Αρθρογραφία . Reviews
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 | 13:55

Satel GPRS-A

Universal Monitoring Module

Το κύριο καθήκον ενός αποτελεσματικού συστήματος συναγερμού είναι να ενημερώσει για την περίπτωση της ανίχνευσης κινδύνου. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι συσκευές GSM/GPRS παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα σύστημα, ανεξάρτητα από την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία. Οι εν λόγω συσκευές έρχονται με πολλές δυνατότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενημερώσουν...
Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Το κύριο καθήκον ενός αποτελεσματικού συστήματος συναγερμού είναι να ενημερώσει για την περίπτωση της ανίχνευσης κινδύνου. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι συσκευές GSM/GPRS παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα σύστημα, ανεξάρτητα από την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία. Οι εν λόγω συσκευές έρχονται με πολλές δυνατότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενημερώσουν άμεσα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω της μεταφοράς των πληροφοριών στις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη λήψη σημάτων, καθώς και για τη διαμόρφωση-διαχείριση του συστήματος συναγερμού.

Το GPRS-A της Satel, αποτελεί μία μονάδα γενικής παρακολούθησης, που διαθέτει τηλέφωνο GSM, υποστηρίζοντας τη μετάδοση δεδομένων χρησιμοποιώντας τεχνολογία 2G. H συσκευή μπορεί να λειτουργεί ως μέρος συστημάτων συναγερμού εισβολέων, καθώς και συστημάτων αυτοματισμού.

Η μονάδα GPRS-A πληροφορεί σχετικά με την αλλαγή της κατάστασης των εισόδων, στέλνοντας κωδικούς των συμβάντων στους σταθμούς παρακολούθησης σε μορφή μετάδοσης GPRS ή μηνύματος SMS. Επιτρέπει την επίβλεψη της λειτουργίας διαφόρων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων και των κεντρικών μονάδων συναγερμού που δεν διαθέτουν τηλεφωνικό επικοινωνητή. Χάρη στις αναλογικές εισόδους, η GPRS-A μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σε συστήματα αυτοματισμού.

Η μονάδα διαθέτει ενσωματωμένο τηλέφωνο GSM σχεδιασμένο για χρήση σε κυψελοειδή δίκτυα 850/900/1800/1900MHz, παρέχει τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου της ισορροπίας του λογαριασμού και της εγκυρότητας της κάρτας SIM που είναι τοποθετημένη στη μονάδα, καθώς και τη δυνατότητα ορισμού του κωδικού MCC/MNC του χειριστή του δικτύου. Διαθέτει αρκετές μορφές επικοινωνίας όπως SIA, Contact ID (CID), Ademco Express, Sil. Knight/ Ademco slow, καθώς και δύο διαδρομές μετάδοσης (GPRS/SMS). Η κοινοποίηση των συμβάντων πραγματοποιείται με την χρήση μηνυμάτων SMS, μέσω push notifications (με την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή GX Control είναι εγκατεστημένη στο τηλέφωνο χρήστη) και μέσω CLIP (χωρίς χρέωση). Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα αποθήκευσης μέχρι και 500 συμβάντων που παράγονται από τη μονάδα ή που λαμβάνονται από τον πίνακα ελέγχου. Η συσκευή διαθέτει 8 προγραμματιζόμενες εισόδους, 4 προγραμματιζόμενες εξόδους, 2 OC εξόδους ανοιχτού συλλέκτη και 2 NO εξόδους τύπου ρελέ. Η μονάδα μπορεί να προωθεί τους κώδικες συμβάντων που λαμβάνονται από τον πίνακα ελέγχου στο σταθμό παρακολούθησης μέσω δικτύου GSM. Η διαδρομή αναφοράς που θα χρησιμοποιηθεί για την αποστολή του κώδικα συμβάντος εξαρτάται από τη διαμόρφωση της μονάδας.

Internet of Things

Χρησιμοποιώντας το GPRS (TCP), η μονάδα μπορεί να επικοινωνήσει με συσκευές IoT. Αυτό επιτρέπει στην ενότητα να ενσωματωθεί π.χ. με συστήματα αυτοματισμού και συστήματα λήψης δεδομένων μέτρησης. Η συσκευή μπορεί να στείλει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση εισόδων / εξόδων, καθώς και δεδομένα από αναλογικές εισόδους και διαύλου 1-wire στις συσκευές IoT. Σε απόκριση, η συσκευή μπορεί να λάβει εντολές αποκλεισμού/ξεκλειδώματος των εισόδων, καθώς και ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των εξόδων της.

Εγκατάσταση

Η μονάδα GPRS-A θα πρέπει να εγκατασταθεί σε εσωτερικούς, αλλά και σε χώρους με κανονική υγρασία. Η εγκατάσταση στην οποία πρόκειται να συνδεθεί η μονάδα, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με συνδετήρα 2 επαφών και προστασία βραχυκυκλώματος με διακόπτη προστασίας χρόνου 16Α. Κατά την επιλογή της θέσης τοποθέτησης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, πως οι πυκνοί τοίχοι και τα μεταλλικά διαχωριστικά, μπορεί να μειώσουν το εύρος του ραδιοφωνικού σήματος. Δεν συνίσταται η εγκατάσταση της μονάδας σε κοντινή απόσταση από τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της συσκευής.

Η βάση περιβλήματος της μονάδας, καθιστά δυνατή τη στερέωση της μονάδας στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας π.χ. μία ζεύξη καλωδίων ή γάντζους γωνίας. Η μονάδα, περιλαμβάνει επίσης και μία κεραία. Η κεραία μπορεί να αντικατασταθεί με άλλη κεραία τοποθετημένη στο περίβλημα ή σε κάποια απόσταση από αυτή. Η χρήση της κεραίας σε κάποια απόσταση από το περίβλημα συνιστάται όταν υπάρχουν παχιές τοιχοποιίες και μεταλλικά διαχωριστικά, γιατί μπορούν να μειώσουν την απολαβή στην θέση εγκατάστασης της μονάδας. Η κεραία δεν πρέπει να εγκατασταθεί παράλληλα σε ηλεκτρικά καλώδια χαμηλής τάσης γιατί μπορεί να επηρεαστεί η απόδοσή της. Όσον αφορά την σύνδεση της μονάδας με Η/Υ, θα πρέπει να συνδέσουμε τον υπολογιστή στη θύρα RS-232 (TTL) της μονάδας. Για την σύνδεση χρησιμοποιούμε τον μετατροπέα USB-RS που προσφέρει το SATEL. Αφού συνδέσετε τον υπολογιστή στη μονάδα μπορείτε να ρυθμίσετε και να ενημερώσετε τη μονάδα χρησιμοποιώντας το λογισμικό GX Soft, το οποίο θα το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Satel, www.satel.eu.  Η επικοινωνία μεταξύ του υπολογιστή και της μονάδας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε τοπικά μέσω θύρας RS-232 είτε εξ αποστάσεως μέσω GPRS. Η επικοινωνία μεταξύ του λογισμικού και της μονάδας είναι κρυπτογραφημένη.  

INFO
  • Artion Security Systems ΑΕ
  • Λ. Θηβών 71 & Αριστοβούλου, 121 36 Περιστέρι
  • τηλ: 210-5712000 | fax: 211-8002861
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.artion-sec.gr
Κατηγορία Τεύχος 92, Reviews
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.