Skip to main content
DIABASTE DWREAN SEC 148
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
19 Ιουνίου 2019 14:02

Ασφάλεια στο σπίτι

Οι τρόποι ενέργειας των διαρρηκτών και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουμε

Γράφει: Μπλιάμτης Ευθύμιος, εκπαιδευτής ενήλικων και ειδικός σε θέματα ασφαλείας
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F00b13c9c6e1f07db8f09807b98befcd0 XL

.Όταν με ρώτησαν ποιος είναι ο ασφαλέστερος τύπος κατοικίας, η απάντηση που έδωσα είναι, η κατοικία που βρίσκεται συνήθως σε προάστιο ή μέσα στην πόλη και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, γιατί στα προάστια οι γείτονες, κατά κανόνα, γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι εύκολο να εντοπισθεί ο καινούργιος γείτονας (ύποπτος), ενώ η πόλη παρουσιάζει το πλεονέκτημα των μικρών αποστάσεων και του πολύ μικρού χρόνου…

Όταν με ρώτησαν ποιος είναι ο ασφαλέστερος τύπος κατοικίας, η απάντηση που έδωσα είναι, η κατοικία που βρίσκεται συνήθως σε προάστιο ή μέσα στην πόλη και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, γιατί στα προάστια οι γείτονες, κατά κανόνα, γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι εύκολο να εντοπισθεί ο καινούργιος γείτονας (ύποπτος), ενώ η πόλη παρουσιάζει το πλεονέκτημα των μικρών αποστάσεων και του πολύ μικρού χρόνου που απαιτείται για να τις διατρέξουμε. Εξάλλου τα διαμερίσματα φυλάσσονται ευκολότερα, ενώ οι μονοκατοικίες δυσκολότερα, όπως περιγράφω αναλυτικά στα ειδικά μέτρα που δίνω παρακάτω…

Στην παρούσα μελέτη,  αντί να αναλύσω την κλοπή και την ληστεία σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο, είναι προτιμότερο να περιγράψω την συμπεριφορά των δραστών και τον τρόπο ενέργειας τους, πως λειτουργούν σε  διαρρήξεις και ληστείες, ώστε να γνωρίζουν οι αναγνώστες για να πάρουν τα μέτρα τους.

Τρόπος ενέργειας διαρρηκτών σε κατοικίες

Οι διαρρήκτες κατοικιών συνήθως εργάζονται κατά την διάρκεια της ημέρας όταν οι ένοικοι τους λείπουν. Οι περισσότεροι διαρρήκτες εργάζονται μόνοι τους και φροντίζουν πρώτα να εξερευνήσουν τη γειτονιά για να εντοπίσουν την κατάλληλη κατοικία και τη σωστή ευκαιρία. Συναγερμοί, μπάρες στα παράθυρα, κλειδαριές, πόρτες ασφαλείας και μεγάλα σκυλιά μπορούν μερικές φορές να αποτρέψουν τους διαρρήκτες. Επίσης, οι διαρρήκτες αποφεύγουν τις συναντήσεις και συνήθως αποχωρούν εάν αυτές προκύψουν. Οι περισσότεροι διαρρήκτες δεν ασκούν βία, εκτός αν στριμωχτούν και χρησιμοποιήσουν βία για να δραπετεύσουν.

