Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 | 00:02

Η λύση της Hikvision για τα σούπερ μάρκετ

Η βιομηχανία του λιανικού εμπορίου παγκοσμίως, βρίσκεται υπό συνεχείς αλλαγές καθώς «αγωνίζεται» να συμβαδίσει με τις αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες και γενικότερα η ψηφιακή εποχή. Η έλευση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αναδιαμορφώσει την πορεία του κλάδου των λιανικών πωλήσεων, επηρεάζοντας τόσο το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο...
Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Η βιομηχανία του λιανικού εμπορίου παγκοσμίως, βρίσκεται υπό συνεχείς αλλαγές καθώς «αγωνίζεται» να συμβαδίσει με τις αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες και γενικότερα η ψηφιακή εποχή. Η έλευση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αναδιαμορφώσει την πορεία του κλάδου των λιανικών πωλήσεων, επηρεάζοντας τόσο το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, όσο και τον όγκο των λιανικών πωλήσεων τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο μία ακόμα απειλή για πολυάσχολους εμπορικούς χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, είναι και οι κλοπές. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να εστιάσουν στην παρακολούθηση των προϊόντων τους, του προσωπικού και των χώρων στάθμευσης, με στόχο την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης και πόσο μάλλον ένα κέντρο ελέγχου, το οποίο θα διαχειρίζεται τα δεδομένα όλων των καταστημάτων.

Πολλαπλές εικόνες

Η Hikvision έρχεται να δώσει τη λύση με τις κάμερες της σειράς «PanoVu», οι οποίες είναι ιδανικές για τοποθέτηση σε μεγάλους εμπορικούς χώρους και ειδικότερα σε σούπερ μάρκετ. Οι πρωτοποριακές πανοραμικές κάμερες της εταιρίας μπορούν να δώσουν στο κέντρο ελέγχου εικόνες από διαφορετικούς διαδρόμους, καθώς ενσωματώνουν πολλαπλούς φακούς, με αποτέλεσμα να εξαλείφουν την ανάγκη για εγκατάσταση επιπρόσθετων καμερών (εικόνα 1).

 

Θερμική απεικόνιση και POS

Οι κάμερες με τεχνολογία θερμικής απεικόνισης, παρακολουθούν χώρους αποθήκευσης τροφίμων και δίνουν συναγερμό όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταβάλλεται, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για  τη μέτρηση του μεγέθους της επισκεψιμότητας σε μια περιοχή. Ακόμα οι κάμερες της Hikvision μπορούν να τοποθετηθούν σε σημεία πώλησης για την παρακολούθηση των συναλλαγών σε μετρητά,  προσφέροντας λεπτομερείς εικόνες υψηλής ευκρίνειας για να προστατέψουν τόσο τους πελάτες, όσο και τους υπαλλήλους σε περίπτωση που υπάρχει μία αμφισβήτηση σε μία συναλλαγή.

 

Αναγνώριση πινακίδων

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ διαθέτουν χώρους στάθμευσης, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθούνται με τη χρήση μίας PTZ κάμερας. Η πρωτοποριακή τεχνολογία «DarkFighter» της εταιρίας,  προσφέρει εικόνες υψηλής ευκρίνειας ακόμα και σε περιοχές χαμηλού φωτισμού, ενώ οι αλγόριθμοι βαθιάς εκμάθησης και η τεχνολογία ANPR, θα επιτρέψει στις κάμερες να «διαβάσουν» τον αριθμό πινακίδας ενός οχήματος και ανάλογα να επιτρέψουν ή να απαγορεύσουν την πρόσβαση, όπως για παράδειγμα στα οχήματα των εργαζομένων.

Σημεία ενδιαφέροντος

Με τη λειτουργία αντιστάθμισης της θερμότητας της Hikvision, οι υπεύθυνοι ενός εμπορικού καταστήματος μπορούν να καθορίσουν το χρόνο που ξοδεύουν οι επισκέπτες-πελάτες σε συγκεκριμένες περιοχές ενός καταστήματος, να εντοπίσουν τα ενδιαφέροντα σημεία και τις «νεκρές ζώνες» (εικόνα 5). Η εν λόγω λειτουργία χρησιμοποιείται συχνά σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, μουσεία κ.λπ. και μπορεί να βρει τις προτιμήσεις των πελατών με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας πληροφορίες για το πώς να τοποθετήσει ο υπεύθυνος ενός καταστήματος τα αντικείμενα, ακόμα και να τον βοηθήσει να σχεδιάσει την διάταξη του καταστήματος. Ως αντιπροσωπευτικό προϊόν, οι κάμερες Fisheye της Hikvision είναι εξοπλισμένες με τη παραπάνω λειτουργία για να καταγράψουν μια πανοραμική εικόνα υψηλής ευκρίνειας και παράλληλα να μάθουν τις συνθήκες θερμότητας σε διάφορες περιοχές ενός καταστήματος. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, οι κάμερες επεξεργάζονται ένα τεράστιο αριθμό δεδομένων και παράλληλα μπορούν να αναγνωρίσουν το φύλο, την ηλικία ακόμα και τα ρούχα ενός ατόμου.

Αναμονή τέλος!

Στο λιανικό εμπόριο, ο χρόνος αναμονής είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την εμπειρία του πελάτη. Η νέα λειτουργία της Hikvision ανιχνεύει τους πελάτες που περιμένουν πολύ ώρα για τη σειρά τους, βοηθώντας τους λιανοπωλητές να διαχειρίζονται τα ταμεία. Πιο συγκεκριμένα, οι κάμερες ανίχνευσης της Hikvision μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση αναμονής σε πραγματικό χρόνο, να καταμετρούν τον αριθμό των ατόμων σε κάθε ουρά και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν τον χρόνο παραμονής του κάθε πελάτη. Μόλις διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στην ουρά ή ο μέσος χρόνος παραμονής είναι υπερβολικά μεγάλος, θα ενεργοποιηθεί ένας συναγερμός, με σκοπό να ανοίξει ακόμα ένα ταμείο, μεγιστοποιώντας έτσι  την απόδοση του καταστήματος.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.