Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 | 19:54

Νέες λύσεις για μετάδοσης δεδομένων στη βιντεοεπιτήρηση

Η IP τεχνολογία συνεχίζει να διαδραματίζει βασικό ρόλο σχεδόν σε όλες τις πτυχές της φυσικής ασφάλειας, επιτρέποντας σε πολλούς διαφορετικούς τύπους συσκευών να ενσωματωθούν εύκολα σε ένα δίκτυο. Με εξαίρεση τις εξειδικευμένες εφαρμογές όπου απαιτούνται αναλογικά συστήματα, οι επαγγελματίες της ασφάλειας πλέον υιοθετούν...
Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Η IP τεχνολογία συνεχίζει να διαδραματίζει βασικό ρόλο σχεδόν σε όλες τις πτυχές της φυσικής ασφάλειας, επιτρέποντας σε πολλούς διαφορετικούς τύπους συσκευών να ενσωματωθούν εύκολα σε ένα δίκτυο. Με εξαίρεση τις εξειδικευμένες εφαρμογές όπου απαιτούνται αναλογικά συστήματα, οι επαγγελματίες της ασφάλειας πλέον υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό την εν λόγω τεχνολογία, ενοποιώντας πολλαπλές δικτυακές συσκευές για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την ασφάλεια.

Ωστόσο χιλιάδες εγκαταστάσεις αυτή τη στιγμή είναι βασισμένες σε αναλογική υποδομή και η μετάβαση σε IP τεχνολογία είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Μία συσκευή IP δεν θα λειτουργήσει με ένα ομοαξονικό καλώδιο, έτσι πρέπει να αλλάξουμε όλη τη καλωδίωση και αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια μία βλάβη σε ένα χώρο, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως για να υλοποιηθεί αυτό το έργο, μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες.

Κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός συστήματος ελέγχου ή επιτήρησης με τη χρήση νέας ή υπάρχουσας υποδομής, είναι πρωταρχικής σημασίας να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις ισχύος κάθε συσκευής στο δίκτυο. Η εγκατάσταση των κατάλληλων συσκευών παροχής ενέργειας και μεταφοράς δεδομένων είναι απαραίτητη για την αξιόπιστη λειτουργία και φυσικά την υποστήριξη όλων των συνδεδεμένων συσκευών. Τη λύση λοιπόν σε αυτό το πρόβλημα δίνουν νέες τεχνολογίες, όπως η EoC και η Ethernet to Fiber.

EoC-Ethernet over Coax

Οι νέοι μετατροπείς πολυμέσων Ethernet over Coax (EoC) είναι οι πιο πρόσφατες λύσεις για την αναβάθμιση από αναλογικό σήμα σε IP, επαναφέροντας την ομοαξονική καλωδίωση, η οποία αποφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις. Αυτοί οι μετατροπείς παρέχουν ισχύ και μεταφορά δεδομένων μέσω ενός ομοαξονικού καλωδίου, υποστηρίζοντας PoE, PoE + και Hi-PoE συσκευές, ενώ φθάνουν μέχρι και τα 500 μέτρα.

Οι μετατροπείς EoC διατίθενται σε πολλές διαμορφώσεις για να ικανοποιήσουν διάφορες ανάγκες ανάλογα με την εκάστοτε εγκατάσταση, όπως για παράδειγμα με θύρες οπτικών ινών. Με άλλα λόγια οι νέες λύσεις EoC θα αποτελέσουν μία γέφυρα η οποία φέρει τις οπτικές ίνες, το αναλογικό και το Ethernet  ακόμα πιο κοντά.

 

Ethernet to Fiber

Εκατομμύρια χιλιόμετρα οπτικών ινών έχουν τοποθετηθεί κάτω από εθνικές οδούς και σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο για τις ανάγκες των καμερών παρακολούθησης και άλλων εφαρμογών. Ωστόσο, το κόστος υλοποίησης είναι αρκετά δαπανηρό. Οι μετατροπείς Ethernet-to-fiber παρέχουν ένα νέο επίπεδο ευελιξίας για τα σημερινά προηγμένα συστήματα IP, καθώς ενσωματώνουν θύρες SFP επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερες αποστάσεις, αλλά και καλύτερες ταχύτητες. Αυτό επιτρέπει την επέκταση των φυσικών συσκευών ασφαλείας ακόμα και σε περιοχές όπου δεν είναι εύκολη η παροχή τροφοδοσίας. Στην πραγματικότητα αυτή η τεχνολογία επιτρέπει σε IP κάμερες, αλλά και άλλες συσκευές να αναπτυχθούν σε αποστάσεις άνω των 1.500 μέτρων, παρέχοντας ισχύ και δεδομένα μέσω μόνο ενός καλωδίου. Αυτό επεκτείνει σημαντικά την εμβέλεια της περιμετρικής ασφάλειας.

Τα οφέλη της απομακρυσμένης παρακολούθησης

Οι μετατροπείς PoE/ EoC και Ethernet-to-fiber, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και αναπτύσσονται τα συστήματα. Τώρα οι σχεδιαστές των συστημάτων και οι εγκαταστάτες μπορούν να μειώσουν το συνολικό κόστος παρέχοντας παράλληλα υψηλότερα επίπεδα παρακολούθησης, διάγνωσης και έλεγχου.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των συσκευών μπορούμε γρήγορα να εντοπίσουμε και να μετριάσουμε πιθανά προβλήματα ενός συστήματος, εξοικονομώντας χρόνο και  χρήμα, αυξάνοντας παράλληλα και την αποδοτικότητα. Η έγκαιρη παρέμβαση, η προληπτική συντήρηση μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, βελτιώνοντας τη συνολική ασφάλεια. Οι νέες προηγμένες λύσεις μετάδοσης ισχύος και δεδομένων με ενσωματωμένες δυνατότητες διαχείρισης δικτύου παρέχουν οφέλη στους  εγκαταστάτες, τους τελικούς χρήστες και γενικότερα στην επαγγελματική βιομηχανία ασφαλείας.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.