Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
19 Μαρτίου 2019 15:31

Υπόγεια συστήματα ανίχνευσης

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
b4d5a674fef05c43ec29cbda5cb2ab5d XL 1f55c713

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας σε κάθε επιχείρηση και τομέα που χρίζει προστασίας, τοποθετούν περιμετρικά συστήματα ανίχνευσης εισβολής για να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις τους από ανεπιθύμητους εισβολείς. Στον τομέα των επιχειρήσεων και ειδικότερα σε κρίσιμες υποδομές όπως εργοστάσια, αγωγοί πετρελαίου/φυσικού αερίου κ.λπ., οι περιμετρικές συσκευές ανίχνευσης εισβολής είναι η νούμερο…

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας σε κάθε επιχείρηση και τομέα που χρίζει προστασίας, τοποθετούν περιμετρικά συστήματα ανίχνευσης εισβολής για να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις τους από ανεπιθύμητους εισβολείς.

Στον τομέα των επιχειρήσεων και ειδικότερα σε κρίσιμες υποδομές όπως εργοστάσια, αγωγοί πετρελαίου/φυσικού αερίου κ.λπ., οι περιμετρικές συσκευές ανίχνευσης εισβολής είναι η νούμερο ένα γραμμή προστασίας. Όταν δε πρόκειται για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι υπεύθυνοι ασφαλείας χρησιμοποιούν περιμετρικά συστήματα ανίχνευσης εισβολών για την προστασία των διεθνών συνόρων, των στρατιωτικών βάσεων, των φυλακών, αλλά και άλλων ευαίσθητων περιοχών όπου υπάρχει απειλή.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα ανίχνευσης εισβολών. Από φράκτες δόνησης, αισθητήρες και ραντάρ, μέχρι και κάμερες ασφαλείας με ενσωματωμένα Video Analytics. Ωστόσο, υπάρχουν και συστήματα ασφαλείας τα οποία δεν είναι ορατά από κανέναν. Όταν υπάρχει ανάγκη για ένα διακριτικό και ενδεχομένως «αόρατο» σύστημα ανίχνευσης οι αρμόδιοι ασφαλείας δεν θα θελήσουν να χτίσουν έναν φράχτη πάνω από το έδαφος για να προστατεύσουν την περίμετρο, αλλά κάτι που ενδεχομένως δεν θα είναι ορατό. Αυτό επιτυγχάνεται, απλά τοποθετώντας ένα σύστημα ασφαλείας κάτω από το έδαφος.

Τα περιμετρικά υπόγεια συστήματα ασφαλείας μπορούν να λειτουργούν μαζί με τις συσκευές που βρίσκονται πάνω από το έδαφος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι σεισμικοί αισθητήρες, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί κάτω από το έδαφος και δίνουν σήμα στις κάμερες και τον συναγερμό, σε περίπτωση που ανιχνεύσουν μία κίνηση ή ένα βηματισμό.

Τα υπόγεια συστήματα ανίχνευσης μπορεί να αποτελούνται από έξυπνους αισθητήρες ογκομέτρησης οι οποίοι παρέχουν μοναδικές δυνατότητες ανίχνευσης, συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς θέσης ανεπιθύμητων επισκεπτών, είτε όταν αυτοί περπατούν, είτε όταν τρέχουν.

Τύποι υπόγειων συστημάτων ανίχνευσης

Υπάρχουν πολλά συστήματα τα οποία βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες και τοποθετούνται κάτω από το έδαφος, ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά:

Σύστημα σεισμικών αισθητήρων: Οι σεισμικοί αισθητήρες θάβονται υπόγεια και αναγνωρίζουν τις δονήσεις στο έδαφος, εντοπίζοντας με αυτό τον τρόπο τους εισβολείς.

Σύστημα οπτικών ινών: Η οπτική ίνα θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες, αλλά και ακριβές λύσεις. Τοποθετείται κάτω από το έδαφος και μπορεί να ανιχνεύσει διαρροές αγωγών, κυκλοφορία οχημάτων, κίνηση πεζών, σεισμική δραστηριότητα, επικίνδυνες θερμοκρασίες, καταρρέουσα υποδομή και άλλες συνθήκες από μίλια μακριά.

