Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
16 Απριλίου 2020 14:05

Ενισχύοντας την ασφάλεια στα νοσοκομεία

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
cd366fae2c8ae6f1eb27fdc9a6f4c708 XL 549b7273

Η ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ανά τον κόσμο, ειδικά αυτές τις μέρες όπου ο κορωνοϊός έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Ωστόσο ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη/υλοποίηση μίας αποτελεσματικής στρατηγικής ασφαλείας σε ένα νοσοκομείο είναι μια δύσκολη διαδικασία…

Η ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ανά τον κόσμο, ειδικά αυτές τις μέρες όπου ο κορωνοϊός έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Ωστόσο ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη/υλοποίηση μίας αποτελεσματικής στρατηγικής ασφαλείας σε ένα νοσοκομείο είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς οι  προκλήσεις είναι πολλές.

Η άμεση ανταπόκριση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αποτελεί αναμφίβολα κορυφαία προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση, ενώ απαραίτητη είναι και η χρήση υψηλών προτύπων ασφαλείας σε κάθε υποδομή, συμπεριλαμβανομένων και  των νοσοκομείων. Στα νοσοκομεία λοιπόν, για να αντιμετωπιστούν με οι προκλήσεις αυτές πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι ενός κέντρου υγειονομικής περίθαλψης να εργαστούν από κοινού για να κρατήσουν ασφαλείς τους ασθενείς, το προσωπικό και τους επισκέπτες.

Το κλειδί για την ενίσχυση και τη βελτίωση της ασφάλειας είναι η ορθή συνεργασία. Αυτό μπορεί να είναι η επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης των πληροφοριών σε κάθε εγκατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί οργανισμοί παροχής υγειονομικής περίθαλψης αναπτύσσουν μαζικά συστήματα ειδοποίησης, ώστε να βοηθήσουν στην ανταλλαγή πληροφοριών κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος.

Ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο

Ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο στρέφονται προς τα συστήματα-συσκευές μαζικής ενημέρωσης είναι λόγω της ικανότητάς τους να ενσωματώνονται στην υπάρχουσα τεχνολογία IP. Τηλέφωνα IP στα δωμάτια, IP ηχεία σε διάδρομους, επιτραπέζιοι υπολογιστές σε σταθμούς νοσοκόμων και ψηφιακές σημάνσεις στους διαδρόμους όπου βρίσκονται οι επισκέπτες, είναι μόνο μερικές από τις συσκευές που μπορούν να αξιοποιήσουν τις ειδοποιήσεις ήχου και κειμένου σε ένα νοσοκομείο. Ανάλογα με το πόσο ισχυρό είναι το σύστημα, αυτή η λειτουργία θα μπορούσε να επεκταθεί σε κινητές συσκευές και άλλες συσκευές τεχνολογίας, όπως τα panic buttons (πλήκτρα πανικού). Οι ειδοποιήσεις και τα πρότυπα μηνυμάτων, μπορούν να φορτωθούν στο σύστημα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε ειδοποιήσεις ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες ή ειδοποιήσεις που θα φτάσουν μόνο στο προσωπικό ασφαλείας ή σε συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού. Ένα τέτοιο σύστημα το οποίο προσφέρει τέτοιου τύπου ευελιξίες και μαζική ενημέρωση, μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα και να ξεπεράσει κάθε τύπου προκλήσεις.

