20/02/2018

Οι νέες λύσεις της Hikvision για το λιανικό εμπόριο είναι εδώ!

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
Σε αυτήν την διαρκώς αναπτυσσόμενη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η τεχνολογία «Deep Learning» σύντομα θα γίνει η θεμελιώδης τεχνολογία για τη βιομηχανία της ασφάλειας. Οι τεχνολογίες που "μαθαίνουν" θα γίνουν με τον καιρό αναγκαίες και ισχυρότερες, ενισχύοντας τις κρίσιμες προσπάθειες της ασφαλείας σε κάθε τομέα.

Σε αυτήν την διαρκώς αναπτυσσόμενη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η τεχνολογία «Deep Learning» σύντομα θα γίνει η θεμελιώδης τεχνολογία για τη βιομηχανία της ασφάλειας. Οι τεχνολογίες που "μαθαίνουν" θα γίνουν με τον καιρό αναγκαίες και ισχυρότερες, ενισχύοντας τις κρίσιμες προσπάθειες της ασφαλείας σε κάθε τομέα.

Η έλευση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αναδιαμορφώσει την πορεία του κλάδου των λιανικών πωλήσεων, επηρεάζοντας τόσο το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, όσο και τον όγκο των λιανικών πωλήσεων τα τελευταία χρόνια. Το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο δεν διαθέτει έξυπνα εργαλεία για την ακριβή συλλογή και την απεικόνιση δεδομένων καθιστώντας αδύνατη τη λήψη αποφάσεων στα καταστήματα.

Η Hikvision έχει αναπτύξει μια έξυπνη Λιανική Λύση λανσάροντας τρεις κάμερες, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με αλγόριθμους Deep Learning και προσφέρουν συλλογή δεδομένων και αναλύσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικής αξίας. Η νέα λύση χρησιμοποιεί τεχνολογία Deep Learning, καθώς και τρεις έξυπνες λειτουργίες, όπως  καταμέτρηση ατόμων για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και του όγκου των πελατών, καθώς και χαρτογράφηση της  θερμοκρασίας, για να γνωρίζουν οι αρμόδιοι τη δημοτικότητα των αγαθών στην εμπορική περιοχή και παράλληλα να παρακολουθούν την κατάσταση αναμονής σε πραγματικό χρόνο.

Καταμέτρηση ατόμων

Η επισκεψιμότητα σε ένα εμπορικό κατάστημα ή εναλλακτικά το «Footfall», θεωρείτε πλέον ένας πολύ καλός δείκτης ο οποίος μπορεί να συμβάλει θετικά στον κύκλο εργασιών ενός εμπορικού καταστήματος ή μίας επιχείρησης. Σε σύγκριση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής δεν έχουν τις δυνατότητες να υπολογίζουν με ακρίβεια τη ροή των πελατών. Η νέα κάμερα της Hikvision «iDS-2CD6810F/C» (εικόνα 1) παρέχει ακριβή καταμέτρηση πελατών (εικόνα 2) και στατιστικές αναλύσεις  βοηθώντας στην αξιολόγηση των επιδόσεων και των στρατηγικών πρωτοβουλιών. Ακόμα και σε ένα πραγματικό σενάριο, όπου οι σκιές και άλλα αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, η νέα κάμερα της Hikvision έρχεται εξοπλισμένη με δύο φακούς για να τα εξαλείψει παρέχοντας ακρίβεια μεγαλύτερη από 97%. Επιπλέον, η κάμερα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να παρακολουθεί τους ανθρώπους που αλλάζουν την κατεύθυνση τη πορείας τους, έτσι ώστε όλοι οι παρόντες σε ένα συγκεκριμένο χώρο να υπολογίζονται μόνο μία φορά (εικόνα 3). Αυτό τη καθιστά την ιδανική λύση για πολυάσχολους εμπορικούς χώρους όπως σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μουσεία και τουριστικά αξιοθέατα. Ακόμα χάρη στην ανάλυση των δεδομένων ροής των πελατών, η διαχείριση των καταστημάτων μπορεί να βελτιστοποιήσει την κατανομή του εργατικού δυναμικού για να επιτύχει υψηλότερα κέρδη και να εξασφαλίσει την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Οι αρμόδιοι των καταστημάτων λιανικής μπορούν να προγραμματίσουν το προσωπικό στρατηγικά, έτσι ώστε να είναι κατάλληλα έτοιμο για τις ώρες αιχμής.

