Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 | 10:55

Κάμερες ANPR

Σε ανοδική πορεία μέχρι και το 2022

Μια νέα έκθεση της IHS Markit προβλέπει ότι τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς από πωλήσεις καμερών αναγνώρισης πινακίδων (ANPR) θα φθάσουν τα 800 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022 και θα αυξηθούν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16,4%. Σύμφωνα με την αναλύτρια της IHS Anna Sliwon, οι τύποι εφαρμογών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω κάμερα...
Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Μια νέα έκθεση της IHS Markit προβλέπει ότι τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς από πωλήσεις καμερών αναγνώρισης πινακίδων (ANPR) θα φθάσουν τα 800 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022 και θα αυξηθούν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16,4%.

Σύμφωνα με την αναλύτρια της IHS Anna Sliwon, οι τύποι εφαρμογών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω κάμερα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. «Οι πρόοδοι στην ανάλυση βίντεο και την επεξεργαστική ισχύ, αναδιαμορφώνουν επίσης την αγορά αυτών των συσκευών», προσθέτει η κα Anna Sliwon.

Η τεχνολογία αυτόματης αναγνώριση πινακίδων (ANPR) έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών που έχει βιώσει αυτή η τεχνολογία είναι η μετάβαση από τις συσκευές κλειστού τύπου, σε πλατφόρμες ανοιχτού λογισμικού, που επιτρέπουν την εύκολη ενσωμάτωση με κάμερες παρακολούθησης και άλλα προϊόντα ασφάλειας. Η νέα τεχνολογία παρέχει εξαιρετικά προηγμένες δυνατότητες σε συνδυασμό με τη τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη τεχνολογία Deep Learning, προσφέροντας μία πιο ολοκληρωμένη και ακριβή ανάλυση δεδομένων.

Εκτός από την ανάγνωση των πινακίδων κυκλοφορίας, οι ANPR κάμερες μπορούν να προσφέρουν και άλλες επιπρόσθετες λειτουργίες όπως, ανίχνευση ζώνης ασφαλείας στα οχήματα, ανίχνευση κράνους κ.λπ. Χάρη σε αυτές τις λειτουργίες οι εν λόγω συσκευές έχουν μετατραπεί σε κάμερες πολλαπλών λειτουργιών που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και φυσικά το έργο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Επίσης, η ανίχνευση επικίνδυνης οδήγησης, η οποία μπορεί να δείξει εάν ένα όχημα οδηγεί μεταξύ δύο λωρίδων κυκλοφορίας, είναι ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που προστέθηκε στις κάμερες αναγνώρισης πινακίδας. Σε αυτό φυσικά συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η τεχνητή νοημοσύνη, μία τεχνολογία που υιοθετείται ολοένα και περισσότερο στο κλάδο των συστημάτων ασφαλείας.  

Μία ακόμα εφαρμογή είναι στην περίπτωση όπου παραβιάζεται ο κόκκινος σηματοδότης. Παλαιότερα, θα έπρεπε να εγκατασταθούν δύο ξεχωριστές συσκευές σε μία θέση. Μία για να διαβάσει την πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και άλλη για να καταγράψει το κόκκινο φως. Ωστόσο, οι σύγχρονες συσκευές έρχονται με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, αλλά και πρωτοποριακά Video Analytics και είναι όλο και περισσότερο ικανές να εκτελούν και τα δύο καθήκοντα με μία μόνο συσκευή, πράγμα που βοηθά στη μείωση του κόστους του συστήματος.

Επίσης, μία από τις σημαντικότερες  εφαρμογές αυτών των συστημάτων είναι η χρήση τους σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Οι κάμερες ANPR που χρησιμοποιούνται σε αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις παρέχουν αμέτρητα οφέλη, όπως αυτοματισμό στάθμευσης, ασφάλεια παρκινγκ, έλεγχο πρόσβασης, εύρεση τοποθεσίας του οχήματος, πρόληψη κλοπής αυτοκινήτου, απάτη όσο αφορά τα εισιτήρια και μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία πληρωμής. Η ενσωμάτωση των συστημάτων ANPR σε χώρους διαχείρισης στάθμευσης αυτοκινήτων παρέχει στους επισκέπτες αποτελεσματική εξυπηρέτηση και πάνω από όλα ασφάλεια.

 

Ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Μπορεί οι ANPR κάμερες να φέρουν ολοένα και περισσότερα δεδομένα, ωστόσο οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους. Τα συστήματα ANPR συγκεντρώνουν τεράστιο όγκο δεδομένων και οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί καταγράφονται οι εικόνες, πού αποθηκεύονται και φυσικά πόσο ασφαλείς είναι. Αυτές οι ανησυχίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους κατασκευαστές, ακόμα και τους εγκαταστάτες, ώστε να αποφευχθεί η δημόσια αντίδραση κατά αυτών των συσκευών.

Σε πρακτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υιοθεσία των ANPR καμερών εξακολουθεί να είναι το συνολικό κόστος του συστήματος. Σε χώρες όπου το κόστος εργασίας είναι αρκετά χαμηλό και η έννοια της έξυπνης πόλης δεν είναι αναπτυγμένη, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου ενδέχεται να προτιμούν να συνεχίσουν να διενεργούν με χειρωνακτικούς ελέγχους. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από την άλλη, ενδέχεται να μην είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους για τον τρόπο λειτουργίας των εν λόγω καμερών.

 

Το μέλλον

Οι κάμερες αναγνώρισης πινακίδας έχουν εξελιχθεί σε συσκευές πολλαπλών χρήσεων και πλέον, συμβαδίζουν περισσότερο από ποτέ με την έννοια της έξυπνης πόλης. Το επόμενο βήμα για τα συστήματα ANPR, είναι να ενσωματωθεί και η αναγνώριση προσώπου παράλληλα με την αναγνώριση της πινακίδας κυκλοφορίας. Ενώ αυτές οι δύο λειτουργίες έχουν ήδη συνδυαστεί σε αμέτρητες εφαρμογές, η ανίχνευση εξακολουθεί να εκτελείται από μία ξεχωριστή κάμερα, κυρίως για πρακτικούς λόγους. Άρα στο μέλλον, αναμένουμε ένα ενιαίο σύστημα, όπου αυτά τα δύο χαρακτηριστικά θα δουλεύουν μαζί, ώστε να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη. Οι κάμερες ANPR και γενικότερα ο κλάδος της ασφάλειας γνωρίζουν σπουδαία ανάπτυξη, ταυτόχρονα όμως εγείρονται σημαντικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας στον ψηφιακό κόσμο, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.