Πέρα από την παράδοση μαζικών μηνυμάτων SMS, οι χρήστες με τα σωστά δικαιώματα μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν ορισμένες ειδοποιήσεις απευθείας από τα τηλέφωνά τους μέσω εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάποιος να φτάσει στον προσωπικό του υπολογιστή για να το κάνει αυτό και έτσι, η όλα διαδικασία επιταχύνεται σημαντικά. Σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του ποιος είναι ασφαλής και ποιος πραγματικά χρειάζεται βοήθεια. Χάρη σε αυτό το σύστημα επικοινωνίας, τα μέλη του προσωπικού δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τις οδηγίες κάποιου ανώτερου ή κάποιου γιατρού, προχωρώντας άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Τέλος, οι διαχειριστές μίας νοσοκομειακής εγκατάστασης μπορούν να δημιουργήσουν ζώνες, ώστε τα μηνύματα να παίζουν μόνο σε επιλεγμένες περιοχές. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή ειδοποιήσεων σε ένα συγκεκριμένο όροφο ή σε μία πτέρυγα ενός νοσοκομείου για το κλείδωμα ή την ενεργοποίηση ηλεκτρονικών κλειδαριών ή συσκευών ελέγχου πρόσβασης.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές κλειδαριές σε πόρτες, μπορούμε να αποτρέψουμε τις μετακινήσεις ανθρώπων, εμποδίζοντας τους να έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε να τους προκαλέσει βλάβη. Με παρόμοιο τρόπο θα μπορούσαμε να εξουσιοδοτήσουμε κάποιον με συσκευές ελέγχου πρόσβασης ή συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο (IoT). Πολλά νοσοκομεία συνδέουν τώρα τα συστήματα ενημέρωσης και ειδοποιήσεων με τις ετικέτες RFID του ασθενούς. Όταν ο ασθενής εγκαταλείπει μια περιοχή, το σύστημα RFID αποστέλλει μια ειδοποίηση στο σύστημα, το οποίο στη συνέχεια αναμεταδίδει ένα μήνυμα στο προσωπικό, ακόμα και στον ασθενή, ενθαρρύνοντας τον να παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται ή να επιστρέψει στο κρεβάτι του.

Θερμικές κάμερες – Πιο επίκαιρες από ποτέ!

O νέος κορωνοϊός, 2019n-CoV, που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Γουχάν, έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις και να κηρύξουν τις χώρες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι θερμικές κάμερες λοιπόν βρίσκονται στο προσκήνιο, ειδικά τώρα όπου τα μέτρα είναι πιο αυστηρά από ποτέ.

Πολλές υπηρεσίες ενδιαφέρονται για την τοποθέτηση στις εγκαταστάσεις τους μηχανισμών θερμοεντοπισμού, όπως οι θερμικές κάμερες, αρχής γενομένης από τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης και κυκλοφορίας, όπως οι συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, τα ξενοδοχεία κ.λπ. Οι θερμικές κάμερες επιτρέπουν την αντικατάσταση των ανθρώπινων ελέγχων, αποτρέποντας π.χ. σε ένα νοσοκομείο να τεθεί σε καραντίνα ένας εργαζόμενος που ασθενεί και να χάσει 14 ημέρες εργασίας.

Οι λύσεις που προσφέρουν οι θερμικές κάμερες είναι πραγματικά σωτήριες. Οι εν λόγω συσκευές μπορούν και αναγνωρίζουν την θερμοκρασία ενός ανθρώπου και ως εκ τούτου να ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο εάν το άτομο αυτό έχει πυρετό. Η θερμική αυτή λύση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό  από την αρχή, βοηθώντας στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, σχολεία και άλλες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Τηλεϊατρική!

Μια άλλη αναδυόμενη τάση στις επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι η εξέλιξη της τηλεϊατρικής. Η τηλεϊατρική αναφέρεται στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, για να προσφέρει σε ασθενείς κλινική βοήθεια από απόσταση. Η τηλεϊατρική βοηθάει περισσότερο εκείνους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι αγρότες ή όταν ο θεράπων ιατρός βρίσκεται σε άλλη περιοχή και φαίνεται πως είναι μία ακόμα επίκαιρη τάση, λόγω των τωρινών εξελίξεων σχετικά με τον κορωνοϊό. Η χρήση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή μέσω της μετάδοσης ήχου και εικόνας. Το IoT έχει απλοποιήσει αυτό το γεγονός, επιτρέποντας στους γιατρούς να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις με τους ασθενείς τους μέσω υπολογιστή, tablet ή smartphone συσκευής. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι τηλεϊατρικής, η αποθήκευση/προώθηση, η απομακρυσμένη παρακολούθηση και οι διαδραστικές υπηρεσίες. Η αποθήκευση και προώθηση τηλεϊατρικής εμπεριέχει ιατρικά δεδομένα, όπως ιατρικές φωτογραφίες, καρδιογραφήματα κ.ά. τα οποία μεταφέρονται μέσω των νέων τεχνολογιών στον ειδικό ιατρό για να εκτιμήσει την κατάσταση του αρρώστου και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Η απομακρυσμένη παρακολούθηση επιτρέπει την εξ’ αποστάσεως παρατήρηση του ασθενούς. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, άσθμα, διαβήτης κ.ά.). O όρος διαδραστική τηλεϊατρική παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ του ασθενούς και του θεράποντος ιατρού.

{gallery}8267{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...