Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
23 Ιανουαρίου 2019 11:56

Τα «δεδομένα» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ποιες αλλαγές φέρνει η εν λόγω τεχνολογία στην αποθήκευση

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
324e33a5a34abbb52193f91fb5dab04b XL 4d134188

Οι συνδεδεμένες ψηφιακές συσκευές αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερο τις αυτόνομες αναλογικές συσκευές, παράγοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων που με τη σειρά τους μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε την ασφάλεια και γενικότερα τη ζωή μας με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν.

Οι συνδεδεμένες ψηφιακές συσκευές αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερο τις αυτόνομες αναλογικές συσκευές, παράγοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων που με τη σειρά τους μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε την ασφάλεια και γενικότερα τη ζωή μας με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν.

Τα μεταδεδομένα που προκύπτουν από την Τεχνητή νοημοσύνη και γενικότερα τα «Big Data», είναι πολύ σημαντικά και επηρεάζουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής. Μέχρι το 2025, ένας μέσος άνθρωπος οπουδήποτε στον κόσμο, θα μπορεί να αλληλεπιδράσει με, υπολογιστές, κινητές συσκευές, έξυπνες τηλεοράσεις και οποιεσδήποτε συνδεδεμένες συσκευές σχεδόν 4.800 φορές την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί ουσιαστικά με μία αλληλεπίδραση κάθε 18 δευτερόλεπτα! Τα επόμενα χρόνια, θα εγκατασταθούν επιπλέον 26 δις. αισθητήρες σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν στη διαχείριση, την παρακολούθηση και τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής.

Σε αυτόν τον όλο και περισσότερο «συνδεδεμένο κόσμο», όπου η πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο έχει γίνει αναγκαιότητα, η «δίψα» μας για δεδομένα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον χώρο παρακολούθησης βίντεο και γενικότερα στον χώρο της ασφάλειας, όπου τα δεδομένα αναλύονται περισσότερο από ποτέ.

Η ανάλυση δεδομένων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα, υπολογίζεται ότι η ποσότητα των δεδομένων που παράγονται παγκοσμίως (τα οποία υπόκεινται σε ανάλυση δεδομένων), θα αυξηθεί από 50 μέχρι και 5,2 zettabytes έως το 2025. Αυτή η εικονική πλημμύρα δεδομένων που παράγεται από αισθητήρες, συσκευές συστημάτων ασφάλειας και μη, αναμφίβολα βελτιώνει την ασφάλεια και ανοίγει ένα νέο δρόμο για ένα νέο σύνολο τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής μάθησης, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και της τεχνητής νοημοσύνης. Η Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας είναι ένας διεπιστημονικός κλάδος της επιστήμης της πληροφορικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της υπολογιστικής γλωσσολογίας και ασχολείται με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των υπολογιστών και των ανθρώπινων (φυσικών) γλωσσών. Προκλήσεις στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας περιλαμβάνουν την κατανόηση φυσικής γλώσσας, δηλαδή την προσπάθεια να καταστούν ικανοί οι υπολογιστές να εξάγουν νοήματα από ανθρώπινα ή γλωσσικά δεδομένα, αλλά και την παραγωγή φυσικής γλώσσας.

Συλλογικά, αυτοί οι όροι είναι σε θέση να διευκολύνουν τη μετατόπιση της ανάλυσης δεδομένων από μια σχετικά ασυνήθιστη και μεταγενέστερη πρακτική, σε έναν πιο ενεργό οδηγό στρατηγικής δράσης και λήψης αποφάσεων. Όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να αναλυθούν και να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε κάθε άνθρωπο και να μετριάσουν παράλληλα πιθανούς κινδύνους, ανοίγοντας έναν νέο κόσμο επιχειρηματικών ευκαιριών.

Με τα δεδομένα που συλλέγουμε από τα συστήματα ασφαλείας με ενσωματωμένη τεχνολογία AI-Τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να ολοκληρωθούν σημαντικά καθήκοντα, όπως η απρόσκοπτη και αποτελεσματική διαχείριση της ροής κυκλοφορίας μεταξύ των συνδεδεμένων οχημάτων. Αυτό συμβάλει θετικά, καθώς στην περίπτωση ενός συμβάντος μπορεί να δοθεί προτεραιότητα σε ένα όχημα έκτακτης ανάγκης, να ανιχνευθεί μία απάτη και να αναγνωριστεί ένα πρόσωπο σε πραγματικό χρόνο.

