22/01/2018

Τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για βιομετρική ασφάλεια

Γράφτηκε από: Σταμούλης Δημήτρης
Η βιομετρική ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή, ειδικά στον τομέατων καταναλωτικών αγαθών, με ενθουσιώδη αποδοχή και υιοθέτηση από το κοινό τεχνολογιών όπως οι αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων, η αναγνώριση προσώπου και πολλά άλλα. Αλλά ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες βιομετρικής ασφάλειας; Τι ευκαιρίες προσφέρουν τα βιομετρικά δεδομένα για την ασφάλεια των επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών;

Η βιομετρική ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή, ειδικά στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών, με ενθουσιώδη αποδοχή και υιοθέτηση από το κοινό τεχνολογιών όπως οι αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων, η αναγνώριση προσώπου και πολλά άλλα. Αλλά ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες βιομετρικής ασφάλειας; Τι ευκαιρίες προσφέρουν τα βιομετρικά δεδομένα για την ασφάλεια των επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών;

Τα νέα για την διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά βιομετρικής ασφάλειας είναι ευχάριστα. Σύμφωνα με την εταιρεία τεχνικών ερευνών TechSci, αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών της παγκόσμιας αγοράς βιομετρικής ασφάλειας κατά 14% τα επόμενα πέντε χρόνια, ως το 2022, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τον διπλασιασμό της από την άποψη του μεγέθους της!

Αυτή η ανάπτυξη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της TechSci, θα δρομολογηθεί κατά κύριο λόγο από την αύξηση της ζήτησης της βιομετρικής τεχνολογίας σε διάφορα κυβερνητικά έργα και στην λιανική αγορά. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά διαβατήρια και οι ψηφιακές συναλλαγές, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας δακτυλικών αποτυπωμάτων, προσώπου, παλάμης, ίριδας και αναγνώρισης φωνής, σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο φάσμα καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι βιομετρικές τεχνολογίες ασφάλειας είναι ήδη δημοφιλείς και απολαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση σε καταναλωτικά προϊόντα. Για παράδειγμα, η δυνατότητα ανίχνευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη σε συσκευές όπως οι φορητοί υπολογιστές, έχει γνωρίσει μια τεράστια αύξηση της δημοτικότητάς της από το 2013, με την κυκλοφορία του iPhone 5 της Apple και τώρα έχει ενσωματωθεί σε ένα ευρύ φάσμα smartphones, tablet και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Βιομετρικά APIs

Εν τω μεταξύ, η τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας υπόσχεται να αυξήσει την ασφάλεια των κινητών συσκευών και να βελτιώσει τις εμπειρίες των χρηστών. Διάφορες βιομετρικές εφαρμογές έχουν εκδοθεί, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να επωφεληθούν από τις δυνατότητες βιομετρικής πιστοποίησης στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα APIs. API είναι η συντομογραφία που σχηματίζεται από το Application Programming Interface (Διασύνδεση προγραμματισμού εφαρμογών). Το API είναι ένα ενδιάμεσο λογισμικό που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο εφαρμογών. Με απλά λόγια, είναι ο φορέας που παραδίδει το αίτημά μας στον πάροχο που είμαστε και στη συνέχεια επιστέφει την απάντηση πίσω σε μας.

Ο τομέας της εταιρικής ασφάλειας, ωστόσο, κινήθηκε πιο αργά στην υιοθέτηση της βιομετρικής ασφάλειας, με λίγες εξαιρέσεις, όπως τα αεροδρόμια. Πολλοί οργανισμοί αναμένουν μια μεγαλύτερη καθιέρωση και πιο σταθερή ανάπτυξη από τους παρόχους σε βιομετρικές τεχνολογίες, ιδίως στον τομέα της αναγνώρισης προσώπου. Πάντως, οι δυνατότητες της βιομετρικής τεχνολογίας να συμβάλει στην ενίσχυση των εταιρικών συστημάτων ασφαλείας είναι τεράστιες.

