Αρθρογραφία . Access Control
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 | 13:32

PPoE σε εγκαταστάσεις ελέγχου πρόσβασης

Το νέο πρότυπο PoE IEEE802.3bt, συχνά αναφερόμενο και ως PPoE ή 4-Pair (ζεύγη) PoE, αποτελεί μία επαναστατική λύση που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην τροφοδοσία συσκευών ελέγχου πρόσβασης, αλλά και άλλων παρόμοιων συσκευών.
Γράφτηκε από: Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Το νέο πρότυπο PoE IEEE802.3bt, συχνά αναφερόμενο και ως PPoE ή 4-Pair (ζεύγη) PoE, αποτελεί μία επαναστατική λύση που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην τροφοδοσία συσκευών ελέγχου πρόσβασης, αλλά και άλλων παρόμοιων συσκευών.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα άρθρα, το IEEE802.3bt εισάγει δύο νέους τύπους PoE. Ο ένας, παρέχει μέχρι 55W και ο άλλος (τύπος) μέχρι 75W. Σε αντίθεση με το Hi-PoE (60W), το IEEE802.3bt χρησιμοποιεί και τα τέσσερα ζεύγη καλωδίων για την ομαλή διανομή ενέργειας. Αυτό το νέο πρότυπο επιτρέπει στους κατασκευαστές να σχεδιάζουν νέα προϊόντα με καλύτερα χαρακτηριστικά και περισσότερες δυνατότητες.

Σήμερα, υπάρχουν λίγα διαθέσιμα προϊόντα στην αγορά που έχουν υιοθετήσει το πρότυπο 802.3bt. Εκτός από τον φωτισμό PoE, υπάρχουν και ορισμένες συσκευές υπέρυθρης ακτινοβολίας που συμμορφώνονται με το 4PPoE. Τώρα που το 4PPoE επικυρώθηκε, οι κατασκευαστές προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό το πρότυπο για νέα προϊόντα, όπως οι συσκευές ελέγχου πρόσβασης.

Υπάρχουν λοιπόν στην αγορά διαθέσιμα midspans με μία ή και περισσότερες θύρες (8) που προσφέρουν περισσότερη ισχύ και ταυτόχρονα μειώνουν των αριθμό των PoE injectors που θα χρειαζόντουσαν σε μεγάλες εγκαταστάσεις. Ακόμα, διαθέσιμα είναι και switches που ενσωματώνουν έξοδο 4PPoE κάτι που αποτελεί καλή ένδειξη ότι σύντομα θα έχουμε περισσότερες διαθέσιμες συσκευές που απαιτούν περισσότερη «ενέργεια».

Όταν αναφερόμαστε στα τροφοδοτικά, αυτά έχουν κανονικά μια είσοδο υψηλής τάσης όπως π.χ. 115VAC που μετατρέπεται σε 24VAC ή 12/24VDC. Υπάρχουν άλλα τροφοδοτικά που δέχονται είσοδο 24VAC και τη μετατρέπουν σε 12VDC ή χαμηλότερα. Για παράδειγμα, όταν ένας απλός πίνακας συναγερμού απαιτεί είσοδο 16,5VAC, αυτά θα μετατραπούν εσωτερικά σε 12VDC, γιατί η τάση αυτή απαιτείται για να λειτουργήσει το και να φορτιστεί μια μπαταρία για backup. Παρόλο που ο κόσμος της Βιντεοεπιτήρησης πηγαίνει ως επί το πλείστον στην τεχνολογία IP και χρησιμοποιεί PoE για την τροφοδοσία, οι HD αναλογικές κάμερες απαιτούν ακόμη 12VDC.

