Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Ιουνίου 2018 13:59

Golmar Bus 2

Το σύστημα θυροτηλεόρασης 2 καλωδίων

Γράφει: Θεόδωρος Λίτσας, Υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης στη RAKSON AE
88087beb7e299a8d4098edd7ea7a2670 XL 907b5f16

Η επέλαση της ψηφιακής εποχής και η ψηφιοποίηση όλων των συστημάτων της καθημερινότητας μας, και κατ’ επέκταση και των συστημάτων ασφαλείας, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον κλάδο της θυροτηλεόρασης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμφάνιση νέων τεχνολογιών στην κατηγορία αυτή, με στόχο την απλοποίηση της εγκατάστασης και…

Η επέλαση της ψηφιακής εποχής και η ψηφιοποίηση όλων των συστημάτων της καθημερινότητας μας, και κατ’ επέκταση και των συστημάτων ασφαλείας, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον κλάδο της θυροτηλεόρασης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμφάνιση νέων τεχνολογιών στην κατηγορία αυτή, με στόχο την απλοποίηση της εγκατάστασης και λειτουργίας, και την ενσωμάτωση νέων και σύγχρονων λειτουργιών που βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη.

Από αυτή την αλλαγή δεν θα μπορούσε βεβαίως να μείνει εκτός η Golmar, όντως ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα εργοστάσια συστημάτων θυροτηλεόρασης / θυροτηλεφωνίας στον Ευρωπαϊκό χώρο από το 1954. Παρότι ήταν η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε ψηφιακό σύστημα θυροτηλεόρασης 5 καλωδίων ήδη από το 1994, το 2015 πήγε ένα βήμα παραπάνω, παρουσιάζοντας το νέο της σύστημα με την ονομασία GB2.

Το σύστημα αυτό έρχεται να προστεθεί στην ήδη πολύ μεγάλη γκάμα συστημάτων και τεχνολογιών, φτάνοντας τις 11 συνολικά, που παρέχει η εταιρεία Rakson, με την αποκλειστική αντιπροσώπευση των ευρωπαϊκών εργοστασίων της Golmar και της Bitron. Η γκάμα αυτή διαθέτει τόσο ψηφιακά (2, 5, 6 καλωδίων και τύπου IP) όσο και αναλογικά (4+n, 1+n) συστήματα, δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 12 διαφορετικές μπουτονιέρες, 12 οθόνες, 4 θυροτηλέφωνα, καθώς και οικονομικές προτάσεις με 15 διαφορετικά έτοιμα κιτ θυροτηλεόρασης και 14 αντίστοιχα θυροτηλεφώνων.

Οι τεχνολογίες που διαθέτουν τα εργοστάσια BITRONVIDEO και GOLMAR είναι:

  • GTWIN: Το νέο ψηφιακό σύστημα BUS, 2 καλωδίων για θυροτηλεόραση. Υποστηρίζει μέχρι 4.000 συσκευές με μέγιστη απόσταση 1.000m.
  • PLUS: Το ψηφιακό BUS σύστημα 4 καλωδίων + συνεστραμμένο ζεύγος (Cat5) ή 3 καλωδίων + ομοαξονικό για Θυροτηλεόραση και Θυροτηλέφωνα. Υποστηρίζει μέχρι 255.000 συσκευές με μέγιστη απόσταση 1.000m.
  • IPPLUS: Ψηφιακό IP σύστημα, για Θυροτηλεόραση και Θυροτηλέφωνα. Υποστηρίζει απεριόριστο αριθμό συσκευών σε απεριόριστη απόσταση.
  • 2PLUS: Ψηφιακό σύστημα BUS, 2 καλωδίων για Θυροτηλεόραση ή θυροτηλεφώνου. Υποστηρίζει μέχρι 120 συσκευές με μέγιστη απόσταση 100 m.
  • GTWIN: Το νέο ψηφιακό σύστημα BUS, 2 καλωδίων για θυροτηλεόραση. Υποστηρίζει μέχρι 4.000 συσκευές με μέγιστη απόσταση 1.000m.
  • Σύστημα 2 καλωδίων θυροτηλεφώνων: Ένα καλώδιο γενικό και επιστροφή. Υποστηρίζει απεριόριστο αριθμό συσκευών με μέγιστη απόσταση 300m.
  • Σύστημα 5 καλωδίων για Θυροτηλέφωνα ή Θυροτηλεόραση: Τέσσερα καλώδια γενικά και επιστροφή. Υποστηρίζει απεριόριστο αριθμό συσκευών με μέγιστη απόσταση 300m.