Με τα δεδομένα που συλλέγονται από τις συσκευές τεχνητής νοημοσύνης, οι κατασκευαστές μπορούν να δώσουν μία άλλη «πνοή» στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και στις γραμμές παραγωγής, κάνοντας άμεσες προσαρμογές. Το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων για παράδειγμα, μπορεί να αναγνωρίσει ασυνήθιστες τάσεις όσο αφορά την υγεία ενός ασθενούς και να αναλάβει δράση. Οι έμποροι λιανικής πώλησης από την άλλη, μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά των πελατών τους, τις ώρες αιχμής και να λάβουν τις καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις.

Από την σκοπιά της ασφάλειας, η AI ανοίγει την πόρτα για μία εξυπνότερη ανάλυση βίντεο σε πραγματικό χρόνο, η οποία μετατρέπει το σημερινό βίντεο υψηλής ανάλυσης από ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται κυρίως για έρευνα μετά από περιστατικά, σε ένα πιο διορατικό εργαλείο. Η AI επιτρέπει στα αρμόδια τμήματα ασφαλείας μίας επιχείρησης να εντοπίζουν συγκεκριμένα γεγονότα άμεσα, όπως π.χ. ένα μπλε αυτοκίνητο που οδηγεί προς μία «μη» επιθυμητή πορεία, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το χρόνο που απαιτείται για να δράσουν και φυσικά την χειροκίνητη ανάλυση βίντεο, η οποία μπορεί να πάρει ώρες.

Τι συμβαίνει όμως με την αποθήκευση;

Σήμερα, ορισμένοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι ενσωματωμένοι σε πληθώρα δικτυακών καταγραφικών, επιτρέποντας στις εν λόγω συσκευές να επεξεργάζονται και να αναλύουν διάφορους τύπους δεδομένων. Οι μονάδες σκληρού δίσκου που βρίσκονται όμως στο εσωτερικό ενός NVR, πρέπει να είναι σε θέση να γράφουν δεδομένα σε υψηλές ταχύτητες για να συμβαδίζουν με τις εφαρμογές AI. Δηλαδή θα πρέπει ταυτόχρονα να υποστηρίζουν τόσο το φόρτο εργασίας που προκύπτει από την τεχνητή νοημοσύνη όσο και αυτόν που προκύπτει από το βίντεο. Τα δεδομένα συνεχίζουν να αυξάνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς, επομένως οι επιχειρήσεις αναζητούν διαρκώς εξειδικευμένες λύσεις για να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος αναφορικά με την αποθήκευση των δεδομένων. Η τεράστια ζήτηση για δεδομένα και η μεγάλη ποσότητα βίντεο που συλλέγεται από τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης,  οδηγούν στην ανάγκη για πιο προηγμένες και οικονομικά αποδοτικές επιλογές αποθήκευσης, καθώς και με ενσωματωμένα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά (μηχανικής μάθησης, βαθιά εκμάθησης, βίντεο υψηλής ανάλυσης κ.ά.).

Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων αποθήκευσης αναπτύσσουν και διαθέτουν «σήμερα» δίσκους που προσφέρουν υψηλή απόδοση και βελτιωμένη αποθήκευση. Από την άλλη, οι τελικοί χρήστες και οι system integrators ψάχνουν για αξιόπιστους δίσκους υψηλής χωρητικότητας, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για βιντεοεπιτήρηση. Οι εν λόγω δίσκοι με άλλα λόγια θα είναι σε θέση να υποστηρίζουν πολλαπλές κάμερες 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, καθώς και να έχουν τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουν της ροής και την απόδοση των καρέ. Επιπλέον, η αποθήκευση δεδομένων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι επιτακτική, προκειμένου τα συστήματα «AI» να αυξήσουν τις προβλέψιμες αναλυτικές δυνατότητές τους.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, υπάρχουν μερικές βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι integrators για να εξασφαλίσουν ότι επιλέγουν την πλέον κατάλληλη μονάδα σκληρού δίσκου για μια συγκεκριμένη εφαρμογή-πελάτη, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη επιτυχία. Ας δούμε μερικές από αυτές:

 