Τρόπος ενέργειας ληστών σε κατοικίες

Αντίθετα οι ληστές που εισβάλλουν στα σπίτια χτυπούν συχνότερα το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, ακόμη και όταν είναι ένοικοι μπορεί να βρίσκονται εντός της οικείας. Οι ληστές – εισβολείς συχνά στοχοποιούν τους ενοίκους, όπως και την κατοικία. Η διαδικασία επιλογής μπορεί να περιλαμβάνει μια γυναίκα που ζει μόνη ή έναν πλούσιο πολίτη. Για παράδειγμα, αν σας διαρρήξουν το σπίτι ή δεχτείτε επίθεση, να γνωρίζετε ότι αν δεν καλέσεις ο ίδιος τον δράστη στο σπίτι σου, αυτός δεν πρόκειται να έρθει από μόνος του. Αυτός μπορεί να είναι ένας κάποιος γνωστός μας ή συγγενής μας, οικιακή βοηθός, κάποιος μάστορας, γείτονας ή κάποιοι επιτήδειοι που μπορεί να προσποιούνται τον ηλεκτρολόγο, τον αστυνομικό, τον εφοριακό, είτε για δήθεν γκάλοπ, που στην πραγματικότητα θέλει να μας αποσπάσει πληροφορίες. Υπάρχουν και οι αόρατες απειλές μέσω τρίτων, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, twitter, Instagram κτλ, την στιγμή που οι περισσότεροι προβάλλουν δημόσια την ιδιωτική τους ζωή, και χωρίς να το θέλουν στοχοποιούνται και προκαλούν την θυματοποίηση τους.  Δεν είναι απίθανο ένας ληστής να σας ακολουθήσει στο σπίτι, οδηγούμενος από το ακριβό αυτοκίνητο που οδηγείτε ή από τα κοσμήματα που φοράτε. Μερικοί ληστές μπορεί να σας έχουν επισκεφτεί στο σπίτι σας ως υπάλληλοι ταχυφαγείου ή κάποιας εταιρείας επισκευών. Οι ληστές σπάνια εργάζονται μόνοι, γιατί θέλουν να στηριχθούν στη συντριπτική υπεροχή, σε μια πιθανή σωματική αντιπαράθεση και να σας προκαλέσουν φόβο. Η μεγαλύτερη βία συνήθως ασκείται στο πρώτο λεπτό της αντιπαράθεσης και συχνά οι εισβολείς ληστές έρχονται εξοπλισμένοι με χειροπέδες, σκοινί, αυτοκόλλητη ταινία και πυροβόλα όπλα. Μερικοί εισβολείς φαίνεται να απολαμβάνουν τον εκφοβισμό, την κυριαρχία και τη βία. Κανένα σπίτι δεν είναι απολύτως ασφαλές, αλλά δυσκολεύοντας την παραβίαση του, μειώνετε την πιθανότητα να πέσετε θύμα κακοποιού. Για την ενίσχυση του σπιτιού σας θα πρέπει πρώτα να εξετάσετε τις αδυναμίες του, ποιος το επισκέπτεται, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό, και αν μπορείτε να τα εξετάσετε με το μάτι ενός διαρρήκτη.

Γενικά μέτρα ασφαλείας

Δίνω τα γενικά μέτρα σε μορφή ερώτησης, γιατί πριν τα πάρετε, θα πρέπει πρώτα μετά από έλεγχο να αναρωτηθείτε:

1) Τα παράθυρά σας και οι πόρτες είναι ορατά από τους γείτονες;

Αποφεύγετε να δίνετε στους διαρρήκτες τη δυνατότητα να δρουν χωρίς να φαίνονται. Προβληματικές περιοχές  είναι παράθυρα και πόρτες κρυμμένα πίσω από υψηλά εμπόδια, χώροι ανεπαρκώς φωτισμένοι, ανοίγματα μη ορατά από τον δρόμο, όπως κλειστά υπόγεια, γκαράζ, όπου οι διαρρήκτες μπορούν να δουλέψουν ανενόχλητοι χωρίς να τους βλέπουν.

2) Μήπως προσφέρετε στους διαρρήκτες εύκολη πρόσβαση σε χαλαρά φυλασσόμενα παράθυρα που βρίσκονται κοντά σε υδρορροές η στύλους;

Μερικοί διαρρήκτες ειδικεύονται στην αναρρίχηση σε όροφο και από εκεί, μέσω των μπαλκονιών μπαίνουν σε όλα τα διαμερίσματα. Μην νομίζετε ότι ένα ψηλό παράθυρο είναι και ένα ασφαλές παράθυρο. Όταν ένας διαρρήκτης μπει στο σπίτι, μετά εύκολα βγαίνει από την κύρια είσοδο με όλα τα πολύτιμα αντικείμενα σας.

3) Μήπως δείχνετε σημάδια ότι δεν είσαστε στο σπίτι;

Οι διαρρήκτες συχνά μαθαίνουν τις συνήθειες των θυμάτων τους και γνωρίζουν πότε ένα σπίτι είναι άδειο. Όταν απουσιάζετε για καιρό από το σπίτι, αποφεύγετε την εμφανή συσσώρευση εφημερίδων και αλληλογραφίας. Υπάρχουν επίσης πολύ πρακτικοί ηλεκτρικοί χρονοδιακόπτες που προγραμματίζουν τα φώτα και το ραδιόφωνο να ανάβουν και να σβήνουν σε ακανόνιστες ώρες μέσα στο σπίτι. Και ΠΡΟΣΟΧΗ. Ένα φως που δεν σβήνει ποτέ είναι σημάδι ότι οι ένοικοι δεν είναι στο σπίτι.