Η τεχνολογία των wearable συσκευών, η οποία μέχρι στιγμής στοχεύει σε συγκεκριμένους καταναλωτικούς τομείς, έχει επίσης πολλά να προσφέρει στον χώρο της εταιρικής ασφάλειας.

Οι έξυπνες κάρτες προσφέρουν εκτεταμένες δυνατότητες. Οι βιομετρικοί αισθητήρες μπορούν να ενσωματωθούν σε κάρτες, με τη δυνατότητα ενεργοποίησης λειτουργίας βιομετρικά από εξουσιοδοτημένο χρήστη. Εναλλακτικά, οι βιομετρικές πληροφορίες μπορούν να ληφθούν εκτός σύνδεσης και να αποθηκευτούν σε ψηφιακή μορφή στην κάρτα.

Η wearable τεχνολογία  μπορεί μέχρι σήμερα να έχει στοχεύσει κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένους καταναλωτικούς τομείς όπως ο αθλητισμός και η γυμναστική, εντούτοις μπορεί να προσφέρει πολλά και στον τομέα της εταιρικής ασφάλειας. Ανάμεσα στα πιο κλασικά παραδείγματα είναι ο έλεγχος πρόσβασης (access control), η διευθέτηση της κίνησης ατόμων εντός και εκτός οριοθετημένων χώρων, και η ενεργοποίηση εξοπλισμού που βασίζεται στην εγγύτητα μιας φορητής συσκευής, η οποία ενεργοποιείται από τα βιομετρικά χαρακτηριστικά  του καταχωρημένου χρήστη.

Αξιοποίηση υπάρχοντος υλικού

Κοιτάζοντας πέρα από τις καινοτομίες που βασίζονται σε συσκευές, όπως και τα API έχουν κάνει διαθέσιμες τις βιομετρικές δυνατότητες για τους προγραμματιστές εφαρμογών smartphones και tablet, έτσι και η τεχνολογία βιομετρικού λογισμικού επιτρέπει στις καινοτόμες εταιρείες ασφάλειας να αξιοποιήσουν το υπάρχον υλικό, όπως είναι οι κάμερες και τα μικρόφωνα.

Παρόλο που γενικά ο κόσμος των επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει με αργά βήματα την τεχνολογία των βιομετρικών δεδομένων, υπήρχε μια προσδοκία, επί σειράς ετών, ότι οι τεχνολογίες αυτές θα προσέφεραν την ιδεώδη λύση απέναντι στις προκλήσεις της πιστοποίησης ταυτότητας.

Ωστόσο, είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι μια αυτοτελής τεχνολογία επαλήθευσης βιομετρικών στοιχείων που λειτουργεί μόνη της, δεν θα είναι ποτέ τόσο ισχυρή όσο τα πολλαπλά συστήματα επαλήθευσης. Σε τέτοια συστήματα, βέβαια, η βιομετρία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Η λύση που προσέφερε στον τομέα της ελεγχόμενης πρόσβασης η εταιρεία Reliance High-Tech στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου αποτέλεσε ένα καλό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία βιομετρικών δεδομένων μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά με άλλες τεχνολογίες ελέγχου πρόσβασης. Η εταιρεία παρείχε συστήματα αναγνώρισης ανθρώπων, στενά ενοποιημένα με τα άλλα συστήματα ασφάλειας και ΙΤ. Οι προκλήσεις σε αυτό το εγχείρημα ήταν σημαντικές: μια γεωγραφικά μεγάλη έκταση με πολλαπλές αυτοτελώς ασφαλείς περιοχές και περίπου 300.000 συνεργάτες που απαιτούσαν διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης όλο το εικοσιτετράωρο. Η πολλαπλή επαλήθευση παρέχει μια εξαιρετικά ασφαλή, και ταυτόχρονα γρήγορη και ευέλικτη λύση.

 

Κατηγορία Τεύχος 75, Access Control

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.