Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 186
securityreport e mag odhgos 2021
25 Σεπτεμβρίου 2019 12:01

DAHUA DH-XVR7208/16A-4KL-I

Καλώς ήρθατε στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fc8431170e6fb7551077b59033a613c4f XL

Η Dahua, κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ασφαλείας και λύσεων IoT, λανσάρει τα νέα πρωτοποριακά XVR, «XVR5000-I» και «XVR7000-4KL-I», τα οποία έρχονται με ένα ολοκαίνουριο και φιλικό προς τον χρήστη interface, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την νέα λειτουργία SMD Plus στα κανάλια, ώστε να επωφεληθούν οι πελάτες της εταιρίας…

Η Dahua, κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ασφαλείας και λύσεων IoT, λανσάρει τα νέα πρωτοποριακά XVR, «XVR5000-I» και «XVR7000-4KL-I», τα οποία έρχονται με ένα ολοκαίνουριο και φιλικό προς τον χρήστη interface, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την νέα λειτουργία SMD Plus στα κανάλια, ώστε να επωφεληθούν οι πελάτες της εταιρίας από τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό το μήνα η KEEPER Hellas, μας έστειλε για δοκιμή το ολοκαίνουριο XVR της Dahua, «DH-XVR7216A-4KL-I». Η νέα προϊοντική σειρά  έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τα ποσοστά ψευδούς συναγερμού, αλλά και το κόστος παρακολούθησης, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο υπεραξία στους πελάτες που αναζητούν προϊόντα ικανά να αναγνωρίσουν ανθρώπους και οχήματα. Ιδανικά για τοποθέτηση σε εξωτερικούς, εσωτερικούς χώρους και για υφιστάμενες εγκαταστάσεις που διαθέτουν αναλογικό εξοπλισμό καμερών, τα νέα XVR έρχονται με την λειτουργία SMD Plus στα κανάλια, παρέχοντας εξαιρετικά ακριβείς λειτουργίες ανίχνευσης κίνησης. Αναβαθμισμένο από την αρχική τεχνολογία SMD που τρέχει σε CPU, το νέο SMD Plus υιοθετεί ένα ανεξάρτητο smart chip AI φορτωμένο με έναν νέο αλγόριθμο βαθιάς μάθησης, που βελτιώνει την υπολογιστική ισχύ έως και 10 φορές περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, το SMD Plus μπορεί να αναγνωρίσει κινούμενα αντικείμενα και να διαφοροποιήσει τους ανθρώπους και τα οχήματα, ώστε να αποφευχθούν αποτελεσματικά οι ψευδείς συναγερμοί που προκαλούνται από ζώα, κλαδιά δέντρων, έντομα, σκιές, απότομες μεταβολές φωτισμού ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει εύκολα ανθρώπους και οχήματα μέσα από το μενού αναπαραγωγής, εξοικονομώντας αρκετό χρόνο κατά την αναζήτηση.

Χαρακτηριστικά

Το 5-Υβριδικής τεχνολογίας XVR «DH-XVR7216A-4KL-I» που είχαμε στη διάθεσή μας, διαθέτει 16 υποδοχές που υποστηρίζουν κάμερες τεχνολογίας HDCVI/AHD/TVI/CVBS και IP. Ειδικότερα στις HDCVI κάμερες υποστηρίζονται αναλύσεις 4K, 6MP, 4MP, 1080P@25/30fps, 720P@50/60fps και 720P@25/30fps, στις AHD και TVI, αναλύσεις 5MP, 4MP, 3MP, 1080P@25/30 και 720P@25/30fps και στις IP έως 8MP. Το εν λόγω καταγραφικό έρχεται με πρότυπο συμπίεσης H.265+ για να μειώσει το bandwidth και το κόστος του αποθηκευτικού χώρου έως και 84% σε σχέση με το H.264 και υποστηρίζει αναλύσεις 4K, 6MP, 5MP, 4MP, 3MP, 4M-N, 1080P, 720P, 960H, D1, CIF και QCIF κατά τη διάρκεια της εγγραφής. Αναφορικά με την εξωτερική του εμφάνιση, το καταγραφικό διαθέτει στην πρόσοψή του μία θύρα USB 2.0, ενώ στο πίσω μέρος του θα συναντήσουμε μία θύρα HDMI (3840×2160), μία θύρα VGA, 16 εισόδους alarm, audio in/out, θύρα RS-485, θύρα USB 3.0 και φυσικά υποδοχή για την τροφοδοσία και το δίκτυο. Το XVR είναι συμβατό με τα δικτυακά πρωτόκολλα HTTP, HTTPS, TCP/IP, IPv4/IPv6, UPnP, RTSP, UDP, SMTP, NTP, DHCP, DNS, IP Filter, PPPoE, DDNS, FTP, Alarm Server, P2P, IP Search, καθώς και το ONVIF 16.12, για να μπορεί να υποστηρίξει και προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών. Εδώ, να επισημάνουμε ότι οι AI λειτουργίες είναι διαθέσιμες μόνο για τα «αναλογικά» κανάλια και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με IP κάμερες. Στο εσωτερικό του μπορεί να φιλοξενήσει 2 σκληρούς δίσκους χωρητικότητας 10TB (ο κάθε δίσκος). Να σημειώσουμε πως το σύστημα HDCVI μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες αποστάσεις μετάδοσης σήματος μέσω ομοαξονικού και UTP (700 μέτρα για ανάλυση 4K/4MP, 800 μέτρα για ανάλυση 1080p και 1200 μέτρα για ανάλυση 720p). 

