20/11/2019

Ασφάλεια και ήχος

Βελτιώνοντας τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Η παρακολούθηση βίντεο είναι αρκετά συχνά το επίκεντρο των εξελίξεων αναφορικά με την ασφάλεια, ωστόσο εξίσου σημαντικός είναι και ο ήχος. Όπως ο τρόπος που η ακοή μας συμπληρώνει την όρασή μας, έτσι και τα συστήματα παρακολούθησης ήχου παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε συνδυασμό με ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης...

Η παρακολούθηση βίντεο είναι αρκετά συχνά το επίκεντρο των εξελίξεων αναφορικά με την ασφάλεια, ωστόσο εξίσου σημαντικός είναι και ο ήχος. Όπως ο τρόπος που η ακοή μας συμπληρώνει την όρασή μας, έτσι και τα συστήματα παρακολούθησης ήχου παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε συνδυασμό με ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, προσφέροντας πολύτιμα στοιχεία κατά την εξέταση ενός βίντεο. Εκτός από την ενίσχυση της παρακολούθησης βίντεο, ο ήχος έχει μεγάλη αξία και ως αυτόνομο σύστημα σε διάφορες εφαρμογές.

Η βιομηχανία της ασφάλειας αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τώρα έχει κοντά της και τον ήχο! Όπως και η βιντεοπαρακολούθηση, έτσι και ο ήχος έχει κάνει την κίνηση προς την τεχνολογία IP. Οι νέες αυτές εξελίξεις προσφέρουν βελτιωμένες δυνατότητες, παρέχοντας στους τελικούς χρήστες μια σειρά από στοιχεία ανάλυσης για την αύξηση της ασφάλειας, την επαλήθευση περιστατικών και τη βελτίωση των χρόνων απόκρισης. Χάρη στην βελτιωμένη λειτουργικότητα, το μειωμένο κόστος και τους χρόνους εγκατάστασης, αυτά τα νέα συστήματα παρακολούθησης ήχου έχουν αποδειχθεί μια τεράστια λύση για την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων ασφαλείας.

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί αποτελούν συχνά το πιο κοινό πρόβλημα των έργων ασφάλειας. Σε αντίθεση με τα αναλογικά συστήματα που απαιτούν πρόσθετο χρόνο καλωδίωσης και εγκατάστασης, τα μικρόφωνα IP είναι εκπληκτικά απλά. Χάρη στη συνδεσιμότητα PoE, τα μικρόφωνα IP μπορούν να εγκατασταθούν γρήγορα σε οποιαδήποτε εγκατάσταση. Η ευκολία ενσωμάτωσης με τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας εξοικονομεί χρόνο για τους εγκαταστάτες και παρέχει μια λύση χαμηλού κόστους για τους τελικούς χρήστες. Όπως και κάθε εγκατάσταση ασφαλείας, υπάρχουν μερικές βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να θυμάται ο τεχνικός κατά την εγκατάσταση συσκευών ήχου. Το πρώτο βήμα είναι να εντοπιστούν περιοχές που χρίζουν παρακολούθησης ήχου, οι οποίες συχνά συσχετίζονται με περιοχές που αναπτύσσονται συστήματα παρακολούθησης βίντεο. Εύκολα εγκατεστημένα μέσω PoE σύνδεσης και ενσωματωμένα σε υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης βίντεο και διαχείρισης βίντεο, τα μικρόφωνα IP ταιριάζουν άψογα σε οποιοδήποτε σύστημα ασφάλειας.

Η ανάλυση δεδομένων έχει αναπτυχθεί σημαντικά σε ολόκληρο τον κλάδο της ασφάλειας και ο ήχος, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η εισαγωγή των μικροφώνων τεχνολογίας IP έφερε βελτιωμένη λειτουργικότητα. Με τη δυνατότητα να ακούν και να ερμηνεύουν, αυτά τα νέα συστήματα ηχητικής ασφάλειας μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στην επαλήθευση συναγερμών, αλλά και να εντοπίσουν προβλήματα σε πραγματικό χρόνο.

Πάρτε για παράδειγμα, τα μικρόφωνα με ανίχνευση επιθετικότητας ή πυροβολισμού. Απλά τοποθετώντας ένα τέτοιο μικρόφωνο σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, το λογισμικό ανίχνευσης επιθετικότητας μπορεί να ακούσει διάφορες συζητήσεις, «λογομαχίες», καθώς και άλλα προφανή σημάδια λεκτικής βίας. Μόλις οι ενδείξεις αυτές ληφθούν από το ηχοσύστημα, το προσωπικό ασφαλείας ειδοποιείται αμέσως.

Από την άλλη μεριά, η ανίχνευση πυροβολισμού λειτουργεί απλά ανιχνεύοντας τον ήχο της εκπυρσοκρότησης του όπλου, ειδοποιώντας και πάλι το προσωπικό όταν αναγνωρίζεται ο εν λόγω ήχος. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, πολλές λύσεις ήχου IP με ενσωματωμένα analytics, αναλύουν μόνο τα πρότυπα συχνότητας του ήχου της εκπυρσοκρότησης, χωρίς να ανιχνεύουν συγκεκριμένες γλώσσες, λέξεις και συζητήσεις. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα.

Όταν δεν χρησιμοποιούνται ως αυτόνομη λύση, τα μικρόφωνα IP μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν με τα υπάρχοντα συστήματα για να δημιουργήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση αναφορικά με την ασφάλεια. Οι ψευδείς συναγερμοί αποτελούν μάστιγα για  τη βιομηχανία της ασφάλειας, αλλά και τις αρχές επιβολής του νόμου, προκαλώντας καθυστερημένους χρόνους απόκρισης. Ενώ η βιντεοεπιτήρηση και οι συναγερμοί εισβολής αποτελούν συχνά την κύρια επιλογή για την παρακολούθηση, τα συστήματα αυτά έχουν περιορισμούς. Με ένα απλό συναγερμό ή βίντεο, το προσωπικό ασφαλείας λαμβάνει μόνο ένα μικρό απόσπασμα της συνολικής κατάστασης. Η προσθήκη λύσεων ήχου στη λήψη βίντεο δίνει στο προσωπικό τη δυνατότητα να συλλέξει πρόσθετα στοιχεία για την αποτελεσματικότερη επαλήθευση των ειδοποιήσεων και την επίγνωσης μίας κατάστασης. Όταν μια λύση παρακολούθησης συνοδεύεται από ένα μικρόφωνο με τεχνολογία IP, το σύστημα θα αρχίσει να συλλέγει και να στέλνει άμεσα δεδομένα ζωντανά στο προσωπικό ασφαλείας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, σε συνδυασμό με πληροφορίες συναγερμού βίντεο και εισβολής, το προσωπικό μπορεί να προσδιορίσει ευκολότερα αν υπάρχει συμβάν ή όχι, πριν επικοινωνήσει με την αστυνομία..

Κατηγορία Τεύχος 97, CCTV

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.