17/03/2020

Συντήρηση εξοπλισμού CCTV

Γιατί είναι αναγκαία και ποια τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι εγκαταστάτες

Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
Η βιντεοεπιτήρηση εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, προσφέροντας παράλληλα τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες. Από το λιανικό εμπόριο, το σπίτι, το γραφείο μέχρι και τις μεταφορές, οι υπεύθυνοι ασφάλειας χρησιμοποιούν τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία της βιντεοεπιτήρησης για να πιάσουν...

Η βιντεοεπιτήρηση εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, προσφέροντας παράλληλα τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες. Από το λιανικό εμπόριο, το σπίτι, το γραφείο μέχρι και τις μεταφορές, οι υπεύθυνοι ασφάλειας χρησιμοποιούν τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία της βιντεοεπιτήρησης για να πιάσουν τους εγκληματίες-διαρρήκτες, να αναλύσουν τη ροή της κυκλοφορίας σε υποκαταστήματα, να συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες, κ.λπ. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους η συντήρηση του εν λόγω εξοπλισμού φαντάζει επιτακτική σήμερα.

Οι κάμερες ασφαλείας προσφέρουν τεράστια οφέλη, ειδικά σε εγκαταστάσεις όπου ο κίνδυνος κλοπής ή βανδαλισμού είναι μεγάλος. Ωστόσο, ο CCTV εξοπλισμός θα πρέπει να συντηρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Γενικά, συνιστάται η παρακολούθηση των καμερών και ο περιοδικός έλεγχος της τροφοδοσίας του εξοπλισμού. Αν μια κάμερα παρουσιάσει βλάβη, πρέπει να την επισκευάσουμε το συντομότερο δυνατό, γιατί το κόστος μπορεί εν τέλει να είναι μεγαλύτερο από ότι αυτό της απλής συντήρησης. Ας δούμε μερικά από τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε:

Μηνιαία επιθεώρηση καμερών

Όλες οι εσωτερικές και εξωτερικές κάμερες πρέπει να ελέγχονται σε μηνιαία βάση. Θα πρέπει να ελέγξουμε την εστίαση, την κατεύθυνση και την ποιότητα του βίντεο που έχει καταγράψει η κάμερα και αντίστοιχα να προβούμε στις αντίστοιχες ρυθμίσεις για να διορθώσουμε το πρόβλημα. Η περικοπή των θάμνων, των δέντρων και άλλων αντικειμένων που βρίσκονται μπροστά από την κάμερα, αποτελούν εμπόδια και πολλές φορές δημιουργούν ψευδείς συναγερμούς. Άρα, εξίσου σημαντικός είναι και ο έλεγχος του τοπίου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ελέγξουμε εάν υπάρχουν ενδείξεις διάβρωσης ή άλλες βλάβες στο εσωτερικό της συσκευής, καθώς και την ποιότητα των καλωδίων και του κυκλώματος παροχής ενέργειας.

Ελέγξτε το βαθμό στεγανότητας και το φωτισμό

Ελέγξτε αν η κάμερα είναι ανθεκτική σε ακραία καιρικά φαινόμενα ή όχι. Όταν τοποθετούμε μία κάμερα σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας δύο παράγοντες, τις καιρικές συνθήκες και το φωτισμό. Η κάμερα πρέπει να είναι αδιάβροχη (Βαθμός στεγανότητας IPXX) και ανθεκτική στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες. Αν η κάμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί π.χ. σε χαμηλές θερμοκρασίες, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Με παρόμοιο σκεπτικό θα πρέπει να ενεργήσουμε όταν σκεφτόμαστε τη μηχανική αντοχή μίας κάμερας ενάντια σε χτυπήματα. Το πρότυπο «IK» χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί η αντίσταση μίας συσκευής από μηχανική πρόσκρουση. Αν μία κάμερα πιστοποιείται με αντιβανδαλιστικό βαθμό IK10, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Τέλος, ο φωτισμός. Ίσως ένα από τα κρισιμότερα λάθη στις εγκαταστάσεις, είναι το γεγονός πως χρησιμοποιούνται κάμερες που δεν διαθέτουν σύγχρονες τεχνολογίες ή IR, σε συνθήκες με μηδαμινό φωτισμό. Οι εν λόγω κάμερες θα πρέπει αν αφαιρεθούν και στη θέση τους να τοποθετηθούν κάμερες που βλέπουν στο απόλυτο σκοτάδι. Εναλλακτικά, μπορεί να τοποθετηθεί μία extra πηγή φωτισμού, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες απόδοσης της κάμερας.