Ένα παράδειγμα όπου χρησιμοποιούνται τροφοδοτικά με υψηλή τάση είναι σε εγκαταστάσεις με ηλεκτρικές κλειδαριές. Αυτά τα τροφοδοτικά γενικά λαμβάνουν ισχύ 115VAC και βγάζουν έξοδο 12VDC ή 24VDC. Αυτή η ενιαία έξοδος είναι συνδεδεμένη με μια πλακέτα όπου συνδέονται οι ηλεκτροκίνητες μαγνητικές κλειδαριές ή άλλος εξοπλισμός. Λόγω της υψηλής τάσης, ένας πιστοποιημένος ηλεκτρολόγος ή ένας επαγγελματίας εγκαταστάτης πρέπει να αναλαμβάνει αυτόν τον τύπο εγκατάστασης. Η χρήση υψηλής τάσης αυξάνει το κόστος σε τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι πως σε μεγάλες πόλεις όπως το Σικάγο, η Βοστώνη, η Νέα Υόρκη κ.λπ., οι ηλεκτρολόγοι έχουν γραφεία στο ίδιο κτίριο με το σύστημα ελέγχου πρόσβασης. Η εγκατάσταση απαιτεί εξειδικευμένες διαδρομές αγωγών, χαλκό και ακριβό εξοπλισμό. Το νέο πρότυπο 4PPoE 802.3bt βοηθά στην περικοπή αυτής της δαπανηρής πρακτικής!

Για να καλύψει την απαίτηση υψηλότερης ισχύος, το IEEE 802.3bt επιτρέπει την παροχή ισχύος 60W έως και 100W από την πηγή, μεταφέροντας την ισχύ πάνω σε τέσσερα ζεύγη καλωδίων και όχι σε δύο που χρησιμοποιεί η προηγούμενη τεχνολογία. Το 4PPoE παρέχει έως 75W της συνολικής ισχύος. Αυτή η αύξηση της ισχύος επιτρέπει στη χρήση PoE μεγαλύτερο εύρος συσκευών και εφαρμογών. Με τα 75W διαθέσιμα, η τροφοδοσία ενός ολόκληρου συστήματος ελέγχου πρόσβασης είναι πραγματικότητα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα 75W μπορούν να τροφοδοτήσουν ένα ολόκληρο σύστημα με 8 πόρτες.

CCTV

Αξιοποιώντας την εν λόγω τεχνολογία όλα αυτά τα χρόνια, οι εγκαταστάτες που αναλαμβάνουν ένα έργο, έχουν μία συνολική εικόνα για τον προϋπολογισμό και τη συνολική ισχύ που απαιτείται. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 8 κάμερες 15,4W και δύο κάμερες 30W, δηλαδή συνολικά 183,2W, ο χρήστης πρέπει να τοποθετήσει ένα PoE Switch 10 θυρών, το οποίο θα είναι σε θέση να τροφοδοτεί αυτή την ισχύ. Μέχρι πρότινος λοιπόν, η τελευταία ενημέρωση για το πρωτόκολλο PoE, γνωστό και ως PoE+, παρείχε σχεδόν διπλάσια ισχύ σε ένα ενιαίο καλώδιο Ethernet. Οι συσκευές PoE+ μπορούν να τροφοδοτήσουν το πολύ 30 Watt ανά θύρα, ενώ οι συσκευές PoE μπορούν να τροφοδοτήσουν το πολύ 15,4W ανά θύρα. Τώρα είναι διαθέσιμο το νέο πρότυπο φέρνει περισσότερη ισχύ στις συσκευές.

Ακόμα, η νέα διαθέσιμη προδιαγραφή επιτρέπει, περισσότερες εφαρμογές σε υψηλότερη ισχύ, όπως έξυπνο φωτισμό LED, ψηφιακές οθόνες και φυσικά κάμερες με ενσωματωμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, με τη νέα υψηλότερη ισχύ και τις ταχύτερες ταχύτητες δεδομένων, η ποιότητα των καλωδίων και ο ηλεκτρονικός σχεδιασμός γίνεται πλέον ένας σημαντικός παράγοντας κατά την προσπάθεια επίτευξης της μέγιστης ισχύος και της μετάδοσης δεδομένων χωρίς σφάλματα. Όπως συμβαίνει και με το 802.3at, το πρότυπο 802.3bt θα είναι πλήρως συμβατό με τα προηγούμενα πρότυπα του PoE.

Το IEEE802.3bt 4PPoE γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στον κόσμο της ασφάλειας και μπορούμε να επωφεληθούμε πλήρως από τα χαρακτηριστικά του για να εξοικονομήσουμε χρήματα και να κάνουμε τις εγκαταστάσεις μας πολύ πιο ασφαλείς.

Κατηγορία Τεύχος 101, Access Control
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο των συστημάτων ασφαλείας.