Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 15 at 08 25 11 TM 470
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
18 Σεπτεμβρίου 2018 13:51

Καταπολεμώντας τις κλοπές και τους βανδαλισμούς

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
5bab5ca84726aaa29d0bfd36c024c9af XL 1622be7d

Δεδομένου ότι τα αστυνομικά τμήματα συχνά υποχρηματοδοτούνται, οι μειωμένες περιπολίες και η καθυστερημένη ανταπόκριση των αρχών επιβολής του νόμου δυστυχώς αποτελεί μία φυσική εξέλιξη. Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αλλά και απλοί πολίτες συχνά ζουν με το φόβο ότι τα πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία που φυλάσσονται σε εξωτερικούς χώρους…

Δεδομένου ότι τα αστυνομικά τμήματα συχνά υποχρηματοδοτούνται, οι μειωμένες περιπολίες και η καθυστερημένη ανταπόκριση των αρχών επιβολής του νόμου δυστυχώς αποτελεί μία φυσική εξέλιξη.

Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αλλά και απλοί πολίτες συχνά ζουν με το φόβο ότι τα πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία που φυλάσσονται σε εξωτερικούς χώρους, θα κλαπούν ή θα υποστούν βανδαλισμό. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να δεχτούν την «προβλεπόμενη» ζημία μόνο και μόνο επειδή τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους και φυσικά ούτε να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι αυτό είναι ένα επιπλέον κόστος, το οποίο πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να απορροφηθεί. Οι αντιπροσωπίες  αυτοκινήτων, τα εργοτάξια, οι μαρίνες και άλλες απομακρυσμένες εγκαταστάσεις είναι μόνο μερικά παραδείγματα στα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα βιντεοεπιτήρησης ή άλλες προηγμένες τεχνολογίες για να μειωθεί, ακόμα και να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο αυτό.

Η ασφάλεια θα πρέπει να ξεκινά από την περίμετρο του ακινήτου, ωστόσο πολλά παραδοσιακά σχέδια ασφαλείας περιορίστηκαν στην εξασφάλιση μόνο των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο εσωτερικό ενός κτηρίου και όχι εξωτερικά. Ας δούμε τους υψηλότερους κινδύνους φυσικής ασφάλειας για τις εμπορικές ιδιοκτησίες και τις τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν την πρόληψη του εγκλήματος.

Κλοπή και βανδαλισμός  

Σύμφωνα με μελέτη, το 20% όλων των ασφαλιστικών απαιτήσεων των μικρών επιχειρήσεων είναι για κλοπή και διάρρηξη. Οι επιπτώσεις μόνο μιας διάρρηξης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για επιχειρήσεις που αποθηκεύουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία σε εξωτερικούς χώρους, προκαλώντας απώλεια κέρδους. Μετά από μία κλοπή μόνο και μόνο το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης λόγω της αστυνομικής έρευνας, μπορεί να κοστίσει στον ιδιοκτήτη μερικές χιλιάδες Ευρώ.  Ο βανδαλισμός μπορεί να μην έχει τις οικονομικές συνέπειες όπως αυτές της διάρρηξης, ωστόσο επηρεάζει το ίδιο αρνητικά την επιχείρηση. Στον οδηγό του για την πρόληψη του βανδαλισμού, το Ινστιτούτο Πολιτικής Δικαιοσύνης της Αμερικής ορίζει τον βανδαλισμό ως γκράφιτι, σκουπίδια, σπάσιμο των φώτων ή της διακόσμησης, σπάσιμο παραθύρων κ.λπ.

 

Κόστος

Όταν ένα εμπορικό ακίνητο υποβαθμίζεται, ο οικονομικός και επιχειρηματικός αντίκτυπος είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, για την αφαίρεση ενός γκράφιτι από ένα τοίχο, οι διαχειριστές εγκαταστάσεων μπορούν να χρησιμοποιήσουν χημικές ουσίες ώστε να διαλύσουν τη βαφή ή θα πρέπει να επιδιορθώσουν πλήρως την περιοχή βάφοντάς τη ξανά από την αρχή. Υπολογίζεται ότι 12 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για τον καθαρισμό των γκράφιτι ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα κατάστημα λιανικής πώλησης του οποίου τα παράθυρα είναι σπασμένα, μπορεί να φαίνεται λιγότερο ασφαλή, κάτι που αναμφίβολα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων. Ομοίως, ένα δημόσιο πάρκο του οποίου οι πινακίδες, τα παγκάκια και τα τραπέζια έχουν βανδαλιστεί θα προσελκύσει λιγότερες οικογένειες. Το Wild West Cars and Trucks, μια αντιπροσωπεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο Σιάτλ, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας επιχείρησης που επηρεάστηκε σημαντικά από βανδαλισμούς. Στις 31 Δεκεμβρίου 2017, τα αυτοκίνητα της αντιπροσωπείας ψεκάστηκαν από μία διαβρωτική ουσία. Το αποτέλεσμα, 27 αυτοκίνητα (το ένα τέταρτο του αποθέματος της αντιπροσωπείας) επηρεάστηκαν και εκτιμάται ότι η ζημιά άγγιξε τα 150.000$. Η ανάκτηση των κλεμμένων αγαθών συμβαίνει σπάνια, ωστόσο και αυτό να γίνει, αυτά συχνά είναι καταστραμμένα  ή δεν μπορούν να πωληθούν ως καινούρια.