Η διαφοροποίηση του συστήματος GB2 και GTWIN με τα προηγούμενα ψηφιακά είναι πως πλέον η σύνδεση των επιμέρους υλικών γίνεται μέσω ενός μόνο ζεύγους καλωδίων, το οποίο δεν έχει πολικότητα, κοινό σε όλα τα υλικά. Με αυτόν τον τρόπο συνδεσμολογίας η επικοινωνία μεταξύ των υλικών επιτυγχάνεται μέσω τεχνολογίας BUS, που σημαίνει ότι μέσα από το ζεύγος αυτό, περνάει ταυτόχρονα η τροφοδοσία των υλικών, η εικόνα, ο ήχος και όλες οι εντολές λειτουργιών. Έτσι απλοποιείται και μειώνεται ο χρόνος και το κόστος εγκατάστασης, αλλά και η διαδικασία συντήρησης και επισκευής του συστήματος.

Το σύστημα GB2 είναι ειδικά ανεπτυγμένο για μεσαίου μεγέθους κτήρια, και ιδιαίτερα ταιριαστό σε αντικαταστάσεις παλαιότερων συστημάτων λόγω της απλότητας της συνδεσμολογίας τους. Μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 4 μπουτονιέρες (αν είναι όλες σαν κύριες – λειτουργία Router) ή και μέχρι 8 μπουτονιέρες (αν είναι χωρισμένες σε κύριες και δευτερεύουσες – λειτουργία Gateway). Ταυτόχρονα μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 8 ξεχωριστές στήλες και αντίστοιχα μέχρι 256 διαμερίσματα, όπου κάθε διαμέρισμα μπορεί να έχει μέχρι και τέσσερις εσωτερικές μονάδες παράλληλα. Το σύστημα αυτό παρέχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας, όπως φωνητικές εντολές στην μπουτονιέρα, ενδοεπικοινωνία μεταξύ διαμερισμάτων και εντός του ίδιου διαμερίσματος (χωρίς επιπλέον υλικά ή καλωδίωση), σύνδεση σε τηλέφωνα μέσω GSM, μνήμη φωτογραφιών ή/και βίντεο, επιπλέον εξωτερικές κάμερες, λειτουργίες access control από την μπουτονιέρα, κλπ.

 

Οι διαθέσιμες μπουτονιέρες για το σύστημα είναι τρεις:

Jazz: Διαθέσιμη σε εκδόσεις 1 ή 2 κλήσεων, είναι κατασκευασμένη από υλικό ZAMAK (κράμα μετάλλων), έτοιμη για επίτοιχη τοποθέτηση με ενσωματωμένο γείσο για την προστασία της. Επίσης είναι διαθέσιμη και παραλλαγή της, που ενσωματώνει RFID reader για access control, και αντί για την στανταρτ κάμερα των 105ο, διαθέτει ακόμη πιο ευρυγώνια κάμερα στις 170ο (εικόνα 1).
Nexa Aluminium: Κατασκευασμένη από αλουμίνιο πάχους 1,8 χιλιοστών.

