Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 | 13:52

Hikvision 4K monitors

Ένα νέο παράθυρο στο κόσμο της επιτήρησης

Στην καρδιά όλων των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης και συγκεκριμένα στα κέντρα διαχείρισης βίντεο, βρίσκεται ο υπεύθυνος ασφαλείας που παρακολουθεί τα δεδομένα-υλικό από τις κάμερες 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται μπροστά στις οθόνες αμέτρητες ώρες και αναμφίβολα περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους εκεί, κάτι...
Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Στην καρδιά όλων των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης και συγκεκριμένα στα κέντρα διαχείρισης βίντεο, βρίσκεται ο υπεύθυνος ασφαλείας που παρακολουθεί τα δεδομένα-υλικό από τις κάμερες 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται μπροστά στις οθόνες αμέτρητες ώρες και αναμφίβολα περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους εκεί, κάτι που καθιστά τα monitors ένα σημαντικό κομμάτι του κλάδου της ασφάλειας. Αν οι αρμόδιοι μπορούν να δουν καλύτερα, τότε μπορούν να δράσουν γρηγορότερα. Τα monitors μπορούν να βοηθήσουν τα κέντρα ασφάλειας να γίνουν πιο λειτουργικά κάνοντας παράλληλα τους χειριστές αποτελεσματικότερους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε σχετικά με αυτό είναι η ανάλυση της οθόνης. Από τη μία πλευρά δεν χρειάζεται να έχουμε εγκατεστημένες κάμερες υψηλής ευκρίνειας στο σύστημά μας, αν η ανάλυση των οθονών είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτές. Από την άλλη πλευρά όμως, η υψηλή ανάλυση τόσο των οθονών όσο και των καμερών παρακολούθησης, θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για τον εντοπισμό ενός αντικειμένου, μίας πινακίδας κυκλοφορίας, ακόμα και μίας ύποπτης συμπεριφοράς.

Τα ποσοστά ανανέωσης της οθόνης και η γωνία θέασης είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες. Αν είναι πολύ χαμηλά, τότε μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο στο αρμόδιο ασφαλείας που παρακολουθεί και παράλληλα να του αποσπάσουν την προσοχή την ώρα ενός συμβάντος. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα δεν είναι οι οθόνες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο είναι τοποθετημένες. Για παράδειγμα αν οι οθόνες είναι τοποθετημένες ψηλά σε τοίχο, τότε ο εκάστοτε αρμόδιος ασφαλείας μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στο λαιμό και την πλάτη.

Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τις ανάγκες των χειριστών σε ένα κέντρο ελέγχου. Τι κοιτάζουν; Παρακολουθούν συνεχώς ή αντιδρούν σε ένα συγκεκριμένο συμβάν; Πρέπει να βρουν κάτι στην οθόνη; Η έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Εργονομίας το 2015 έδειξε ότι η αλλαγή ορισμένων στοιχείων επηρεάζει πραγματικά τους χρήστες. Όταν οι προδιαγραφές άλλαξαν, τότε αυτόματα η αποτελεσματικότητα των χειριστών βελτιώθηκε.

Στην ουσία, «το κλειδί» για ένα επιτυχημένο κέντρο ασφαλείας είναι να δημιουργηθεί μια λύση που να ταιριάζει με τις δραστηριότητες των εμπλεκόμενων φορέων. Παρακολουθούν συνεχώς; Τι ψάχνουν; Αναζητούν ενεργά κάτι μετά από ένα γεγονός; Συγκεντρώνονται σε μια λεπτομέρεια όπως οι πινακίδες κυκλοφορίας; Φυσικά, για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο-λύση απαιτείται και κατάλληλος εξοπλισμός (μόνιτορ, έξυπνα εργαλεία διαχείρισης βίντεο κ.λπ.).

Η Hikvision έχει αναπτύξει οθόνες που ταιριάζουν σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων. Οι οθόνες 4K Ultra HD της εταιρίας, προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες εικόνας άρα και καλύτερη απόδοση στην εργασία. Επιτρέπουν στον χειριστή να καταγράφει κάθε λεπτομέρεια και διαθέτουν μέχρι και 178° γωνία θέασης. Χρησιμοποιώντας τα εν λόγω μόνιτορ, οι φορείς μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την τεχνολογία βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα τους και το «έργο» τους. Επιπρόσθετα, τα μόνιτορ της εταιρίας έχουν διάρκεια ζωής άνω των 60.000 ωρών, κάτι που αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τα κέντρα διαχείρισης βίντεο.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.