Επιλογή δίσκου σχεδιασμένου αποκλειστικά για συστήματα βιντεοεπιτήρησης

Αρχικά θα πρέπει ο εκάστοτε εγκαταστάτης να επιλέξει μια λύση που έχει σχεδιαστεί για τις απαιτήσεις των εφαρμογών παρακολούθησης βίντεο. Ενσωματωμένοι δίσκοι με προηγμένες τεχνολογίες που συνδυάζουν απροβλημάτιστα ροή βίντεο και AI, εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή αξιοπιστία και απόδοση, μειώνοντας ταυτόχρονα το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας. Ένας τυπικός σκληρός δίσκος για επιτραπέζιους υπολογιστές, είναι κατασκευασμένος για να λειτουργεί μόνο οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα ή 2000 ώρες για ένα ολόκληρο έτος. Από την άλλη πλευρά, ένας σκληρός δίσκος που έχει σχεδιαστεί για την επιτήρηση, λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα. Επιλέγοντας μία απλή μονάδα δίσκου για εφαρμογές βίντεο, ο χρήστης δεν θα έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Προστασία από βανδαλισμούς και Health Monitoring

Σήμερα οι περισσότεροι δίσκοι που κυκλοφορούν στην αγορά, έρχονται με πολλά χαρακτηριστικά, αλλά και δυνατότητες τύπου Health Monitoring, για να ενημερώσουν άμεσα τον χρήστη για την κατάσταση της «υγείας» τους. Ακόμα, δίσκοι οι οποίοι είναι ανθεκτικοί σε χτυπήματα και γενικότερα ανθεκτικοί σε κάθε τύπο βανδαλισμού, θα πρέπει να θεωρούνται ιδανική επιλογή. Αναμφίβολα, οι εν λόγω δίσκοι θα συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων διακοπής λειτουργίας σε ένα περιβάλλον αποθήκευσης, σε σχέση με τους κοινούς δίσκους.

 

Εγκατάσταση

 Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι και η εγκατάσταση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πέρα από την επιλογή του σωστού δίσκου, ο σωστός χειρισμός, η σωστή εγκατάσταση, η ψύξη και η αποφυγή δονήσεων, είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνολική απόδοση και την αξιοπιστία μίας μονάδας. Η μονάδα πρέπει να ψύχεται σωστά και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για την εγκατάστασή της για να αποφευχθούν προβλήματα κραδασμών.

Ας δούμε τώρα ποιοι δίσκοι διατίθενται στην αγορά για τους σκοπούς μίας βιντεοεπιτήρησης και έρχονται με αυτά τα χαρακτηριστικά που θα προσφέρουν βελτιωμένη αποθήκευση και υψηλή απόδοση.

Western Digital Purple

Οι μονάδες αυτές είναι κατασκευασμένες για αδιάκοπη λειτουργία όλο το 24ωρο επί 7 ημέρες την εβδομάδα σε συστήματα ασφαλείας υψηλής ευκρίνειας. Με υποστηριζόμενο φόρτο εργασίας έως και 180 TB/έτος και παρέχοντας υποστήριξη για έως και 64 κάμερες, οι μονάδες WD Purple έχουν βελτιστοποιηθεί για συστήματα επιτήρησης. Οι μονάδες WD Purple 10TB & 12TB έχουν σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίζουν ανάλυση βαθειάς εκμάθησης που είναι χαρακτηριστικό των συστημάτων NVR με τεχνητή νοημοσύνη, και διαχειρίζονται αυξημένο φόρτο εργασίας έως και 360TB/χρόνο, και μέχρι 16 κανάλια τεχνητής νοημοσύνης για ανάλυση εντός του συστήματος. Η μονάδα δίσκου WD Purple έχει σχεδιαστεί για συστήματα ασφαλείας DVR αλλά και NVR, είναι συμβατή με πολλά από τα προϊόντα επιτήρησης και ασφαλείας κορυφαίων κατασκευαστών και έχει βελτιστοποιηθεί με την τεχνολογία AllFrame 4K™ για αναπαραγωγή συστήματος και υψηλές επιδόσεις.

Seagate SkyHawk

Ο SkyHawk είναι ένας βελτιστοποιημένος δίσκος για χρήση σε καταγραφικά τα οποία λειτουργούν κάθε ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, αδιάκοπτα σε 24ωρη βάση. Χρησιμοποιώντας το firmware ImagePerfect επιτυγχάνει την ελαχιστοποίηση των χαμένων καρέ. Έχει σχεδιαστεί για εγγραφή έως και το 90% του χρόνου λειτουργίας του, υποστηρίζει έως και 64 HD κάμερες ταυτόχρονα και μπορεί να καταγράψει 3 φορές τον όγκο δεδομένων ενός σκληρού δίσκου για desktop σύστημα.

{gallery}6710{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...