Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Φεβρουαρίου 2014 03:38

Napco iBridge

Όλο το σπίτι μέσα σε ένα tablet!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης

Featured | Το σύστημα iBridge της Napco αποτελείται από μια σειρά hardware εξοπλισμού και software με σκοπό την διαχείριση του πίνακα συναγερμού, των καμερών και των αυτοματισμών ενός οικιακού συστήματος μέσω φορητών συσκευών ή PC, τοπικά ή μέσω Internet. Ο κορμός του συστήματος είναι το hub zRemote iBridge που πραγματοποιεί το link μεταξύ του πίνακα ελέγχου της Napco και ενός Wi-Fi access point επιτρέποντας τη ροή εντολών από το ένα σύστημα στο άλλο μέσω δικτύου TCP/IP. Στη συνέχεια, η διαχείριση όλων των λειτουργιών μπορεί να γίνει είτε μέσω των tablet-keypad της Napco, είτε μέσω υπολογιστή, είτε μέσω συσκευών Android ή iOS (iPad, iPhone) και της δωρεάν εφαρμογής iBridge.

Το σύστημα iBridge της Napco φιλοξενεί κάτω από την ίδια «στέγη» το σύστημα συναγερμού, τις κάμερες IP και τους αυτοματισμούς ενός οικιακού έξυπνου σπιτιού, με σκοπό την ενιαία διαχείριση όλων αυτών μέσα από μια φορητή συσκευή (εικόνα 1). Αυτή η φορητή συσκευή μπορεί να είναι το Android tablet της Napco, ένας υπολογιστής ή μια οποιαδήποτε συσκευή Android ή iOS που τρέχει την δωρεάν εφαρμογή iBridge. Φυσικά, ένα τέτοιο σύστημα δε θα μπορούσε να μείνει «περιορισμένο» στα στενά πλαίσια μιας οικίας. Έτσι, το iBridge πέρα από την τοπική διαχείριση, προσφέρει όλες του τις υπηρεσίες και απομακρυσμένα μέσω TCP/IP.

Ο εξοπλισμός

Το σύστημα iBridge είναι συμβατό με τους πίνακες Napco GEM-P816, GEM-P1632, GEM-P1664, GEM-P3200, GEM-P9600 και GEM-X255. Ο πυρήνας πάνω στον οποίο βασίζεται το σύστημα είναι η συσκευή IBR-ZREMOTE. Η συσκευή αυτή είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία του πίνακα συναγερμού, των αισθητήρων αυτοματισμού, των IP καμερών, των πληκτρολογίων και των φορητών συσκευών, τόσο σε τοπικό, όσο και απομακρυσμένο επίπεδο. Πιο λεπτομερειακά, ας δούμε τις συσκευές που σχετίζονται με το σύστημα iBridge:

IBR-ZREMOTE: Η καρδιά του συστήματος είναι το IBR-ZREMOTE (εικόνα 2). Το hub επικοινωνεί με τον πίνακα Napco με τον ίδιο τρόπο που επικοινωνεί το πληκτρολόγιο, μέσω ενός Bus 4 καλωδίων. Μέσω 2 συνδέσεων Ethernet στη συνέχεια συνδέεται είτε στη συσκευή ISEE-WAP (βλέπε παρακάτω), είτε στον ασύρματο router του πελάτη. Το IBR-ZREMOTE ενσωματώνει ελεγκτή Z-Wave και έχει τη δυνατότητα ελέγχου των συσκευών Z-Wave της Napco που σχετίζονται με αυτοματισμούς, όπως κλειδαριές, θερμοστάτες, φώτα, κτλ.

ISEE-WAP: Αυτό είναι το Wi-Fi access point (εικόνα 3) που επιτρέπει στις ασύρματες συσκευές (κάμερες, Touch Screens κτλ.) να αποκτήσουν πρόσβαση στο IBR-ZREMOTE και στο δίκτυο TCP-IP. Συμβατές με το ISEE-WAP είναι οι ασύρματες κάμερες ISVWLCAM (σταθερή), ISVWLCAMPT (Pan/Tilt), ISVWLOCAM (εξωτερική) και ISVWLHDCAM (εσωτερική). Το ISEE-WAP είναι επίσης το μέσο που χρησιμοποιούν τα tablets για την παραμετροποίηση του iBridge.

