Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιανουαρίου 2020 20:10

Θυροτηλεόραση Golmar με Access Control

Ο πιο ασφαλής συνδυασμός!

Γράφει: Θοδωρής Λίτσας, υπεύθυνος του τεχνικού τμήματος της RAKSON SA.
48feebd427d6991de4b81c1aad4efc08 XL 16044142

Η ψηφιοποίηση των συστημάτων ασφαλείας, και κατ’ επέκταση των συστημάτων θυροτηλεόρασης, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα το κάθε σύστημα να επιτελεί και επιπλέον λειτουργίες πέρα από αυτή για την οποία σχεδιάστηκε. Όπως έχουμε τη δυνατότητα ο συναγερμός να λειτουργεί και ως σύστημα αυτοματισμού…

Η ψηφιοποίηση των συστημάτων ασφαλείας, και κατ’ επέκταση των συστημάτων θυροτηλεόρασης, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα το κάθε σύστημα να επιτελεί και επιπλέον λειτουργίες πέρα από αυτή για την οποία σχεδιάστηκε. Όπως έχουμε τη δυνατότητα ο συναγερμός να λειτουργεί και ως σύστημα αυτοματισμού, το σύστημα καταγραφής (CCTV) να λειτουργεί και ως σύστημα συναγερμού, κ.ά., έτσι πλέον έχουμε τη δυνατότητα το σύστημα θυροτηλεόρασης να λειτουργεί και ως σύστημα ελέγχου πρόσβασης (access control).

Αποτέλεσμα αυτού είναι η απλοποίηση τόσο της διαδικασίας εγκατάστασης, όσο και της λειτουργικότητας για τον τελικό χρήστη, η ομοιομορφία του τελικού αποτελέσματος και η εξοικονόμηση πόρων εγκατάστασης (χώρου, υλικών, καλωδίωσης) άρα και κόστους τόσο για τον εγκαταστάτη, όσο και τον τελικό πελάτη.

Από αυτή την αλλαγή δεν θα μπορούσε βεβαίως να μείνει εκτός η Golmar, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα εργοστάσια συστημάτων θυροτηλεόρασης / θυροτηλεφωνίας στον Ευρωπαϊκό χώρο από το 1954. Με την τρέχουσα σειρά modular μπουτονιερών Nexa για όλα τα συστήματά της (θυροτηλεφωνίας ή θυροτηλεόρασης, αναλογικά ή ψηφιακά) ενσωματώνει λειτουργίες που πριν μερικά χρόνια δεν ήταν διαθέσιμες σε αυτά τα συστήματα. Καταρχήν ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά της  σειράς αυτής η οποία αποτελείτε από δυο μοντέλα:

Nexa Aluminium: κατασκευασμένη από αλουμίνιο πάχους 1,8 χιλιοστών.
Nexa Inox: κατασκευασμένη από ανοδιωμένο ατσάλι, πάχους 2,5 χιλιοστών, κατηγορίας ANSI 304. Το μέταλλο της έχει δεχθεί ειδική επεξεργασία μετά την κοπή του, για προστασία από τη διάβρωση, που ταυτόχρονα αποτρέπει και τα σημάδια από δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και από φθορά, προσφέροντας της αντιβανδαλιστικά χαρακτηριστικά.
Και οι δύο εκδόσεις της Nexa είναι πλήρως modular μπουτονιέρες, όπου επιλέγουμε τον αριθμό και το είδος των μηχανισμών μπουτόν που θα την αποτελούν, σύμφωνα με την κάθε ξεχωριστή εγκατάσταση, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και τον αριθμό των μπουτόν που χρειαζόμαστε και μόνο (χωρίς περιττά μπουτόν να μένουν αχρησιμοποίητα), καθώς και τις διαστάσεις που μας ταιριάζουν. Αν και σχεδιασμένες για χωνευτή τοποθέτηση, προσφέρονται και για τις δύο πλήθος παρελκόμενων, όπως γείσο, επίτοιχο κουτί, πλαγιομετώπη και κορνίζα, ώστε να ταιριάξουν ακριβώς στις απαιτήσεις της εγκατάστασης και στον χώρο τοποθέτησης τους.

Στην μπουτονιέρα αυτή μπορούμε ενσωματώσουμε 4 διαφορετικές μονάδες για τον έλεγχο της πρόσβασης, για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ενοίκων στο χώρο, οι οποίες είναι πληκτρολόγιο, RFID, NFC και δακτυλικό αποτύπωμα.

