Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
23 Ιανουαρίου 2019 11:57

Η Βιντεοεπιτήρηση σε βιομηχανικές και μη εγκαταστάσεις

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fb7c70e2ee6917c2fecff8212bb6fcf20 XL

.Ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για την παροχή ασφάλειας σε ένα χώρο εργασίας ή μία βιομηχανική εγκατάσταση είναι τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης. Η εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία των σύγχρονων καμερών ασφαλείας και γενικότερα του εξοπλισμού συμβάλουν στη μείωση του κόστους και του κινδύνου…

Ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για την παροχή ασφάλειας σε ένα χώρο εργασίας ή μία βιομηχανική εγκατάσταση είναι τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης. Η εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία των σύγχρονων καμερών ασφαλείας και γενικότερα του εξοπλισμού συμβάλουν στη μείωση του κόστους και του κινδύνου.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα βιντεοεπιτήρησης μπορεί να είναι αναλογικό ή IP, ανάλογα με τις ανάγκες και το σχεδιασμό του εκάστοτε χώρου και μπορεί να βοηθήσει μικροεπιχειρήσεις, χώρους εργασίας, αλλά και κρίσιμες υποδομές, στο να περιορίσουν τις κλοπές, τους βανδαλισμούς και άλλους κινδύνους.  Σήμερα, οι κάμερες ασφαλείας ποικίλουν και έρχονται με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, και μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα πιο σκληρά περιβάλλοντα και στις πιο ακραίες θερμοκρασίες.

Στο παρόν άρθρο θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους ένα σύστημα επιτήρησης μπορεί να βοηθήσει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών εγκαταστάσεων. Επίσης, θα δούμε τον εξοπλισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση, καθώς κάθε εγκατάσταση διαφέρει και έχει διαφορετικές απαιτήσεις.  Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αναλύσουμε τις εγκαταστάσεις ξεχωριστά και να δούμε ποια τεχνολογία, αλλά και ποιος εξοπλισμός αρμόζει καλύτερα σε κάθε περίπτωση.

Εμπορικές επιχειρήσεις και Retail

Οι εμπορικές επιχειρήσεις και γενικότερα η βιομηχανία του λιανικού εμπορίου, βρίσκεται υπό συνεχείς αλλαγές καθώς «αγωνίζεται» να συμβαδίσει με τις αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες και γενικότερα η ψηφιακή εποχή. Πέρα από αυτές τις προκλήσεις, στις εν λόγω εγκαταστάσεις θα συναντήσουμε και άλλα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου κλοπής, ευθύνης, βανδαλισμού και «ανέντιμης» συμπεριφοράς των εργαζομένων. Σε σύγκριση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο παραδοσιακός κλάδος των λιανικών πωλήσεων αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όσον αφορά τον ακριβή υπολογισμό των επισκεπτών και φυσικά τα σημεία ενδιαφέροντος. Εδώ, μερικές από τις τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής:

Λειτουργία καταμέτρησης ατόμων: Οι προηγμένες κάμερες παρέχουν λειτουργίες καταμέτρηση ατόμων, οι οποίες υπολογίζουν τον αριθμό των ατόμων που έχουν εισέλθει σε ένα κατάστημα, εξάγοντας παράλληλα ημερήσιες, μηνιαίες και ετήσιες αναφορές. Η ανάλυση και η καταμέτρηση ατόμων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.

Χάρτης θερμότητας: Με τη λειτουργία αυτή οι υπεύθυνοι ενός εμπορικού καταστήματος μπορούν να καθορίσουν το χρόνο που ξοδεύουν οι επισκέπτες-πελάτες σε συγκεκριμένες περιοχές ενός καταστήματος, να εντοπίσουν τα ενδιαφέροντα σημεία και τις «νεκρές ζώνες». Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται συχνά σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, μουσεία κ.λπ. και μπορεί να βρει τις προτιμήσεις των πελατών με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας πληροφορίες για το πώς να τοποθετήσει ο υπεύθυνος ενός καταστήματος τα αντικείμενα, ακόμα και να τον βοηθήσει να σχεδιάσει την διάταξη του καταστήματος.