4) Μήπως βάζετε σε πειρασμό κάποιον να γίνει διαρρήκτης;

Αφήνετε κουτιά, συσκευασίες, περιτυλίγματα από ακριβά πράγματα στα σκουπίδια; Αφήνετε  υπολογιστές με ακριβά ηλεκτρονικά παιχνίδια σε κοινή θέα από τα παράθυρα; Έχετε απροστάτευτα παράθυρα ισογείου ή γκαραζόπορτες; Μήπως αφήνετε ανοιχτή τη γκαραζόπορτα για εύκολη είσοδο ποδηλάτων, αυτοκινήτων, εργαλείων ή κάποια άλλη πιθανή εύκολη είσοδο στο σπίτι; Μπορεί κανείς να βρει στα σκουπίδια σας ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες για τράπεζες, λογαριασμούς κλπ; Μήπως αφήνετε κλειδιά σε κοινώς γνωστά σημεία, όπως κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας ή σε γλάστρες; Τα παραπάνω μπορούν να σας βάλουν σε μπελάδες.

5) Υπάρχουν απροστάτευτα μέρη στο σπίτι σας;

 Έχετε εξαεριστικά, φωταγωγούς, ξεκλείδωτα παράθυρα ή πόρτες; Ασφαλίστε τα. Μην ξεχνάτε και τα ανοίγματα στον πάνω όροφο, όπως είπαμε.

6) Μπαίνετε πάντα στο σπίτι σας έστω κι αν φαίνεται ότι αυτό έχει παραβιαστεί;

Να γνωρίζετε πως ξαφνιάζοντας τον διαρρήκτη μπορεί να τον πανικοβάλετε και να σας επιτεθεί.

7) Μήπως ανοίγετε συνήθως την πόρτα σε ξένους που δεν περιμένετε, και όταν σας το ζητήσουν με διάφορες προφάσεις, τους επιτρέπετε την είσοδο στο σπίτι σας;

Αν κάποιος έρθει στην πόρτα σας και ζητήσει βοήθεια, προσφερθείτε να καλέσετε κάποιον γι’ αυτό. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να ανοίξετε την πόρτα σε κάποιον ξένο ή σε άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι υπάλληλος κάποιας δημόσιας υπηρεσίας ή πιτσαρίας, δώστε του την εντύπωση ότι δεν είστε μόνος, φωνάζοντας κάποιον φανταστικό φίλο πριν ανοίξετε την πόρτα ή ανοίγοντας το ντους στο μπάνιο, η κάποια άλλη βρύση.

8) Μήπως όταν φεύγετε από το σπίτι, έστω και για ένα λεπτό, δεν κλειδώνετε την πόρτα;

Αν έχετε πόρτα ασφαλείας, να την κλειδώνετε πάντα με το κλειδί, αλλιώς μπορεί εύκολα να ανοίξει με μια ταυτότητα η μια πιστωτική κάρτα.

9) Γνωρίζετε ότι το τηλέφωνο μπορεί να προσφέρει στον διαρρήκτη μια καλή πληροφόρηση για τις καθημερινές σας συνήθειες και την προσωπική σας ζωή;

Αν ζείτε μόνος, χρησιμοποιείτε στον τηλεφωνητή το εμείς αντί του εγώ. Εάν είστε γυναίκα και ζείτε μόνη, φροντίστε στον αυτόματο τηλεφωνητή να απαντά αντρική φωνή ή χρησιμοποιήστε τις υπηρεσίες του αυτόματου τηλεφωνητή της τηλεφωνικής εταιρίας.

10) Μήπως κοιμάστε συνήθως με τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά;

Έχουν περάσει οι εποχές που κοιμόμασταν ήσυχοι, γι’ αυτό καλό είναι πάντα να κλειδώνουμε πόρτες και παράθυρα. Αν αντιληφθείτε ότι απειλείστε, πηγαίνετε σε σπίτι ενός έμπιστου φίλου σας ή σε κάποιο ξενοδοχείο. Μην αφήνετε σημάδια που μπορούν να προειδοποιήσουν για τις ενέργειες σας αυτόν που σας απειλεί ή τους συνεργάτες του.

