Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
16 Απριλίου 2020 14:05

Πως η Κίνα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τα Big Data για την καταπολέμηση του κορωνοϊού

Γράφει: Αποστολόπουλος Παναγιώτης
52d08816fce7e445eab85ae8f6322672 XL 508c7f63

Την ώρα που οι φορείς ανά τον κόσμο λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι αρχές στην Κίνα χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο την βιντεοεπιτήρηση και αναπτύσσουν νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση της θανατηφόρας επιδημίας.

Την ώρα που οι φορείς ανά τον κόσμο λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι αρχές στην Κίνα χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο την βιντεοεπιτήρηση και αναπτύσσουν νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση της θανατηφόρας επιδημίας.

Καθισμένος στην είσοδο του ανατολικού σιδηροδρομικού σταθμού στην πόλη Chengdu, ο Fu Guobin κοιτάζει μια οθόνη με υπέρυθρες εικόνες ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις πύλες του σταθμού. Κάθε φορά που ένα άτομο περνάει μπροστά από την πύλη, εμφανίζεται και ένας αριθμός δίπλα στην εικόνα που υποδεικνύει τη θερμοκρασία του σώματος του.

«Αυτό κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή μου», δηλώνει ο υπάλληλος του σταθμού. «Πριν από αυτό, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω ένα θερμόμετρο και να μετρήσω κάθε άτομο ξεχωριστά. Νομίζω ότι το νέο σύστημα είναι πολύ καλύτερο».

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά από το σιδηροδρομικό σταθμό όπου εργάζεται ο Fu και υπάρχει τεράστια πίεση, καθώς πρέπει να εντοπιστούν γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια όσοι μπορεί να έχουν πυρετό, ένα από τα κύρια συμπτώματα του νέου ιού που έχει σκοτώσει 2.870 άτομα στην ηπειρωτική Κίνα. Οι θερμικοί σαρωτές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε όλους του σταθμούς του μετρό (σε μεγάλες κινεζικές πόλεις), είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα για την καταπολέμηση του θανάσιμου ιού, ο οποίος έχει φτάσει πλέον σε 56 άλλες χώρες. Ο Fu δήλωσε πως μέχρι και τις αρχές Φλεβάρη υπήρχε μόνο μία περίπτωση όπου έπρεπε να ενημερώσει τους υγειονομικούς αξιωματούχους για έναν επιβάτη, μια γυναίκα από το Χενάν, η οποία είχε πυρετό 37.9. «Μετά από μερικά λεπτά, η θερμοκρασία της δεν είχε πέσει ακόμα και έτσι αναγκαστήκαμε να τη μεταφέρουμε σε μία αίθουσα απομόνωσης που βρίσκεται στο εσωτερικό του σιδηροδρομικού σταθμού και έπειτα ειδοποιήσαμε τις υγειονομικές αρχές», αναφέρει.

Το σύστημα αυτό το χρησιμοποίησε η Κίνα αμέσως μετά το ξέσπασμα του ιού. Τώρα, το εν λόγω σύστημα ανίχνευσης θερμοκρασίας θα αναβαθμιστεί και θα περιλαμβάνει και μία ακόμα σπουδαία τεχνολογία, την αναγνώριση προσώπου.

Στις 7 Φεβρουαρίου, η εταιρεία Megvii δήλωσε ότι εργάζεται πάνω σε μια λύση που θα ενσωματώνει την ανίχνευση θερμοκρασίας σώματος και την ανίχνευση προσώπου, βοηθώντας το προσωπικό που εργάζεται στα αεροδρόμια και στους σταθμούς μετρό.

«Η αναγνώριση προσώπου και το σύστημα αναγνώρισης «ονόματος» θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε όσους έχουν ενδεχομένως εκτεθεί στον ιό, και να περιορίσουμε αποτελεσματικά την περαιτέρω εξάπλωση του» δήλωσε ο Zeng Yixin, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας. «Αυτό το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας δεν ήταν διαθέσιμο κατά το ξέσπασμα του SARS το 2003», προσθέτει.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αναμφισβήτητα δημιουργήσει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα βιντεοεπιτήρησης στο κόσμο και τώρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα Big Data, προς όφελος της.

Η Κίνα χρησιμοποιεί μεγάλα δεδομένα σε αυτό το ξέσπασμα, για να επεξεργαστεί πληροφορίες και να παρακολουθήσει τις κινήσεις των ανθρώπων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, αλλά και μέσω εφαρμογών για smartphone, που επιτρέπουν στους χρήστες να μάθουν αν ήρθαν σε επαφή με έναν επιβεβαιωμένο μεταφορέα του Covid-19.

Για παράδειγμα, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών China Mobile έστειλε πολλά μηνύματα κειμένου στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους ανθρώπους που επιβεβαίωσαν ότι έχουν τον ιό. Αυτά τα μηνύματα κειμένου περιλαμβάνουν συνήθως πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό ταξιδιού ενός ασθενούς (ώρα, τοποθεσία, κ.λπ.), αλλά και άλλου τύπου λεπτομέρειες, όπως το κάθισμα στο οποίο καθόταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ο επιβάτης! Στις αρχές του ξεσπάσματος του ιού, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσίευσαν αυτές τις πληροφορίες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να ανακαλύψουν εάν είχαν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένους ασθενείς. Η κυβέρνηση από την άλλη, έχει τώρα αναπτύξει μια εφαρμογή για κινητά που ονομάζεται “Close Contact Detector” για να επιτρέψει στους ανθρώπους να το κάνουν αυτό. Με την εισαγωγή προσωπικών στοιχείων, όπως τον αριθμό της ταυτότητας, οι χρήστες μπορούν να σαρώσουν έναν QR κωδικό για να ελέγξουν εάν έχουν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί και επομένως εάν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες εταιρείες που έχουν καλέσει τους υπαλλήλους τους πίσω στο χώρο εργασίας, τους έχουν ζητήσει να υποβάλουν μια «αναφορά επαλήθευσης ταξιδιού», η οποία δίνεται από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών. Μετά την αποστολή μηνύματος στον πάροχο του, ο χρήστης θα λάβει αυτόματα ένα μήνυμα που θα αναφέρει λεπτομερώς όλες τις πόλεις που επισκέφτηκε τις τελευταίες 14 ημέρες!

Τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να αποτρέψει αποτελεσματικά την εξέλιξη της πανδημίας. Για να πραγματοποιηθεί αυτό,  τα δεδομένα αυτά πρέπει να ενσωματωθούν στις συσκευές βιντεοεπιτήρησης.

Αυτή η επιδημία έδωσε στην κινεζική κυβέρνηση μια τέλεια δικαιολογία για να χρησιμοποιήσει μαζικά τα δεδομένα που έχει στα χέρια της, ωστόσο μια τέτοια εκτεταμένη συλλογή δεδομένων δημιουργεί ανησυχίες σε ότι αφορά την ιδιωτικότητα μεταξύ των ανθρώπων που φοβούνται ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς.

 {gallery}8268{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...