15/02/2021

Covid-19 και Προσωπικό Ασφάλειας

Η νέα τάξη πραγμάτων, με την πανδημία που κλονίζει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τη Κύπρο όπως και ολόκληρο τον πλανήτη, ήταν αυτονόητο ότι θα έφερνε αλλαγές, ρίσκα και ευκαιρίες στο χώρο της ασφάλειας.

Η νέα τάξη πραγμάτων, με την πανδημία που κλονίζει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τη Κύπρο όπως και ολόκληρο τον πλανήτη, ήταν αυτονόητο ότι θα έφερνε αλλαγές, ρίσκα και ευκαιρίες στο χώρο της ασφάλειας.

Αλλαγές γιατί οι φύλακες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, υπό την έννοια ότι στις πλείστες των περιπτώσεων στα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης και πολυκαταστήματα (όταν αυτά ήταν σε λειτουργία) αλλά και στις εγκαταστάσεις οργανισμών του ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα, ήταν τα άτομα που διενεργούσαν τη θερμομέτρηση σε κάθε επισκέπτη των πάρα πάνω υποστατικών αλλά και να τηρούν τα μέτρα που τα εκάστοτε διατάγματα υπέβαλαν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η αποστασιοποίηση των 2 μέτρων και ο  μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε υποστατικό ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του υποστατικού.    

Οι φύλακες πέραν από την εκπαίδευση, την τεχνογνωσία και εμπειρία που φέρουν στο καθαυτό αντικείμενο τους, την ασφάλεια, έχουν καλεστεί να αντιμετωπίσουν νέα καθήκοντα εκτεθειμένοι σε ρίσκο. Θα πρέπει να είναι καλοί γνώστες των διαταγμάτων αλλά και της πολιτικής του οργανισμού στον οποίο εκτελούν υπηρεσία, ο οποίος ενδεχομένως να εφαρμόζει επιπρόσθετα των διαταγμάτων. Θα πρέπει να έχουν δεξιότητες διαχείρισης του κοινού που για αρκετή ώρα αναμένει σε ουρά, στη ζέστη ή στο κρύο, αναμένοντας να του επιτραπεί από το φύλακα, η είσοδος στο υποστατικό της εταιρείας/ οργανισμού/ Δημόσιας Υπηρεσίας που έχει επισκεφθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να έχει δεξιότητες αντιμετώπισης λεκτικής βίας είτε εναντίον του είτε μεταξύ του κοινού.

Ευκαιρίες, γιατί η επιτακτική αυτή ανάγκη από τους οργανισμούς που αναφέρθηκαν πάρα  πάνω, έδωσε μεγάλη ανάπτυξη στη ζήτηση προσωπικού ασφαλείας προς τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών αυτών αλλά και την ανάγκη πρόσληψης αδειούχου προσωπικού με αποτέλεσμα την απορρόφηση υφιστάμενων ανέργων ή ανέργων που η πανδημία δημιουργούσε.  

Ευκαιρίες δημιουργήθηκαν μέσα από την ανάπτυξη τεχνολογίας με θετικό αντίκτυπο στις εταιρείες εγκαταστάσεων τεχνικού εξοπλισμού ασφαλείας.

Οι τεχνολογίες artificial intelligence - AI, video analytics, face recognition και οι thermal cameras έχουν την τιμητική τους. Τεχνολογίες που πριν ένα χρόνο ήταν πολυτέλεια για τους λίγους στα συστήματα κλειστού κυκλώματος τηλεόραση CCTV ή ανάγκη για όσους μπορούσαν να αντιληφθούν την ασφάλεια σε άλλο επίπεδο, σήμερα ίσως να αποτελούν αναγκαιότητα, αν αναλογιστεί κάποιος τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών αυτών που μας κάνουν να μπορούμε να μιλάμε για επένδυση και όχι για έξοδο.  

Επιγραμματικά αναφέρονται  

Θερμική κάμερα η οποία ανιχνεύει τη θερμοκρασία προσώπων, και την ειδοποίηση των χειριστών εάν τα άτομα εμφανίζουν ενδείξεις αυξημένης θερμοκρασίας σώματος.

Για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού covid-19 στην κοινότητα, η τεχνολογία Face Mask Detection παρέχει αποτελεσματική παρακολούθηση των ατόμων σε μια εγκατάσταση και επιτρέπει άμεσα προληπτικές ενέργειες από το προσωπικό ασφαλείας, για να διασφαλίσει την τήρηση των κανονισμών υγείας και ασφάλειας.

Επιπρόσθετα η τεχνολογία σήμερα παρέχει την εφαρμογή Occupancy Counting η οποία βοηθά τους οργανισμούς να συμμορφωθούν με τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης,  περιορίζοντας τον αριθμό των ατόμων στην εγκατάσταση τους, στα επιτρεπτά πλαίσια των διαταγμάτων. Οι κάμερες video analytics που υποστηρίζονται από AI, εντοπίζουν και να παρακολουθούν την είσοδο ατόμων σε μια εγκατάσταση. Η τεχνολογία βοηθά στην αυτοματοποίηση της καταμέτρησης των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από μια εγκατάσταση. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε πίνακα και δίνουν τη δυνατότητα στους χειριστές να γνωρίζουν πόσα άτομα βρίσκονται μέσα στην εγκατάσταση σε μια δεδομένη στιγμή αλλά δίνοντας τη δυνατότητα να καθορίζουν τις περιόδους αιχμής και να καθορίζουν τα σημεία εισόδου ή εξόδου ψηλής κυκλοφορίας που απαιτούν περισσότερη προσοχή.

Για το άνοιγμα των επιχειρήσεων, η διατήρηση του μέτρου κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι το πλέον  βασικό γι αυτό οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι καινοτόμες για να μπορούν να το επιτύχουν με αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο της αποστασιοποίησης οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατεύσουν προληπτικά το προσωπικό τους αλλά και τους πελάτες τους, με video analytics τεχνολογία ώστε να προσδιορίσουν την εγγύτητα ενός ατόμου με ένα άλλο άτομο, στις εγκαταστάσεις τους.

Η ανίχνευση επαφών, η λεγόμενη ιχνηλάτιση, μπορεί να διασφαλίσει ότι το εργατικό δυναμικό μιας επιχείρησης παραμένει ασφαλές βοηθώντας στην αποφυγή περεταίρω μόλυνσης στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και την αποφυγή ολοκληρωτικού κλεισίματος της επιχείρησης.

 Ο έλεγχος φυσικής πρόσβασης (access control) σε συνδυασμό με το σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες όταν ένα άτομο είναι θετικό στον ιό covid-19, όπως ο εντοπισμός σε ποιες πόρτες και επιφάνειες αλλά και άτομα έχει έρθει σε επαφή και ποιος άλλος μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με αυτές τις πόρτες και επιφάνειες. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο σε δύσκολες εγκαταστάσεις όπως Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις αλλά και εγκαταστάσεις όπως νοσοκομειακές και ξενοδοχειακές μονάδες. Για αυτό το λόγο έγινε αναφορά για επένδυση και όχι κόστος.

Για να επανέλθουμε στην εκπαίδευση και την τεχνογνωσία ενός φύλακα, όλη αυτή την τεχνολογία ενδεχομένως να καλεστεί το προσωπικό ασφαλείας, ο φύλακας, να διαχειρίζεται.  

Σταύρος Ιωακείμ
MSc Security & Risk Management
MSc Electrical Electronics Eng.                                                                                                                                    
BSc Electrical Electronics Eng.

Κατηγορία Τεύχος 01, Αφιέρωμα

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.