Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 | 16:27

Οι 50 κορυφαίες εταιρίες συστημάτων ασφαλείας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τη λίστα με τις 50 κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας ασφάλειας. 
Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ιστοσελίδα asmag.com δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τους σημαντικότερους κατασκευαστές και προμηθευτές συστημάτων και προϊόντων ασφαλείας, προκειμένου να καταρτίσει τη λίστα με τις 50 κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας ασφάλειας. Οι εταιρείες επιλέγονται με βάση τα έσοδα από πωλήσεις προϊόντων φυσικής ασφάλειας για το 2016, αλλά και τις υψηλότερες αποστολές προϊόντων τους σε παγκόσμιους διανομείς.

Η πρώτη κατάταξη a&s Security 50 δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και η πορεία των επόμενων 13 ετών παρουσιάζει τις φάσεις ανάπτυξης της βιομηχανίας ασφάλειας, τα τεχνολογικά άλματα του κλάδου, τα κορυφαία προϊόντα, αλλά και τις περιόδους ύφεσης και κάμψης πωλήσεων και εταιρειών. Η δημοφιλής λίστα «Security 50» εντοπίζει τις τάσεις που πρωταγωνίστησαν τη χρονιά που πέρασε, αλλά όπως αναφέρει, καμία δεν ξεπερνά την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια βιομηχανία ασφάλειας…

Για άλλη μία χρονιά η Hikvision κατάφερε να διατηρήσει τη πρώτη θέση στη σχετική λίστα με τα έσοδά της να ανέρχονται στα 4.6 δισεκατομμύρια Δολάρια. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μία αύξηση της τάξεως του 29,2% από 3,6 δισεκατομμύρια Δολάρια που ήταν πέρυσι (εικόνα 2). Μέσω της διαρκούς επέκτασης του παγκόσμιου δικτύου της, η Hikvision δίνει βαρύτητα στην υποστήριξη και την εξυπηρέτηση των συνεργατών-τελικών χρηστών της, καθώς και στην ανάπτυξη των πιο πρόσφατων λύσεων τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική εκμάθηση κ.ά. Το επίτευγμα αποδίδεται επίσης στην αδιάλειπτη έρευνα και την ανάπτυξη των προϊόντων της, κάτι που φαίνεται από τη πρόσφατη κυκλοφορία των καμερών DeepinView/ Deep Learning και των DeepinMind NVRs. Εν τω μεταξύ, η Dahua Technology, σημείωσε άλμα στην κατάταξη φτάνοντας από το Νο 4 που ήταν πέρυσι στο Νο 3 φέτος, με έσοδα ύψους 2 δισ. Δολαρίων, δηλαδή αύξηση 32,3% από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε το 2015 (εικόνα 3). Η ανοδική πορεία που έχει σημειώσει η Dahua, οφείλεται στις συνεχόμενες υψηλές επενδύσεις, τα καινοτόμα προϊόντα και τα υψηλά έσοδα από πωλήσεις και πολύ σύντομα αναμένεται να αγγίξει τη δεύτερη θέση της κατάταξης, εισάγοντας μια νέα εποχή όπου δύο κινεζικές εταιρείες θα οδηγήσουν τις εξελίξεις στη παγκόσμια βιομηχανία ασφαλείας. Πέρα όμως από τους δύο κολοσσούς, ακολουθεί επίσης μία μεγάλη μερίδα Κινέζικων εταιριών που προσπαθεί να αποκτήσει ένα κομμάτι της αγοράς όπως η Tiandy Technologies, που βρίσκεται στο Νο 11 της κατάταξης, η Kedacom (Νο 22), η TVT Digital Technology (No 27), η Wanjiaan Interconnected Technology (No 29) και η Videopark Technology (No 36). Όσο για τις υπόλοιπες κορυφαίες εταιρίες του κλάδου, η Bosch επίσης σημείωσε άνοδο καταλαμβάνοντας τη 2η θέση (3η στη περσινή λίστα), ενώ οι θέσεις 4 έως 10 καταλήφθηκαν αντίστοιχα από την ASSA ABLOY, την Axis Communications, την FLIR Systems, την Johnson Controls / Tyco Security Products, την Hanwha Techwin, την Allegion και την Aiphone. Άξιο αναφοράς είναι πως η Hanwha Techwin επιστρέφει φέτος στην λίστα «Security 50», με έσοδα ύψους 600,2 εκ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 2,4% από το 2015. Να αναφέρουμε πως δύο μακράς διάρκειας συμμετέχοντες της Security Τοp 50 λείπουν φέτος. Η πρώτη είναι η Honeywell και η δεύτερη, η Safran Identity & Security (Morpho), η οποία πωλήθηκε στην Oberthur Technologies. Στον πίνακα 1 μπορείτε να δείτε αναλυτικά την κατάταξη των εταιριών με βάση τον κύκλο εργασιών.

