22/01/2014

Caddx GENiX Κύριο

Γραφικό Interface για τους πίνακες GE NetworX

Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης
Το GENiX είναι ένα γραφικό περιβάλλον για παρακολούθηση και διαχείριση των συναγερμών GE NetworX και συγκεκριμένα για τους πίνακες NX4, NX6, NX8 και NX8E. Το λογισμικό παρέχει απομακρυσμένη διαχείριση μέσω υπολογιστή και παρακολούθηση της κατάστασης του συστήματος, μέσω σύνδεσης RS-232 ή Ethernet. Είναι χωρισμένο σε δύο βασικά παράθυρα, το πρώτο για το σχεδιασμό και το δεύτερο για την αλληλεπίδραση με το πίνακα. Συμβατό με BMP και WMF μπορεί να διαχειριστεί κατόψεις για ρεαλιστική αναπαράσταση και εποπτεία του συστήματος συναγερμού.

Το Genix είναι ένα γραφικό περιβάλλον για τους πίνακες GE NetworX, που παρέχει σφαιρική εποπτεία μεγάλων κτιρίων ή εγκαταστάσεων, απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο, δυνατότητες επιτήρησης και χειρισμό του συστήματος συναγερμού. Τα δύο βασικά παράθυρα του λογισμικού είναι το Design mode και το On-Line mode. Στο Design mode ο χρήστης μπορεί να εισάγει την κάτοψη του χώρου σε μορφή BMP ή WMF και με απλό drag n' drop να εισάγει πάνω σε αυτή στοιχεία, όπως ζώνες, partitions, αισθητήρες, κ.ά. Στο On-Line mode το λογισμικό ενημερώνει τον χρήστη για συναγερμούς μέσω pop-up παραθύρων, προβάλει καρτέλα log με όλα τα events και προσφέρει δυνατότητα πλήρους ελέγχου.

Έρχεται σε δύο εκδόσεις, GENiX Lite και GENiX Pro. Και οι δύο αυτές εκδόσεις παρέχουν on-line παρακολούθηση κατάστασης συστήματος, απομακρυσμένη διαχείριση μέσω PC, ασφαλή πρόσβαση στο λογισμικό, on-line προβολή log και δυνατότητα τοπικής σύνδεσης μέσω RS-232 ή απομακρυσμένης μέσω TCP/IP. Η έκδοση GENiX Pro προσφέρει επιπρόσθετα χρήση σχεδίου κάτοψης, ενεργά σύμβολα με προγραμματιζόμενες από το χρήστη λειτουργίες, ενεργές περιοχές συσχετισμένες με καταστάσεις partition, pop-up παράθυρα με περιγραφή γεγονότος, καθορισμένους συναγερμούς και ήχους γεγονότων και ανοιχτό προγραμματισμό για μελλοντικές εφαρμογές.

Design Mode
Το πρώτο βήμα του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός χάρτη, δηλαδή μιας περιοχής που περιέχει οπτικά σύμβολα σε συγκεκριμένες θέσεις. Ένα project μπορεί να έχει πολλούς χάρτες και το λογισμικό υποστηρίζει αρχεία bitmap (.bmp) και windows metafile (.wmf), ως εικόνα χάρτη. Για να δείξει την κατάσταση μιας συσκευής (PIR, επαφή, πίνακα, κ.ά.) το Genix χρησιμοποιεί οπτικά σύμβολα, που είναι διαθέσιμα στο παράθυρο Sensor Templates.
Βασικό τμήμα του project είναι η συσκευή (Device). Μέσω της συσκευής ρέουν οι πληροφορίες μεταξύ του Genix και του υλικού στη λειτουργία online. Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει μια συσκευή μέσω του πίνακα Device structure. Ο αισθητήρας αρχίζει να δείχνει την πραγματική κατάσταση της συσκευής υλικού, αφού διασυνδεθεί με ένα συστατικό της (ένα σημείο δεδομένων του υλικού, π.χ. είσοδο, ζώνη, κλπ.).