IBR-ITAB: Η Napco διαθέτει το δικό της tablet για την ασύρματη διαχείριση όλων των λειτουργιών του συστήματος, περιλαμβάνοντας τη διαχείριση του συστήματος συναγερμού, την προβολή καμερών και τον έλεγχο των αυτοματισμών. Η συσκευή βασίζεται σε λειτουργικό Android και είναι εξοπλισμένη με υψηλής ευκρίνειας οθόνη αφής 7”. Παρότι προορίζεται για χρήση με το σύστημα iBridge, η συσκευή δεν παύει να είναι ένα Android tablet, από όπου ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στο Internet. Το ITAB έρχεται και σε ενσύρματη έκδοση (IBR-ITAB-HW), όπως και σε KIT (εικόνα 4) με βάση στήριξης/φόρτισης και μαζί με το WiFi access point (ISEE-WAP).

Εφαρμογή

Παρότι για τη λειτουργία του iBridge εμπλέκονται διάφορες συσκευές, η συνδεσμολογία και η ρύθμισή του είναι σχετικά εύκολη (εικόνα 5). Ουσιαστικά, η μοναδική παραμετροποίηση που απαιτείται είναι η αλλαγή της διεύθυνσης του IBR-ZREMOTE, ώστε να είναι διαφορετική από το πληκτρολόγιο.

Το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή του jumper στην πλακέτα του πίνακα Gemini από Normal σε Config, ώστε να επιτρέπει τον προγραμματισμό. Στο bus του πίνακα όπου συνδέεται το πληκτρολόγιο μέσω 4 καλωδίων, συνδέεται και το IBR-ZREMOTE (εικόνα 6). Επίσης, το IBR-ZREMOTE χρειάζεται δύο διαφορετικές συνδέσεις Ethernet προς το WiFi access point ISEE-WAP. Το ISEE-WAP στη συνέχεια επικοινωνεί με τον Router μέσω καλωδιακής σύνδεσης Ethernet.
Μετά από αυτές τις απλές συνδέσεις, ενεργοποιώντας το σύστημα, το πληκτρολόγιο πρέπει να βγάλει μήνυμα OUT OF SYSTEM. Ανοίγοντας στη συνέχεια το Android tablet IBR-ITAB της Napco, αυτό συνδέεται αυτόματα στο ISEE-WAP και στην οθόνη του δίνει μήνυμα System Not Ready to Arm. Σε αυτήν την κατάσταση μέσα από την επιλογή Security > Other Options > Keypad Mode του IBR-ITAB μπορούμε να αλλάξουμε τη διεύθυνσή του (εικόνα 7).

Αντί του IBR-ITAB, ή σε συνδυασμό μαζί του, μπορούν να λειτουργήσουν φορητές συσκευές Android ή iOS (εικόνα 8). Για τη δοκιμή μας χρησιμοποιήσαμε ένα iPad όπου κατεβάσαμε το δωρεάν app iBridge. Για να επικοινωνήσει το iPad με το σύστημα, στις ρυθμίσεις Wi-Fi, επιλέγουμε το διαθέσιμο δίκτυο IBRIDGE που έχει ενεργοποιηθεί από το ISEE-WAP (εικόνα 9). Στη συνέχεια, ανοίγοντας την εφαρμογή iBridge εμφανίζεται το μήνυμα System Not Ready to Arm, όπως στο IBR-ITAB, δηλώνοντας ότι το σύστημα είναι έτοιμο για προγραμματισμό.

Έχοντας πραγματοποιήσει αυτές τις απαραίτητες συνδέσεις και ρυθμίσεις επικοινωνίας, είναι πλέον πολύ απλό να αναγνωριστούν οι IP κάμερες της Napco, όπως η ISEE-PTWLG που είχαμε κατά τη δοκιμή (εικόνα 10). Μέσα από την επιλογή VIDEO στο IBR-ITAB υπάρχει επιλογή αυτόματης ανίχνευσης των καμερών.

info
Force
Ηλέκτρας 5, 55 134 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-805180, fax: 2310-805387, site: www.force.gr, e-mail: info@force.gr.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...