Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
20 Νοεμβρίου 2019 22:09

Smart Street Lights

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
45ef0286b4cdea9e41c67294a33c2014 XL 70e33889

Οι έξυπνοι πυλώνες φωτός ή εναλλακτικά τα «έξυπνα φώτα στους δρόμους» μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι δήμοι διαχειρίζονται τις πόλεις, παρέχοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Με το φωτισμό του δρόμου να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% του συνολικού ενεργειακού κόστους, πολλές τοπικές κυβερνήσεις και φορείς παροχής υπηρεσιών…

Οι έξυπνοι πυλώνες φωτός ή εναλλακτικά τα «έξυπνα φώτα στους δρόμους» μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι δήμοι διαχειρίζονται τις πόλεις, παρέχοντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Με το φωτισμό του δρόμου να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% του συνολικού ενεργειακού κόστους, πολλές τοπικές κυβερνήσεις και φορείς παροχής υπηρεσιών αναζητούν νέους τρόπους για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση του κόστους.

Η μετάβαση από λάμπες αλογόνου σε φωτιστικά LED μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου παρέχοντας από 50 έως και 80% άμεση εξοικονόμηση. Επιπλέον, η εγκατάσταση έξυπνων λυχνιών LED δημιουργεί μία πρόσθετη εξοικονόμηση 10-20%, καθώς επιτρέπει την προσαρμογή του φωτός ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες (φως περιβάλλοντος κ.λπ. ). Μπορούν επίσης να ρυθμιστούν έτσι ώστε να ενεργοποιούνται μόνο όταν ανιχνεύουν κίνηση ή και να απενεργοποιούνται μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, οι πόλεις αποκτούν βελτιωμένες δυνατότητες και λειτουργίες. Χρησιμοποιώντας υπάρχοντες υποδομές, οι τοπικές κυβερνήσεις και διάφοροι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να προσθέσουν μια μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού και αισθητήρων και να προσφέρουν κάτι περισσότερο από εξοικονόμηση ενέργειας. Ένας έξυπνος πυλώνας που βρίσκεται σε ένα κεντρικό δρόμο, ακόμα και σε ένα πεζοδρόμιο, μπορεί να δεχθεί αισθητήρες ατμοσφαιρικών αλλαγών, σεισμικής δραστηριότητας, ενώ μπορούν να συμβάλουν και στη παρακολούθηση της ροής της κυκλοφορίας, του χώρου στάθμευσης και των πεζών. Μπορούν να εξοπλιστούν με ηχεία για να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους για τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις ή συνθήκες, ή να εξοπλιστούν με κάμερες για να βοηθήσουν την αστυνομία να επιλύσει διάφορα συμβάντα. Με αυτές τις δυνατότητες, οι πόλεις μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργικότητα τους, να μειώσουν τα κόστη και να ικανοποιήσουν περισσότερο τους ίδιους τους πολίτες. Επιπλέον, τα έξυπνα φώτα δρόμου μπορούν επίσης να ανοίξουν νέες ευκαιρίες εσόδων, όπως για παράδειγμα τις ψηφιακές σημάνσεις.

Προκλήσεις

Τα έξυπνα φώτα δρόμου προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που ωφελούν πόλεις, παρόχους υπηρεσιών και πολίτες. Κατανοώντας αυτά τα οφέλη μπορούμε να καθορίσουμε τις λύσεις που είναι καλύτερες, αλλά και αυτές που ταιριάζουν σε κάθε περίσταση. Ωστόσο, αρκετές πόλεις σήμερα που υφίστανται προκλήσεις. Οι προκλήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορούν να ξεπεραστούν τόσο εύκολα, όταν δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή. Μία από αυτές για παράδειγμα είναι η τεχνολογία. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και τεχνολογικές πλατφόρμες από τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε, ωστόσο κάποιες φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε αυτές που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες. Υπάρχει επίσης έλλειψη κοινών προτύπων σε όλα τα δίκτυα και επιλέγοντας ένα μπορεί να έχει μελλοντικές επιπτώσεις. Η ασφάλεια και η ιδιωτική ζωή είναι ακόμα ένα μείζον θέμα. Κατά την προσθήκη καμερών, αλλά και άλλου εξοπλισμού που μεταδίδει δεδομένα, είναι σημαντικό να σκεφτούμε και ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ σήμερα το ευρύ κοινό, την ιδιωτικότητα. Τέλος, ο φωτισμός του δρόμου είναι ένα ακριβό στοιχείο του προϋπολογισμού. Οι δαπάνες για τη μετάβαση από λάμπες αλογόνου σε φωτιστικά LED μπορεί να είναι αρκετές, ωστόσο η απόσβεση γίνεται άμεσα.

