarm και διαθέτει 1 έξοδο relay NO/NC. Στο εσωτερικό του δέχεται ένα δίσκο SATA και υποστηρίζει μια θύρα USB για backup. Εξοπλισμένο με θύρα RJ-45, το DVR υποστηρίζει απομακρυσμένη διαχείριση από Web Interface και φορητές συσκευές. Χρήσιμη τέλος είναι η σύνδεση IR για προέκταση του τηλεχειρισμού, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε κρυφό σημείο.

Λειτουργία στην πράξη

Κατά τη δοκιμή μας πειραματιστήκαμε με τη συνδεσμολογία καμερών AHD 720P και καμερών 960Η. Η αναγνώριση της πηγής γίνεται αυτόματα από το DVR και εφόσον τηρείται ο κανόνας των ζευγαριών στις εισόδους, επιτρέπονται όλες οι πιθανές συνδεσμολογίες. Μέσα από το υβριδικό καταγραφικό RAS-413-J είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να δούμε δίπλα-δίπλα στα παράθυρα ενός DVR κάμερες HD και 960Η. Φυσικά το αποτέλεσμα στην ποιότητα ήταν μοιραίο για την κάμερα 960Η, ειδικά όταν συνδέσαμε το καταγραφικό σε 55” οθόνη HD (εικόνα 1). Το αποτέλεσμα της εικόνας της κάμερας AHD ήταν αρκετά ικανοποιητικό, χωρίς καθόλου αλλοιώσεις, με ζωηρά χρώματα και φυσικά χωρίς καθόλου καθυστέρηση.

Ένα ακόμα σημαντικό πείραμα που πραγματοποιήσαμε και ουσιαστικά επιβεβαίωσε την θεωρία της τεχνολογίας AHD, ήταν η σύνδεση κάμερας AHD μέσω balun και UTP (εικόνα 2). Πράγματι, η μετάδοση εικόνας μέσω UTP δεν είχε κανένα πρόβλημα, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της τεχνολογίας σε χαμηλής ποιότητας καλώδιο.

Τοπική και απομακρυσμένη διαχείριση

Καταρχήν θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα Software iWatch DVR2 είναι 100% σχεδιασμός από την Icatch.

Ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό του καταγραφικού είναι ότι ακριβώς το ίδιο μενού που προβάλλεται μέσα από την θύρα HDMI προβάλλεται και στο Web Interface (εικόνα 3). Χωρίς καμία απολύτως διαφορά, μέσα από το Web Interface είναι σαν να μεταφερόμαστε μπροστά στην τοπική οθόνη που είναι συνδεδεμένη στην έξοδο HDMI του καταγραφικού. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται αυτόματα στο μέγεθος των Windows και δεν χρειάζεται κύλιση για να διαχειριστούμε όλες τις δυνατότητες του.

Στην απεικόνιση 4:3 κάνοντας δεξί κλικ στην οθόνη live view των καμερών, προβάλλεται το αρχικό μενού άμεσων επιλογών. Περιλαμβάνει αυτόματη εναλλαγή καμερών ανά χρονικά διαστήματα, δυνατότητα backup σε USB, χρονική αναζήτηση με μπάρα ένδειξης εγγραφής, δυνατότητα playback που δίνει άμεση πρόσβαση στις τελευταίες εγγραφές (εικόνα 4) και διαχείριση zoom/PTZ. Επίσης στην πάνω πλευρά της οθόνης έχουμε ένα γρήγορό μενού και στην κάτω πλευρά απεικονίζεται η κατάσταση των καναλιών και των ρελέ.

Στην απεικόνιση 16:9 έχουμε το αρχικό μενού στα δεξιά της οθόνης το οποίο περιλαμβάνει ότι και το μενού στην απεικόνιση 4:3 και επιπλέον κατάσταση καμερών και ρελέ , θερμοκρασία σκληρού δίσκου, κατάσταση συστήματος με πληροφορίες όπως εάν το καταγραφικό είναι σε δίκτυο, εάν έχει επάνω USB ή εξωτερικό DVD και ποιοι χρήστες και IP είναι συνδεδεμένοι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ εύκολα και γρήγορα τα ρελέ του καταγραφικού από το γρήγορο μενού ενώ παρακολουθούμε live εικόνα, κάτι πολύ χρήσιμο για τον χρήστη. Το πρόγραμμα διαθέτει χρονική διάρκεια λήξης του κωδικού admin & χρήστη.