Καθαρισμός του φακού

Καθαρίστε όλους τους φακούς της κάμερας τουλάχιστον μετά από 2-3 μήνες. Η σκόνη, οι κηλίδες νερού, ακόμα και το νερό μέσα στην κάμερα, θα βλάψει με το πέρασμα του χρόνου την ίδια τη συσκευή και θα επηρεάσει την ποιότητα της εγγραφής του βίντεο. Αν η κάμερα διαθέτει προστασία κατά της σκόνης και του νερού, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Απώλεια βίντεο και αντικατάσταση παλιών καμερών

Αν κατά τη διάρκεια του εγγεγραμμένου υλικού διαπιστώσετε ότι λείπουν κάποιες ώρες από το βίντεο της ημέρας, τότε θα πρέπει ελέγξετε τη σύνδεση στη κάμερά και να την αποκαταστήσετε άμεσα. Αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και λείπουν σημαντικά αρχεία βίντεο, αντικαταστήστε τις κάμερες. Το σύστημα παρακολούθησης CCTV διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη εποχή και πλέον οι κάμερες έρχονται σε προσιτές τιμές και με αρκετά υψηλές αναλύσεις!

DVR-NVR

Τα καταγραφικά αποτελούν τη καρδιά του συστήματος ασφαλείας και σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν σωστά ή υπερθερμανθούν τότε το όλο σύστημα θα παρουσιάσει δεκάδες προβλήματα. Ένας από τους λόγους υπερθέρμανσης των καταγραφικών, είναι η σκόνη, ενώ αντίστοιχα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και η υγρασία. Η χρήση επαγγελματικών RACK τα οποία είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο υψηλής αντοχής και με μόνωση κατά της υγρασίας και της σκόνης, αναμφίβολα θα δώσουν τη λύση στο πρόβλημα αυτό. Έτσι, πέρα από τον περιοδικό έλεγχο, η χρήση ενός RACK μειώνει και τον κίνδυνο κλοπής, καθώς διαθέτει και κλειδαριά!

Εγκατάσταση ενημερώσεων και έλεγχος για σφάλματα

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι και θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τις επιχειρήσεις, καθιστώντας την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μία από τις σημαντικότερες τάσεις σε όλες τις βιομηχανίες σήμερα. Είναι αυτονόητο ότι καθώς οι συσκευές (και ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούνται στο τομέα της ασφάλειας) συνδέονται ολοένα και περισσότερο στο δίκτυο, ο κίνδυνος παραβίασης αυξάνεται. Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές συστημάτων ασφαλείας έχουν επενδύσει χρόνο και πόρους για την ενίσχυση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, σε ότι αφορά τις δικτυωμένες  συσκευές.

Μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο και δεν διαθέτει την κατάλληλη προστασία κρυπτογράφησης ή κωδικού πρόσβασης παραμένει ανοικτή σε κίνδυνο και φυσικά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο εταιρικό δίκτυο ενός οργανισμού. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι εγκαταστάτες πρέπει να γνωστοποιήσουν σε κάθε αρμόδιο τη σημασία της τακτικής εγκατάστασης ενημερώσεων λογισμικού και φυσικά να επικοινωνούν και οι ίδιοι με τον κατασκευαστή για τυχόν ενημερώσεις ή σφάλματα που έχουν προκύψει.

CCTV testers

Τα CCTV testers αποτελούν μία δημοφιλή επιλογή σήμερα για τον σύγχρονο εγκαταστάτη και είναι εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία, καθώς προσφέρουν ποιοτική και ασφαλή εργασία σε εγκαταστάσεις και συντηρήσεις συστημάτων CCTV.

Ένα Tester έρχεται να καλύψει μια τεράστια ανάγκη των τεχνικών συστημάτων ασφαλείας προβάλλοντας εικόνα και καταγράφοντας βίντεο/φωτογραφία από κάμερες AHD, CVI, TVI και IP! Πληρέστατο σε δυνατότητες, σύγχρονο και φορητό, το Tester είναι ένα όργανο για τον έλεγχο εγκαταστάσεων CCTV, υποστηρίζοντας προβολή εικόνας, καταγραφή βίντεο, λήψη φωτογραφίας, όπως και διαχείριση κάμερας. Τα σύγχρονα tester διαθέτουν αυτόματη αναγνώριση μέσω πρωτοκόλλου IP και υποστηρίζουν καλωδιακή σύνδεση Ethernet, είτε ασύρματη μέσω Wi-Fi. Πέρα από τις βασικές λειτουργίες, υποστηρίζουν επιπρόσθετες δυνατότητες, όπως έλεγχο καλωδίου UTP, εξοπλίζοντας τον τεχνικό με όλα τα απαραίτητα «όπλα» για μια εγκατάσταση. Με άλλα λόγια αποτελούν μία σύγχρονη λύση για τον περιοδικό έλεγχο υφιστάμενων, αλλά και νέων εγκαταστάσεων

Κατηγορία Τεύχος 101, Κάμερες

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.