Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Νοεμβρίου 2018 21:35

Νέες τάσεις που θα απασχολήσουν τον κλάδο της τεχνολογίας το 2019

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
e3e43e64ef51c1e045494b824af806e9 XL 6b01c8ca

Η Gartner, μία από τις κορυφαίες ερευνητικές και συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως για τον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, παρουσιάζει τις νέες τάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν το 2019. Η τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things, είναι μόνο μερικές από τις λεγόμενες τάσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, οι οποίες «παντρεύονται» για…

Η Gartner, μία από τις κορυφαίες ερευνητικές και συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως για τον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, παρουσιάζει τις νέες  τάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν το 2019.

Η τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things, είναι μόνο μερικές από τις λεγόμενες τάσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, οι οποίες «παντρεύονται» για να παράγουν νέες ευκαιρίες, αλλά και μοναδικά οφέλη σε οργανισμούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά στον ίδιο τον άνθρωπο.

 Ας δούμε λοιπόν τις κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις μέσα από την έρευνα της Gartner που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις το 2019.

Αυτόνομα «πράγματα»

Τα αυτόνομα πράγματα, όπως τα ρομπότ, τα drone, αλλά και άλλου είδους οχήματα, χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσουν τις λειτουργίες που έχουν προηγουμένως εκτελεστεί από έναν άνθρωπο. Ο αυτοματισμός τους ξεπερνά τον αυτοματισμό που παρέχεται από “άκαμπτα” μοντέλα προγραμματισμού και εκμεταλλεύεται την τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή προηγμένων συμπεριφορών που αλληλεπιδρούν πιο φυσικά με το περιβάλλον τους και με τους ανθρώπους.

Καθώς λοιπόν οι αυτόνομες συσκευές πολλαπλασιάζονται, αναμένουμε μια μετάβαση από αυτόνομα νοήμονα πράγματα σε πολλαπλές συσκευές που λειτουργούν από κοινού είτε ανεξάρτητα από τους ανθρώπους, είτε με ανθρώπινη συμβολή. Για παράδειγμα, εάν ένα drone εξετάσει μία μεγάλη αποθήκη με διάφορα αντικείμενα και διαπιστώσει ότι είναι έτοιμη για συγκομιδή, τότε θα μπορούσε να αποστείλει μια ομάδα αυτόνομων μηχανών-ρομπότ για να τα συλλέξουν.

 

Augmented analytics

Τα Augmented analytics χρησιμοποιούν τη μηχανική μάθηση (machine learning) για να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται, καταναλώνεται και μοιράζεται το περιεχόμενο των αναλυτικών στοιχείων. Οι αυτοματοποιημένες γνώσεις από τα ενισχυμένα αναλυτικά στοιχεία θα ενσωματωθούν ακόμα και σε επιχειρηματικές εφαρμογές για τη βελτιστοποίηση των αποφάσεων και των ενεργειών όλων των εργαζομένων.

Ψηφιακό δίδυμο – Digital Twin

Ένα ψηφιακό δίδυμο είναι ένα εικονικό μοντέλο μιας διαδικασίας, προϊόντος ή υπηρεσίας. Αυτό το «πάντρεμα» των εικονικών και φυσικών κόσμων επιτρέπει την ανάλυση των δεδομένων και την παρακολούθηση των συστημάτων ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα πριν συμβούν, να αποτρέψουν το χρόνο διακοπής λειτουργίας, να αναπτύξουν νέες ευκαιρίες και ακόμη και να σχεδιάσουν για το μέλλον χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις. Το ψηφιακό δίδυμο λειτουργεί δηλαδή ως γέφυρα μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου. Τα «έξυπνα στοιχεία» που χρησιμοποιούν οι αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας ή τη θέση, ενσωματώνονται σε ένα φυσικό στοιχείο. Τα στοιχεία συνδέονται με ένα σύστημα βασισμένο σε cloud, το οποίο λαμβάνει και επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα που παρακολουθούν οι αισθητήρες.

