gi diagonismo
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 | 19:54

Βιντεοεπιτήρηση και CLOUD

Η εξέλιξη του cloud computing έχει φέρει ραγδαίες αλλαγές τόσο στο κλάδο της πληροφορικής όσο και στο κλάδο της ασφάλειας. Το λογισμικό και η βιντεοεπιτήρηση ως υπηρεσία (SaaS και VSaaS αντίστοιχα) ή αλλιώς η λύση που ακούει στο όνομα «Cloud surveillance», αποτελούν σήμερα, μία δημοφιλή επιλογή για επιχειρήσεις που επιδιώκουν...
Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Η εξέλιξη του cloud computing έχει φέρει ραγδαίες αλλαγές τόσο στο κλάδο της πληροφορικής όσο και στο κλάδο της ασφάλειας. Το λογισμικό και η βιντεοεπιτήρηση ως υπηρεσία (SaaS και VSaaS αντίστοιχα) ή αλλιώς η λύση που ακούει στο όνομα «Cloud surveillance», αποτελούν σήμερα, μία δημοφιλή επιλογή για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να απλοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της φυσικής ασφάλειας.

Τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει (για τους σκοπούς μίας βιντεοεπιτήρησης) μία cloud υπηρεσία ποικίλουν. Μερικά από αυτά είναι η άμεση πρόσβαση από οποιαδήποτε τοποθεσία και συσκευή, η επεκτασιμότητα, η «αυξημένη» αποθήκευση και γενικότερα η έννοια του να πληρώσεις μόνο για αυτό που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της παρακολούθησης μέσω του cloud είναι ότι το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO) είναι χαμηλότερο για τις λύσεις που βασίζονται σε cloud, σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα. Το συνολικό κόστος της ιδιοκτησίας είναι μια μέτρηση του υπολογισμού της αξίας ενός προϊόντος, το οποίο περιλαμβάνει τις δαπάνες συντήρησης, καθώς επίσης και την τιμή αγοράς. Σε γενικές γραμμές, το κόστος για τα συστήματα που βασίζονται σε cloud είναι μηδενικό, καθώς δεν χρειάζεται να δαπανηθεί κάποιο ποσό για την αγορά π.χ. ενός server.

Τα συστήματα επιτήρησης και ασφάλειας αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο για κάθε επιχείρηση. Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη των καμερών και γενικότερα των τεχνολογιών, έχουν αλλάξει σημαντικά τη βιομηχανία επιτήρησης όσον αφορά την εξοικονόμηση κόστους, την ασφάλεια και την ευελιξία. Με πολλές διαθέσιμες επιλογές στην παγκόσμια αγορά ασφαλείας, μπορεί να είναι δύσκολο σε αρκετές περιπτώσεις να αξιολογήσουμε το κόστος, τη συντήρηση και τις συνολικές επενδύσεις που απαιτούνται για ένα έργο. Ωστόσο, η αξιολόγηση του κόστους δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Εδώ, η συντήρηση παίζει σημαντικό ρόλο. 

Μερικά από τα ετήσια ή «κύρια» έξοδα μίας επιχείρησης μπορεί να είναι: Ο εξοπλισμός και η συντήρηση του server, η διαμόρφωση και η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος, οι ενημερώσεις, οι κώδικες ασφαλείας, η απομακρυσμένη πρόσβαση στο δίκτυο, το προσωπικό του τμήματος IT, η κεντρική διαχείριση, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας βίντεο και πολλά άλλα. Αυτά μπορεί να είναι τα έξοδα για μία μόνο εγκατάσταση, δηλαδή αν μία επιχείρηση έχει παραπάνω από μία έδρες ή υποκαταστήματα, τότε η τιμή του συνολικού κόστους της ιδιοκτησίας αυξάνεται εκθετικά, καθώς απαιτούνται περισσότερες συσκευές και εξοπλισμός.

Άξιο αναφοράς είναι και το κόστος ενέργειας, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 700 ευρώ/ δολάρια ετησίως για την τροφοδοσία π.χ. ενός server, ενώ σε περίπτωση που η επιχείρησή χρησιμοποιεί ένα VMS (λογισμικό διαχείρισης βίντεο), οι αρμόδιοι  θα χρειαστεί να συνυπολογίσουν και τον αριθμό αδειών.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλες αυτές τις παραμέτρους και φυσικά συγκρίνοντας τες με μια λύση που βασίζεται σε cloud, τα οφέλη είναι πολλά. Αναμφίβολα οι cloud υπηρεσίες προσφέρουν μεγάλη ευελιξία, ενώ οποιεσδήποτε αλλαγές του συστήματος, μπορούν να πραγματοποιηθούν με το πάτημα ενός πλήκτρου. Αν με άλλα λόγια ψάχνουμε για μια απλούστερη λύση με μειωμένη συντήρηση και λιγότερα έξοδα, η βιντεοεπιτήρηση μέσω cloud μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Κάθε υπηρεσία παρέχει υποστήριξη, επομένως αν κάτι πάει στραβά το διαχειρίζεται ο πάροχος που έχουμε επιλέξει. Επιπλέον η παρακολούθηση βίντεο σε cloud επιτρέπει την αυτόματη ενημέρωση του λογισμικού, άρα και τις βελτιώσεις ασφαλείας και ταυτόχρονα τη διόρθωση σφαλμάτων, χωρίς να απαιτείται η αντικατάσταση του υπάρχοντος υλικού. Η απομακρυσμένη παρακολούθηση και υποστήριξη σημαίνει ότι ο πάροχός σας μπορεί να διατηρήσει την υγεία του συστήματός σας και να σας ειδοποιήσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Η λήψη αποφάσεων μεταξύ παραδοσιακών λύσεων ασφαλείας ή πιο σύγχρονων λύσεων βασισμένων σε cloud μπορεί να είναι δύσκολη. Το Cloud συνεχίζει να εξελίσσεται και προσφέρει πολλά οφέλη τόσο για τους χρήστες όσο και για τους εγκαταστάτες.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.