Ειδικά μέτρα Ασφαλείας

1)  Ένα από τα σημαντικότερα αποτρεπτικά εμπόδια σε μια μονοκατοικία είναι το φως. Οι μονοκατοικίες συνήθως προσφέρουν περισσότερα σημεία εισόδου από ένα διαμέρισμα. Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να φαίνονται απέξω και να είναι καλά φωτισμένα. Ανοιχτοί και ακάλυπτοι χώροι είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για τον διαρρήκτη που δεν μπορεί να δουλέψει, όταν ξέρει ότι κάποιος γείτονας μπορεί να τον δει με μια απλή ματιά. Φροντίστε ώστε τα εξωτερικά φώτα να μην βρίσκονται στο ίδιο ύψος και να μην είναι εύκολα προσβάσιμα από το έδαφος. Εξωτερικά φώτα με αισθητήρες κίνησης είναι φτηνά και εύκολα στην τοποθέτηση. Τοποθετήστε τα έξω από το σπίτι σας σε στρατηγικά σημεία, όπως σε δρομάκια, αυλές ή σε άλλα σημεία που δεν χρησιμοποιούνται συχνά το βράδυ. Βεβαιωθείτε ότι ο εξωτερικός φωτισμός είναι επαρκής στους διαδρόμους και στις πίσω αυλές, ώστε οι διαρρήκτες να μην μπορούν να παρατηρούν αθέατοι στα σκοτεινά, το σπίτι και τις συνήθειες σας. Μπορείτε ενδεχομένως να εγκαταστήσετε έναν διακόπτη πανικού (που μπορεί να συνεργάζεται και με την σειρήνα συναγερμού), ώστε σε περίπτωση παραβίασης να πλημμυρίζει το σπίτι σας με φως εσωτερικά και εξωτερικά. Φωτίζοντας το σπίτι σας  επιτυγχάνεται, αφενός να φοβίζετε τους επίδοξους εισβολείς και αφετέρου να προκαλείτε εύκολα την προσοχή κάποιου γείτονα ή περαστικού. Βεβαιωθείτε ότι ο αριθμός του σπιτιού είναι ευανάγνωστος και φωτισμένος καλά. Αυτό βοηθάει την Αστυνομία να εντοπίσει το σπίτι σας πολύ πιο γρήγορα.

2)  Οι αυτόματες γκαραζόπορτες μπορεί να δελεάσουν τους διαρρήκτες, γιατί είναι δυνατόν να παραβιαστούν εύκολα και γιατί σχεδόν πάντα παρέχουν πρόσβαση στο υπόλοιπο σπίτι. Οι γκαραζόπορτες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με ηχητική ειδοποίηση όταν ανοίγουν χωρίς τηλεχειριστήριο. Όταν φεύγετε μην ξεχνάτε να αποσυνδέσετε το αυτόματο άνοιγμα της πόρτας. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε δύο τρύπες στις ράγες της γκαραζόπορτας και να τοποθετήσετε δύο μεταλλικούς πείρους που εμποδίζουν τη γκαραζόπορτα να κυλήσει στις ράγες και να ανοίξει, όταν φεύγετε. Οι υπόγειες γκαραζόπορτες, που οδηγούν απευθείας στο σπίτι, είναι η μεγάλη προτίμηση των διαρρηκτών, γιατί γενικά βρίσκονται σε θέσεις που δεν φαίνονται, και συνήθως είναι ελαφριάς κατασκευής. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα καλά φυλαγμένη.

3)  Τα διαμερίσματα και τα συγκροτήματα έχουν τις δικές τους απαιτήσεις ασφαλείας, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας αγνώστων γύρω από το κτίριο σας. Διαχειριστές, ιδιοκτήτες, προσωπικό συντήρησης, ενδέχεται να έχουν κλειδιά του κτιρίου κι έτσι η ασφάλεια να είναι χαλαρή. Ένα σχεδιάγραμμα του κτιρίου, γνωστό σε πολλούς, προσφέρει στους διαρρήκτες καλυμμένη πρόσβαση στις πόρτες σας, στα παράθυρα, στους ανελκυστήρες, στα κλιμακοστάσια ή άλλους κοινόχρηστους χώρους. Αλλά παρόλες αυτές τις προκλήσεις, εσείς μπορείτε ακόμη να προφυλάξετε τον εαυτό σας γνωρίζοντας ποιες ευκαιρίες ψάχνουν να εντοπίσουν οι διαρρήκτες.

4)  Η πρώτη σας φροντίδα, όταν μετακομίζετε σε μια κατοικία, πρέπει να είναι το κλειδί της πόρτας σας. Πολύς κόσμος ζούσε εδώ πριν από σας, γι’ αυτό θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσα κλειδιά του σπιτιού σας κυκλοφορούν. Η λύση είναι απλή και φθηνή. Αλλάζετε την κλειδαριά της πόρτας σας, μόλις μετακομίσετε στο καινούργιο σας σπίτι. Εάν πρέπει να δώσετε το νέο κλειδί σας στον διαχειριστή, να του το δώσετε σε κλειστό φάκελο, σφραγισμένο από συμβολαιογράφο. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το κλειδί αυτό θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε επείγουσα περίπτωση. Αν πρόκειται για συντήρηση ρουτίνας, αυτή θα πρέπει να προγραμματιστεί, όταν εσείς βρίσκεστε στο σπίτι. Αυτό θα αποθαρρύνει τον διαχειριστή να χρησιμοποιήσει το κλειδί σας για άλλους σκοπούς.

