Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
22 Ιανουαρίου 2020 20:15

Ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα

Γιατί είναι απαραίτητοι σήμερα;

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
c29d910eaf40b7924b2ecc580143df63 XL 6e8ec319

.Όταν μιλάμε για ασφάλεια συνήθως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, είναι η προστασία των αγαπημένων μας προσώπων και των υλικών μας αγαθών από εξωτερικές απειλές. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί κίνδυνοι στο εσωτερικό της οικίας μας, που μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ασφάλεια και…

Όταν μιλάμε για ασφάλεια συνήθως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, είναι η  προστασία των αγαπημένων μας προσώπων και των υλικών μας αγαθών από εξωτερικές απειλές. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί κίνδυνοι στο εσωτερικό της οικίας μας, που μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ασφάλεια και την ευημερία της οικογένειάς μας. Ένας από αυτούς, το μονοξείδιο του άνθρακα.

Το χημικά καθαρό μονοξείδιο του άνθρακα, στις «συνηθισμένες συνθήκες», δηλαδή σε θερμοκρασία 25°C και υπό πίεση 1 atm, είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο. Παράγεται από μερική οξείδωση ανθρακούχων ενώσεων ή και στοιχειακού άνθρακα και όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να παραχθεί διοξείδιο του άνθρακα (CO2), όπως συμβαίνει όταν λειτουργεί καυστήρας ή μηχανή εσωτερικής καύσης σε κλειστό χώρο.

Όντας λοιπόν άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο, το μονοξείδιο του άνθρακα δεν ανιχνεύεται εύκολα ή τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθούν αυξημένα επίπεδα. Η τοποθέτηση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο δηλητηρίασης από την εν λόγω χημική ένωση. Ας δούμε γιατί οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα είναι σημαντικοί σήμερα.

Οι κίνδυνοι και τα συμπτώματα

Το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας και να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο αν δεν ανιχνευθεί εγκαίρως. Αυτό το αέριο είναι σε μεγάλο βαθμό μη ανιχνεύσιμο και ως εκ τούτου μία διαρροή μπορεί εύκολα να αγνοηθεί. Το εν λόγω αέριο εκπέμπεται ως υποπροϊόν της καύσης και απελευθερώνεται στον αέρα μέσω οχημάτων, από τις σόμπες, τα συστήματα θέρμανσης, ακόμα και τους θερμοσίφωνες.

Όταν εισπνέεται, το μονοξείδιο του άνθρακα συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, εμποδίζοντας αυτά τα κύτταρα να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν εισπνέεται πάρα πολύ μονοξείδιο του άνθρακα, ο εγκέφαλος, η καρδιά, και οι νευρικοί ιστοί παύουν να λειτουργούν σωστά πράγμα που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε θάνατο.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, κάθε χρόνο περισσότεροι από 400 άνθρωποι πεθαίνουν από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα και περισσότεροι από 20.000 επισκέπτονται ένα νοσοκομείο. Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι βασική, επομένως είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια:

  • Πονοκέφαλος
  • Ζάλη, ναυτία ή έμετος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αποπροσανατολισμός
  • Θολή όραση
  • Λιποθυμία
  • Φυσική αδυναμία

Τα σημάδια της δηλητηρίασης από το μονοξείδιο του άνθρακα συχνά παρομοιάζονται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Ευτυχώς, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφάλειας, η δηλητηρίαση από το μονοξείδιο άνθρακα μπορεί να αποτραπεί.

Πώς λειτουργούν οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα;

Υπάρχουν τρεις επιλογές όσον αφορά τους ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα. Οι Ψηφιακοί, οι φορητοί και οι ασύρματοι. Κάθε ένας από αυτούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές εφαρμογές (ανάλογα με την περίσταση), ώστε να ταιριάξει στις ανάγκες της εκάστοτε οικίας. Ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούμε, όλοι οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα παράγουν ένα ηχητικό συναγερμό όταν ανιχνεύσουν αυξημένα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα.

Οι ψηφιακοί ανιχνευτές παρέχουν δεδομένα σχετικά με την ακριβή συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στον αέρα. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα επίπεδα αυτά, ακόμα και αν βρίσκονται κάτω από τα όρια συναγερμού. Αντίστοιχα οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των επιπέδων μονοξειδίου του άνθρακα και συχνά προσπαθούν να προσδιορίσουν την πηγή μιας διαρροής. Οι ασύρματοι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα μπορούν να συνδεθούν με πρόσθετα προϊόντα, όπως π.χ.strobe lights και να συνδυαστούν μεταξύ τους ώστε να ειδοποιήσουν άμεσα το χρήστη.

