Αρθρογραφία . Τεχνολογία
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 | 13:56

Η τεχνητή νοημοσύνη, το IoT και τα Video Analytics στον κλάδο της υγείας

Η υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει, την πρόληψη, τη θεραπεία, την διαχείριση των ασθενειών, καθώς και την προστασία της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μέσω των υπηρεσιών που προσφέρονται από το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και γενικότερα από τους επαγγελματίες υγείας.
Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Η υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει, την πρόληψη, τη θεραπεία, την διαχείριση των ασθενειών, καθώς και την προστασία της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μέσω των υπηρεσιών που προσφέρονται από το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και γενικότερα από τους επαγγελματίες υγείας.

Ο κλάδος της υγείας είναι μια ακόμα βιομηχανία που υφίσταται ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς διαγιγνώσκονται, όσο και με τον τρόπο που παρακολουθούνται σε νοσοκομεία και άλλα ιατρικά περιβάλλοντα. Το IoT αποτελεί το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων καθώς και κάθε αντικειμένου που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα σε δίκτυο, ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων. Το internet of things επεκτείνεται σε επιχειρήσεις και τώρα αρχίζει να πρωταγωνιστεί και στον χώρο της υγείας, καθιστώντας την ιατρική περίθαλψη πιο βολική και σε περίπτωση νοσοκομειακής περίθαλψης, ασφαλέστερη..

Η φροντίδα των ασθενών αποτελεί βασική μέριμνα για τα ιδρύματα υγείας. Ωστόσο, για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, η σωματική ασφάλεια των ασθενών και των επισκεπτών είναι τόσο κρίσιμη όσο η ανταπόκριση στις ιατρικές ανάγκες τους. Πολλές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για την παρακολούθηση των εγκαταστάσεών τους, αλλά θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν τις επενδύσεις τους, ενσωματώνοντας λύσεις με ανάλυση περιεχομένου βίντεο (Video Analytics). Οι οργανισμοί μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευφυΐα που τους προσφέρουν τα πρωτοποριακά λογισμικά και οι συσκευές (σε πραγματικό χρόνο) και ταυτόχρονα να βελτιστοποιήσουν την κυκλοφορία στο χώρο και την επιχειρηματική απόδοση.

Οι αναλύσεις βίντεο εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιώντας προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που αναλύουν τις εικόνες από κάμερες παρακολούθησης βίντεο, με κύριο στόχο την αναγνώριση ανθρώπων και αντικειμένων. Αυτά στην συνέχεια γίνονται μεταδεδομένα (metadata). Τα μεταδεδομένα που προκύπτουν από την όλη διαδικασία είναι πολύ σημαντικά και χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την επιχειρηματική ευφυΐα. Για παράδειγμα, όταν τα μεταδεδομένα συγκεντρώνονται με την πάροδο του χρόνου, τα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν «χάρτες» για την κατανόηση της επισκεψιμότητας των επισκεπτών και των ασθενών εντός του νοσοκομείου. Εκτός από την παρακολούθηση της κυκλοφορίας, τα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιούν αναλύσεις βίντεο για τη βελτιστοποίηση της επιχειρηματικής απόδοσης των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των καταστημάτων που βρίσκονται στο εσωτερικό. Αυτό θα δώσει μία αναλυτική εικόνα σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Πέρα από την αξιοποίηση των δεδομένων για την παρακολούθηση των επισκεπτών ή των ασθενών, τα νοσοκομεία θα επωφεληθούν από τις αναλύσεις βίντεο και ότι αφορά την ασφάλεια ή την επίγνωση μίας κατάστασης. Μεταξύ άλλων βασικών δυνατοτήτων, τα νοσοκομεία μπορούν να διαμορφώσουν έξυπνες ειδοποιήσεις με βάση πάντα τα μεταδεδομένα που εξάγονται από το βίντεο και να στείλουν σήμα σε πραγματικό χρόνο για ύποπτες συμπεριφορές, απειλές ή άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τηλεϊατρική

Μια άλλη αναδυόμενη τάση στις επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι η εξέλιξη της τηλεϊατρικής. Η τηλεϊατρική αναφέρεται στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, για να προσφέρει σε ασθενείς κλινική βοήθεια από απόσταση. Η τηλεϊατρική βοηθάει περισσότερο εκείνους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι αγρότες ή όταν ο θεράπων ιατρός βρίσκεται σε άλλη περιοχή. Η χρήση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή μέσω της μετάδοσης ήχου και εικόνας. Το IoT έχει απλοποιήσει αυτό το γεγονός, επιτρέποντας στους γιατρούς να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις με τους ασθενείς τους μέσω υπολογιστή, tablet ή smartphone συσκευής. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι τηλεϊατρικής, η αποθήκευση/προώθηση, η απομακρυσμένη παρακολούθηση και οι διαδραστικές υπηρεσίες. Η αποθήκευση και προώθηση τηλεϊατρικής εμπεριέχει ιατρικά δεδομένα, όπως ιατρικές φωτογραφίες, καρδιογραφήματα κ.ά. τα οποία μεταφέρονται μέσω των νέων τεχνολογιών στον ειδικό ιατρό για να εκτιμήσει την κατάσταση του αρρώστου και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Η απομακρυσμένη παρακολούθηση επιτρέπει την εξ’ αποστάσεως παρατήρηση του ασθενούς. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, άσθμα, διαβήτης κ.ά.). O όρος διαδραστική τηλεϊατρική παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ του ασθενούς και του θεράποντος ιατρού.

Προσωπικά συστήματα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης (PERS)

Τα προσωπικά συστήματα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης (PERS- Personal Emergency Response Systems) είναι φορητές συσκευές IoT για την ασφάλεια των ασθενών. Το PERS χρησιμοποιείται συχνότερα σε ηλικιωμένους ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους που μπορεί να υποφέρουν από άνοια ή παρόμοιες ασθένειες. Για τους ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι, η βοήθεια είναι άμεση και πραγματοποιείται με το πάτημα ενός πλήκτρου. Για όσους βρίσκονται σε ειδικά κέντρα φροντίδας, το PERS μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος GPS για να παρέχει δεδομένα θέσης καθώς και άλλες βασικές πληροφορίες. Έτσι το προσωπικό είναι σε θέση να παρακολουθεί καλύτερα έναν ασθενή.

Δεδομένα «από» τους ασθενείς

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το IoT είναι έτοιμο να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη είναι μέσω των έξυπνων συσκευών όπως π.χ. τα smartwatch. Ο εξοπλισμός προσφέρει πληθώρα βιομετρικών δεδομένων και ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στα ιατρικά λογισμικά δίνοντας σημαντικές πληροφορίες στους γιατρούς όπως, βάρος, πίεση αίματος, επίπεδα ζαχάρου και άλλα. Στο μέλλον, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε αισθητήρες ενσωματωμένους σε ρούχα..

Η υγειονομική περίθαλψή έχει κάνει τρομακτικά βήματα τόσο σε διαδικασίες όσο και σε φάρμακα και θεραπείες. Τώρα, ο χώρος αυτός καλωσορίζει και τεχνολογίες όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση των υπηρεσιών και των επιχειρηματικών ευκαιριών.

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.