5) Οι ανελκυστήρες ενός κτιρίου συνιστούν περιοχή υψηλού κινδύνου. Ληστές, βιαστές και άλλοι κακοποιοί συχνά χρησιμοποιούν αυτό τον χώρο για να παγιδεύσουν το θύμα τους, πατώντας το stop ανάμεσα στους ορόφους ή οδηγώντας το θύμα σε όροφο όπου άλλη εγκληματική ομάδα τους περιμένει. Όταν περιμένετε τον ανελκυστήρα, να στέκεστε σε κάποια απόσταση από την πόρτα, ώστε να μην μπορούν να σας σπρώξουν ή να σας σύρουν μέσα, όταν ανοίξουν οι πόρτες. Όταν είστε μέσα στον ανελκυστήρα με έναν άγνωστο, μπορείτε να βγείτε αμέσως έξω σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δυσκολεύοντας συγχρόνως τον κακοποιό να χρησιμοποιήσει το stop. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να μπείτε στον ανελκυστήρα με έναν άγνωστο, περιμένετε. Αν πάλι ένας άγνωστος μπει στην καμπίνα και δεν αισθάνεστε άνετα, μην διστάσετε να βγείτε αμέσως πριν κλείσουν οι πόρτες. Δύο λεπτά καθυστέρηση, δεν αξίζουν τίποτε μπροστά στην ψυχική σας ηρεμία.

6) Τα κλιμακοστάσια είναι περιοχές εξίσου επικίνδυνες με τους ανελκυστήρες, αν όχι περισσότερο. Από τον κανονισμό σε μεγάλα κτίρια, όπως ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, συνήθως τα κλιμακοστάσια είναι πυρασφαλή. Οι βαριές πυρίμαχες πόρτες, όπου υπάρχουν, συνήθως είναι και ηχομονωτικές, και αυτό μπορεί να σας φέρει σε επισφαλή θέση, εάν αντιμετωπίζετε έναν κακοποιό. Οι ίδιοι κανόνες που εφαρμόζονται στους ανελκυστήρες, εφαρμόζονται και στα κλιμακοστάσια. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα φύγετε.

7) Για να μπει κανείς σε μια οικοδομή πρέπει προηγουμένως να χτυπήσει το κουδούνι του ενοικιαστή. Ωστόσο, ο στοιχειώδης αυτός έλεγχος αποτελεί μικρό εμπόδιο για όποιον θέλει πραγματικά να μπει μέσα. Οι κακοποιοί μπορούν να προσποιηθούν ότι έχουν κάποια μόνιμη εργασία και να γλιστρήσουν μέσα με όποιον έχει κλειδί. Συνήθως ξεγελούν τους ενοίκους με διάφορες δικαιολογίες, ότι είναι εργάτες για κάποια εργασία συντήρησης ή ότι είναι κρατικοί υπάλληλοι που έχουν κάποια εντολή ελέγχου ή απλά χτυπούν μερικά κουδούνια με την βεβαιότητα ότι κάποιος αφελής θα ανοίξει την πόρτα χωρίς να ελέγξει ή να ρωτήσει. Σκεφτείτε ότι αυτοί που ισχυρίζονται πως έχουν κάποια μόνιμη εργασία στην οικοδομή δεν θα ενοχλούσαν εσάς, αλλά θα χτυπούσαν το κουδούνι του προσώπου που ήθελαν να συναντήσουν. Ένα γνωστό κόλπο που χρησιμοποιούν για να βάζουν στόχους τα σπίτια που θα διαρρήξουν, είναι τα σημάδια με κωδικούς στα θυροτηλέφωνα, τα οποία γράφουν με μαρκαδόρο ή τα χαράζουν δίπλα στο όνομα, και στην πόρτα. Στην εικόνα 6 μπορείτε να δείτε ορισμένα σχήματα με τις ερμηνείες τους. Ένα άλλο κακό ελάττωμα είναι όταν αφήνουν τις πόρτες ανοιχτές ή μαγκωμένες ορισμένοι ενοικιαστές, είτε για να κατεβάσουν τα σκουπίδια, είτε να εξυπηρετήσουν κάποιον φίλο που πρόκειται να έρθει μετά από λίγο. Αυτό καθιστά τα μέτρα ασφαλείας άχρηστα και βάζει σε κίνδυνο τους άλλους ενοίκους.