Χαρακτηριστικά

Όσο αφορά τα χαρακτηριστικά, η IP κάμερα έρχεται με αισθητήρα 1/3" Progressive Scan CMOS με επιλογή σταθερού φακού στα 2mm ή στα 2.8mm και ανάλυση  640 x 960. Επίσης διαθέτει τεχνολογία 3D DNR, για τη μείωση των θορύβων που παρουσιάζονται σε μία εικόνα, καθώς και λειτουργία ANR (Automatic Network Replenishment), η οποία αποθηκεύει αυτόματα δεδομένα στην κάρτα flash της κάμερας σε περίπτωση βλάβης του δικτύου, έτσι ώστε να μην χάνονται πληροφορίες. Μόλις ξαναλειτουργήσει το δίκτυο, οι συνδεδεμένες συσκευές εγγραφής βίντεο (NVR) θα ανακτήσουν τις αποθηκευμένες πληροφορίες από την κάμερα. Επιπρόσθετα οι χρήστες μπορούν να εξάγουν τις πληροφορίες σε αρχεία Excel και να προβάλλουν όλες τις πληροφορίες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια βάση, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αυτό τους παρέχει μια πολύ λεπτομερή επισκόπηση του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται, εγκαταλείπουν ή περνούν από τα εμπορικά καταστήματα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Χαρτογράφηση θερμοκρασίας

Η χαρτογράφηση της θερμοκρασίας χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και τη μέτρηση του μεγέθους της επισκεψιμότητας του στόχου σε μια περιοχή. Πρόκειται για μια γραφική παράσταση των δεδομένων που αντιπροσωπεύονται από χρώματα (κόκκινο, μπλε κ.ά.) και χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάλυση του χρόνου παραμονής των πελατών σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Με τη λειτουργία αντιστάθμισης της θερμότητας της Hikvision, οι λιανοπωλητές μπορούν να καθορίσουν το χρόνο που ξοδεύουν οι αγοραστές σε συγκεκριμένες περιοχές ενός καταστήματος, να εντοπίσουν τα καυτά -ενδιαφέροντα σημεία και τις νεκρές ζώνες και να μετρήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα (εικόνα 4). Η εν λόγω λειτουργία χρησιμοποιείται συχνά σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, μουσεία κ.λπ. και μπορεί να βρει τις προτιμήσεις των πελατών με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας πληροφορίες για το πώς να τοποθετήσει ο υπεύθυνος ενός καταστήματος τα αντικείμενα, ακόμα και να τον βοηθήσει να σχεδιάσει την διάταξη του καταστήματος. Ως αντιπροσωπευτικό προϊόν, οι κάμερες Fisheye της Hikvision είναι εξοπλισμένες με τη παραπάνω λειτουργία για να καταγράψουν μια πανοραμική εικόνα υψηλής ευκρίνειας και παράλληλα να μάθουν τις συνθήκες θερμότητας σε διάφορες περιοχές ενός καταστήματος.

Ανίχνευση ανθρώπων που περιμένουν στη σειρά

Στο λιανικό εμπόριο, ο χρόνος αναμονής είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την εμπειρία του πελάτη. Η νέα λειτουργία της Hikvision ανιχνεύει τους πελάτες που περιμένουν πολύ ώρα για τη σειρά τους, βοηθώντας τους λιανοπωλητές να διαχειρίζονται τα ταμεία. Πιο συγκεκριμένα, οι κάμερες ανίχνευσης της Hikvision μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση αναμονής σε πραγματικό χρόνο, να καταμετρούν τον αριθμό των ατόμων σε κάθε ουρά και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν τον χρόνο παραμονής του κάθε πελάτη. Μόλις διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στην ουρά είναι υπερβολικά μεγάλος ή ο μέσος χρόνος παραμονής των πελατών είναι υπερβολικά μεγάλος, θα ενεργοποιηθεί ένας συναγερμός.

Η νέα λύση της Hikvision θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των συναλλαγών, μειώνοντας παράλληλα τους χρόνους αναμονής και αναμφίβολα θα προσφέρει μοναδικά οφέλη και νέες εμπειρίες τόσο στους καταναλωτές, όσο και στους λιανοπωλητές.

Κατηγορία Τεύχος 76, Αφιέρωμα

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.