Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
25 Σεπτεμβρίου 2019 12:03

AIoT στα συστήματα ασφαλείας

To Internet of Things γίνεται εξυπνότερο!

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F091314528a14c3eca0dd45c6f81a68c4 XL

Πριν από την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών διαλογής των απορριμμάτων στη Σαγκάη την 1η Ιουλίου, οι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν εμπειρία αναφορικά με το θέμα αυτό και εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι από τα περίπλοκα πρότυπα ταξινόμησης σκουπιδιών.

Πριν από την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών διαλογής των απορριμμάτων στη Σαγκάη την 1η Ιουλίου, οι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν εμπειρία αναφορικά με το θέμα αυτό και εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι από τα περίπλοκα πρότυπα ταξινόμησης σκουπιδιών.

Για να λυθεί το πρόβλημα όσων ζουν ή επισκέπτονται τη Σαγκάη, λέγεται ότι οι εταιρείες αναπτύσσουν δοχεία απορριμμάτων τα οποία είναι αρκετά έξυπνα και κατάλληλα, ώστε να εντοπίζουν τύπους σκουπιδιών μέσω πληροφοριών που συλλέγονται από τις κάμερες και τους αισθητήρες. Αυτό είναι μόνο μία μικρή γεύση από αυτά που μπορεί να προσφέρει το IoT, το οποίο αναμφίβολα μπορεί να μας ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό.

Το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) είναι μία από τις τρεις κορυφαίες τεχνολογικές εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας και αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στον χώρο της τεχνολογίας. Η έννοια “Things” (πράγματα) δεν είναι αυστηρά συνδεδεμένη με ορισμένα προϊόντα. Αναφέρεται σε μία ευρεία ποικιλία συσκευών εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα με ενσωματωμένους αισθητήρες, κάμερες, κλιματιστικά, φώτα, συστήματα ασφαλείας, smartwatches ακόμα και αυτοκίνητα των οποίων οι περίπλοκοι αισθητήρες εντοπίζουν αντικείμενα στην πορεία τους. Η παγκόσμια αγορά εκτιμήθηκε στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος 2018 και αναμένεται να φθάσει τα 1111,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Fortune Business Insights, με τίτλο «Global Market Analysis, Insights and Forecast, 2019-2026». Αυτή η αξιοσημείωτη ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς αντιπροσωπεύει μια εκτίμηση του σύνθετου ποσοστού ετήσιας ανάπτυξης –γνωστό και ως CAGR- της τάξης του 24,7%!

Το AIoT έρχεται στο προσκήνιο

Το IoT απαιτεί πολλαπλές προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων του 5G, του cloud computing, των μεγάλων δεδομένων και φυσικά της «τεχνητής νοημοσύνης-ΑΙ», η οποία φαίνεται να είναι ίσως η πιο σημαντική. Έτσι, το IoT τώρα αναφέρεται συχνά και ως «AIoT», ένας ακριβέστερος όρος που έχει δοθεί, διότι δεν είναι απλώς η σύνδεση των πραγμάτων και των μηχανών, αλλά η σύνδεση των μηχανημάτων και των συσκευών με έξυπνο τρόπο, ώστε να λειτουργούν μόνα τους, όπως ένα σύστημα ασφαλείας.

Οι έξυπνες λύσεις ασφάλειας AIoT υπερβαίνουν το έργο του ανθρώπου με διάφορους τρόπους. Οι κάμερες ασφαλείας για παράδειγμα, έχουν καλύτερη «εικόνα» όταν συνδέονται με βάση δεδομένων, από ό,τι οι υπεύθυνοι ασφαλείας. Κάθε μέρα συλλέγονται τεράστιες ποσότητες οπτικών πληροφοριών από κάμερες υψηλής ευκρίνειας και μετασχηματίζονται, μέσω των προηγμένων αλγόριθμων AI, σε δομημένα δεδομένα, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν και να συγκριθούν με άλλες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο το AIoT επιτρέπει στις κάμερες να καταγράφουν τις κινήσεις ενός ανθρώπου, αλλά και να αναγνωρίζουν άμεσα την ταυτότητα του.