8) Οι μπαλκονόπορτες όπως έρχονται από το εργοστάσιο, μπορούν εύκολα να παραβιαστούν, ανασηκώνοντας τες από τις ράγες, ενώ οι αδύνατες κλειδαριές τους εύκολα μπορούν να σπάσουν με λοστό, ευτυχώς όμως μπορούν να θωρακιστούν. Σπάνια ένας διαρρήκτης θα σπάσει το τζάμι, γιατί το φως και ο θόρυβος θα τον τρέψουν σε φυγή. Μην έχετε την εντύπωση ότι είστε ασφαλείς βάζοντας ένα σκουπόξυλο στις ράγες της τζαμόπορτας. Αυτό μπορεί να εξουδετερωθεί με μια απλή κρεμάστρα ρούχων που θα γλιστρήσει ανάμεσα στις πόρτες. Αντί γι’ αυτό, αγοράστε έναν αρθρωτό πείρο ασφαλείας, που μπορεί να τοποθετηθεί επάνω στην πόρτα και όχι στο πλαίσιο. Για να εμποδίσετε μια συρόμενη πόρτα να μετακινηθεί, τοποθετήστε κλειδαριές ασφαλείας στο πάνω και κάτω μέρος της πόρτας. Η τοποθέτηση κλειδαριών απαιτεί να γίνει τρύπα στον σταθερό σκελετό. Προσοχή να μην σπάσει το τζάμι. Για να μην είναι δυνατόν το συρόμενο μέρος της πόρτας να σηκωθεί και να βγει από το κανάλι που κινείται, βάλτε μέσα στο κανάλι, στο επάνω μέρος της πόρτας, βίδες, οι οποίες θα εξέχουν προς τα κάτω αρκετά, ώστε η πόρτα να μην μπορεί να σηκωθεί όταν είναι κλειστή, αλλά όχι τόσο που να εμποδίζεται η κίνησή της. Τοποθετήστε αυτές τις βίδες σε απόσταση 25 εκατοστά τη μια από την άλλη. Για να κλειδώσετε μια πόρτα μόνιμα, μπορείτε να τρυπήσετε στο κάτω μέρος του πλαισίου της, μέχρι μέσα στο κανάλι που ολισθαίνει η πόρτα, προσέχοντας να μη σπάσετε το τζάμι. Κάντε τρεις ή τέσσερις τρύπες και ακινητοποιήστε την βιδώνοντας την, μέσα στο κανάλι ολίσθησης. Πρέπει όμως να έχετε υπόψη ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περιορίζετε πολύ την έξοδό σας. Για να την απασφαλίσετε θα χρειαστείτε τουλάχιστον 5 λεπτά. Μια εναλλακτική και πιο εύκολη λύση είναι να βάλετε τρία τέσσερα καρφιά που μπορούν πιο εύκολα να τραβηχτούν. Εάν είσαστε ιδιοκτήτες του σπιτιού εξετάστε την περίπτωση να τοποθετήσετε μια δεύτερη συρόμενη πόρτα μπροστά από την υπάρχουσα, ώστε αφενός να έχετε καλύτερη θερμική μόνωση στο σπίτι και αφετέρου να προσθέσετε ένα ακόμα εμπόδιο, αποτρεπτικό για τους διαρρήκτες.

9) Το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας είναι τα παράθυρα να βρίσκονται σε θέσεις περίβλεπτες και να είναι καλά φωτισμένα. Ο συναγερμός είναι ένα αποτρεπτικό μέσο ειδικά όταν τα παράθυρα δεν είναι περίβλεπτα. Χρησιμοποιείτε τα αυτοκόλλητα των παραθύρων που δίνονται μαζί με το σύστημα συναγερμού και μην εμπιστεύεστε τα απλά αυτοκόλλητα μαγνητάκια που μπορείτε να προμηθευτείτε από μαγαζιά ηλεκτρονικών ειδών, εκτός αν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού που τα στηρίζει. Οι επαγγελματίες διαρρήκτες μπορούν να τα εξουδετερώσουν. Οι διαρρήκτες αποφεύγουν να ασχοληθούν με παράθυρα ασφαλείας που έχουν διπλά τζάμια (storm windows), γιατί τους χρειάζεται πολύ χρόνος για να τα παραβιάσουν. Αν τα παραθυρόφυλλα έχουν μπετούγιες, αφαιρέστε τις και φυλάξτε τις κάπου κοντά στο παράθυρο. Αυτές οι μπετούγιες μπορούν απλά να τοποθετούνται στον άξονα, χωρίς να χρειάζεται να είναι βιδωμένες επάνω του για να λειτουργήσουν. Αν εγκαταστήσετε μπάρες, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τις ανοίξετε μόνο από μέσα. Ενισχύστε τα παράθυρα υπογείων που βρίσκονται σε φρεάτια, με οριζόντιες μεταλλικές σχάρες, οι οποίες θα είναι ασφαλισμένες με ένα καλώδιο συρμάτινο, με μηχανισμό απελευθέρωσης, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να μπορείτε να βγείτε γρήγορα από το σπίτι. Τοποθετώντας τις σχάρες στο επίπεδο του εδάφους, εμποδίζετε τους παρείσακτους να μπουν μέσα στο φρεάτιο του παραθύρου και να δουλέψουν με την ησυχία τους, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Με τον τρόπο αυτό, προφυλάσσεται επίσης κάποιον από το να πέσει από ατύχημα μέσα στο φρεάτιο. Οι φωταγωγοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από άθραυστα πλαστικά τζάμια ( Lexan και fiberglass) και να παρακολουθούνται από το σύστημα συναγερμού. Σιγουρευτείτε ότι τα παράθυρα σας δεν επιτρέπουν τη θέα μέσα στο σπίτι σας, ιδιαίτερα το βράδυ.