Αμέτρητες δυνατότητες

Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι αισθητήρες που ενσωματώνονται στα φώτα των δρόμων μπορούν να λύσουν πολλά προβλήματα, να βελτιώσουν τη ζωή, και να προσφέρουν νέες πηγές εσόδων. Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη που χαρίζουν οι εν λόγω συσκευές:

Έλεγχος κυκλοφορίας: Η παρακολούθηση βίντεο μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να  κατανοήσουν καλύτερα τα μοντέλα κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, τα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό και τους τύπους οχημάτων που ταξιδεύουν κατά μήκος ενός δρόμου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί εάν οι λωρίδες πρέπει να αλλάξουν για να βελτιωθεί η ροή της κυκλοφορίας. Από την άλλη οχήματα όπως πυροσβεστικά και ασθενοφόρα, θα έχουν ασφαλώς προτεραιότητα στην περίπτωση κάποιου αναπάντεχου συμβάντος.

Έλεγχος Στάθμευσης: Οι οδικοί αισθητήρες και οι κάμερες μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το διαθέσιμο παρκινγκ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούν τα οχήματα που παραβιάζουν  τους κανόνες της στάθμευσης χωρίς να στέλνουν προσωπικό στο δρόμο.  

Ανίχνευση και πρόληψη εγκλημάτων: Τα φώτα του δρόμου που ενσωματώνουν κάμερες ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία στην επίλυση των εγκλημάτων, καθώς και να αποτρέψουν την εμφάνιση νέων. Με αισθητήρες ήχου, η αστυνομία μπορεί να εντοπίσει συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως π.χ. πυροβολισμούς, και στη συνέχεια να «ασφαλίσει» γρήγορα μια περιοχή. Πολλές πολιτείες της Αμερικής έχουν εφαρμόσει αυτή τη λύση μειώνοντας τα εγκλήματα έως και κατά 28%.

Άμεση ανταπόκριση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης: Οι άνθρωποι που είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο αυτού του εξοπλισμού, θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα φώτα του δρόμου για να βοηθήσουν π.χ. διάφορους εργαζομένους ή πολίτες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Τα φώτα μπορούν επίσης να αναβοσβήνουν διαδοχικά, ή να αλλάξουν χρωματισμό για να υποδηλώσουν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης π.χ. ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες κ.λπ. εκκενώνοντας με αυτό τον τρόπο μία συγκεκριμένη περιοχή. Παρόμοια χρήση θα είχαν και οι αισθητήρες που εντοπίζουν τοξικές χημικές ουσίες ή αισθητήρες που μετράνε τα επίπεδα ρύπανσης. Για να ειδοποιηθούν φυσικά οι πολίτες για ένα άμεσο κίνδυνο, οι πυλώνες θα ενσωματώνουν ένα ηχείο το οποίο θα στέλνει τις κατάλληλες ηχητικές ειδοποιήσεις.

Έσοδα: Με πρόσθετο εξοπλισμό όπως ψηφιακές σημάνσεις, hotspots /Wi-Fi κ.λπ., κάθε τοπική κυβέρνηση θα δει αναμφίβολα τεράστια αύξηση στα έσοδα της. Η ψηφιακή σήμανση για παράδειγμα, είναι ένας τρόπος προώθησης που έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια διαφημιστική και ενημερωτική μέθοδο που χρησιμοποιεί από απλές τηλεοράσεις μέχρι και πολλαπλές οθόνες υψηλής ευκρίνειας σε διάφορους σχηματισμούς και μεγέθη (video wall). Οι οθόνες αυτές αναπαράγουν οπτικοακουστικό υλικό που είτε διαφημίζει προϊόντα και υπηρεσίες, είτε ενημερώνει τους πελάτες για προσφορές και εταιρικά νέα.

Video Analytics: Οι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να ειδοποιήσουν το προσωπικό ασφαλείας ή τις αρχές επιβολής του νόμου, ώστε να ανταποκριθούν ταχύτερα. Μια IP κάμερα μπορεί να μεταδώσει σε ζωντανή ροή ένα ατυχές συμβάν, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να σώζονται ανθρώπινες ζωές.

Το θετικό σε κάθε περίπτωση, είναι πως η υλοποίηση μπορεί να γίνει με τη χρήση της υπάρχουσας υποδομής. Τα έξυπνα φώτα, οι αισθητήρες και γενικότερα κάθε τύπου εξοπλισμός μπορεί να τοποθετηθεί στους πυλώνες που υπάρχουν είδη στο έδαφος, χωρίς να απαιτούνται νέες επενδύσεις σε υποδομές. Η βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας, τα ασφαλέστερα πεζοδρόμια, η παρακολούθηση του περιβάλλοντος και η πληθώρα ειδοποιήσεων-προειδοποιήσεων μετατρέπουν μία πόλη σε «έξυπνη πόλη» και οι πολίτες αυτής της πόλης, είναι ασφαλέστεροι και πιο ευτυχισμένοι.

{gallery}7695{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...