Προχωρώντας στην επιλογή ρυθμίσεων του DVR ο τεχνικός επιλέγει την ανάλυση εγγραφής, φτιάχνει event και καθορίζει τη λειτουργία του καταγραφικού. Η κατάσταση εγγραφής του DVR μπορεί να είναι είτε συνεχόμενη (με επιλογή καμερών και ανάλυση) ή μέσω χρονοδιαγράμματος (εικόνα 5). Η μέγιστη ανάλυση εγγραφής για τις AHD κάμερες είναι 720p@25fps. Επίσης μια εγγραφή μπορεί να είναι συνεχόμενη ή να ξεκινήσει μέσω event. Ένα event μπορεί να κάνει trigger από αναγνώριση κίνησης, από αισθητήρα, λόγω απώλεια βίντεο ή λόγω προβλήματος του συστήματος (εικόνα 6). Η αναπαραγωγή γίνεται σε Widows Media Player. Στη συνέχεια το event μπορεί να ακολουθήσει καταγραφή log, εγγραφή κάμερας, εμφάνιση popup, ήχος buzzer, ενεργοποίηση ρελέ, κίνηση PTZ και αποστολή email (σε έως 10 λογαριασμούς). H iCatch δίνει μεγάλη σημασία στις πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε από το καταγραφικό όσες περισσότερες τόσο ποιο εύκολα θα βρούμε τις απαραίτητες απαντήσεις ανάλογα το συμβάν για αυτό τα καταγραφικά της iCatch διαθέτουν 2 ειδών πληροφορίες:

  1. για την κατάσταση του σκληρού δίσκου (Self – Monitoring, Analysis and Reporting Technology)
  2. για τα γεγονότα του συστήματος με κριτήρια: Power on, Κανάλι εγγραφής Απώλεια / Κίνηση video, Αποσύνδεση / Σύνδεση χρήστη, Εισαγωγή / Εξαγωγή / Επαναφορά ρυθμίσεων Εξαγωγή / Καθαρισμός logs Αλλαγή ημέρας/ώρας, Αλλαγή ρυθμίσεων εγγραφής, Διαμόρφωση HDD, Set HDD Record flag, Αναβάθμιση συστήματος, Αντίγραφα, Αλλαγή κωδικού διαχειριστή, Σφάλμα εγγραφής, Επιλογή ανά χρήστη και κανάλι.

Η απομακρυσμένη διαχείριση του DVR μπορεί να γίνει είτε μέσω Web Browser, είτε μέσω φορητών συσκευών. Πληκτρολογώντας τη διεύθυνση του καταγραφικού στον Internet Explorer ανοίγει ένα παράθυρο για την επιλογή λογισμικού ανάλογα την πλατφόρμα διαχείρισης (εικόνα 7). Όπως ήδη αναφέραμε, εάν προχωρήσουμε στην διαχείριση μέσω Web Interface μεταφερόμαστε άμεσα απομακρυσμένα (στον Ιnternet Explorer) στην οθόνη του DVR. Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε στη διαχείριση μέσω φορητής συσκευής μπορούμε να σκανάρουμε το QR code για το app iWatch DVR 2. Το app είναι απόλυτα εύχρηστο και έχει δυνατότητες όπως: 16 κανάλια συγχρόνως παρακολούθηση & playback, Επιλογή σύνδεσης Stream LQ & HQ, Mute & ενεργοποίηση μικροφώνου, Απομακρυσμένο playback (time search. Log/event), Πλήρες menu στην οθόνη χωρίς κύλιση, Zoom, Διαχείριση relay ελεγχόμενο σε live mode, Επιλογή από 20 διαφορετικά γεγονότα (log) για διαχείριση και Ενημέρωση χρήστη σε περίπτωση συναγερμού ή ανίχνευση κίνησης (εικόνα 8). Κατά τη δοκιμή μας το χρησιμοποιήσαμε σε συσκευή iOS και Android (εικόνα 9) και η επικοινωνία και λειτουργία ήταν άριστη. Επίσης το καταγραφικό διαθέτει P2P σύνδεση. Διατίθεται από την iCatch μοναδικός κωδικός με καθορισμένο χρόνο λήξης τον οποίο εάν τον εγκαταστήσουμε στο πρόγραμμα του καταγραφικού δημιουργείται ένας QR κωδικός και μπορούμε σκανάροντας τον να διαχειριστούμε το καταγραφικό από tablet ή smartphone χωρίς καμία άλλη ρύθμιση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

: 4CH: AHD / 960H: 720p@25fps: HDMI/VGA, BNC: 4in/2out: 4in/1out: 1x SATA: 2x USB: Ναι: Web Interafce, Φορητέςσυσκευές

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...