10) Μερικοί διαρρήκτες ειδικεύονται στην αναρρίχηση στον πάνω όροφο. Ευαίσθητες περιοχές που πρέπει να προσέχουμε είναι τα καφασωτά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν πατήματα, ξύλινοι στύλοι ηλεκτρικού που είναι κοντά σε παράθυρα, υδρορροές, φωταγωγοί και παράθυρα που μένουν ανοιχτά ή δεν είναι καλά προστατευμένα. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι αυτά είναι ασφαλή, επειδή βρίσκονται στον πάνω όροφο. Για να αντιμετωπίσετε αυτή την αδυναμία, οι στύλοι μπορούν να αλειφτούν με γράσο, οι υδρορροές μπορούν να χρωματιστούν με ειδικό χρώμα που δεν επιτρέπει την αναρρίχηση και τα καφασωτά να μετακινηθούν ή να καλυφτούν με αγκαθωτά φυτά. Ακόμη κι αν τα παράθυρα του πάνω ορόφου φαίνονται απροσπέλαστα, να θυμάστε ότι κάποιοι διαρρήκτες είναι αρκετά θρασείς, ώστε να χρησιμοποιούν σκάλες. Ασφαλίστε αυτά τα παράθυρα σαν να ήταν στο έδαφος, και ποτέ μην νομίζετε ότι ένα παράθυρο ή μια συρόμενη τζαμόπορτα του πάνω ορόφου ή ακόμα και υψηλότερα, είναι απροσπέλαστα στους διαρρήκτες. Αρκετοί διαρρήκτες συνηθίζουν να σκαρφαλώνουν στα μπαλκόνια και να περνούν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα, όπου μπαίνουν από ανασφάλιστες συρόμενες πόρτες ή ανοιχτά παράθυρα. Το να ασφαλίσω τα παράθυρα δεν σημαίνει ότι τα αχρηστεύω ως εξόδους κινδύνου. Να έχετε διαθέσιμη μια σχοινένια ανεμόσκαλα κοντά σε εξόδους κινδύνου και να χρησιμοποιείτε μπάρες ασφαλείας, οι οποίες να ανοίγουν μόνο από μέσα.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Τελειώνοντας το άρθρο, παρακάτω παραθέτω ορισμένες αρκετά ενδιαφέρον απαντήσεις, από ερωτήσεις που δέχτηκα κατά καιρούς σε σεμινάρια από συμμετέχοντες.

1)  Δάσκαλε, μας έχουν ανοίξει το σπίτι αρκετές φορές, παρόλο που έχουμε συναγερμό και καινούργια θωρακισμένη πόρτα. Μπορεί τελικά ένα σύστημα συναγερμού να μας παρέχει ασφάλεια 100%;

Ο Συναγερμός μπορεί να αποτελεί ένα αποτρεπτικό μέσον για προληπτικούς λόγους ασφαλείας, δεν μπορεί να μας εξασφαλίζει όμως την μέγιστη ασφάλεια, γιατί είναι δυνατό να παραβιάσουν το σύστημα από απόσταση και να εγκαταστήσουν εν αγνοία σας ένα σύστημα παρακολούθησης στις κάμερες ασφαλείας του σπιτιού σας, χρησιμοποιώντας τα ίδια σας τα όπλα εναντίον σας. Εκτός κι αν με την κατάλληλη κρυπτογράφηση είναι αδύνατη η παραβίαση του συναγερμού. Οι θωρακισμένες πόρτες επίσης μπορούν εύκολα να παραβιαστούν. Να γνωρίζετε ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο περισσότερα κενά ασφαλείας δημιουργούνται και ακόμα πιο εύκολα σας παρακολουθούν μέσα από τις κάμερες και τις συσκευές σας!