Εκτός από την ευκολία και την αποτελεσματικότητα του «crosschecking», το σύστημα ασφαλείας AIoT μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει και μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν ή ακόμα και πριν συμβεί. Με λίγα λόγια, επεκτείνει την προστασία στην πρόληψη μέσω της ανάλυσης μοτίβων-προτύπων. Η αναγνώριση μοτίβων συνδέεται στενά με την τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση και συχνά χρησιμοποιείται με αυτούς τους όρους. Οι  κάμερες λοιπόν συνδέονται και με άλλες συσκευές AIoT, όπως συστήματα συναγερμού και ελέγχου πρόσβασης και έτσι το σύστημα ασφαλείας λαμβάνει μέτρα σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγονται και αναλύονται. Σήμερα, οι κάμερες λειτουργούν συχνά με διάφορους τύπους αισθητήρων και μπορούν εκτός από εικόνες και βίντεο, να παράσχουν και άλλους τύπου πληροφορίες, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια χώρων όπως μουσεία, φαρμακεία κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι λύσεις AIoT θα φροντίσουν να προσαρμόσουν αυτόματα τον εκάστοτε  εξοπλισμό, όπως π.χ. ένα κλιματιστικό ή ένα υγραντήρα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

AIoT και έξυπνες λύσεις στη βιομηχανία της Ασφάλειας

Σε πιο περίπλοκες καταστάσεις όπως είναι οι έξυπνες πόλεις, η κυκλοφορία στους δρόμους και το έξυπνο σπίτι (όπου υπάρχουν περισσότερες μεταβλητές), το AIoT προσφέρει μεγάλη βοήθεια όσον αφορά την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Η σημερινή πόλη είναι αρκετά περίπλοκη και αποτελείται από πολλά στοιχεία και τμήματα, τα οποία θα πρέπει να συνδεθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί η αστυνομία να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα απροσδόκητο γεγονός ή ένα ατυχές συμβάν. Σε αρκετές πόλεις  το ανθρώπινο δυναμικό (η αστυνομική δύναμη) είναι περιορισμένο, γι ‘αυτό και οι λύσεις που υποστηρίζονται από το AIoT καθίστανται επιτακτικές. Η ιδέα της έξυπνης πόλης προτάθηκε για πρώτη φορά από την IBM το 2008. Έκτοτε, οι χώρες αρχίζουν να αναπτύσσουν έξυπνα σχέδια πόλης σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η πόλη αποτελεί ένα πολύπλοκο και τεράστιο σύστημα. Κάθε πόλη έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και διατάξεις κάτι που φυσικά προκύπτουν από το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, το πολιτικό σύστημα και την κουλτούρα. Για παράδειγμα, το Sao Paulo είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της Βραζιλίας και το Hangzhou είναι ένα κέντρο ηλεκτρονικού επιχειρείν στην Κίνα. Στις εν λόγω πόλεις δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την ίδια λύση, καθώς προκύπτουν διαφορετικές ανάγκες.

Με την πλούσια εμπειρία της από εκατοντάδες σχέδια έξυπνων πόλεων, το 2018, η Dahua παρουσίασε το “Dahua Heart of City (Dahua HOC)” με βάση την αρχιτεκτονική «1 + 2 + N». Το HOC, αποτελείται από μία σειρά λύσεων, όπως η έξυπνη αστυνόμευση (Smart Policing), η έξυπνη κυκλοφορία (Smart Traffic Solution), το Smart Fire Control (λύση για τον έλεγχο πυρκαγιάς), το Smart Manufacturing και τη λύση που ακούει στο όνομα Smart Retail. Αυτές οι λύσεις ενσωματώνουν όλες τις νέες τάσεις και καινοτομίες όπως, τη μηχανική μάθηση, την τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing, το IoT κ.λπ. Αναφορικά με την αρχιτεκτονική του μοντέλου αυτού, το «1» αναφέρεται σε μια μεγάλη πλατφόρμα δεδομένων. Όλα τα δεδομένα στο επίπεδο της πόλης θα ενσωματωθούν σε αυτή τη μεγάλη πλατφόρμα δεδομένων για έξυπνες αναλύσεις. Το  «2» σημαίνει δύο κέντρα, ένα κέντρο λειτουργίας και διαχείρισης και ένα κέντρο ασφάλειας. Με βάση αυτή την αρχιτεκτονική λοιπόν, η Dahua μπορεί να εξυπηρετήσει «N» εφαρμογές για την έξυπνη ανάπτυξη των πόλεων.