Όπως αναφέραμε, το μονοξείδιο του άνθρακα δεν ανιχνεύεται εύκολα, άρα η σωστή τοποθέτηση των ανιχνευτών είναι πολύ σημαντική. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την τοποθέτηση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα σε όλο το σπίτι.

Ζητήστε από τον εγκαταστάτη να σας τοποθετήσει ανιχνευτές σε όλο το σπίτι

Οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα πρέπει να τοποθετούνται σε κάθε επίπεδο του σπιτιού μας, ακόμα και στο υπόγειο ή στο γκαράζ, για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις. Οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στους τοίχους όσο και στις οροφές, ωστόσο σε αντίθεση με ανιχνευτές καπνού, οι ανιχνευτές αυτοί δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο επίπεδο οροφής. Σε κτίρια, οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα συνήθως εγκαθίστανται γύρω από θερμάστρες ή άλλο εξοπλισμό. Εάν ένα σχετικά υψηλό επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα ανιχνευτεί, η συσκευή εκπέμπει έναν συναγερμό, δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να εκκενώσουν και να αερίσουν το κτίριο. Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων Ηνωμένων Πολιτειών έχει δηλώσει “οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα είναι τόσο σημαντικοί για την ασφάλεια στο σπίτι, όπως είναι οι ανιχνευτές καπνού,” και προτείνει κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα, και κατά προτίμηση ένα σε κάθε επίπεδο του κτηρίου. Οι συσκευές, οι οποίες έρχονται σε προσιτές τιμές σήμερα και είναι ευρέως διαθέσιμες, λειτουργούν με μπαταρία ή τροφοδοτούνται με ρεύμα, με ή χωρίς εφεδρική μπαταρία.  

Η άμεση και ασφαλής εκκένωση είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας. Η τοποθέτηση των αισθητήρων κοντά σε υπνοδωμάτια θα εξασφαλίσει το γεγονός πως όλοι θα ξυπνήσουν (με τη βοήθεια φυσικά του συναγερμού) και θα απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με μελέτες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο δηλητηρίασης από το μονοξείδιο άνθρακα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παρέχουμε πρόσθετη προστασία κοντά στα υπνοδωμάτια, όπως εξίσου σημαντική είναι η τοποθέτηση των ανιχνευτών κοντά σε άλλες συσκευές που παράγουν το εν λόγω αέριο.

Επίσης, οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα λειτουργούν καλύτερα όταν τοποθετούνται σε περιοχές με σταθερές θερμοκρασίες. Ζητήστε από τον εγκαταστάτη σας να σας τοποθετήσει τους ανιχνευτές μακριά από παράθυρα, το μπάνιο ή άλλες περιοχές που ενδέχεται να εμφανίζουν συχνότερες διακυμάνσεις. Ακόμα, θα πρέπει να αποφύγουμε την εγκατάσταση των ανιχνευτών κοντά σε αεραγωγούς, θερμαντικά σώματα και γενικότερα σε συσκευές που παράγουν θερμότητα. Μια σταθερή θερμοκρασία θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους ψευδείς συναγερμούς και να διασφαλίσετε τη βέλτιστη λειτουργικότητα της συσκευής σας. Γενικότερα οι ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα πρέπει να τοποθετούνται εκεί όπου ο αέρας ρέει κανονικά.

Πρόσθετες συμβουλές για την αποφυγή δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα

Συντηρείτε τακτικά τις συσκευές εκπομπής μονοξειδίου του άνθρακα: Η τακτική συντήρηση των συσκευών θα διασφαλίσει ότι λειτουργούν σωστά για να αποτρέψουν τις πιθανότητες διαρροής μονοξειδίου του άνθρακα.

Έλεγχος μπαταριών: Με τη βοήθεια του εγκαταστάτη σας, κάντε ένα τακτικό έλεγχο των μπαταριών (ανά 3 ή ανά 6 μήνες).

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει σωστός αερισμός: Όταν χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας π.χ. σόμπες καύσης ξύλου, βεβαιωθείτε ότι η περιοχή αερίζεται κατάλληλα.

Αποφύγετε τη χρήση γεννητριών και άλλων συσκευών καύσης άνθρακα μέσα στο σπίτι: Προσπαθήστε να κρατήσετε όλες τις συσκευές καύσης ξυλάνθρακα μακριά από το σπίτι, για να αποφύγετε τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε συσκευή καύσης άνθρακα μέσα στο σπίτι σας καθώς αυτά εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα.

Καθαρίστε την καμινάδα: Καθαρίστε την καμινάδα σας με τη βοήθεια ενός επαγγελματία κα βεβαιωθείτε ότι ο καπναγωγός είναι ανοικτός κατά τη διάρκεια που έχετε βάλει φωτιά στο τζάκι.

{gallery}7892{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...