2)  Και πως θα προστατευτούμε;

Ένας βασικός κανόνας στον χώρο της ασφάλειας είναι ότι πριν πάρουμε οποιαδήποτε μέτρα, πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε, τις απειλές, τον βαθμό κινδύνου, τα κενά ασφαλείας, τον αντίπαλο, και τις αδυναμίες του. Εκεί πρέπει να δώσουμε προσοχή, να βρούμε την πηγή του κακού, ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Πάντα να θυμάστε ότι κρατώντας μυστική την ιδιωτική σας ζωή από παντού, κρατάτε το κλειδί προστασίας του σπιτιού σας. Αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε οι ίδιοι τον εαυτό σας και να προστατέψετε το σπίτι σας, τότε όσα μέτρα και να πάρετε, όσοι ειδικοί και να σας βοηθήσουν, πάντα θα βγαίνουν αδυναμίες στα κενά ασφαλείας.

3) Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατέψετε το σπίτι σας από διαρρήκτες;

Με ένα σύστημα συναγερμού που διαθέτει εφεδρικό σύστημα ειδοποίησης μέσω κινητής τηλεφωνίας, γιατί το πρώτο πράγμα που θα κάνει ένας επαγγελματίας διαρρήκτης πριν μπει σε ένα σπίτι, είναι να κόψει το καλώδιο τηλεφώνου, αφού τα περισσότερα συστήματα συναγερμού χρησιμοποιούν την τηλεφωνική γραμμή για να ειδοποιήσουν την εταιρία φύλαξης ή την αστυνομία για την διάρρηξη. Αν, όμως, λειτουργεί ως εφεδρικό ένα σύστημα ειδοποίησης μέσω κινητής τηλεφωνίας ή ραδιοεπικοινωνίας, η αστυνομία θα ειδοποιηθεί ακόμα και αν η τηλεφωνική γραμμή έχει αχρηστευτεί.

4)  Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τύπος πυροσβεστήρα;

Ένας πυροσβεστήρας σκόνης κατηγορίας ABC πολλαπλής χρήσης, γιατί αν δεν χρησιμοποιείτε τον σωστό τύπο πυροσβεστήρα, μπορεί να έχετε ως αποτέλεσμα, αντί για την κατάσβεση της, την εξάπλωση της φωτιάς. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες πυροσβεστήρων, οι πρώτες τρεις ειδικεύονται στην κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει προκληθεί από στερεά εύφλεκτα υλικά, από υγρά καύσιμα ή υγροποιημένα σταθερά, και από ηλεκτρονικές συσκευές και εγκαταστάσεις που είναι υπό τάση. Μόνο η τέταρτη κατηγορία πυροσβεστήρων κάνει για όλους τους τύπους πυρκαγιάς. Είναι ασφαλέστερο να έχετε τον πυροσβεστήρα σας στην κουζίνα, καθώς αυτό είναι το δωμάτιο όπου ξεκινάνε οι περισσότερες φωτιές.

{gallery}7189{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Security Report Μαρτίου

    Security Report Μαρτίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Μαρτίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος του Security Report θα βρείτε ενδιαφέροντα ...
  • 9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    9 συστήματα ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία

    Ο κλάδος της φιλοξενίας εξελίσσεται ραγδαία, ιδίως στη χώρα μας, όπου καθημερινά εκατοντάδες ξενοδοχεία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες που καταφθάνουν από το ε...
  • Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός – ΕΡΜΗΣ

    Η Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε. – ΕΡΜΗΣ διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την αδιάλειπτη παροχή των 24/7 Υπηρεσιών Κέντρου Λήψης Ηλεκτρονικών Σημάτων, για την αντιμετώπιση απρόσμενων καταστάσεων...
  • 11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    11 Wi-Fi κάμερες της ANGA για όλες τις απαιτήσεις

    Μία ολοκληρωμένη σειρά 11 Wi-Fi καμερών της ANGA, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσαρμοσμένων για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, θα βρείτε ...
  • 3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    3 Νέα CCTV testers με υποστήριξη οπτικών ινών από την ΗΛΚΑ

    H ΗΛΚΑ Α.Ε. διαθέτει την πληρέστερη γκάμα all in one CCTV testers τελευταίας γενεάς, με προϊόντα κορυφαίων προδιαγραφών, σε ασυναγώνιστες τιμές. Τα CCTV testers είναι απαραίτητα εργαλεία για τον ε...
  • TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    TP-Link VIGI C540-W & C340 V1/V2

    Η πρωτοποριακή σειρά προϊόντων VIGI της TP-Link έχει σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις μικρομεσαίας κλίμακας και περιλαμβάνει κάμερες υψηλής ανάλυσης με προηγμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν καθαρή...