Φύλαξη

Οι φύλακες ασφαλείας αποτελούν ιδανική λύση για την περιμετρική προστασία ενός κτηρίου. Ωστόσο πολλές φορές μπορεί να μην είναι η καλύτερη-αποδοτική λύση για μερικές τοποθεσίες. Το πλεονέκτημα της ύπαρξης ενός υπεύθυνου ασφαλείας είναι ότι η ορατή παρουσία του χρησιμεύει ως αποτρεπτικό μέσο για τους παραβάτες, τους κλέφτες και ακόμα και αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν ζημιά σε μία επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά, η χρήση «φρουρών» κοστίζει και πολλές εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν  δυστυχώς να το υποστηρίξουν.

Ασφαλίζοντας την περίμετρο

Πολλές φορές, το κλειδί για την ασφάλεια ενός ακινήτου είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος περιμετρικής ασφάλειας. Με ένα σωστά σχεδιασμένο και εγκατεστημένο σύστημα, οι εισβολείς θα ανιχνευθούν πριν καν μπουν στον εξωτερικό χώρο ενός κτηρίου και έτσι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε  ζημιά ή κλοπή. Αυτή η λύση μπορεί να αποτελείται από κάμερες παρακολούθησης με ενσωματωμένα video analytics και αλγόριθμους βαθιάς εκμάθησης, από Beams, ανιχνευτές, συναγερμό κ.ά.

 

Θερμική απεικόνιση και video analytics

Τα video analytics αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κλάδου της ασφάλειας και συγκεκριμένα της βιντεοεπιτηρησης. Τα VA στοχεύουν στην άμεση ανίχνευση ενός ατόμου ή οχήματος και πολλές φορές αποδίδουν καλύτερα με εικόνες υψηλής αντίθεσης. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι θερμικές κάμερες, οι οποίες δεν εξαρτώνται από τον εκάστοτε φωτισμό της περιοχής, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσοστό των ψευδών συναγερμών και άρα να αποτελούν ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα για τον εντοπισμό εισβολέων.

 

Οπτική κάμερα και φωτισμός

Οι θερμικές κάμερες εντοπίζουν άμεσα ένα εισβολέα που έχει εισέλθει στην ιδιοκτησία, ωστόσο δεν παρέχουν λεπτομέρειες όπως τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ή τα χρώματα των ρούχων του. Για αυτή την εργασία, χρησιμοποιούμε οπτικές κάμερες με συμπληρωματικό φωτισμό για να έχουμε καλές εικόνες μέρα ή νύχτα. Αυτό παρέχει στον υπεύθυνο ασφαλείας τις μέγιστες πληροφορίες σχετικά με τον εισβολέα, ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες φωτισμού. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει στο χώρο να υπάρχει LED φωτισμός ή η κάμερα που θα τοποθετήσουμε να έχει ενσωματωμένα IR LED, που στις περισσότερες φορές της επιτρέπουν να βλέπει μέχρι και τα 100 μέτρα.

 

Εικονική φρουρά – Μία σύγχρονη προσέγγιση

Η πρόοδος και ο πολλαπλασιασμός των έξυπνων συσκευών (smartphone) και φυσικά η σύνδεση στο διαδίκτυο έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στις επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται μία εισβολή. Σε πολλές περιπτώσεις δε, μία επιχείρηση χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας δεν προσλαμβάνει προσωπικό ασφαλείας. Η προειδοποίηση μέσω ενός εξατομικευμένου ηχογραφημένου μηνύματος το οποίο απευθύνεται στον εισβολέα, εφαρμόζεται σε πληθώρα εγκαταστάσεων και λειτουργεί αποτρεπτικά τις περισσότερες φορές. Ακόμα, χρησιμοποιώντας ζωντανό ήχο αντί για προ-εγγεγραμμένα  μηνύματα, δηλαδή έναν φύλακα ο οποίος έχει επίγνωση της κατάστασης αλλά βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο, ο εισβολέας ξέρει ότι παρακολουθείται ζωντανά από μία κάμερα και ότι κάποιος γνωρίζει την παρουσία του στον εκάστοτε χώρο. Φυσικά αν η συνομιλία με τον ήχο δεν λειτουργήσει αποτρεπτικά, τότε ο «απομακρυσμένος» φύλακας ασφαλείας καλεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα για να αναφέρει το περιστατικό και να ζητήσει βοήθεια στο χώρο.

Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές λύσεις για την διασφάλιση των υπαίθριων χώρων. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν πρέπει να είναι ανεκτικοί στον βανδαλισμό και την απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων και θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από επαγγελματίες εγκαταστάτες του χώρου, οι οποίοι προσφέρουν τέτοιες λύσεις καθημερινά.

{gallery}6138{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...