Online Mode
Σκοπός της λειτουργίας online είναι η απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης του συστήματος ασφαλείας και ο έλεγχος της συμπεριφοράς του. Όταν το Genix πρόκειται να περάσει σε λειτουργία online για να αρχίσει να ελέγχει το συνδεδεμένο υλικό, εκτελεί τις εξής ενέργειες:

  • Αποθηκεύει το project, εφόσον έχουν γίνει τροποποιήσεις.
  • Ελέγχει την καλή κατάσταση του συστήματος.
  • Ετοιμάζει τα απαραίτητα αρχεία (drivers με τις ρυθμίσεις τους) σύμφωνα με τις προδιαγραφές του project και τα μεταφέρει από τον φάκελο project και τον φάκελο Drivers του συστήματος, στον φάκελο Runtime του συστήματος.
  • Ξεκινά την επικοινωνία ανάμεσα στο υλικό, τον οδηγό Genix και το σύστημα Genix.
  • Αλλάζει το περιβάλλον του συστήματος σύμφωνα με τη νέα λειτουργία και τα δικαιώματα του χρήστη.

Συναγερμοί
Όταν το σύστημα είναι σε λειτουργία online ενημερώνει τον χρήστη για έναν νέο συναγερμό με πολλούς τρόπους:

  • Εμφανίζεται ένα παράθυρο συναγερμού με πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και με οδηγία προς τον φρουρό. Επίσης ακούγεται ένας ήχος συναγερμού (αν έχει οριστεί).
  • Tο σχετικό σύμβολο αρχίζει να αναβοσβήνει στον χάρτη μέχρι να σβηστεί ο συναγερμός από τη μνήμη της συσκευής.
  • Στο παράθυρο χαρτών (Maps) αρχίζει να αναβοσβήνει ένα πεδίο που δηλώνει ότι υπάρχει ένας αισθητήρας στον χάρτη που είναι σε κατάσταση συναγερμού. Είναι δυνατόν να αναβοσβήνουν πάνω από ένα πεδία στο χάρτη, π.χ. αν δύο αισθητήρες είναι συνδεδεμένοι στην ίδια πηγή συναγερμού. Όταν γίνει διαχείριση και διαγραφή του συναγερμού στο παράθυρο Alerts, σταματά να αναβοσβήνει το πεδίο του χάρτη.
  • Ένα νέο πεδίο συναγερμού προστίθεται στο Alerts.

Το σύστημα Genix υποστηρίζει τρία είδη συναγερμών, συναγερμό εισβολής (κόκκινο), συναγερμό παρενόχλησης (κίτρινο) και αυθαίρετο συναγερμό (καφέ). Όταν ενεργοποιηθούν πάνω από ένας συναγερμοί, επιλέγεται το χρώμα με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Logbook
Tο σύστημα Genix μπορεί να αναγνωρίσει εκατό συμβάντα που έχουν σχέση με τη συσκευή, όπως διακοπή ρεύματος, παρενόχληση πληκτρολογίου, πρόβλημα στην επέκταση, αλλαγή κατάστασης της συσκευής, εισαγωγή PIN με αναγνώστη κάρτας, άνοιγμα και κλείσιμο τμημάτων, κλπ.
Όλα τα συμβάντα των συστημάτων καταγράφονται στο ημερολόγιο συμβάντων και ο χρήστης μπορεί να τα αναζητήσει ορίζοντας κάποια κριτήρια αναζήτησης. Τα κριτήρια αυτά είναι η χρονική περίοδος και ένα κείμενο. Η εξαγωγή των δεδομένων μπορεί να γίνει σε φορμά κειμένου (TXT), comma-separated values (CSV), Microsoft Excel (XLS) ή ως ιστοσελίδα (HTML).

info
G.I. Security
16o χλιμ Λεωφ. Λαυρίου, Παιανία, τηλ.: 210-6040601, fax: 210-6658710, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., site: www.gisecurity.gr

 

Κατηγορία Reviews, Τεύχος 27

Έκθεση εικόνων

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.