Μενού-δυνατότητες και ένα ολοκαίνουριο interface!

Εκτός από τους βελτιωμένους αλγόριθμους και την αναγνώριση ανθρώπων και οχημάτων, η Dahua έχει να αναδείξει και κάτι ακόμα. Η νέα σειρά καταγραφικών της Dahua έρχεται με νέα γραφικά, για πιο εύκολη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες και πιο απλοποιημένη εμπειρία χρήστη. Το νέο interface XVR4.0 διαθέτει ευανάγνωστα εικονίδια για να προσφέρει μεγάλη ευελιξία στον τελικό χρήστη. Εύκολο στη μάθηση, αλλά και την χρήση, το ανανεωμένο GUI προσφέρει πλεονεκτήματα στους τελικούς χρήστες, αλλά και στους διαχειριστές, καθώς μπορεί ακόμα να μειώσει μέχρι και το κόστος εκπαίδευσης!

Με την ενεργοποίηση του XVR, ένας σύντομος οδηγός με τις βασικές ρυθμίσεις εμφανίζεται στην οθόνη μας. Να σημειώσουμε πως αφού επιλέξουμε την ελληνική γλώσσα, το XVR θα ρυθμίσει αυτόματα και τη ζώνη ώρας, ενώ μετά και την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης, η συσκευή μας δίνει και τη δυνατότητα ορισμού ενός μοτίβου για μεγαλύτερη ευκολία (εικόνα 1). Μετά το πέρας των ρυθμίσεων, οδηγούμαστε στην αρχική οθόνη. Το καταγραφικό έχει αναγνωρίσει αυτόματα την κάμερα που έχουμε συνδέσει και έτσι δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ρυθμίσεις. Για τις ανάγκες της δοκιμής, στο καταγραφικό συνδέσαμε την bullet κάμερα HAC-ME1200D από την ολοκαίνουρια σειρά Active deterrence, της οποίας τα χαρακτηριστικά θα αναλύσουμε παρακάτω.

Πατώντας δεξί κλικ με το ποντίκι πάνω στην οθόνη, μπορούμε να προβάλλουμε ταυτόχρονα εικόνα από όλες τις κάμερες που είναι συνδεδεμένες στο καταγραφικό ή από μία κάμερα της επιλογής μας. Για την άμεση αναπαραγωγή ή την άμεση εγγραφή του κάθε καναλιού, διατίθεται μια μπάρα επιλογών στο πάνω μέρος κάθε καναλιού. Για την είσοδο στο κυρίως μενού του καταγραφικού θα πρέπει επίσης να πατήσουμε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης.

Στην αναζήτηση και στην αναπαραγωγή βίντεο και χάρη στα φίλτρα, ο χρήστης μπορεί εύκολα και γρήγορα να αναζητήσει στόχους (οχήματα/ανθρώπους) πηγαίνοντας απευθείας στο κατάλληλο σημείο του βίντεο, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Ακόμα, μπορούμε να αναζητήσουμε παλαιότερες εγγραφές, βάσει ημερομηνίας / ώρας, τύπου γεγονότος (π.χ. σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης) και να κάνουμε back up τα αρχεία μας μέσω θύρας USB ή δικτυακά. Αναφορικά με την εγγραφή βίντεο, αυτή μπορεί να γίνει χειροκίνητα ή αυτόματα ενώ σε περίπτωση ανίχνευσης ενός προσώπου ή οχήματος, μπορούμε να θέσουμε ως κανόνα σε κάθε κανάλι, τη λήψη ενός στιγμιότυπου.