Η ίδια συλλογή και κοινή χρήση πληροφοριών/δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ισχύει και για την έξυπνη στάθμευση. Για παράδειγμα, πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από ανεπαρκείς χώρους στάθμευσης. Στην Κίνα υπήρχαν 80 εκατομμύρια θέσεις στάθμευσης, αλλά το 50% ήταν ακόμη αχρησιμοποίητο ή κενό, σύμφωνα με έκθεση που συνυπογράφει το Ινστιτούτο Έρευνας Βιομηχανιών Πληροφοριών (CBNData) της Κίνας. Εάν μέσω του AIoT συλλέγονταν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και τα δεδομένα από διάφορα τμήματα μπορούσαν να μοιραστούν και να αναλυθούν αναλόγως, τότε το ποσοστό των κενών θέσεων θα μπορούσε να μειωθεί στο 10%, πράγμα που θα βοηθούσε σημαντικά στον έλεγχο της αστικής κυκλοφορίας. Εκτός από το χώρο στάθμευσης, πολλές άλλες πολύπλοκες σκηνές κυκλοφορίας έχουν μεγάλη ανάγκη για λύσεις AIoT όπως λεωφορεία, αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λπ. Οι έξυπνες λύσεις της Dahua εφαρμόστηκαν στο Yarmouth Harbor του Ηνωμένου Βασιλείου, στο μετρό του Recife στη Βραζιλία, στη Μογγολία, κ.λπ.

Φυσικά οι έξυπνες λύσεις AIoT μπορούν να υιοθετηθούν και από τον ιδιωτικό τομέα όπως τα καταστήματα λιανικής, τα οποία για παράδειγμα  μπορούν να υπολογίσουν αυτόματα τη ροή των πελατών από τις κάμερες ασφαλείας και έτσι να βελτιστοποιήσουν το έργο των υπαλλήλων. Με περισσότερες πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος θα πάρει πιο έξυπνες επιχειρηματικές αποφάσεις.

Η τεχνολογική επανάσταση που ακούει στο όνομα AIoT δεν θα μπορούσε φυσικά να μην επηρεάσει θετικά και τις οικίες. Αναμφίβολα η ασφάλεια στο σπίτι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο με τον ισχυρό αντίκτυπο του AIoT,  δεν θα είναι η μόνη αξία… Οι κάμερες για παράδειγμα μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα εκτός της επιτήρησης, όταν συνδεθούν και με άλλο εξοπλισμό, όπως η κλειδαριά και το τηλέφωνο. Οι χρήστες μπορούν εξ’ αποστάσεως να επιτρέψουν σε άλλα άτομα να εισέλθουν απλά μέσω κινητού τηλεφώνου.

AIoT και Κυβερνοασφάλεια

Η άφιξη της εποχής του AIoT έφερε την προσοχή στην ασφάλεια του δικτύου και στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Στις 25 Μαΐου 2018 τέθηκε σε εφαρμογή επίσημα ο γενικός κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) για την ενίσχυση και ενοποίηση της προστασίας των δεδομένων για όλα τα άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πωλητών ασφαλείας, πήραν ενεργά μέτρα. Ως αποτέλεσμα, η επιχειρηματική δραστηριότητα τρίτων εταιρειών πιστοποίησης αναπτύσσεται παγκοσμίως. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αρνητική επίδραση του GDPR στην επιχείρησή τους, εταιρείες όπως η Dahua Technology, η Hisense και η Deutsche Telekom συνεργάζονται ενεργά με εταιρείες όπως η TÜV Rheinland, διασφαλίζοντας ότι τα σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες τους συμμορφώνονται με την ασφάλεια δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Περισσότεροι παίκτες, προκλήσεις και ευκαιρίες

Η εξέλιξη του AIoT για την βιομηχανία της ασφάλειας έχει έρθει. Στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη  αναμένεται να είναι ένας προηγμένος εγκέφαλος που θα μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ περίπλοκες καταστάσεις. Το AIoT μπορεί να είναι σαν το νερό. Είναι σχεδόν παντού, είναι για τα πάντα και είναι απαραίτητο για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε ή όπως τη ζητάμε να είναι. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βιομηχανία της ασφάλειας, η οποία προστατεύει τον ίδιο τον τρόπο ζωής, θα είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην εξερεύνηση των τεχνολογιών AIoT και ως εκ τούτου ένας από τους πρώτους που θα επωφεληθεί από αυτήν. Ενισχυμένη από την AIoT, η βιομηχανία της ασφάλειας βλέπει φιλόδοξους νέους παίκτες που μπαίνουν στο παιχνίδι από τις βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, όπως η HUAWEI, η Alibaba, η Sensetime, η Megvii κ.λπ.

 Η μάχη για την αγορά των τρισεκατομμυρίων δολαρίων  έχει ξεκινήσει…

{gallery}7493{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...