Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 | 10:55

Η χρησιμότητα των αντιβανδαλιστικών καμερών

Οι αντιβανδαλιστικές κάμερες ασφαλείας είναι εξοπλισμένες με μεταλλικά περιβλήματα για να αποφευχθεί η φθορά του φακού όταν υπάρχει κακομεταχείριση ή σε προσπάθεια δολιοφθοράς τους. Οι εν λόγω κάμερες θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος βιντεοεπιτήρησης είτε για οικιακή, είτε για επαγγελματική χρήση...
Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Οι αντιβανδαλιστικές κάμερες ασφαλείας είναι εξοπλισμένες με μεταλλικά περιβλήματα για να αποφευχθεί η φθορά του φακού όταν υπάρχει κακομεταχείριση ή  σε προσπάθεια δολιοφθοράς τους.

Οι εν λόγω κάμερες θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος βιντεοεπιτήρησης είτε για οικιακή, είτε για επαγγελματική χρήση. Αυτού του τύπου οι κάμερες ασφαλείας είναι ιδανικές για τοποθέτηση σε περιοχές υψηλής ασφάλειας όπως αεροδρόμια, αποθήκες, χώρους στάθμευσης, τράπεζες, ξενοδοχεία και καταστήματα λιανικής πώλησης.

Τι προσφέρει λοιπόν μία αντιβανδαλιστική κάμερα σε μία οικία η σε επαγγελματικό χώρο;

Αρχικά είναι ένας ιδανικός τρόπος για να παρακολουθήσετε την ιδιοκτησία σας και να καταγράψετε τους πιθανούς εγκληματίες-διαρρήκτες, χωρίς να ανησυχείτε για το αν θα βλάψουν τον φακό. Πολλοί κλέφτες και διαρρήκτες προσπαθούν να απενεργοποιήσουν, ακόμα και να καταστρέψουν την κάμερα με διάφορα αντικείμενα, οπότε η επένδυση σε μία τέτοια κάμερα φαντάζει μονόδρομος.

Οι κάμερες ασφαλείας που αντέχουν σε βανδαλισμούς διαθέτουν μεταλλικό περίβλημα, αλλά και κατάλληλες βίδες κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση σε αυτές, άρα και την αποσυναρμολόγησή τους. Χωρίς αυτού του είδους την προστασία, ένας εισβολέας μπορεί πολύ απλά να σπάσει την κάμερα, χρησιμοποιώντας αντικείμενα όπως ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ, ακόμα και ένα σφυρί.

Τα μεταλλικό περίβλημα είναι ανθεκτικό και έχει σχεδιαστεί για να συγκρατεί τα σημαντικά μηχανικά εξαρτήματα της κάμερας με ασφάλεια στο εσωτερικό, ενώ πολλές από τις κάμερες ασφαλείας που είναι ανθεκτικές στις βανδαλιστικές επιθέσεις μπορούν σήμερα να λειτουργήσουν και κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Πως θα καταλάβουμε όμως την αντοχή μίας κάμερας έναντι σε τέτοιου είδους χτυπήματα; Η απάντηση το πρότυπο “IK”.

Το πρότυπο αυτό χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί η αντίσταση μίας συσκευής από μηχανική πρόσκρουση. Όπως και με το πρότυπο IP, ο αντιβανδαλιστικός βαθμός προστασίας όπως αποκαλείται εναλλακτικά κάποιες φορές, αποτελείται από ένα διψήφιο αριθμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει μια τιμή ενέργειας σε Joules. Συνήθως, οι εξωτερικές κάμερες ασφαλείας διαθέτουν αυτού του τύπου την προστασία στο περίβλημα τους για να αντέχουν χτυπήματα από αντικείμενα ή εργαλεία όπως σφυρί και γενικότερα για να αντέχουν από οποιαδήποτε προσπάθεια δολιοφθοράς τους. Η μηχανική αντοχή μίας συσκευής ενάντια σε χτυπήματα αναλύεται ως εξής:

 • IK00: Καμία προστασία
 • IK01: Αντοχή σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 200gr, το οποίο πέφτει από ύψος 7,5cm.
 • IK02: Αντοχή σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 200gr, το οποίο πέφτει από ύψος 10cm.
 • IK03: Αντοχή σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 200gr, το οποίο πέφτει από ύψος 17,5cm.
 • IK04: Αντοχή σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 200gr, το οποίο πέφτει από ύψος 25cm.
 • IK05: Αντοχή σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 200gr, το οποίο πέφτει από ύψος 35cm.
 • IK06: Αντοχή σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 500gr, το οποίο πέφτει από ύψος 20cm.
 • IK07: Αντοχή σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 500gr, το οποίο πέφτει από ύψος 40cm.
 • IK08: Αντοχή σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 1,7kg, το οποίο πέφτει από ύψος 29,5cm.
 • IK09: Αντοχή σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 5kg, το οποίο πέφτει από ύψος 20cm.
 • IK10: Αντοχή σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 5kg, το οποίο πέφτει από ύψος 40cm.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.