Αεροδρόμια

Ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί ένα αεροδρόμιο έχει τραβήξει την προσοχή των τοπικών αρχών κάθε κράτους, αλλά και των αρχών διαχείρισης αερολιμένων, λόγω των αυξανόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ταυτόχρονα, τα αεροδρόμια έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και τα παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας παρουσιάζουν δυσκολίες σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις. Εδώ, τεχνολογίες όπως η υψηλή ανάλυση 4K, η αναγνώριση προσώπου και η θερμική ανίχνευση, κάνουν τη διαφορά.

Θερμική ανίχνευση: Η τεχνολογία αυτή μπορεί να ωφελήσει τόσο στην περιμετρική ασφάλεια ενός αεροδρομίου όσο και στους χώρους που βρίσκονται οι αποσκευές.

Video Analytics: Με την βοήθεια των Video Analytics και της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ανιχνευθούν άμεσα ύποπτες συμπεριφορές, εγκαταλελειμμένα αντικείμενα, εισβολείς, κ.λπ.

Αναγνώριση προσώπου: Ίσως η πιο σημαντική λειτουργία, καθώς οι αρμόδιοι ασφαλείας μπορούν να εντοπίσουν άμεσα ένα άτομο που ταιριάζει με την black list του λογισμικού και αμέσως να καλέσουν την αστυνομία.      

Fisheye κάμερες: Οι κάμερες αυτές επιτρέπουν την παρακολούθηση μιας περιοχής από όλες τις οπτικές γωνίες και μπορούν να τοποθετηθούν σε οροφή, σε τοίχο, ακόμα και σε γωνία τοίχου.

Ενιαίο σύστημα διαχείρισης: Ένα αεροδρόμιο χρησιμοποιεί ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης το οποίο ενσωματώνει τον εξοπλισμό βιντεοεπιτήρησης, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, τα συστήματα συναγερμού και γενικότερα κάθε συσκευή ασφαλείας που είναι συνδεδεμένη.

Θαλάσσιοι Λιμένες

Οι μεγάλης κλίμακας θαλάσσιοι λιμένες διαδραματίζουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στο εμπόριο και την εφοδιαστική στην σύγχρονη εποχή. Η ασφάλεια των θαλάσσιων λιμένων και η διασφάλιση της ομαλής τους λειτουργίας, είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες που έχουν κερδίσει την προσοχή σήμερα. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις, οι PTZ κάμερες δίνουν τη λύση.

Αντιδιαβρωτικές PTZ κάμερες: Αυτού του τύπου οι κάμερες είναι ανθεκτικές στη διάβρωση και παράλληλα είναι σε θέση να παρακολουθούν τα κοντέινερ που εισέρχονται ή εξέρχονται (ακόμα και κατά την φόρτωση και εκφόρτωση).

Κάμερες πολλαπλών φακών: Μία κάμερα πολλαπλών φακών με πανοραμικό βίντεο 180 μοιρών διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με αυτόν των PTZ καμερών.

Αλγόριθμος αναγνώρισης πινακίδων: Η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται για την αναγνώριση του αριθμού πινακίδας κυκλοφορίας ενός οχήματος που εισέρχεται, αλλά και για την αναγνώριση του αριθμού των εμπορευματοκιβωτίων.

Θερμικές κάμερες για τις αποθήκες: Στον χώρο που αποθηκεύονται τα εμπορεύματα, θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη μία θερμική κάμερα, η οποία θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει μη φυσιολογικές πηγές θερμότητας, για την πρόληψη πυρκαγιών. Επίσης, κάμερες με τεχνολογία Starlight θα μπορούν να προσφέρουν έγχρωμες εικόνες σε σκοτεινά περιβάλλοντα με φωτεινότητα τόσο χαμηλή όσο 0.006 Lux.  

Τράπεζες

Με εκατομμύρια τραπεζικές συναλλαγές να πραγματοποιούνται κάθε μέρα, τα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν εκτεθεί ουκ ολίγες φορές απέναντι σε εγκληματίες. Ταυτόχρονα, ο τρόπος βελτίωσης της εμπειρίας των πελατών και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης έχει αναδειχθεί ως ένα σημαντικό καθήκον της διοίκησης των τραπεζών που αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό στον σύγχρονο κόσμο.

Ασφαλίζοντας ένα ATM: Οι κάμερες Fisheye και pinhole, είναι ιδανικές για εγκατάσταση σε ATM, όπου ο κίνδυνος κλοπής και εξαπάτησης είναι μεγάλος. Εκτός από υψηλή ευκρίνεια, οι κάμερες Fisheye παρέχουν και ανάλυση έξυπνης συμπεριφοράς, ενώ το IR θα προσφέρει ορατότητα ακόμη και σε περιβάλλοντα χαμηλού ή μηδενικού φωτισμού.