Artificial Intelligence

Μέσα από το μενού ρυθμίσεων και στην καρτέλα “A.I.”, μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις αναφορικά με την αναγνώριση οχημάτων, ανθρώπων, ενώ θα συναντήσουμε και λειτουργίες IVS/Perimeter Protection. Οι λειτουργίες αυτές επεξεργάζονται και αναλύουν τις εικόνες για την αναγνώριση ανθρώπων και οχημάτων. Όταν τα εντοπισμένα αντικείμενα ταιριάζουν με τους κανόνες που έχουμε θέσει, το σύστημα ενεργοποιεί τους συναγερμούς. Η εν λόγω λειτουργία λειτουργεί άψογα, φιλτράροντας όλα τα αντικείμενα με αποτέλεσμα να μην έχουμε ψευδείς συναγερμούς. Ο ορισμός ενός κανόνα είτε πρόκειται για tripwire, είτε για εισβολή, πραγματοποιείται πολύ εύκολα. Αναφορικά με την εισβολή, ο χρήστης μπορεί να ορίσει έως και 10 κανόνες για κάθε κάμερα και να επιλέξει την ενεργοποίηση συναγερμού σε περίπτωση εισόδου/ εξόδου (ή και τα δύο) ενός ατόμου/οχήματος από ένα χώρο. Μετά από μία εισβολή το καταγραφικό μπορεί να ξεκινήσει αυτόματα την καταγραφή, να καταγράψει ένα στιγμιότυπο και να στείλει υλικό σε FTP server και email. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως αν στο καταγραφικό συνδέσουμε μία από τις νέες κάμερες της σειράς Active deterrence, τότε με την ενεργοποίηση ενός κανόνα η κάμερα μπορεί να δώσει συναγερμό προειδοποιώντας έναν επίδοξο εισβολέα με σειρήνα ή/και λευκό φως.

Internet of Things

Μία ακόμα αρκετά ενδιαφέρουσα λειτουργία του καταγραφικού βρίσκεται μέσα στο μενού και συγκεκριμένα στο «IoT». Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω λειτουργία μας επιτρέπει να συνδέσουμε εξωτερικούς αισθητήρες ασύρματα και να δημιουργήσουμε συμβάντα συναγερμού μέσω αυτών. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που έχουμε συνδέσει έναν κατάλληλο αισθητήρα θερμοκρασίας ή υγρασίας, μόλις αυτός ανιχνεύσει υψηλά επίπεδα, τότε το καταγραφικό μας ειδοποιεί άμεσα, για να αποτραπεί κάθε πιθανός κίνδυνος. Τέλος, στο καταγραφικό θα συναντήσουμε και λειτουργία POS, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

HAC-ME1200D από τη σειρά «Active deterrence»

Μέσα στο 2019, η Dahua Technology διέθεσε στην αγορά μία νέα σειρά καμερών, την “Active deterrence”. Οι νέες PIR κάμερες προειδοποιούν έναν επίδοξο εισβολέα ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τη σειρήνα και το λευκό φως και αποτελούν ιδανική λύση για εφαρμογές που απαιτούν υψηλή προστασία και επαλήθευση βίντεο όπως αυλές, γραφεία, αποθήκες, καταστήματα, σχολεία ακόμα και εργοστάσια. Οι εν λόγω κάμερες μπορούν να συνδυαστούν άψογα με το νέο XVR και εμείς για τις ανάγκες της δοκιμής, λάβαμε την κάμερα «HAC-ME1200D». Η HAC-ME1200D έρχεται με αισθητήρα 1/2.7 CMOS, σταθερό φακό στα 2.8mm και ανάλυση 2MP. Διαθέτει Smart IR leds που φτάνουν τα 20 μέτρα και ενσωματωμένο PIR με εύρος ανίχνευσης τα 10 μέτρα/110°. Η νέα κάμερα της Dahua προστατεύεται από το νερό και τη σκόνη χάρις τον βαθμό στεγανότητας IP67 και μπορεί να τοποθετηθεί σε εσωτερικά και εξωτερικά περιβάλλοντα. Λειτουργεί σε θερμοκρασίες μεταξύ -20°C και +60°C και έτσι μπορεί να λειτουργήσει απροβλημάτιστα σε ακραίες θερμοκρασίες.

{gallery}7488{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...