Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 | 13:55

Κάμερες PTZ

Ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Τα τελευταία χρόνια οι PTZ κάμερες θεωρούνται ένα από τα βασικά στοιχεία του κλάδου της βιντεοεπιτήρησης και όχι άδικα, αφού μπορούν να καλύψουν μεγάλες περιοχές σε σχέση με τις στατικές κάμερες και παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να τις ελέγξουν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Οι κάμερες που υποστηρίζουν οριζόντια κίνηση..
Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Τα τελευταία χρόνια οι PTZ κάμερες θεωρούνται ένα από τα βασικά στοιχεία του κλάδου της βιντεοεπιτήρησης και όχι άδικα, αφού μπορούν να καλύψουν μεγάλες περιοχές σε σχέση με τις στατικές κάμερες και παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να τις ελέγξουν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Οι κάμερες που υποστηρίζουν οριζόντια κίνηση (pan) 360 μοιρών έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται ολοκληρώνοντας ένα πλήρη κύκλο, χωρίς να αφήνουν τυφλά σημεία στην κάλυψη τους. Οι κάμερες που έχουν δυνατότητα κίνησης 180 μοιρών στο κάθετο επίπεδο (tilt) καλύπτουν όλα τα σημεία μπροστά, κάτω και πάνω από αυτές. Ο συνδυασμός των δύο αυτών κινήσεων, 360 pan και 180 tilt, επιτρέπει στην κάμερα να καλύπτει οτιδήποτε συμβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο δίπλα της, πάνω ή κάτω ή πίσω από αυτήν. Οι κάμερες PTZ συνήθως εξοπλίζονται με ισχυρό φακό ζουμ, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα να μεταβάλλουν εύκολα τη γωνία του οπτικού τους πεδίου, ζουμάροντας σε συγκεκριμένο σημείο για να καταγράψουν κάποιο αντικείμενο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις στο κλάδο της ασφάλειας έχουν προκαλέσει ένα νέο ενδιαφέρον για την ανάπτυξή των PTZ καμερών σε ποικίλες εφαρμογές. Οι PTZ κάμερες εκτός από τις εφαρμογές που έχουν σε εγκαταστάσεις συστημάτων ασφαλείας και επιτήρησης χώρων, χρησιμοποιούνται επίσης και σε άλλες επαγγελματικές εφαρμογές, όπως εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, καζίνο, στάδια, ακόμα και για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και την επιτήρηση μίας πόλης.

Οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις PTZ κάμερες, έχουν κάνει τις συσκευές μικρότερες και πιο έξυπνες από τους προκατόχους τους. Οι νέες κάμερες  έρχονται με πολλές πιστοποιήσεις, με σκοπό να αντέχουν το νερό και την εισροή σκόνης ή και μικρότερων σωματιδίων, ενώ η ανοξείδωτη κατασκευή τους τις καθιστά ανθεκτικές ακόμα και σε «εκρήξεις». Ακόμα χάρη στις νέες προσθήκες, οι συσκευές εξασφαλίζουν ότι ο θόλος τους δεν αποτελεί ποτέ την πηγή ανάφλεξης μέσα σε περιβάλλοντα ή εγκαταστάσεις που υπάρχουν αέρια ή εκρηκτικές ύλες, όπως οι βιομηχανίες πετρελαίου.

Πέρα από τα νέα εξωτερικά γνωρίσματα τους, οι PTZ κάμερες ενσωματώνουν και αλγόριθμους Video Analytics, οι οποίοι προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους πελάτες, όπως κατευθυντήριες συμπεριφορές, οι οποίες ειδοποιούν τους χειριστές ή ενεργοποιούν τις κάμερες όταν κάποιος ή κάτι κινείται ενάντια στην καθορισμένη ροή της κυκλοφορίας. Ακόμα μέσω των πρωτοποριακών αλγόριθμων οι κάμερες είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν αυτόματα τη κίνηση τους και τη καταγραφή όταν ανιχνεύσουν ένα πρόσωπο, μία πινακίδα οχήματος, άτομα τα οποία μετακινούνται σε απαγορευμένες περιοχές, ακόμα και όταν εντοπίσουν παρατημένα αντικείμενα όπως κιβώτια, κουτιά και σακίδια. Αναμφίβολα λοιπόν η αυτόματη παρακολούθηση (Auto Tracking) είναι μία από τις πολυτιμότερες λειτουργίες μίας PTZ κάμερας, αφού ελέγχει τις κινήσεις (Pan-Tilt) με σκοπό να διατηρήσει ένα άτομο/στόχο που έχει εντοπιστεί, στο οπτικό πεδίο της κάμερας (εικόνα 3). Αυτή η λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα, χειροκίνητα ή με καθορισμένους κανόνες και όταν ενεργοποιηθεί ένας συναγερμός (κανόνας), η κάμερα μπορεί να μεγεθύνει και να παρακολουθεί αυτόματα τον στόχο.

Η προηγμένη συμπίεση βίντεο είναι μια άλλη τεχνολογία που έχει επιτρέψει στις PTZ κάμερες αναπτυχθούν περισσότερο. Για παράδειγμα το πρότυπο συμπίεσης H.265+ επιτρέπει πολύ υψηλότερες αναλογίες συμπίεσης με χαμηλότερες απαιτήσεις εύρους ζώνης και αποθήκευσης από τους προηγούμενους αλγόριθμους, παρέχοντας στους τελικούς χρήστες εικόνες υψηλής ανάλυσης. Η τεχνολογία μειώνει τις απαιτήσεις ρυθμού μετάδοσης και αποθήκευσης έως και 30% σε σύγκριση με την τυπική συμπίεση βίντεο H.265, προσφέροντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας χωρίς να αλλοιώνεται η ανάλυση.

Μια άλλη διαθέσιμη επιλογή για τις κάμερες PTZ είναι η δυνατότητα μεταφοράς βίντεο υψηλής ευκρίνειας μέσω του ομοαξονικού καλωδίου. Αυτή η νέα δυνατότητα επιτρέπει την μετάδοση video HD,  χρησιμοποιώντας τη υπάρχουσα υποδομή, με αποτέλεσμα το σύστημα να αποκρίνεται χωρίς καθυστέρηση και η ποιότητα της εικόνας να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Ακόμα το ομοαξονικό καλώδιο επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά δεδομένων, γεγονός που δεν απαιτεί την εγκατάσταση ενός ξεχωριστού καλωδίου για τον έλεγχο του μηχανισμού της κάμερας, με αποτέλεσμα οι χρήστες να εξοικονομούν χρήματα και οι εγκαταστάτες χρόνο.

Ένα ακόμα προηγμένο χαρακτηριστικό που συναντάμε στις συσκευές είναι ο υπέρυθρος φωτισμός (IR), με σκοπό οι κάμερες να καταγράφουν εικόνα ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι (εικόνα 5). Οι ενδεικτικές λυχνίες IR μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν, καθώς ο χειριστής μεγεθύνει, ενώ το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί για να φωτίζει μόνο την περιοχή που έχει καθορίσει ο χρήστης, μειώνοντας την απαιτούμενη ποσότητα ισχύος.

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι ένας υψηλός δείκτης μεγέθυνσης (zoom), δεν ισοδυναμεί απαραίτητα και με καλύτερη εικόνα βίντεο. Αντ’ αυτού, η εστιακή απόσταση του φακού μας παρέχει καλύτερη ένδειξη για το ποια είναι η καταλληλότερη κάμερα που θα πρέπει να τοποθετήσουμε σε μία εγκατάσταση.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.