Τεχνολογία 4Κ στις συναλλαγές: Οι 4Κ κάμερες προσφέρουν λεπτομερείς εικόνες υψηλής ευκρίνειας για να προστατέψουν τόσο τους πελάτες, όσο και τους υπαλλήλους σε περίπτωση που υπάρχει μία αμφισβήτηση σε μία συναλλαγή.

Αναγνώριση προσώπου κατά την είσοδο και στο θησαυροφυλάκιο: Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να συνδυαστεί με ένα σύστημα access control, για να επιτρέψει τη πρόσβαση στο χώρο μόνο σε άτομα των οποίων τα πρόσωπα είναι αποθηκευμένα σε «λευκές λίστες». Αντίστοιχα με κάμερα που ενσωματώνει αυτή την τεχνολογία θα ειδοποιήσει άμεσα τις αρχές σε περίπτωση που εισέλθει στον χώρο της τράπεζας ένα ανεπιθύμητο άτομο.

 

Ξενοδοχεία

Καθώς το εμπόριο και ο τουρισμός συνεχίζουν να αναπτύσσονται, η ζήτηση για τα ξενοδοχεία αυξάνεται. Λόγω της αύξησης των επαγγελματικών ταξιδιών, η δημιουργία ενός πιο άνετου περιβάλλοντος και η αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης έχουν γίνει μονόδρομος για τον κλάδο. Από το λόμπι μέχρι και τα δωμάτια, οι τεχνολογίες που πρωταγωνιστούν στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι οι εξής:

Κάμερες με τεχνολογία True WDR: Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως του ήλιου μπορεί να φέρει έντονη αντίθεση στην είσοδο ενός ξενοδοχείου, αλλά και γενικότερα όπου απαιτείται επιτήρηση. Οι κάμερες με πραγματικό WDR εξασφαλίζουν λεπτομερή εικόνα σε όλες τις συνθήκες φωτισμού.

Έξυπνες λειτουργίες και ανιχνευτές καπνού: Κάμερες με ενσωματωμένα Video Analytics, θα δώσουν άμεσα συναγερμό μόλις εντοπίσουν ένα παρατημένο αντικείμενο, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τους ανιχνευτές καπνού σε περίπτωση που εντοπίσουν καπνό σε ένα η περισσότερους δημόσιους χώρους.

LPR: Η αναγνώριση πινακίδων επιτρέπει στους υπαλλήλους και τη διοίκηση να εισέλθουν άνετα στον χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου, ενώ διαχειρίζονται ταυτόχρονα και άλλα οχήματα επισκεπτών.

Mobile surveillance: Οι πληροφορίες βίντεο μεταδίδονται εξ αποστάσεως στο κέντρο ελέγχου μέσω 3G / 4G σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, το κέντρο ελέγχου ενός ξενοδοχείου ενημερώνεται άμεσα για την διαδρομή π.χ. ενός λεωφορείου που μεταφέρει επισκέπτες. Οι ζωντανές ενημερώσεις και ειδοποιήσεις σχετικά με τη θέση, την κατεύθυνση και την ταχύτητα του λεωφορείου, επιτρέπουν στον αρμόδιο του κέντρου ελέγχου να παρέμβει και να μιλήσει στον οδηγό μέσω της επικοινωνίας ήχου.

Access Control: Ο έλεγχος διαχείρισης είναι ένα σύστημα ασφαλείας που δεν θα μπορούσε να λείπει από τα ξενοδοχεία. Ο έλεγχος πρόσβασης στις αίθουσες συσκέψεων επιτρέπει στο εξουσιοδοτημένο προσωπικό να εισέρχεται και να εξέρχεται εύκολα, απαγορεύοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Κρίσιμες υποδομές-Πετρέλαιο/Φυσικό αέριο

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι σημαντικοί πόροι ενέργειας. Η επιχειρηματική διαδικασία είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει έρευνα, γεωτρήσεις, κατασκευή πετρελαιοπηγών, μεταφορά πόρων, αποθήκευση κ.λπ. Τα καύσιμα από την άλλη είναι εύφλεκτα, συνεπώς η διασφάλιση αυτών των εγκαταστάσεων αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας για να ενισχύσει την εν λόγω βιομηχανία σε όλες τις πτυχές της, όπως την παρακολούθηση, την έγκαιρη προειδοποίηση και την άμεση παρέμβαση ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την κατασκευή υποδομών που παρέχουν έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη διάσωση εργαζομένων και την ελαχιστοποίηση των ζημιών.