Μέχρι το 2020, η Gartner εκτιμά ότι θα υπάρχουν πάνω από 20 δισεκατομμύρια συνδεδεμένοι αισθητήρες. Οι οργανισμοί θα εφαρμόσουν «ψηφιακά δίδυμα»  και θα τα εξελίξουν με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να συλλέγουν και να απεικονίζουν τα δεδομένα σωστά, να εφαρμόζουν σωστά τα αναλυτικά στοιχεία  και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στους επιχειρηματικούς τους στόχους.

 

Βlockchain

Το blockchain είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger). Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων «block»,  συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων, δηλαδή ένα «blockchain». Τα blocks αυτά συνδέονται μονοσήμαντα μεταξύ τους. Προκύπτουν δε μέσα από μια διαδικασία που ονομάζουμε «proof of work», κατά την οποία επιτυγχάνεται η αλγοριθμική επίλυση ενός «δύσκολου» υπολογιστικού προβλήματος. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το blockchain λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο (decentralized) λογιστικό καθολικό, το οποίο είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι οι εμπλεκόμενοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του, κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών. Η ειδοποιός διαφορά, αναφορικά με την προστασία, προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη μιας ενδιάμεσης «έμπιστης» αρχής (πχ. μιας τράπεζας), ενώ η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων μερών βασίζεται σε αλγοριθμική επιβεβαίωση.

Η δημόσια πρόσβαση στο blockchain διευκολύνει το διαφάνεια στις συναλλαγές και τη διάχυση της πληροφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, διευκολύνεται η ελεγκτική διαδικασία με την εξάλειψη κάθε ενδεχομένου παραβάσεων, ακριβώς εξαιτίας της δημόσιας φύσης των δεδομένων. Ταυτόχρονα, εκλείπει και η ανάγκη για ενδιάμεσα μέρη που αυξάνουν τα κόστη, αφού όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη συναλλαγή βρίσκονται κρυπτογραφημένες μέσα στο blockchain. Έτσι, για παράδειγμα οι τράπεζες μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο με την ελαχιστοποίηση του χρόνου διακανονισμού,  αλλά και την κατάργηση μίας σειράς διαδικασιών που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

Έξυπνοι χώροι

Ένας έξυπνος χώρος είναι ένα φυσικό ή ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι και τα συστήματα αλληλεπιδρούν. Πολλαπλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των υπηρεσιών-συσκευών, συγκεντρώνονται σε έναν έξυπνο χώρο για να δημιουργήσουν μια πιο διαδραστική εμπειρία. Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να είναι οι έξυπνες πόλεις, οι ψηφιακοί χώροι εργασίας και τα έξυπνα σπίτια.

Κβαντική υπολογιστική

Ενώ ένας συμβατικός υπολογιστής αποθηκεύει την πληροφορία ως «bit» με δύο τιμές, με το 1 να ισούται με το «ανοιχτός» και το 0 με το «κλειστός», ένας κβαντικός υπολογιστής χρησιμοποιεί «qubits» για τη διατήρηση πολλαπλών τιμών την ίδια στιγμή, τροφοδοτώντας έτσι την ιδιότητα της υπέρθεσης που έχουν τα κβαντικά μηχανικά σωματίδια για εκθετική ισχύ. Βασικά, οι πολλαπλές τιμές σημαίνουν ότι ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να επεξεργαστεί πολλά πράγματα παράλληλα επειδή κάθε υποατομικό σωματίδιο εκτελεί πολλαπλά καθήκοντα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι χρηματοπιστωτικές, οι ασφαλιστικές, οι φαρμακευτικές, οι στρατιωτικές και οι ερευνητικές οργανώσεις έχουν να κερδίσουν πολλά από τις προόδους της εν λόγω τεχνολογίας. Στη φαρμακευτική βιομηχανία για παράδειγμα, η κβαντική υπολογιστική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου και νέων φαρμακευτικών μεθοδολογιών.

Ιδιωτικότητα και ηθική

Η ιδιωτικότητα αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τα άτομα, τους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις. Οι άνθρωποι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο τα προσωπικά τους στοιχεία χρησιμοποιούνται από οργανισμούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

{gallery}6476{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...