Nexa Inox: Κατασκευασμένη από ανοδιωμένο ατσάλι, πάχους 2,5 χιλιοστών, κατηγορίας ANSI 304. Το μέταλλο της έχει δεχθεί ειδική επεξεργασία μετά την κοπή του, για προστασία από τη διάβρωση, που ταυτόχρονα αποτρέπει και τα σημάδια από δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και από φθορά, προσφέροντας της αντιβανδαλιστικά χαρακτηριστικά (εικόνα 2).

Και οι δύο εκδόσεις της Nexa είναι πλήρως modular μπουτονιέρες, όπου επιλέγουμε τον αριθμό και το είδος των μηχανισμών μπουτόν που θα την αποτελούν, σύμφωνα με την κάθε ξεχωριστή εγκατάσταση, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και τον αριθμό των μπουτόν που χρειαζόμαστε και μόνο (χωρίς περιττά μπουτόν να μένουν αχρησιμοποίητα) και τις διαστάσεις που μας ταιριάζουν. Αν και σχεδιασμένες για χωνευτή τοποθέτηση, προσφέρονται και για τις δύο πλήθος παρελκόμενων όπως γείσο, επίτοιχο κουτί, πλαγιομετώπη και κορνίζα, ώστε να ταιριάξουν ακριβώς στις απαιτήσεις της εγκατάστασης και στον χώρο τοποθέτησης τους. Και στις δύο μπουτονιέρες αυτές ενσωματώνεται έγχρωμη κάμερα 105ο (σύντομα αναμένεται και έκδοση με ρυθμιζόμενη κάμερα πάνω – κάτω, δεξιά – αριστερά), με ελληνικά φωνητικά μηνύματα που αναφέρουν την κατάσταση του συστήματος, η οποία μπορεί να ελέγξει ανεξάρτητα δυο διαφορετικές κλειδαριές. Επιπρόσθετα, μπορούν να ενσωματωθούν και μηχανισμοί επιπρόσθετων λειτουργιών, όπως, μηχανισμοί κλήσης αποκλειστικά με τη χρήση κωδικού ή επιλογή από λίστα μέσω οθόνης (λειτουργία coded panel), πληκτρολόγιο, RFID ή NFC reader και αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος για λειτουργίες access control, οθόνη TFT πληροφοριών, μηχανισμό για ακουστικά βαρηκοΐας, κ.ά. Η συναρμολόγηση και σύνδεση τους είναι πολύ απλή, καθώς οι μηχανισμοί τοποθετούνται μεταξύ τους συρταρωτά και βιδωτά, και η μεταξύ τους σύνδεση γίνονται με έτοιμες κουμπωτές καλωδιωταινίες (εικόνα 3). H μπουτονιέρα ΝΕΧΑ ΙΝΟΧ με επεξεργασία PVD, διατίθεται σε ανοξείδωτο, μπρονζέ ή μεταλλικό μαύρο χρώμα, καθώς και σε χρώματα RAL.

Από την μεριά του διαμερίσματος, υπάρχουν τέσσερις διαθέσιμες συσκευές για τον ένοικο να επιλέξει:

*Το θυροτηλέφωνο NHEA, ανοιχτής ακρόασης (χωρίς ακουστικό) και επίτοιχης τοποθέτησης, με πλήκτρα αφής (capacitive).
*Την οθόνη Vesta2, με έγχρωμη TFT οθόνη 4,3”, ανοιχτής ακρόασης (χωρίς ακουστικό) και επίτοιχης τοποθέτησης, με πλήκτρα αφής (capacitive)
*Την οθόνη Vesta7, με έγχρωμη TFT οθόνη 7”, ανοιχτής ακρόασης (χωρίς ακουστικό) και επίτοιχης τοποθέτησης, με πλήκτρα αφής (capacitive), (εικόνα 4).
*Την οθόνη Pentha, με έγχρωμη TFT οθόνη αφής 7”από γυαλί, ανοιχτής ακρόασης (χωρίς ακουστικό) και επίτοιχης τοποθέτησης (εικόνα 5).