Drones: Η επιθεώρηση των αγωγών είναι δύσκολη και σε αρκετές περιπτώσεις χρονοβόρα. Με την χρήση όμως ενός η περισσότερων drone, το προσωπικό μπορεί να ελέγξει τους αγωγούς από απόσταση.

Υβριδικές κάμερες: Κάμερες με ενσωματωμένους θερμικούς και οπτικούς αισθητήρες, μπορούν να ανιχνεύσουν μία πυρκαγιά και παράλληλα να συνεχίσουν την καταγραφή βίντεο.

Auto Tracking-PTZ: Μία PTZ κάμερα με λειτουργία auto tracking, θα εντοπίσει ένα άτομο και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί όσο αυτό κινείται, στέλνοντας παράλληλα εικόνα στο λογισμικό διαχείρισης βίντεο.

Explosion-proof κάμερες: Φυσικά από αυτές τις εγκαταστάσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν κάμερες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, θερμικές, αντιβανδαλιστικές κάμερες και φυσικά κάμερες που διαθέτουν προστασία έναντι των εκρήξεων.

Χώροι στάθμευσης

Χιλιάδες εταιρείες λιανικής, ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές προσφέρουν καθημερινά χώρους στάθμευσης σε πληθώρα κόσμου. Έτσι η επιθυμία για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες, αλλά και της ποιότητας των εγκαταστάσεων αυξάνεται διαρκώς. Σήμερα οι πάροχοι λύσεων βιντεοεπιτήρησης διευκολύνουν τη ζωή των φορέων στάθμευσης, προσφέροντας λύσεις για τη διαχείριση έξυπνων χώρων στάθμευσης, βελτιώνοντας με ακρίβεια τη διαχείριση του διαθέσιμου χώρου στάθμευσης, την ασφάλεια και την πρόσβαση. Οι τεχνολογίες που διαμορφώνουν την λύση αυτή είναι οι εξής:

ANPR: Ένα σύστημα διαχείρισης στάθμευσης συνδυάζει τις μπάρες εισόδου/εξόδου parking με τις κάμερες αυτόματης αναγνώρισης αριθμητικών πινακίδων ANPR, για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη-διαχειριζόμενη είσοδο και έξοδο από τους χώρους στάθμευσης. Η ταχεία αναγνώριση του οχήματος και το ενσωματωμένο λογισμικό ελέγχου, ελαχιστοποιούν τις ουρές, αυξάνουν τη ροή των οχημάτων και την αποδοτικότητα του χώρου στάθμευσης, άρα και την παραγωγικότητα.

Εξωτερική οθόνη: Δείχνει τον διαθέσιμο αριθμό χώρων στάθμευσης και βοηθά τον οδηγό να μάθει εάν ο χώρος είναι κατειλημμένος ή άδειος.

Πόλεις

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις έξυπνες πόλεις, ενώ σύμφωνα με έρευνες, η αγορά των έξυπνων πόλεων θα αυξηθεί σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 424,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το προηγούμενο έτος. Οι νέες τεχνολογίες, καθώς και το IoT, χαρίζουν μία νέα διάσταση στον τρόπο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στις κυβερνήσεις και σε διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό μίας απειλής, αλλά και τη ποιοτικότερη παροχή βοήθειας στους πολίτες. Μερικές από τις τεχνολογίες, αλλά και τομείς που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία μίας έξυπνης πόλης είναι ασφαλώς τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, οπού επιτρέπουν την εποπτεία ενός χώρου, τη αποθήκευση δεδομένων, αλλά και την ανάλυση δεδομένων μέσω των video analytics. Ακόμα, οι έξυπνες κάμερες κυκλοφορίας που αναπτύσσονται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις, είναι σε θέση να εντοπίσουν ένα κυκλοφοριακό συμβάν και παράλληλα να αναγνωρίσουν τις πινακίδες οχημάτων, που κάνουν διάφορες παραβάσεις (όριο ταχύτητας, κ.ά.).

{gallery}6712{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...