22/01/2020

Η Βιντεοεπιτήρηση το 2020!

Μερικές από τις τάσεις που θα μας απασχολήσουν το νέο έτος

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Οι νέες εξελίξεις στο κλάδο της ασφάλειας, όπως η αναγνώριση προσώπου, η αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, η προηγμένη παρακολούθηση αντικειμένων και η ανάλυση συμπεριφοράς ατόμων, είναι μόνο μερικές από τις τεχνολογίες που έδωσαν τεράστια ώθηση στο κλάδο της βιντεοεπιτήρησης το έτος που μας πέρασε.

Οι νέες εξελίξεις στο κλάδο της ασφάλειας, όπως η αναγνώριση προσώπου, η αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, η προηγμένη παρακολούθηση αντικειμένων και η ανάλυση συμπεριφοράς ατόμων, είναι μόνο μερικές από τις τεχνολογίες που έδωσαν τεράστια ώθηση στο κλάδο της βιντεοεπιτήρησης το έτος που μας πέρασε. Τα οφέλη από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις είναι αμέτρητα, ωστόσο το ποσοστό της εγκληματικότητας ανά τον κόσμο παραμένει υψηλό.

Η ασφάλεια θα εξακολουθήσει να αποτελεί μείζονα παγκόσμια πρόκληση για τις επιχειρήσεις το 2020. Μεταξύ των διαθέσιμων τεχνολογιών που θα συναντήσουμε σήμερα, η βιντεοεπιτήρηση παραμένει ένα από τα καλύτερα και πιο αποδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση δυσάρεστων συμβάντων, ειδικά τώρα, με την προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2019 άφησε τις καλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον της ασφάλειας γενικότερα. Ας δούμε τι νέο θα φέρει το 2020 σε ότι αφορά φυσικά το κλάδο της βιντεοεπιτήρησης!

ROI- Η απόδοση της επένδυσης στις επιχειρήσεις

Οι εταιρείες θα επιδιώξουν να αυξήσουν την απόδοση της επένδυσής τους (Return on Investment ) μέσω βίντεο. Η απόδοση της επένδυσης, είναι με λίγα λόγια το κέρδος του επενδυτή από την επένδυση κάποιας πηγής. Σε καθαρά οικονομικούς όρους, είναι ένας τρόπος να σκέφτεται κανείς το κέρδος σε σχέση με το επενδυμένο κεφάλαιο. Στις επιχειρήσεις, ο σκοπός της "επιστροφής επί της επένδυσης" είναι να μετρήσει, ανά περίοδο, ποσοστά επιστροφής σε χρήματα που επενδύθηκαν σε κάποια οικονομική οντότητα, ώστε να παρθεί μια απόφαση αν θα γίνει τελικά μια επένδυση.

Ο καιρός λοιπόν όπου οι επιχειρήσεις είχαν αρχικά επενδύσει σε κάμερες βιντεοεπιτήρησης απλά για να πληρούν τις προϋποθέσεις ενός σχεδίου ασφαλείας, φαίνεται πως πλησιάζει προς το τέλος του. Το 2020, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να αποκομίσουν πραγματικό όφελος από τον εξοπλισμό ασφαλείας. Επιλέγοντας ένα σύστημα παρακολούθησης βίντεο με δυνατότητες ανάλυσης περιεχομένου, οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα τις κάμερες ασφαλείας τους.  Η ανάλυση βίντεο είναι σε θέση να ανιχνεύσει ασυνήθιστη συμπεριφορά, να ειδοποιήσει το προσωπικό ασφάλειας και να αποτρέψει ένα δυσάρεστο περιστατικό. Αντί να καταγράφουν απλώς ένα έγκλημα που λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις τους, οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν την ανάλυση βίντεο για να παρακολουθήσουν, να διαχειριστούν και να αποτρέψουν τυχόν εισβολές και κλοπές, κερδίζοντας την πραγματική αξία από τα συστήματα επιτήρησης βίντεο. Ωστόσο τα οφέλη για τα καταστήματα δεν σταματούν εδώ.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αρχίζουν και αντιλαμβάνονται πως ο σημερινός εξοπλισμός βιντεοεπιτήρησης μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν πιο ενημερωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις. Από την ανάλυση της συμπεριφοράς των πελατών στα καταστήματα λιανικής πώλησης, τη βελτιστοποίηση των χώρων στάθμευσης, την καλύτερη διαχείριση των εργασιών αποθήκης, οι εταιρείες θα επεκτείνουν τις εφαρμογές τεχνολογίας βίντεο, μεγιστοποιώντας έτσι την απόδοση αυτής της επένδυσης. Η λειτουργία καταμέτρησης ατόμων και οι θερμικές απεικονίσεις μέσω «χαρτών», είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που προσφέρει ανεκτίμητη γνώση στους επιχειρηματίες.

Οι προηγμένες κάμερες παρέχουν λειτουργίες καταμέτρηση ατόμων, οι οποίες υπολογίζουν τον αριθμό των ατόμων που έχουν εισέλθει σε ένα κατάστημα, εξάγοντας παράλληλα ημερήσιες, μηνιαίες ακόμα και ετήσιες αναφορές. Αντίστοιχα, με τη χρήση θερμικών χαρτών, οι υπεύθυνοι π.χ. ενός εμπορικού καταστήματος, μπορούν να καθορίσουν το χρόνο που ξοδεύουν οι επισκέπτες-πελάτες σε συγκεκριμένες περιοχές ενός καταστήματος, να εντοπίσουν τα ενδιαφέροντα σημεία και τις «νεκρές ζώνες». Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται συχνά σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, μουσεία κ.λπ. και μπορεί να βρει τις προτιμήσεις των πελατών με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας πληροφορίες για το πώς να τοποθετήσει ο υπεύθυνος ενός καταστήματος τα αντικείμενα, ακόμα και να τον βοηθήσει να σχεδιάσει την διάταξη του καταστήματος.