Όλες οι οθόνες έχουν Ελληνικό μενού, δυνατότητα αυτόκλησης, ενδοεπικοινωνίας εντός του ίδιου διαμερίσματος ή με άλλα διαμερίσματα, ενεργοποίησης φώτων κλιμακοστασίου (με χρήση μονάδας ρελέ SAR-GB2), εκτροπής κλήσης μέσω μονάδας GSM σε επιλεγμένους ανά διαμέρισμα τηλεφωνικούς αριθμούς (όχι στο Vesta7), είσοδο για κουδούνι ορόφου, έξοδο για φωτεινό/ηχητικό επαναλήπτη. Επιπρόσθετα, στην οθόνη Pentha έχουμε δυνατότητα αποστολής γραπτών μηνυμάτων σε οθόνες άλλων διαμερισμάτων, καταγραφής φωτογραφιών από κάθε κλήση που δέχεται, και με την τοποθέτηση κάρτας μνήμης MicroSD καταγραφή βίντεο αντίστοιχα από κάθε κλήση, και προβολής των επιπλέον εξωτερικών καμερών σε ταυτόχρονη τετραπλή προβολή (quad view) (εικόνα 6). Ακόμη, από τον ερχόμενο καλοκαίρι αναμένονται και εκδόσεις Wi-Fi των οθονών Vesta2 και Pentha, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο δίκτυο Wi-Fi του διαμερίσματος και με χρήση πρωτοκόλλου SIP θα μπορούν να μεταφέρουν την κλήση (εικόνα, ήχος και χειρισμός κλειδαριάς) σε Smartphones και Tablets, τα οποία θα έχουν εγκαταστήσει την κατάλληλη εφαρμογή.

 

Παρελκόμενα συστήματος

*Ο μηχανισμός στήλης RD-GB2, για επέκταση του υποστηριζόμενου αριθμού στηλών του συστήματος και αντίστοιχα του συνολικού αριθμού διαμερισμάτων.
*Ο μηχανισμός τηλεφωνικής κλήσης GSM-GB2 (εικόνα 7), που δέχεται κάρτα SIM κινητής τηλεφωνίας, και τοποθετώντας έναν τέτοιο μηχανισμό μόνο ανά πολυκατοικία, έχει τη δυνατότητα κάθε διαμέρισμα με οθόνη να επιλέξει τον δικό του αριθμό στον οποίο θα γίνεται εκτροπή της κλήσης από την μπουτονιέρα, και κατά την οποία έχει αμφίδρομη ηχητική επικοινωνία με τον επισκέπτη και άνοιγμα της κλειδαριάς.
*Ο μηχανισμός επιπλέον καμερών DQ-CAM-GB2 (εικόνα 8), στον οποίο μπορούν να συνδεθούν επιπρόσθετες κάμερες τύπου CCTV για απεικόνιση της εισόδου της κατοικίας, από πολλαπλές οπτικές γωνίες.
*Οι διακλαδωτές καλωδίωσης D2L-GB2 (2 εξόδων) και DP-GB2 (4 εξόδων) (εικόνα 9), οι οποίοι αναγνωρίζοντας βραχυκύκλωμα σε κάποια από τις εξόδους τους, απομονώνουν την λειτουργία τους, αποκόπτοντας το προβληματικό τμήμα της εγκατάστασης, επιτρέποντας στο υπόλοιπα σύστημα να λειτουργήσει κανονικά.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του συστήματος, συνδυαζόμενα με την εμπειρία 60+ ετών από την Golmar και την Bitronvideo την άρτια τεχνική υποστήριξη της Rakson με την εμπειρία 30 ετών, με πάνω από 30.000 εγκαταστάσεις και 200.000 διαμερίσματα, την 15ωρη Τεχνική υποστήριξη κάθε μέρα, αποτελούν την πιο αξιόπιστη πρόταση για τον εγκαταστάτη στην επιλογή του πιο αξιόλογου συστήματος θυροτηλεόρασης.

{gallery}5758{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...