 Ανάπτυξη εκτός και εντός συνόρων

Μεταξύ των καθιερωμένων δυτικών και ασιατικών εταιρειών που κατάφεραν να καταγράψουν διψήφια ανάπτυξη το έτος 2015/2016 ήταν η Avigilon, η Suprema, η Milestone Systems, η VIVOTEK, η Fermax και Axis Communications (εικόνα 4), γεγονός εντυπωσιακό, δεδομένης της επιθετικής ώθησης των κινεζικών εταιρειών για αύξηση των μεριδίων αγοράς παγκοσμίως. Σύμφωνα με αυτές τις εταιρίες, οι περιφέρειες όπου σημειώθηκε η ανάπτυξη/αύξηση εσόδων ποικίλλουν ανάλογα με τη δραστηριοποίηση τους. “Είχαμε μεγάλη ανάπτυξη στην αγορά της Μέσης Ανατολής, καθώς τα προϊόντα μας είχαν μεγάλη ζήτηση”, δηλώνει ο Sun Woo Yoon, Διεύθυνσης Marketing της COMMAX. H «Suprema», παγκόσμιος ηγέτης στα βιομετρικά συστήματα, είναι ακόμα μία εταιρία που άκμασε σε πολλές περιοχές, όπως η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μεγάλη Βρετανία και η Βραζιλία. Ο Kenneth Hune Petersen, Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ στα Συστήματα της Milestone έρχεται να προσθέσει: “Αναπτύσσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, και έχουμε μια πολύ εξέχουσα θέση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, καθώς βλέπουμε πως όλες οι περιοχές έχουν μεγάλες δυνατότητες”. Η Fermax είναι από τις εταιρίες που σημείωσαν αύξηση στην εγχώρια αγορά, χάρη στην αύξηση των πωλήσεών σε περιοχές όπως η Ασία, η Ευρώπη, η Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Ο Jeremy Palacio, Γενικός Διευθύνων Σύμβουλος της Fermax αναφέρει: “Οι πωλήσεις μας στην Ισπανία έφθασαν σε αύξηση κατά 12% το 2016 και παρέμειναν σταθερές χρόνο με το χρόνο".

Μείωση της αύξησης των εσόδων

Πολλές από τις εταιρίες που έχουν καθιερωθεί στο κλάδο της ασφάλειας είδαν τα έσοδά τους να παρουσιάζουν μείωση. Η Bosch, για παράδειγμα, σημείωσε πτώση της αύξησης των εσόδων από 10,9% το 2014/2015 σε 6,1% το 2015/2016. Άλλα παραδείγματα είναι η ASSA ABLOY (εικόνα 5), από 26,3% σε 6,6%, η Axis Communications, από 21,7% σε 11,3%, και η Tyco, από 2 έως -1,9%. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν αρκετές εταιρείες όπως η IDIS, η OPTEX και η Vicon Industries, των οποίων η αύξηση των εσόδων παρουσίασε και αρνητικά νούμερα. Φυσικά σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ανά τις περιφέρειες και αναμφίβολα ο ανταγωνισμός. Για να κερδίσουν οι εταιρίες έδαφος στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού, επικεντρώνονται στη διαφοροποίηση των προϊόντων τους και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων σε συγκεκριμένους τομείς. Μερικά από αυτά τα παραδείγματα που συναντάμε στη παγκόσμια αγορά είναι αυτό της FLIR, που ειδικεύεται σε θερμικές κάμερες, της Bosch (εικόνα 6) για την αυτοματοποίηση κτιρίων και τη βιντεοδιάσκεψη και της Johnson Controls στον τομέα του αυτοματισμού κτιρίων. Επίσης, καθώς η αγορά γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, οι ολοκληρωτές συστημάτων θέλουν μια βελτιστοποιημένη λύση που έχει πιστοποιηθεί και έχει δοκιμαστεί. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που επιλέγουν μια πλατφόρμα διαχείρισης υλικού / λογισμικού από έναν μόνο προμηθευτή. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο η ποιότητα και η αξιοπιστία των προϊόντων. Για να ανταγωνιστούν την αγορά και να παραμείνουν επιτυχημένοι, οι κατασκευαστές θα πρέπει να έχουν και στρατηγικές τιμές. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες όπως η Dynacolor, η GeoVision και η Hitron Systems κατόρθωσαν να διατηρήσουν αρκετά καλά τα περιθώρια κέρδους παρά τη μείωση των εσόδων σε σχέση με το 2015 /2016 (πίνακας 2).

Κλείνοντας

Η Hikvision και η Dahua συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στο κλάδο της βιντεοεπιτήρησης, βλέποντας παράλληλα τα έσοδα τους να εκτοξεύονται. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία βλέπει την εμφάνιση μιας νέας ομάδας μεσαίων κινεζικών εταιρειών που επιδιώκουν επίσης να πάρουν ένα μερίδιο της αγοράς, κάτι που έχει αναγκάσει τις δυτικές εμπορικές εταιρίες να στρέψουν την προσοχή τους σε ορισμένα κυβερνητικά έργα και εξειδικευμένους τομείς για να εξασφαλίσουν συνεχείς ροές εσόδων. Η εποχή της κινεζικής κυριαρχίας στην ασφάλεια είναι εδώ…

 

 

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.