Ομοαξονικό καλώδιο: Το ομοαξονικό καλώδιο όταν τοποθετείται κάτω από το έδαφος, λειτουργεί ως εκτεταμένη «κεραία», καθώς εκπέμπει και δέχεται ραδιοκύματα. Το καλώδιο είναι «διαπερατό» επειδή έχει κενά ή εγκοπές στον εξωτερικό του αγωγό για να επιτρέψει στο ραδιοσήμα να διαρρεύσει μέσα ή έξω από το καλώδιο σε όλο το μήκος του. Με άλλα λόγια λειτουργεί σαν το φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, όπου η διαταραχή του μαγνητικού πεδίου προκαλεί ταυτόχρονα διαταραχή του ηλεκτρικού πεδίου.

Πλεονεκτήματα υπόγειων συστημάτων ανίχνευσης

  • Το σύστημα είναι αόρατο και έτσι οι εισβολείς δεν μπορούν να το εντοπίσουν.
  • Κατά την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος δεν χρειάζεται (σε πολλές περιπτώσεις) να χτίσουμε κάτι πάνω από το έδαφος.
  • Ορισμένα προϊόντα όπως τα ραντάρ και τα συστήματα βίντεο απαιτούν καθαρή οπτική επαφή, ενώ τα υπόγεια συστήματα όχι.
  • Ορισμένα σεισμικά συστήματα αναγνωρίζουν-ανιχνεύουν κάθε εκσκαφή που μπορεί να γίνει από έναν εισβολέα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ σημαντικό για την προστασία υπόγειων εγκαταστάσεων, όπως οι αγωγοί πετρελαίου και οι αγωγοί φυσικού αερίου.
  • Γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση.

 

Σε ποιες εγκαταστάσεις θα συναντήσουμε υπόγεια συστήματα ανίχνευσης;

Όπως αναφέραμε νωρίτερα υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις στις οποίες θα συναντήσουμε τα εν λόγω συστήματα. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Στρατιωτικές βάσεις – Σύνορα:  Όταν αναφερόμαστε σε στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται κοντά σε διεθνή σύνορα ή σε εχθρικές γραμμές, τότε αναμφίβολα υπάρχει κίνδυνος εισβολέων. Οι υπόγειοι ανιχνευτές ή άλλες παρόμοιες συσκευές θα αναγνωρίσουν κάθε άτομο ή όχημα που προσεγγίζει την περίμετρο της βάσης. Αυτό θα γίνει ακόμα και όταν αυτοί επιχειρήσουν να σκάψουν.

Φυλακές: Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις, όπου οι κρατούμενοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φυλακές υπογείως. Αυτό πραγματοποιήθηκε είτε γιατί οι φυλακισμένοι έσκαψαν από την φυλακή προς τα έξω είτε γιατί εξωτερικές ομάδες έσκαψαν από έξω προς τις φυλακές, δημιουργώντας μια σήραγγα. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα τέτοιο σύστημα ανίχνευσης, η ομάδα ασφαλείας των φυλακών μπορεί εύκολα να εντοπίσει τυχόν εκσκαφές που γίνονται μέσα ή έξω από την περίμετρο της φυλακής.

Ασφάλεια αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου: Εδώ, η χρήση συστημάτων που βρίσκονται κάτω από το έδαφος είναι επιτακτική. Τα εν λόγω συστήματα μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμα και απόπειρα κλοπής των σωλήνων ή του πετρελαίου που περνάει μέσα από αυτούς! Και εδώ φυσικά η εκσκαφή  αναγνωρίζεται άμεσα…

Μονοκατοικίες-βίλες

Όταν μιλάμε για περιμετρική ανίχνευση, τότε το μυαλό μας θα πάει και στην προστασία της οικίας μας και των περιουσιακών μας στοιχείων. Τοποθετώντας ένα τέτοιο σύστημα στον εξωτερικό χώρο ή ακόμα και στην αυλή ενός σπιτιού, έχουμε μέγιστη προστασία απέναντι στους κλέφτες και άλλους εισβολείς, χωρίς να καταστρέφουμε την επιφάνεια του εδάφους μας.

{gallery}6912{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...