Η AI και η βαθιά εκμάθηση συμβάλουν στη μείωση των ψευδοσυναγερμών

Αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στο κλάδο της ασφάλειας για το 2019, ήταν η τεχνητή νοημοσύνη. Η εν λόγω τεχνολογία, δεν είναι άγνωστη ή νέα στο τομέα της ασφάλειας και γενικότερα στο ευρύ κοινό, ωστόσο το προηγούμενο έτος, είχε περισσότερο από ποτέ καταλάβει την προσοχή της αγοράς λόγω διαφόρων παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι η μείωση των ψευδών συναγερμών. Οι ψευδείς συναγερμοί εξακολουθούν να αποτελούν μείζον θέμα για τους ιδιοκτήτες εξοπλισμού ασφαλείας, είτε μιλάμε για συναγερμό, είτε για κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης και δυστυχώς είναι πολλές οι φορές που βομβαρδίζουν τον χρήστη με άσκοπες ειδοποιήσεις. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, το επόμενο έτος η τεχνητή νοημοσύνη και η βαθιά εκμάθηση θα επιτρέψουν στα συστήματα παρακολούθησης βίντεο να «μάθουν» ποια δυνητική απειλή μπορεί να μοιάζει π.χ. με ένα όχημα ή ένα άτομο, οδηγώντας μας σε ακριβέστερη ανίχνευση και ίσως κάποια στιγμή σε πλήρη εξάλειψη των ψευδών συναγερμών, που μαστίζουν το κλάδο της ασφάλειας. Το 2020, η βαθιά εκμάθηση και η ΤΝ θα είναι για ακόμα μία χρονιά στο προσκήνιο προσφέροντας μοναδικά οφέλη.

Αντικατάσταση των υπεύθυνων ασφαλείας με ΑΙ!

Ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων χρόνων. Ο φόβος ότι τα μηχανήματα και ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη, θα αφήσουν εκατομμύρια εργαζομένους χωρίς θέσεις εργασίας ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Ο φόβος αυτός είναι αβάσιμος στον τομέα της ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, αυτό που θα βοηθήσει μία επιχείρηση, είναι να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπινου δυναμικού.

Η τεράστια ζήτηση στο κλάδο της ασφάλειας για μία τεχνολογία, όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, ήταν λόγω  της περιορισμένης ικανότητας του ανθρώπου να παρακολουθεί με προσοχή ταυτόχρονα «ζωντανά» πλάνα από διαφορετικές κάμερες. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν μια οθόνη βίντεο για περισσότερο από είκοσι λεπτά συνήθως χάνουν ορισμένες λεπτομέρειες, άρα και σημαντικά γεγονότα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη που εφαρμόζεται στην παρακολούθηση βίντεο θα έρθει να υποστηρίξει και «όχι» να αντικαταστήσει, το προσωπικό ασφαλείας. Η ΤΝ και η μηχανική μάθηση εξελίσσονται ραγδαία με τις δυνατότητες τους να διπλασιάζονται κάθε 3 μήνες από το 2012! Ωστόσο, σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια, ο ανθρώπινος παράγοντας θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο.

Τα εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης βίντεο με ενσωματωμένη τεχνολογία ΤΝ έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν με ακρίβεια και να επισημαίνουν σοβαρές απειλές. Αλλά το έργο της ανίχνευσης και της προστασίας δεν τελειώνει εδώ. Το προσωπικό καλείται στη συνέχεια να διαπιστώσει εάν το περιστατικό είναι άξιο προσοχής και φυσικά να αντιδράσει άμεσα.

Προηγμένες δυνατότητες αναζήτησης

Η αναζήτηση και η διερεύνηση του υλικού από μία κάμερα είναι ζωτικής σημασίας στην σύγχρονη εποχή. Η πλειοψηφία των συστημάτων ασφαλείας δεν είναι εξοπλισμένη με προηγμένες δυνατότητες αναζήτησης κάτι που δυστυχώς δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων όταν φτάνει η στιγμή της εξέτασης ενός βίντεο. Ας φανταστούμε ένα σενάριο κατά το οποίο θέλουμε να αναζητήσουμε την ύποπτη δραστηριότητα ενός κόκκινου οχήματος από 20 διαφορετικές κάμερες για τον προηγούμενο μήνα. Ή ας φανταστούμε ένα άλλο σενάριο όπου ψάχνουμε έναν ασθενή που λείπει από το νοσοκομείο και φορούσε μπλε ρόμπα, εξετάζοντας όλα τα πρόσφατα βίντεο από 80 κάμερες. Με το παραδοσιακό CCTV αναμφίβολα θα χρειαστούμε δεκάδες εργατοώρες…

Το 2020 είναι η χρονιά όπου οι οργανισμοί ανά τον κόσμο θα απαιτήσουν προηγμένες λειτουργίες αναζήτησης για την καλύτερη διερεύνηση ενός περιστατικού ακόμα και ενός εγκλήματος. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης της βαθιάς μάθησης και των έξυπνων φίλτρων αναζήτησης η όλη διαδικασία είναι πλέον θέμα λεπτών. Το προσωπικό που είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση, λαμβάνει τα δεδομένα που συλλέγονται και μέσω διάφορων κριτήριων αναζήτησης επιτυγχάνει αυτό που κάποτε θα θεωρούσαμε ακατόρθωτο.

Κατηγορία Τεύχος 99, Κάμερες

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.