Αριθμητικό πληκτρολόγιο κωδικών

Μπορεί να δεχθεί 999 κωδικούς χρήστη, 4, 5 ή 6 ψηφίων για το άμεσο άνοιγμα της πόρτας. Διαθέτει 2 ρελέ τα οποία έχουν και NC και NO επαφές, με ρυθμιζόμενο χρόνο ενεργοποίησης 1 έως 99 δευτερόλεπτα και κατά τον προγραμματισμό διαλέγουμε ποιο ρελέ θα ανοίγει ο κάθε συγκεκριμένος χρήστης. Ακόμη μπορούμε να προγραμματίσουμε κάποιον κωδικό πανικού που ενεργοποιεί μια επιπλέον έξοδο μαζί με το ρελέ της πόρτας, η οποία μπορεί να συνδεθεί σε σύστημα συναγερμού για να σημάνει ότι ο χρήστης αφόπλισε υπό απειλή. Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης στις πόσες αποτυχημένες προσπάθειες θα κλειδώνει το πληκτρολόγιο (3 έως 9) και για πόσο χρόνο (3-15 λεπτά), ενώ διαθέτει και επαφή tamper (για σύνδεση με συναγερμό) σε περίπτωση που ανοιχθεί ή σε προσπάθεια δολιοφθοράς της. Επιπλέον δέχεται και ειδικούς κωδικούς όπως εγκαταστάτη (για τον προγραμματισμό), απενεργοποίησης των εισόδων εντολής ανοίγματος πόρτας (εξωτερικά μπουτόν ή εντολές από άλλα συστήματα) και κωδικό ξεκλειδώματος μετά από το αυτόματο κλείδωμα λανθασμένων προσπαθειών.

Αναγνώστης RFID

Κατάλληλο μόνο για τα ψηφιακά συστήματα καθότι συνδέεται απευθείας με την κάμερα ή το θυρομεγάφωνο. Μπορεί να δεχθεί μέχρι 300 μπρελόκ στα οποία περιλαμβάνονται και 2 για τον εγκαταστάτη ή διαχειριστή του συστήματος για προσθήκη και διαγραφή χρηστών. Δεν ενσωματώνει ρελέ και δεν απαιτεί ξεχωριστή τροφοδοσία, αλλά αντιθέτως στέλνει ψηφιακά την εντολή στην κάμερα/θυρομεγάφωνο και για να ανοίξει το ενσωματωμένο της ρελέ. Καθότι απαιτεί ελάχιστο προγραμματισμό, αποτελεί ουσιαστικά την πιο γρήγορη και απλή μέθοδο για προσθήκη access control σε μπουτονιέρα.

Αναγνώστης NFC

Διαθέτει δύο ανεξάρτητα ρελέ για το άνοιγμα πόρτας, υποδοχές για χειροκίνητο άνοιγμα της πόρτας (μπουτόν εξόδου) και έξοδο σηματοδοσίας πανικού και υποδοχή σύνδεσης προστασίας tamper. Προγραμματίζεται είτε με τη χρήση των ενσωματωμένων Dip-Switch, είτε με τη χρήση της εφαρμογής AC Manager από κινητά Android η οποία επιτρέπει πιο λεπτομερή και εύκολο προγραμματισμό. Μπορεί να δεχθεί μέχρι 2.000 κάρτες. Υποστηρίζει μέχρι 32 ομάδες χρηστών, διαθέτει 2 ρελέ εξόδου τα οποία έχουν και NC και NO επαφές, με ρυθμιζόμενο χρόνο ενεργοποίησης 3 έως 99 δευτερόλεπτα και κατά τον προγραμματισμό διαλέγουμε ποιος χρήστης ανοίγει πιο ρελέ. Με τη χρήση αυτού του μηχανισμού η είσοδος πλέον στο χώρο γίνεται με τη χρήση αντίστοιχων καρτών NFC διαφόρων τύπων:

  • Κάρτα εγκαταστάτη που επιτρέπει τη διασύνδεση μεταξύ του αναγνώστη και τους εφαρμογής AC Manager.
  • Κάρτα διαχειριστή (Master) που επιτρέπει στον κάτοχο τους να προσθέτει/ διαγράφει/ αλλάζει ομάδα τους κάρτες χρηστών.
  • Κάρτα χρήστη απεριορίστων χρήσεων ή αντίστοιχα μπρελόκ για τους μόνιμους χρήστες του συστήματος (κατοίκους-εργαζόμενους).
  • Κάρτα επισκέπτη που κάθε φορά που επαναφορτίζεται επιτρέπει μια μοναδική πρόσβαση στο χώρο.
  • Κάρτα συγκεκριμένου αριθμού χρήσεων στην οποία προγραμματίζεται από τον διαχειριστή συγκεκριμένος αριθμός χρήσεων και μόλις τους παρέλθει η κάρτα απενεργοποιείται.

Ταυτόχρονα οι κάρτες χρήστη μπορούν να συνδεθούν με την εφαρμογή OpenGo για Android κινητά που διαθέτουν τεχνολογία NFC, ώστε πλέον το κινητό του χρήστη να αποτελεί και την κάρτα εισόδου του στο χώρο.

