Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
18 Σεπτεμβρίου 2018 13:54

Επιλέγοντας το ιδανικό ασύρματο πρωτόκολλο για μία έξυπνη πόλη

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F97f79f79a08b533ec43abbe996211e70 XL

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις έξυπνες πόλεις. Σύμφωνα με στοιχεία της MarketsandMarkets, η αγορά των έξυπνων πόλεων θα αυξηθεί σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 424,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2017. Οι νέες τεχνολογίες, καθώς και το IoT, χαρίζουν μία νέα διάσταση στον τρόπο…

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις έξυπνες πόλεις. Σύμφωνα με στοιχεία της MarketsandMarkets, η αγορά των έξυπνων πόλεων θα αυξηθεί σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 424,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2017.

Οι νέες τεχνολογίες, καθώς και το IoT, χαρίζουν μία νέα διάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στις κυβερνήσεις και σε διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό μίας απειλής, αλλά και τη ποιοτικότερη παροχή βοήθειας στους πολίτες. Μερικές από τις τεχνολογίες, αλλά και τομείς που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία μίας έξυπνης πόλης είναι ασφαλώς τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, οπού επιτρέπουν την εποπτεία ενός χώρου, τη αποθήκευση δεδομένων, αλλά και την ανάλυση δεδομένων μέσω των video analytics.

Ωστόσο, η ασύρματη συνδεσιμότητα, είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Προς το παρόν, υπάρχουν αρκετά ασύρματα πρωτόκολλα που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον και οι πελάτες-χρήστες δεν είναι ακόμα σίγουροι ποιο από αυτά τελικά είναι το ιδανικό, καθώς βρισκόμαστε στα προκαταρκτικά στάδια της ανάπτυξης των έξυπνων πόλεων.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές υποσχόμενες τεχνολογίες στην αγορά, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν κάνει μια λίστα με πρωτόκολλα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν καλύτερα από τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με πρόσφατο ερευνητικό έγγραφο που δημοσίευσε ο Gaurav Sarin της Delhi School of Business, τα πέντε βασικά πρωτόκολλα είναι τα 6LoWPAN, Zigbee, BLE, CoAP και MQTT. Άλλοι προσθέτουν πρωτόκολλα όπως το Z-Wave, το Wi-Fi, το cellular, το LoRaWan, το SigFox, το NB IoT, κλπ.

Τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην σωστή επιλογή ενός πρωτόκολλου είναι η ασφάλεια, η ισχύς, η διάρκεια ζωής των μπαταριών και οι απαιτήσεις των δεδομένων. Σύμφωνα με τον Sarin, ανάμεσα στα πρωτόκολλα που επεσήμανε, το 6LoWPAN είναι μία από τις καλύτερες επιλογές (για χρήση σε μία πόλη), καθώς μπορεί να υποστηρίξει τεράστιους αριθμούς συσκευών σε μεγάλες περιοχές, ενώ θεωρείται ιδανικό και για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης που μεταδίδουν δεδομένα.

Για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος, ο εγκαταστάτης- αρμόδιος του έργου θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε διάφορα «σημεία» για να διασφαλιστεί ότι η λύση που αναπτύσσεται είναι επαρκής για τις ανάγκες.

Κόστος: Αυτό αφορά τα έξοδα εγκατάστασης του δικτύου. Ενώ τα σχέδια έξυπνων πόλεων είναι συχνά χρηματοδοτούμενα από το κράτος και με μεγάλο προϋπολογισμό, τα άτομα που θα αναλάβουν το έργο, πρέπει να διασφαλίσουν ότι το κόστος δεν θα «ξεφύγει».

Συντήρηση: Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι αναμφίβολα η συντήρηση του δικτύου. Εδώ υπάρχουν δύο ερωτήματα: θα πρέπει οι διαχειριστές του συστήματος να ελέγξουν κάθε συσκευή ξεχωριστά για να μάθουν πώς είναι η κατάσταση του δικτύου ή θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου; Αυτή η ερώτηση καθίσταται εξαιρετικά σημαντική στην περίπτωση των έξυπνων πόλεων όπου ενσωματώνονται πολλές τεχνολογίες και συσκευές, κάτω από την ίδια «στέγη».

Ευελιξία: Ένα δίκτυο μπορεί να λειτουργήσει καλά μέσα σε ένα προκαθορισμένο τομέα, ωστόσο όταν θα θελήσουμε να το επεκτείνουμε περεταίρω, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να το υποστηρίξουν.

Ασφάλεια: Πριν επιλέξουμε ένα από τα πρωτόκολλα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να δούμε προσεκτικά πόσο ασφαλή είναι για οποιαδήποτε εφαρμογή. Ταυτόχρονα ο διαχειριστής του συστήματος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η πρόσβαση σε εξοπλισμό και συσκευές «IoT» θα επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα. 

Το μέλλον: Ο υπεύθυνος του έργου θα πρέπει να εξετάσει πόσο έτοιμο είναι το πρωτόκολλο για τις αλλαγές που συνεχώς φέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Η παγκόσμια αγορά εξοπλισμού ασφαλείας στον τομέα της επιτήρησης των πόλεων έχει σημειώσει έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό και τα επόμενα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πόλη «Shenzhen» της Κίνας, όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από 10.000 κάμερες αναγνώρισης προσώπου το 2018. Ο Jacky Zhang, αναλυτής της IHS δήλωσε ότι τα κρατικά κεφάλαια και οι μεγάλες πόλεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την ταχεία και βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς αυτής, ενώ τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι η παροχή βοήθειας προς τις αστυνομικές δυνάμεις ώστε να διατηρήσουν τη δημόσια ασφάλεια και να μειώσουν το έγκλημα.

{gallery}6142{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...