Αναγνώστης Δακτυλικού Αποτυπώματος

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στις παραπάνω επιλογές ελέγχου πρόσβασης, καθώς και η ασφαλέστερη όλων. Για την επίτευξη του ύψιστου αποτελέσματος για μια τέτοια λύση χρησιμοποιούμε υλικά της Αυστριακής εταιρείας “Ekey”. Με μακρά παράδοση αποκλειστικά σε συστήματα πρόσβασης με δακτυλικά αποτυπώματα, η εταιρία αποτελεί τον μόνο πλέον κατασκευαστή που εξακολουθεί να κατασκευάζει τα συστήματα της στην Ευρώπη. Το σύστημα αυτό αποτελείται από 2 μέρη, έναν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος τοποθετείται εντός της μπουτονιέρας και επικοινωνεί μέσω κρυπτογραφημένου BUS RS485 με ένα κέντρο ελέγχου, το οποίο τοποθετείται σε κάποιο εσωτερικό σημείο (π.χ. κοντά συνήθως στο κεντρικό τροφοδοτικό) και ο οποίος διαθέτει 1 ρελέ NC/NO ρυθμιζόμενου χρόνου από 0,5 έως 99 δευτερόλεπτα που δίνει την εντολή για το άνοιγμα της πόρτας. Μπορεί να αποθηκεύσει 99 δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία δεν αποθηκεύονται αυτούσια στον αναγνώστη (διασφάλιση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων). Αντιθέτως, τα ιδιαίτερα βιομετρικά χαρακτηριστικά του αποτυπώματος (καμπύλες, διακλαδώσεις, γραμμές, κ.λπ.) μέσω ενός ιδιωτικού αλγορίθμου της εταιρείας μετατρέπονται έναν δυαδικό αριθμητικό κωδικό, ο οποίος κατά την 1η εισαγωγή αποθηκεύεται εντός του συστήματος, και με αυτόν γίνεται σύγκριση κάθε φορά που ελέγχεται το δικαίωμα πρόσβασης. Το κέντρο ελέγχου ενσωματώνει οθόνη LCD για τον εύκολο προγραμματισμό του και προστατεύεται από μη-εξουσιοδοτημένη παρέμβαση με κωδικό εγκαταστάτη.

Το λογισμικό του μάλιστα διαθέτει την κατάλληλη «ευφυΐα» που του επιτρέπει να αναγνωρίζει αναμενόμενες αλλαγές στα δακτυλικά αποτυπώματα των χρηστών, όπως είναι για παράδειγμα τα δάκτυλα των παιδιών που μεγαλώνουν ή μικρές ουλές – εκδορές που μπορεί να αποκτήσει κάποιος χρήστης με το πέρασμα του χρόνου ή μικρές αλλαγές στον τρόπο που περνάει το δάκτυλο του πάνω από τον αναγνώστη, εξασφαλίζοντας την απρόκοπη λειτουργία του σε βάθος χρόνων. Ο συνδυασμός αυτού του λογισμικού μαζί με τον υψηλής ποιότητας αναγνώστη καθιστούν το σύστημα αυτό 200 φορές πιο ακριβές από τα αντίστοιχα που συναντάμε στα τρέχοντα Smartphone, και μειώνει την πιθανότητα εσφαλμένης ανάγνωσης αποδεκτής πρόσβασης σε 1 στα 10 εκατομμύρια (για αντιπαραβολή σε ένα παιχνίδι τυχερών αριθμών το να μαντέψεις σωστά 6 από τους 45 αριθμούς έχει πιθανότητα 1 στα 8.145.000).

Πριν κλείσουμε θα πρέπει να τονίσουμε πως 2 ή περισσότεροι από τους παραπάνω τρόπους μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους  στην ίδια μπουτονιέρα ώστε να διασφαλίζουν α) μεγαλύτερη ευελιξία για τον χρήστη (είτε π.χ. με κάρτα/μπρελόκ, είτε με κωδικό), β) εναλλακτική πρόσβαση σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ.  χρήση κανονικά δακτυλικού αποτυπώματος και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις χρήση κωδικού) και  μεγαλύτερη ασφάλεια με χρήση δύο τρόπων μαζί (π.χ. δακτυλικό αποτύπωμα και κωδικό μαζί).

Το ποια από τα παραπάνω υλικά θα χρησιμοποιηθούν (μεμονωμένα ή και συνδυαστικά) εξαρτάται καθαρά από τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης, το επίπεδο ασφαλείας που επιθυμούμε, αλλά και βεβαίως τις προτιμήσεις του τελικού χρήστη. Βέβαια, για να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα οι παραπάνω λύσεις, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως οι κλασικές κλειδαριές με «γλωσσάκι» και αφαλό, δεν προσφέρουν υψηλή ασφάλεια κατά της παραβίασης και άρα με την χρήση ενός τέτοιου συστήματος, θα ήταν σωστό να αντικατασταθούν είτε με ηλεκτρομηχανικούς πύρους, είτε με ηλεκτρομαγνήτες συγκράτησης, υλικά τα οποία εξασφαλίζουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια κατά της εξωτερικής παραβίασης. Για να επιλέξετε πιο εύκολα την καλύτερη λύση για εσάς, επικοινωνήστε με το τεχνικό τμήμα της Rakson, όπου εξειδικευμένοι τεχνικοί θα σας εξηγήσουν αναλυτικότερα τις ιδιαιτερότητες της δυνατής λύσης για την περίπτωσης σας.

{gallery}7888{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...